JJA

petak, 19.01.2007.

Kozmetika petkom

Djecja kozmetika:
U kojoj se cesto nalaze losi a ponekad i opasni sastojci, na koje ne pomisljamo, jer zar bi proizvodjaci stavili u tako slatka pastelna pakiranja, s kojih se smijese slonici i medeki uopce nesto LOSE? Bi. I vi to jos i platite. Mozda kupate bebu/dijete svaki dan kao dio vaseg malog rituala pred spavanje, dosta je u vodu staviti par kapi maslinovog ili bademovog ulja da se koza ne isusi jer kupke isusuju, makar se sastojale od ciste vode. Jednom tjedno mozete koristiti blagi sampon bez dodatka mirisa, znam ono na sto prvo padnete. Ali male bebe same po sebi mirisu lijepo, zasto taj divan miris zamaskirati parfemom iz kupke i uz to mozda (a sasvim nepotrebno) iritrati njeznu kozu? Kako kompanije znaju da vas najcesce upravo njezan miris (vi mislite da je njezan) asocira na bebe i namami kupiti proizvod, oni isti nemaju intersa maknuti, na vama je dragi roditelji da birate fragrance free proizvode za vase najmilije. Parfem ne mora biti sinteticki da bi bio los, cak i biljnog porijekla je moguci iritant. Etericna ulja recimo.


Kad bebica pocne stajati, mozete joj srediti (ovdje jako popularno), vlastiti umivaonik i beauty centar cerek tako da isti stavite na kadu


SPF za bebe:



iako male bebe NE SMIJETE mazati nicime ,a ni izlagati suncu prvih 6 mjeseci! Ne smijete ih mazati jer njihova jetra nije u stanju probaviti tu kemiju. Najbolje je da ih prvu godinu klonite od direktnog sunca, koza pamti sve i ne zelite svoje dijete zbog lakomislenosti strpati u rizicnu skupinu raznih koznih oboljenja. SPF 60 je nesto sto ne znaci nista, vise o tome pod datumima 26.05.2006 te 19.05 kao i 12.05. iste godine, njih cete naci s lijeve strane bloga, kronoloski poredano.
Od tamo citirano: Ako imate djecu, cesto ce vas privuci slatka ambalaza, vesele boje i recimo visoki zastitni faktor. Sto cinite sa vasom kozom je samo vasa stvar ali za one najmladje ste odgovorni. Provjerite imaju li ti proizvodi i UVA zastitu. U pravilu DOBAR SPF proizvod se ne razlikuje bio on za djecu ili za odrasle ili obrnuto ako nije dobar za djecu ne bi ga ni odrasli trebali koristiti. Ako trazite proizvod koji je recimo manje iritantan onda birajte cisti titanium dixid ili zink oxid, dakle fizicku zastitu.
Titanium dioxid i zinc oxid su mineralni filteri, stite od UVA i UVB na nacin da odbijaju te zrake od koze tkz. mikropigmente. Kemijski filteri stite na nacin da upijaju zrake i pretvaraju ih u toplinu, a i upijaju se u kozu, dok mineralni ostaju na njoj, na kraju dana se operu. Dakle za djecu mineralni, ostavljaju bjelkasti trag zato ih odrasli rado zaobilaze.

Dermatolozi dovode u vezu foto-opekotine u najranijoj dobi sa kasnijem dobivanjem raka koze, tj. tim ranim ostecenjima se stvorila predispozicija za isti.

Ja sam cula i neubolozne izjave da im ne zele stavljati kemiju na kozu te da je bolje bez kemije, na suncu nego s kemijom na suncu. Strava stav.
Pogotovo kad znamo da koza pamti i akumulira i da i opet dermatolozi kazu da 80% nakupljenog stetnog UV-a, dobijemo upravo u djetinjstvu! Nazalost i dobar dio kozmetike koja sluzi zastiti od sunca i namjenjena je bas bebama i maloj djeci NEMA zastitni UVA filter?! Mnogo vaznije nego visoki zastitini faktor (jer ionako necete s malim djetetom biti sat ili vise vremena neprekidno na suncu) je pitanje ima li UVA zastitu!


Pelenski osip:

,
Kod pelenskog osipa najbolje je izbjegavati bilo kakve djecje maramice i cistiti guzu cistom ne pretoplom vodom i eventualno mekom flanelskom krpicom. Cak i u fragrance free verzijama moze neki drugi sastojak nastetiti vec debelo iziritranoj kozi.
Navodno je osip manji ili ga gotovo i nema kod platnenih pelena, no ako to nije opcija za vas, morate redovito mijenjati pelene jer urin ili kakica koji predugo ostaju blizu koze (zarobljeni u peleni), nagrizu kozu i izazovu reakciju. Ujedno ako je toplo, i imate nepropusnu plahtu – najbolje sto cete uciniti za iritiranu kozu je da ju ostavite gologuzu da se izlufta na zraku i prodise. Ako znate da necete biti u stanju odmah promijeniti pelenu (preko noci recimo), obicna pavloviceva krema, vazelin, zagrebacki melem i slicno ce posluziti odlicno kao fizicka barijera fekalijama. U svakom slucaju, rijesenja koja idu na recept zaista u iznimnim slucajevima jer ce to najcesce biti neki blagi oblik kortizona. Ili Nystatin mast ili MYCOSTATIN, sto je isto. Dobiva se u apoteci bez recepta a hebamme (babice) kazu da je dobra stvar. Popularna je i obicna cinkova mast,
te kod ranica od La Roche-a Cicaplast – sluzi kao film na rani, ubrzava zacjeljenje kroz kupar, cink i magnezij.

Osim iritacije fekalijama, iako rijedje u pricu se mogu uplesti i gljivice (Windelsoor), koje su preko kakice dosle iz bebice van.

Aktivni sastojak: nystatin, cijena ove tube je oko 7 eura.

Dojena djeca pate rijedje od pelenskog osipa jer majcino mlijeko ima bolju pH vrijednost nego industrijska baby hrana.

Ovo se koristi kao kupka kod jakih iritacija , smiruje svrbez i pecenje, bocica od 100 grama kosta oko 10 eura. Ima i Bobbi Brown verzija za pelenski osip, ali ne, nije nuzno dati toliko novaca za prosjecnu mast. Jedna opcija su i masti sa dexpanthenol-om. Ako dojite a beba je dobila osip, pazite da smanjite unos agruma bilo u obliku voca bilo u obliku soka, a ako djetetu dajete sokove od agruma, predjite na cistu vodu, ionako je zdravije.

Ako nikako ne mozete bez djecjeg pudera koristite talk free verziju. Naime istu koristim i ja kad znam da je vani toplih 35 stupnjeva, ja nosim sos i puno cu pjesaciti, prepudram lagano unutrasnu stranu nogu i nema onog bolnog trenja ili ako patite od ekstremnog znojenja ljeti, mozete malo prepudrati vlastitu guzu (tj. izmedju dvije pole) i malo nanjeti po ledjima ili dekoltetu.



Masirate li svoje bebice? Ja sam to iz mog gusta radila djeci koje sam babysittala, recimo do 2 godine starosti, te kako bi se opustili prije spavanja, tipa milovanje ledja, blaga masaza trbuha i stopala da bi me nedugo nakon toga mame jedne takve curice pitala da ju naucim kak se to masira jer dijete nece zaspati bez toga LOL. Ne treba vam tecaj ni strucno znanje samo strpljenje i ljubav. Pedijatri kazu da bebice koje se masira rastu brze i rijedje su bolesne. Najbolje je masirati pred spavanje kad je beba sita i cista, pazite da ne bude prehladno u prostoriji, da nema propuha i slicno. Njemacke mame masiraju obicno ispod ove lampe koja sluzi da nocu kad iskljuce grijanje vi i dalje mozete bebu na toplom presvuci:

Uzmite neko obicno ulje, recimo cisto bademovo i ugrijte ruke tako da razmazete par kapi i utrljate u ruke, vasa bebica ce vam sugerirati radite li dobro ili ne, masaza koju prati veselo djecje ciktanje i veseli pokreti nogicama, dobar je znak. Meni je to bio idealan nacin za uspavati ih i ne dati im ekstra bocicu kad su ionako vec vecerali i oprali zube.

Vasa pretpostavka da je proizvodjac brinuo o dobrobiti vaseg djeteta je pogresna. On brine o zaradi. Vi ste ti koji brinete ili bi trebali o dobrobiti vaseg djeteta.
Glavna smjernica je izbjegavjte sve sto ima intenzivan miris! Izbjegavajte sve sto ima dodatke boje u sebi pa je njezno rozo ili njezno plavo. Naucite citati etikete. Lavanda moze imati umirujuca svojstva kad se stavi u uljnu lampicu ali je koma za bebi kozu kad se nalazi u losionu.
Pazite na to da proizvodi koje koristite imaju blagu pH vrijednost (onu koju trebate i kad kupujete proizvode za intimnu njegu za sebe).
Izbacite talk-puder ako vec niste. Izbjegavajte proizvode koji se puno pjene, ma kako god to djeci bilo zabavno. Ili ih pokusajte koristiti svega 2-3 mjesecno. Obratite paznju na amphoteric surfactants tkz. syndets ( kojih doduse ima puno ali recimo johnson i johnson koristi taj sastojak za svoje "bez suza" sampone i to pod nazivom cocamidoptopyl betaine, dakle ako vam ovo nadasve jednostavno ime upadne u oci ;-) na dobrom ste putu). Djecji samponi cesto ne funkcioniraju dobro odraslima, bas zato sto su blagi, nisu u stanju isprati vasu masnu kosu (bebe su gotovo ciste i kad ih perete), vase ostatke stajling proizvoda, vasu prhut i slicno. Dalje i ovaj sastojak je blag iako tako ne zvuci cocamphocarboxyglycinate, inace znaju dermatolozi imati te liste zaista blagih sastojaka, pa pitajte pri sljedecem odlasku i onda lijepo s tim listicem u kupovinu. Ne, uopce nije jednostavno, recimo sodium lauryl sulfate je isusujuci ALI sodium lauryl sarcosinate je blag.
Nekad bebice znaju na tjemenu razivit blagi oblik seboreicnog dermatitisa vise o tome ovdje
http://www.drgreene.org/body.cfm?id=21&action=detail&ref=1062, necete pogrijesiti ako ta mjesta lagano masirate maslinovim ili bademovim uljem (2-3 kapi), izbjegavajte baby ulja jer imaju previse parfema. Ako ne prodje na taj nacin, moze vam doktor prepisati djecji sampon za seboreicni dermatitis, ali isti bi koristila zaista u teskim slucajevima.
ukoliko cete ga kupovati sami, kosta oko 15 eura.

Treba li djecu mazati? Ovisi – ako im je koza o.k. ne, ako im je suha, da. Prije se vjerovalo da djecjoj kozi trebaju teske debele kreme, zapravo masti. Danas se zna da su idelane lagane teksture tj. losioni, nesto sto se ne mora UTRLJAVATI.

Koji proizvodi su o.k.? Nemam mnogo iskustva s djecjom kozmetikom, iako znam ponekad za probu kupiti sebi neke stvari namjenjene djeci. Recimo djecje mokre maramice su nazalost cesto sve samo ne blage. Neki proizvodi za odrasle (recimo dijelovi Eucerin linije) su BOLJI za djecu nego neke njima posebno namjenjene linije.
Neki o.k. proizvodi (cini mi se da ce svaka brizna mama imati daleko vise iskustva od mene), recimo
maramice Huggies (bezmirisne, imaju i mirisnu varijantu, tu zaobidjite)
, ja imam u kuci uvijek djecjih maramica, tako se mogu osvjeziti na brzinu, popraviti los potez ruzem, vani obrisati ruke i vrat....recimo kleenex i penaten imaju parfem.

Ili jedna ocajna mama koja je uvidjela da je trziste prepuno LOSIH proizvoda te pokrenula vlastitu proizvodnju baby frendly proizvoda, sve organsko ovo i ono, naravno i u toj liniji ima losih proizvoda (recimo djecje kupke koje vrve citrusima?!), ali puno manje nego u ostalima.
http://www.californiababy.com , recimo njihova Super Sensitive Bubble Bath. Onda dolazi na red firma koju sam vec dvaput
spominjala na blogu jer sam ovisna o njihovim mirisljavim papirima za ormare, crabtree i evelyn i ako romanticno upakirani, ti baby sapuni i ostali proizvodi su im uzasni, zaobidjite.

- 14:00 - Komentari (30) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.01.2007.

Pustate li ih na dugoj ili kratkoj lajni?

Toplo vas pozdravljam iz suncem okupane Njemacke. Ima ljudi koji se cak vesele ovim pomaknutim temperaturama. To su valjda isti oni koji ce samo 5 mjeseci kasnije kukati kako nemaju novaca za preveliki racun za struju kojeg su nabili vlastitim klimama i kineskim energetskim klasama. Onda im sunce odjednom vise nije tako privlacno i ne povezuju A i B u jednu smislenu ekolosku krizu koja nam se iza brda valja. Ma koga briga zar ne? Dok se posljedice nasih stravicnih djelovanja do nas dokotrljaju, nas odavno vise nece biti, s tim sranjima ce se baktati nasa djeca. Ocekujem ovih dana da mi se dogodi neka veca osoba elementarna nepogoda, jerbo nisam nastavila opcepoznati "mem". Doticni sam dobrovoljno izvrsila ali nisam imala zelje drugima nametati isti, dakle ako vise ne bude novih tekstova, znate da me stigla zloguka ruka lancanih pisama....dotad, evo jos jedno razmisljanje naglas. Nedavno sam vas pitala - jeste li u stanju same izaci, same u smislu bez muske ili zenske pratnje na kavu, kino, shopping, putovanje? ako ste taj dio propustili

Sad okrecem pitanje, jesu li vasi primjerci u stanju izaci van solo? Smiju li, a bez da imaju doma tihu misu sljedeca dva dana?wink Dakle, idu li vasi muzevi, decki, ljubavnici i ini van bez vas? Pri tome ne mislim samo na posao ili sport, nego bas u provod.

Ako da, kako i kada? Ako ne, zasto ne?

Moram priznati da sam prilicno podozriva prema parovima koji ne znaju ni prdnuti jedno bez drugoga i da su mi osobno takvi nezanimljivi. Doduse ne uvijek u startu, ali se naknadno takvima pokazu. On i ja izlazimo preko pola vremena skupa, ali jedan dobar dio istog i odvojeno. Ja trebam vrijeme s mojim curama (kad sam se tako izrazila zadni put na blogu, sljedilo je pitanje – nisam znala da imas djecu ;-), a misljenja sam da je zdravije za vezu ne provoditi 100% slobodnog vremena skupa. Ovak smo si zanimljiviji, imamo si sto za ispricati i taman se zazelimo jedno drugog.

