kharisma

ponedjeljak, 26.05.2014.

25.



Ljubav je osjećaj koji zrači iz srca i krvlju se širi u sve tjelesne stanice. (Alexander Lowen)

26.05.2014. u 13:08 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 13.05.2014.

LUMBAGO - BOLOVI U DONJEM DIJELU KRALJEŽNICE



Lumbago je naziv za naglu i žestoku bol u lumbalnom području, te ju rijetko tko od nas nije osjetio. Smatra se da je oko 80% populacije pati od križobolje. Naziv lumbago odnosi se na simptom. Uzrok boli može biti različit ali najčešće je u vezi s patološko-anatomskim supstratom koji izaziva manifestaciju boli. Sve kretnje kralježnicom zapravo su suma pokreta što se vrše između dva susjedna kralješka.

Prostor između dva kralješka naziva se vertebralni dinamički segment, te kod pacijenata sa križoboljom najčešće degenerativne promjene nalazimo upravo u tom području. Vertebralni dinamički segment sastoji se kako smo rekli od po dva susjedna kralješka između kojih je disk, međukralješničkih otvora i intervertebralnih zglobova. Svaki disk je građen od želatinozne okruglaste jezgre (koja čini središnji dio), oko koje se nalazi fibrozni prsten. Fibrozni prsten je vrlo čvrst, jer mu se niti križaju i urasle su u kost trupa kralješka. On povezuje trupove kralješka, omogućuje njihovu gibljivost te pruža čvrst oslonac jezgri koja bolje djeluje kao amortizer pritiska, te sprječava da jezgra pri naglim pokretima ili nekim opterećenjima sklizne sa svoga mjesta.

Vidimo dakle da prostor među trupovima kralježaka služi pokretima iako nije građen kao pravi zglob. Degenerativne promjene se najprije pojavljuju na intervertebralnom disku da li kao proces starenja, neke traume ili genetskog razloga. Degeneracija intervertebralnog diska očituje se smanjenjem elastičnosti jezgre diska, smanjenjem njezina oblika, fisurama i rupturom pojedinih vlakana fibroznog prstena te suženjem intervertebralnog prostora. Intervertebralni disk zbog smanjenog vezanja vode u jezgri postaje neelastičan, slabije djeluje kao amortizer pritiska te slabije odolijeva mikrotraumatskim oštećenjima. Fibrozni prsten vremenom puca te se u njega utiskuju dijelovi želatinozne jezgre. S napredovanjem degenerativnih promjena raspada se hrskavična pokrovna ploča i disk. Prostor između dva kralješka se sužuje te dolazi do približavanja trupova kralješka.

Takve degenerativne promjene na kralježnici se javljaju kod starijih osoba ali i kod osoba mlađe dobi. Vjerojatno i današnji način života, sjedeći posao, nedovoljna tjelesna aktivnost pogoduju bržem razvoju degenerativnih promjena. S razvojem degenerativnih promjena pojavljuju se i prvi simptomi. Bol se najčešće javlja u lumbalnom dijelu kralježnice jer je tamo mehaničko opterećenje najveće ne samo statičko nego i dinamičko.Opterećenje je najveće na onim mjestima gdje jedan dobro pokretan dio kralježnice prelazi u drugi koji je slabo pokretan ili sasvim nepokretan.

Simptomi su jaka probadajuća bol u lumbosakralnom području, iskrivljeno i ukoćeno držanje a muskulatura tog područja je bolna i napeta na dodir.

U većini slučajeva kada se lumbago prvi puta pojavi on nakon kratkog vremena i nestaje jer je pritisak prolazan te mu većina pacijenata ne pridaje pažnju i ne poduzima nikakve mjere liječenja. Problemi se javljaju tek onda kada se lumbago ponovo pojavi, bol je obično jača tjednima traje te se tada većina pacijenata javlja liječniku. Liječnik pacijenta upućuje na neku od dijagnostičkih pretraga, najčešće na snimanje kralježnice rentgenom (gdje se vide starija oštećenja). Skuplje pretrage ali znatno djelotvornije su CT (kompjuterizirana tomografija) i MR (magnetska rezonanca), pa ih pacijenti u akutnoj fazi bolesti vrlo rijetko kada i naprave.

Nakon provedene dijagnostičke obrade i postavljene dijagnoze pacijent se upućuje na fizikalnu terapiju koja ima vrlo važnu, praktički glavnu ulogu.

Fizikalna terapija ima za cilj da se održi i uspostavi funkcija kralježnice za slobodno kretanje u prostoru i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Kod određivanja fizikalne terapije vrlo je važno da je postavljena dijagnoza točna jer samo ciljanom fizikalnom terapijom imamo najveće izglede za uspješnost liječenja. Od fizikalnih procedura najčešće apliciramo laser, neke vrste elektroterapije te izvodimo vježbe istezanja i jačanja muskulature ali ih izvodimo kada ta akutna faza malo popusti(nakon 4 do 5 dana primjene fizikalne terapije). Ono što je vrlo važno za pacijenta da dobro naučene vježbe svakodnevno izvodi kako bi muskulaturu oko oštećene kralježnice ojačao, pa su izgledi da se lumbago ponovi manji.

Pacijente treba educirati kako u svakodnevnim aktivnostima pravilno izvoditi određene radnje(pravilno sjedenje, ustajanje i lijeganje, nošenje i dizanje tereta itd.).

Ako pacijenti zanemaruju i ne liječe lumbago može doći do još jačih i izraženijih degenarativnih promjena na kralježnici pa čak i do klijenuti mišića te je tada najčešće indiciran operativni zahvat (o tome odlučuje neurokirurg) jer konzervativni način liječenja ne daje dobre rezultate.

13.05.2014. u 11:55 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 12.05.2014.

Vježbe s pilates loptom




Vježbe na pilates lopti ne postoje u izvornoj pilates metodi, a osmislila ih je Instruktorica Pilatesa, Kanađanka Colleen Craig, ona je prva spojila najpopularniji sustav vježbanja današnjice i vježbe s loptom koje koriste fizioterapeuti za izoliranje dubokih posturalnih mišića čime jačaju snagu i saniraju ozlijede.

Ono što je posebnost pilatesa i lopte je da do zdravog, izdržljivog i lijepog tijela možete doći i bez mukotrpnog iscrpljivanja mišića pa je to jedna sigurna metoda priznata i u medicini, što ju čini posebnom. Velika se važnost predaje udahu i izdahu pa se tijekom treninga dah pokušava usmjeriti osim u trbušnu šupljinu i gornji dio prsa i u donji dio prsnog koša. To nazivamo stražnje disanje, a ono koristi sve respiratorne mišiće, a osobito duboke trbušne mišiće. Takvo disanje njeguje tijelo i oslobađa otrove, a obrasci disanja kojima se služimo su također terapija. Dobrobit pilatesa na lopti je poboljšanje držanja pomoću jačanja unutarnjih mišića koje često zaboravimo koristiti, pospješuje pravilno držanje zbog toga što ne jača samo površinske, već i duboke mišiće tijela jer što su duboki mišići snažniji to su snažniji i veliki površinski mišići.

Ako duboki mišići nisu razvijeni, njihovu ulogu će preuzeti površinski, a upravo to uzrokuje brojne ozlijede. Jačanje unutarnje muskulature jedno je od temeljnih načela Pilatesa na lopti i način na koji sprječavamo ozlijede i uklanjamo bol. Takvim vježbanjem razvijaju se i toniraju dugački mišići, a upravo je to želja onih koji žele definiciju, a ne napuhane mišiće tijela. Osim toga, sljedeći načelo vježbanja iz -središta moći, odnosno abdominalnog centra, mogu se izbjeći bolovi u donjem dijelu leđa od kojih danas u svijetu pati ogroman broj ljudi.

