KICKBOXING

utorak, 07.03.2006.

Kad uzavre krv

Prenosim, bez suvišnih komentara:



Ipak, postavljam pitanje:
Može li se to i nama u Hrvatskom kickboxing savezu dogoditi?
Može, nikad se ne zna kada će kako tko reagirati na sudačku nepravdu ili na tko zna što. Nažalost, sudačke nepravde ima, ali ima i trenerskog nepoznavanja stvari i subjektivnog gledanja na stvari. Ima i onog drugog, prikrivanja svoje nesposobnosti. Srećom, rijetko!

Kako to spriječiti?
E to je već drugo i vrlo kompleksno pitanje. Definitivno je da se sa sucima mora puno više raditi, da se suci moraju puno više osposobljavati i stalno biti u "vatri" odnosno stalno suditi. Treba postojati sustav kontinuiranog osposobljavanja i sudaca, ali i trenera. Ponavljam, kontinuirano! Sustav osposobljavanja i stalne obnove znanja, ili kako bi smo to mi rekli - trening i retrening.

S druge strane treba postojati zdrav sustav natjecanja, organiziranja natjecanja, nadzora, sustav žalbi - jer uvijek se može pogriješiti, ali greška se može i mora ispraviti. Možda ne baš ta konkretna greška (nema mijenjanja sudačke odluke!), ali svakako treba spriječiti ponavljanje grešaka. Treba postojati stabilan i korektan sustav razmjene informacija

Na kraju - treba postojati povjerenje, rezumijevanje, prijateljstvo - a to treba graditi, graditi i graditi. I trebamo biti dobri ljudi.

Sve je to "never ending story". Tu treba biti puno dobre volje, strpljenja, ali i stručnog rada.

I na kraju - uvijek će biti sudaca koji će svoj dignitet prodati za bod, dva njemu bliskog borca, ali biti će i trenera i boraca koji će svoj neuspjeh pripisati krađi sudaca.

Stoga poruka sucima:
karijera suca se gradi svakom borbom, svakim suđenjem i gradi se kao slaganje kule od lego kocki, jedno po jedno dobro, korektno i fer suđenje - i gradi se karijera. Bilo koji namjerno pogrešan potez, nepravilno i nefer suđenje, pada ta kula, zaboravljaju se sva do tada dobra suđenja, raspada se ta kula i sudac dobiva etiketu pristranog. Gotovo! Skoro pa nemoguće popraviti.

Ali, poruka i borcima:
Budi bolji, radi više, čvršće, jače, ostvari takvu prednost da te onda ni jedan sudac ne može zakinuti.

Evo, samo najave radi, pripremam jedan širi članak o suđenju, napravdama sudaca, o subjektivnom gledanju trenera i reakciji publike. Pokušati ću objasniti te razlike koje se ketkada događaju. Događa se kao da su svi ti "akteri" gledali neke različite mečeve. Ali, o tom - po tom.

Eto.

- 09:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #