kharisma

srijeda, 25.06.2014.

27.

"Cijelo vaše tijelo, od vrška jednog krila do drugog – Jonathan im je govorio – nije ništa drugo doli vaša misao, u formi koja se može vidjeti. Ne ovladate li svojom misli, ne možete vladati ni svojim tijelom.“ ...ono što želimo postići moramo moći zamisliti, tek tada, kad želji damo oblik, ona može zaista i postojati! Galeb Jonathan Livingston.

25.06.2014. u 13:29 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 02.06.2014.

MANUALNA TERAPIJA



Manualna terapija predstavlja djelatnost koja se bavi terapijom funkcijskih smetnji lokomotornog sustava metodama mobilizacije, manipulacije i masaže. Funkcijske smetnje (neadekvatna pokretljivost zgloba, a bez izrazitih patoloških promjena strukture; narušenost međusobnih odnosa struktura i funkcija lokomotornog sustava) najčešći su uzrok boli u lokomotornom sustavu, a bol je najčešći simptom funkcijske smetnje. Iako su pisani tragovi o manualnoj terapiji stari više od 3000 godina prije Krista, ona relativno kasno privlači pozornost službene medicine. U Londonu je tek 1965.god. utemeljena Međunarodna udruga za manualnu medicinu (FIMM: International Federation of Manual Medicine). U većini europskih zemalja sve je izraženija tendencija integracije manualne medicine u fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.
Manualna terapija se provodi poslije suptilnog manualnog pregleda koji omogućuje dijagnozu i najmanjih smetnji zglobne funkcije u kvalitativnom i kvantitativnom smislu kao preduvjeta ciljane terapije, a samo ciljana terapija jamči najbolje rezultate.

Zašto manualna terapija kod bolnih sindroma kralježnice i lokomotornog sustava ?

Manualna terapija je dokazana kao vrlo uspješna metoda liječenja na tom području, puno učinkovitija od konvencionalne fizikalne terapije koja se često primjenjuje šablonski – bez individualnog pristupa.
Najbolji rezultati postižu se u rješavanju upravo najčešćih sindroma i stanja: lumbago, lumboishijalgija, zglobne boli, bolova i parestezija (trnci) niz ruke i noge, bolova unutrašnjih organa uzrokovanih dislokacijom kralježaka, skolioza, lošeg držanja, glavobolje, vrtoglavice, spondilolisteze i dr.
Manualnom terapijom djelujemo na uzrok problema za razliku od alopatske (klasične) medicine koja djeluje samo simptomatski, tako da se u početku problema simptomi obično smire ali se kasnije najčešće pojavljuju ponovno i to u još jačem obliku. Problemi naposljetku zbog nerješavanja primarnog uzroka prelaze u kronične tegobe ( koje se puno teže ili uopće više ne mogu riješiti).

Preventivno možemo manualnim tehnikama jako dobro djelovati na strukturu tijela u cilju sprečavanja , usporavanja ili ublažavanja mogućih ili vjerojatnih tegoba, i to prije nego što postoje bolni simptomi. Takav sistem preventivne dijagnostike i terapije u klasičnoj medicini nažalost ne postoji – pacijenti zato nikada ne odlaze liječniku kako bi mu on spriječio npr. bol u križima (takav zahtjev bi vjerojatno izazvao podsmjeh i čuđenje liječnika, iako je sa stanovišta manualne medicine potpuno opravdan i logičan), već onda kada imaju određenih tegoba.
Manualna dijagnostika i terapija pripada najprirodnijem obliku liječenja funkcijskih smetnji lokomotornog sustava, bez farmakologije, skupe opreme i raznih zračenja.
Upotreba samo medikamentozne i fizikalne terapije kod bolesnika kojih je u kliničkoj slici, primarno, utvrđeno blokiranje (reverzibilne funkcijske smetnje) najčešće daje slabe rezultate, dok se manualnom terapijom brzo i elegantno rješavaju takvi problemi, pacijenti se brže osposobljavaju za rad.
Liječnici su često suočeni s neuspjehom medikamentozne i fizikalne terapije u bolesnika s bolnim sindromima kralježnice, a jedan od problema je dijagnostičke naravi. Često uzrok boli ostaje nepoznat i nakon iscrpne kliničke, neurološke, laboratorijske i radiološke obrade pa se liječnik mora zadovoljiti sindromskom dijagnozom (cervikalni, torakalni, lumbosakralni sindrom).
Alopatska medicina u svojoj nemoći rješavanja radikularnih sindroma (diskus hernije, protruzije) često pristupa operativnim zahvatima, sa vrlo upitnim rezultatima. Većina tih problema može se uspješno riješiti manualnom terapijom (neagresivnom) i trakcijom ekstenzomatom, bez opasnosti po zdravlje i život pacijenta.

Liječnici bi trebali imati kvalitetne suradnike na polju manualne medicine. Većinu tehnika i koncepata međunarodno priznatih iz ortopedsko-manualne terapije (po Cyriaxu, Mulliganu, Lewitu, Maitlandsu, Kaltenbornu, McKenziu, itd.), trebaju obavljati educirani fizioterapeuti ili kinezioterapeuti, jer smatram da su liječnici preskupi društvu da bi se sustavno bavili samo manualnom terapijom.

Znatan broj samozvanih «kiropraktičara» i «nadriliječnika» koji djeluje bez adekvatne izobrazbe i koji zbog svoje nestručnosti direktno ugrožavaju zdravlje a ponekad i život korisnika svojih usluga. Pacijenti sa bolnim sindromima su praktički prisiljeni odlaziti u potragu za rješenjem svojih tegoba jer se na fizikalne terapije čeka relativno dugo, a kod kroničnih problema najčešće ne dobivaju željene rezultate.
Sve veći broj ljudi sa bolnim sindromima lokomotornog sustava, kako u svijetu tako i kod nas, čine neodložnim potrebu da se manualna medicina, kao dokazano učinkovita metoda dijagnosticiranja i liječenja uvede u sustav našeg društva, bilo kao konvencionalna ili komplementarna medicina.
Ovi rezultati liječenja navode nas na zaključak da bi manualna terapija trebala činiti okosnicu terapije u rješavanju funkcijskih problema lokomotornog aparata.

02.06.2014. u 14:05 • 0 KomentaraPrint#

26.



Mir nam dolazi posredstvom ljubavi, razumijevanja drugih ljudi, vjere. Mir ne obuhvaća sebičnost, kao ni ravnodušnost. Mir se nikada ne kupuje za određenu cijenu. Mir se zarađuje davanjem od sebe. Naš vlastiti, zarađeni mir potaknut će mir u našoj obitelji, u našoj zajednici, gradu, zemlji i obuhvatiti čitav svijet. Nemamo li mir u sebi, uzaludno je tražiti ga iz vanjskih izvora.
~ Francois La Rochefoucauld

02.06.2014. u 12:38 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



< lipanj, 2014 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Rujan 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (3)
Svibanj 2014 (6)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (8)
Veljača 2014 (13)
Svibanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (3)
Siječanj 2013 (4)
Prosinac 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Veljača 2012 (5)
Prosinac 2011 (1)
Travanj 2010 (2)

Opis bloga

"Priroda će nam pomoći tek kad se vratimo k njoj"!
Sve ono što nas nisu naučili a trebali su.
Alternativno liječenje, refleksoterapija, fizioterapija, podizanje osviještenosti zdravih principa života, povratak u svoju nutrinu.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje online igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr


Loading