Slijedite upute za svaku vježbu i pazite da tijekom vježbanja duboko dišete. Udah i izdah bi se trebao čuti, moj je savjet da prije početka vježbanja par puta duboko udahnete i izdahnete i da pritom oslonite svoje dlanove na rebra.


Vježba 1

Oslonite se na dlanove, a noge i stopala postavite na loptu. Kroz duboki izdah krenite loptom iza sebe pružajući noge koje su oslonjene na loptu. Držite balans. Napravite 8-10 ponavljanja.

Vježba 2

Ostanite nogama oslonjeni na loptu, kroz izdah pužite jednu pa drugu iznad lopte. Držite balans. Napravite 8-10 ponavljanja.

Vježba 3

Lezite na pod i stopala postavite na loptu, krenite gurati loptu od sebe tako dugo dok ne pružite noge. Napravite 8-10 ponavljanja.

Vježba 4

Lopta vam je u dlanovima, noge pogrčene na prsima i kroz izdah krenite rukama paralelno s ušima, a nogama pod 45 stupnjeva, ne odvajajući donji dio leđa od poda. Napravite 14 ponavljanja.

Vježba 5

Sjednite i u rukama držite loptu. Noge su lagano pogrčene, stopala u širini kukova, ramena daleko od ušiju, a gornji dio tijela lagano u slovo „C“. Izdahom krenite loptom bočno u vanjski dio bedara i pogled za loptom, udahom se vraćate, a izdah u drugu stranu. Napravite 10 ponavljanja na svaku stranu.

Vježba 6

Lezite na leđa, loptu postavite između stopala, a ruke iza glave. Pazite da lektevima ne pokrivate lice, držite ih prema bočnim zidovima. Krenite cijelom dužinom noge prema prsima pa pod 45 stupnjeva. Nemojte dozvoliti da vam se u donjem dijelu leđa napravi međuprostor. Donji dio leđa je na podu. Napravite 8-10 ponavljanja.

Vježba 7

Lopta je u dlanovima, naizmjenice radite loptom i rukama prema vanjskoj strani bedara pritom nogu na koju idete loptom skvrčite, a drugu pružite.Napravite 8-10 ponavljanja na svaku stranu.

Vježba 8

Stanite i loptu postavite iza sebe, a stopalo jedne noge oslonite na nju. Drugo stopalo na podu i pazite da njime ne prelazite projekciju palca. Krenite se spuštati prema podu najviše što možete, a da je kralježnica ravna i ramena daleko od ušiju.

Vježba 9

Sjednite na pod, raširite noge i loptom idete prema suprotnoj strani (suprotna ruka/noga). Pogled prema koljenu i krećete se kralježak po kralježak. Napravite 10 ponavljanja.


Za kraj vas sve lijepo pozdravljam i šaljem puno pozitivne energije!

12.05.2014. u 12:07 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 11.05.2014.

Akupresura- umijeće samoiscjeljenja



Za ovu drevnu metodu iscjeljenja potrebni su vam samo prsti i malo truda. Jednom kad savladate njezine osnove, pomoći će vam da imate više energije tijekom dana, da pripremite tijelo na obnovu tijekom noći te da sami uklonite najčešće zdravstvene tegobe.

Princip djelovanja akupresure

Kao što na tjelesnoj razini krv kola krvožilnim sustavom, na energetskoj razini sastavljeni smo od mnoštva kanalića (tzv. nadija ili meridijana) kojima kola energija koja nam daje život (znana kao prana, chi, qi). I, primjerice, kao što u slučaju povišenog kolesterola dolazi do stvaranja blokada u cirkulaciji krvi (jer se kolesterol lijepi za stijenke krvožilnog sustava te tako taloži), jednako tako na energetskoj razini, zbog suvremenog načina življenja (smanjenog kretanja, nepravilne prehrane, stresa), dolazi do blokada koje onemogućuju normalan protok energije meridijanima.

Na tom se principu temelji većina istočnjačkih tehnika liječenja. Tijekom nekoliko tisućljeća njihova prakticiranja istočnjački su učenjaci otkrili da duž meridijana postoje određene točke čijim pritiskanjem možemo ukloniti blokade određenih organa. To isto je sa svojim kolegama dokazao slavni ortopedski kirurg Robert O. Becker, koji je dvaput bio nominiran za Nobelovu nagradu. Uz pomoć preciznih elektroničkih mjernih naprava njegov je tim pokazao da tijelo ima složenu mrežu elektromagnetske energije te da tradicionalni akupresurni meridijani i točke sadržavaju više energije nego ne-akupresurne točke.

Kao fizioterapeuta koji se upustio u ove istočnjačke metode iscjeljenja, mene je u dosadašnjem radu s ljudima akupresura oduševila zbog jednostavnosti i učinkovitosti. Smatram da ona s uporabom ljekovitog bilja i savjetovanjem o životnom stilu i prehrani čini savršenu cjelinu – samodostatnu prirodnu brigu o zdravlju. No ako otvorite neku internetsku stranicu ili stručnu knjigu o njoj, uočit ćete brojne točke i zbunjujuće nazivlje. Još k tomu, ako ih krenete uspoređivati, shvatit ćete da postoje mnogi prikazi položaja akupresurnih točaka koji se znatno razlikuju.

Prijateljski bih vam savjetovao da ih u početku jednostavno – zanemarite. Radije se usredotočite na osnovne principe njezina djelovanja. Zapamtite da je akupresura intuitivna i nemojte misliti da se točka s crteža mora i kod vas nalaziti na identičnom mjestu. Ona u stvarnosti može biti negdje oko te „školske“ točke.

Uklanjanje blokada protoka energije

Kad počnete primjenjivati ovu metodu, nemajte straha jer akupresura je nadasve jednostavna i sigurna dok je izvodite i na sebi i drugima, čak i ako ste potpuni početnik. Nema nikakvih nuspojava i jedina oprema koja vam uistinu treba su prsti. Stišćući prstima ili pomagalima (primjerice nenašiljenim krajem obične drvene olovke) određene točke na dlanovima, stopalima i ostatku tijela, uklanjaju se blokade protoka energije u organima ili sustavima na koje ta točka djeluje.

Kao što se kada želimo upaliti svjetlo pritiskom na određenu električnu sklopku struja počne kretati prema željenoj žarulji i ona zasvijetli, pritiskom na određenu točku na tijelu aktiviramo živce koji prenose signale do ciljanog organa. Pritom se uklanjaju energetske blokade u određenom meridijanu, poboljšava cirkulacija, a time i sveukupan rad organa na koji djelujemo. Svrha je izbaciti toksine, poboljšati dotok kisika i hranjivih tvari do svake stanice te time tijelo potaknuti na samoiscjeljenje.

Rezultati stiskanja akupresurnih točaka odmah su uočljivi (primjerice, kod glavobolja ili boli u želucu nakon teškog obroka), no za duboko ukorijenjene probleme treba biti strpljiv i uporan. Akupresura pomaže da se osjećamo dobro i da budemo dobrog zdravlja – uklanja napetost i stres, glavobolje, probleme sa sinusima, leđima, menstrualnim grčevima, probavom, povećava vitalnost i energiju, relaksira, pomaže da lakše utonemo u san, poboljšava imunitet i cirkulaciju, stimulira područja niske razine energije, uspostavlja ravnotežu sustava... lista je poduža. Namijenjena je svima, bez obzira na spol i dob. Sigurna je za primjenu i na novorođenčadi, primjerice, kod grčeva u želucu.

Kako stiskati?

Akupresuru možete primjenjivati kad god poželite (na putu do posla, dok čekate prijateljicu, gledate televiziju). Preporučljivo bi bilo ujutro aktivirati najvažnije točke na dlanovima i stopalima kako bismo tijekom dana bili puni energije, a uvečer kako bismo pripremili tijelo na potpunu obnovu u snu. Kad vam se javi bol ili nelagoda u tijelu, bez odgađanja pritišćite točke koje pomažu u njihovu uklanjanju.

Imajući na umu da je akupresura potpuno neškodljiva i da brzo daje rezultate, već danas počnite redovito pritiskati točke. Uz duboko disanje, željenu točku stišćite vrškom palca svaku sekundu tijekom jedne minute (stisni-opusti-stisni-opusti...). Jedna minuta je dovoljna za aktivaciju točke. Podulje tiskanje moglo bi dovesti do neželjenih nuspojava, poput gubitka povezanosti između te točke i pripadajućeg organa. Zatim krenite na sljedeću točku.

Bol u određenoj točki je normalna, znači blokadu energije.
Znajte da se ništa loše neće dogoditi čak i ako stisnete točke organa koji su u savršenom stanju. Kada tijekom pritiskanja ne osjećate bol, a pod pretpostavkom da stišćete pravilno, znači da je s određenim organom sve u redu. Bol pak upozorava na moguće blokade (poput oslabljene cirkulacije, nataloženih toksina i sl.) u određenom organu ili sustavu. Ne treba odmah pomisliti na najgore, nego pokušati shvatiti što nije u redu s određenim organom te zašto i kako možemo, osim akupresurom, steći optimalno zdravlje.

Akupresuru nikad nemojte izvoditi na mjestima gdje su otvorene rane, masnice, otekline, opekline, proširene vene. Trudnicama se ne smiju stiskati točke po abdomenu i određene točke po nogama i za njih je bolje da se najprije konzultiraju s iskusnim akupresurnim terapeutom.

Iznad svega, akupresura je tehnika koja će nam obogatiti život dugotrajnim zdravljem, ali se nipošto prema njoj ne smijemo odnositi kao da može ukloniti sve zdravstvene probleme. Ona može, uz ostale tehnike, ubrzati ozdravljenje, ali se za sva ozbiljnija stanja uvijek potrebno konzultirati sa liječnikom i iskusnim terapeutom.

11.05.2014. u 22:06 • 0 KomentaraPrint#

subota, 10.05.2014.

MANUALNA LIMFNA DRENAŽA



Masaža koju je osmislio danski liječnik i fizioterapeut Emil Vodder jedna je od najdjelotvornijih za pomoć ponovnom uspostavljanju pravilnog protoka limfe, tekućine čija je glavna zadaća pročišćavanje krvi apsorpcijom toksina i viška vode. Limfne žlijezde su nakupine limfnog tkiva na jednom mjestu i služe kao filteri za pročišćavanje limfe. Smješteni su u pregibnim regijama. Krajnici, slezena i prsna žlijezda su limfni organi. Limfa je bijele mutne boje i smjer njezinog kretanja je od periferije prema centru. Limfni sustav je obrambeni mehanizam i kao cjelina je neophodan, unatoč tomu da se svaki njezin dio može zasebno odstraniti iz tijela. Time cjelokupni mehanizam ne može stradati jer preostali preuzima tu ulogu.

Ručna limfna drenaža je tretman u kojemu se laganim pritiscima ruku tretira tijelo kako bi se limfa potisnula i uklonila kroz vene.
Zadatak drenaže je da limfu ukloni kroz vene do bubrega koji će preuzeti štetne tvari iz limfe i putem mokraće izbaciti ih iz organizma.

Drenaža ima svoja pravila i zakonitosti kojih se mora pridržavati jer u protivnom može doći do nastajanja edema, a edem ili otok je nakupina bjelančevine i vode u vezivnom tkivu. Na mjestu edema dolazi do prestanka metaboličkih procesa i onemogućavanja stvaranja nove limfe. Limfa koja je nakupljena na tom mjestu počinje se raspadati, a raspadnute bjelančevine su opasne za organizam, stoga je vrlo važna stručnost terapeuta i pravilno izvođenje ove terapije.

DOBROBITI LIMFNE DRENAŽE:

Aktivira limfni sustav nakon kirurških zahvata i terapije zračenjem,
Ublažava dugotrajne ožiljke i zadebljanja kože,
Podiže imunitet u zahvaćenom ekstremitetu,
Korisna je kod mnogih stanja koja nisu povezana sa limfedemima (venski edem, lipedem),
Djelotvorna protiv bora i akni,
Otklanjanja glavobolje,
Ublažava bolne menstruacije,
Pomaže pri mršavljenju,
Uravnotežuje tekućine u organizmu i poboljšava izgled kože,
Poboljšava opće stanje organizma.

Limfna drenaža djelotvorna je kod uklanjanja celulita budući da se dreniranjem viška tekućine iz vezivnog tkiva poboljšava opskrbljenost stanica kisikom, uklanjaju se otpadne tvari iz organizma koje se zamjenjuju korisnim hranjivim tvarima koje dolaze s krvlju.

10.05.2014. u 20:28 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 06.05.2014.

Tui- Na Kineska masaža



Tui- Na masaža je vrsta tradicionalne kineske masaže koja se upotrebljava otprilike 4000 godina.
Kineska masaža je još jedan naziv koji upotrebljavamo, budući da je uz akupunturu i liječenje biljnim pripravcima važan dio tradicionalne kineske medicine.
Masaža tui-na u doslovnom prijevodu znači "guranje i stiskanje" ili "obuhvaćanje".
Možda je bolje koristiti izraz tretman, jer Tui- Na je više od masaže; to je metoda manipulacije tijelom koja objedinjuje znanje o akupresurnim točkama kao i pokrete masaže.
Osobe koje su isprobale različite vrste orijentalnih tretmana, Tui- Na opisuju kao kombinaciju shiatsu masaže i akupresure. Radi na tri stupnja; manipulira se mekim tkivom, istežu se kosti i omogućuje se bolji protok energije.
S vremenom se Tui -Na udomaćila i u ostalim zemljama, iako je način rada nešto modificiran. Kineski terapeuti koji rade ovaj tretman, po načinu rada sličniji su kiropraktičarima, osteopatima ili fizioterapeutima.
Međutim, smisao ove vrste masaže, neovisno o tome gdje je maser koji ju izvodi dobio naobrazbu, je uvijek isti. Cilj je uravnotežiti energiju u tijelu, jer po istočnoj tradiciji bolest nije ništa drugo nego blokada i neuravnoteženost energije u tijelu, a ta neuravnoteženost se onda manifestira i na fizičkoj razini.
Budući da se u Kini (i ostalim azijskim zemljama) prakticira holistički pristup, ovaj tretman djeluje višestruko: na tjelesnoj, psihičkoj i energetskoj razini.

Protok energije:
Uzroci neuravnotežene energije mogu biti različiti:
umor, starenje, bolest, pretjeran gubitak težine, neuredan i nezdravi stil života.
Mentalni i emotivni stres imaju trenutni učinak na protok energije. U takvim situacijama protok nije ujednačen i slobodan, a kao takav onda dovodi do napetosti mišića koji onda dalje pogoršavaju cirkulaciju krvi i energije.
Protok energije ne utječe samo na cirkulaciju krvi već i na živce, hormone i limfni sustav koji moraju neometano raditi.
Energija se širi tijelom slijedeći pravce koje neki nazivaju kanalima, a neki meridijanima. Oni su povezani i sa našim vitalnim organima. Kad počinje nedostajati životne energije (Qi) potrebno je jačati oslabljeni meridijan, a kad postoji višak energije na nekom području terapeut nastoji manipulacijom smiriti hiperaktivni meridijan i uspostaviti ravnotežu.
Tijekom godina proučavanja i prakticiranja Tui -Na masaže ustanovljene su točne pozicije preko 300 akupresurnih točaka koje se protežu uz energetske meridijane.
Kad se opet uspostavi energetska ravnoteža tada su naš um i tijelo u skladu. Živčani sustav funkcionira, tijelo proizvodi hormone koji mu trebaju, a limfni sustav ispravno radi kao obrambeni mehanizam našeg tijela. Na taj način postajemo zdraviji i lakše se borimo protiv bolesti.
To je bit i ljepota kineske masaže. Može se djelovati preventivno. Kada je energija uravnotežena nastojimo je takvom održati i djelovati na način da do poremećaja ni ne dođe, a ukoliko se osoba javi kad već ima neku kroničnu bolest ili tegobu koja mu predstavlja problem, onda terapeut radi direktno na tom području i dovodi energiju natrag u ravnotežu.
To je velika prednost, jer osim relaksacije osoba dobiva i pomoć kod konkretnih zdravstvenih problema. Postupak pruža mogućnost rada na specifičnim tegobama.

Izvođenje:
Sama ta činjenica se ogleda i u načinu rada. Izvođenje masaže je drugačije nego kod klasične masaže. Klasična masaža predviđa primjenu „fluidnih“ dodira i pokreta. Kretnje su povezane i gladi se po koži, a kod Tui -Na masaže osim takve tehnike traže se i stimuliraju točke. Terapeut koristi pritisak dlanovima i jagodicama prstiju, ali može se poslužiti i laktom, koljenom ili stopalom.
Tui Na tretman koristi razne pokrete niz energetske kanale (meridijane), također i nježno protresanje, istezanje i razgibavanje zglobova čime se oslobađa protok energije.

Preporuka:
Nikada nemojte doći na tretman odmah poslije jela, pričekajte najmanje sat vremena nakon obroka.
Tretman se izvodi na stolu.
Tui- Na tretman se ne preporučuje u slučaju:
prijelomi, vanjske rane, hepatitis, upaljene vene, osobe koje boluju od tumora i tuberkuloze, kao ni trudnice, masaža trbuha ne smije se primjenjivati tijekom menstrualnog ciklusa.
Ukoliko imate dvojbe ili pitanja vezana uz kontraindikacije otvoreno i iskreno porazgovarajte sa svojim terapeutm koji će vam vezano uz vaš opis tegoba i općeg stanja vašeg organizma savjetovati vrstu tretmana.

Posebno korisna za:
Kod kroničnih tegoba vezanih uz mišiće, zglobove i koštani sustav
Posebno je efikasna kod boli u zglobovima (artritis), išijasa, mišićnih spazama i kod boli u području vrata, ramena i leđa
Kod kroničnih stanja kao što su: nesanica, konstipacija, glavobolje (migrene) i napetosti uzrokovane stresom, problemi s koncentracijom
Koristi kod hormonalnih problema i problema s imunitetom, kod poremećaja cirkulacije
smanjuje rizik od pojave srčanih i moždanih bolesti
Osim toga, pojačan je i osjećaj vitalnosti, jer su nakon masaže mišići opušteni, a kronični bolovi su znatno umanjeni. Živčani sistem je prebačen u stanje potpune opuštenosti, čime se pospješuje proces izlječenja i stvara se osjećaj emotivne ispunjenosti.
Sam kraj masaže osobu ostavlja u stanju koje je istodobno i stanje opuštenosti i revitalizacije.
Dobrobiti i učinci Tui -Na masaže su kumulativni, jer kroz tretmane energetska ravnoteža i dobro zdravstveno stanje postaju pravilo, a ne izuzetak.
Kad se radi o ljudima koji imaju strah od akupunkuture, Tui -Na kineska masaža može biti odlična alternativa.

06.05.2014. u 12:27 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



< svibanj, 2014 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Rujan 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (3)
Svibanj 2014 (6)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (8)
Veljača 2014 (13)
Svibanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (3)
Siječanj 2013 (4)
Prosinac 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Veljača 2012 (5)
Prosinac 2011 (1)
Travanj 2010 (2)

Opis bloga

"Priroda će nam pomoći tek kad se vratimo k njoj"!
Sve ono što nas nisu naučili a trebali su.
Alternativno liječenje, refleksoterapija, fizioterapija, podizanje osviještenosti zdravih principa života, povratak u svoju nutrinu.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje online igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr


Loading