Evo on je veceras u kinu sa frendovima, poslije idu na veceru, sve pet. Dugo mi je trebalo da ga istjeram iz brloga i uvjerim da je o.k. da se odljepi od mene, sad i sam drugo jutro odusevljeno prica kak mu te muske veceri (po mom misljenju jos uvijek prerijetke , svega 2 mjesecno i ako preko dana ode na bicikliranje s nekim frendom) puno znace. Ja sa zenskim drustvom idem barem 3 -4 puta mjesecno van kino, kazaliste, caga, cuga sve moze. Te trenutke ne dam ni za sto.cerek Niti ce se on dosadjivati jer cemo mi 4-5 sati o kremama, lakovima i slicno, niti cu se ja dosadjivati kad se oni budu odusevljavali novim procesorima.

Ne moram posto poto biti u njegovom zivotu svake sekunde, tek kad smo u stanju funkcionirati kao individue tek onda smo spremni i za zdrave veze.

Nije da sam uvijek bila tako jaka, imala sam fazu kad sam bila sve samo ne snazna i samostalna i ti trenuci su bili oni gdje sam skoro ugusila i sebe i njega. Hvala lijepa, ne bih vise takvo sto. Ne mora mi se svaki dan javiti s posla, ako nemamo nista za dogovoriti moze pricekati i da se vidimo navecer. Izvana bi izgledali da ne gugucemo pretjerano, nema zivkanja na telefon pet puta na dan, najcesce ni maila ali jos me uvijek stisne onaj poznati feeling u zelucu kad se dogovorimo negdje u gradu i on dolazi i ja ga ugledam. I jos uvijek se drzimo za ruke i ljubimo po pariski gdje nam puhne. Tak da je i gugutanje pitanje percepcije.

Dakle on veceras gleda neki action film, ja falim bogu na njegovim frendovima da ja to ne moram s njime gledati, meni je trebala doci frendica na palacinke, ali je bolesna pa cu ja lijepo uz casu makedonskog vina (zadnje rezerve od ljeta) i finu knjigu provesti vecer.

Ovaj tjedan cu revno isprobati jos 3-4 recepta za namaze, pozvana sam na rodjendane, pa cu to odnjeti i tam, onda ih podijelim svama.

Dodatak: na ovu temu su me potakle sve one nesigurne i naporne zenice koje zovu mene kad moj muzic s njihovima izadje van i pokusavaju meni upropastiti vecer svojim paranojama, jedna me cak pokusavala uvjeriti da njezin muz NE VOLI izlaziti igdje bez nje, pa mene eto cudi kako to da objerucke (rekla bih gotovo ocajnicki) prihvati poziv deckiju da im se pridruzi, a cije susrete je i sam cesto inicirao. Ocito je iskrenost, luksuz koju mu njegova zena ne dopusta.

- 14:21 - Komentari (25) - Isprintaj - #

petak, 12.01.2007.

Kozmetika petkom

Dakle kozmetika: testeri – dobro procitajte za sto su, prije nego proizvodu dodjelite losu ocjenu. Nedavno sam frendici dala nekoliko body shop testera. Njihovi testeri su u malim bocicama ili teglicama, neutralnim, koje sami pune i ispisuju. Igrom slucaja su ovi bili ispisani krasopisom kojeg se ni moja baka ne bi posramila, ergo – moja frendica zakljucuje da ne mora tu zvrljotinu procitati. I zali mi se kak joj to mlijeko za tijelo nis ne valja, em je ljepljivo, em se pjeni. Naravno da joj se ta vrsta njege nije dopala, kad se mazala gelom za tusiranje! Po cijelom tijelu. Priznajem, i meni se to dogodilo, bas s istom firmom prije 3 godine, od tad citam sitnotisak.

Muska kozmetika:


Povrsnom usporedbom uociti cete da je zenski ekvivalent uvijek skuplji od doticnog muskog proizvoda. Ne nuzno bolji. Skuplji. Naime i tu ima marketing svoje prste. On zna da su zene spremne izdvojiti VISE love za njegu nego muski, i da se njih moze dobiti na sarene teglice, a muske bas i ne. Zanemarimo li meteroseksualce, malo koji muskarac razbija glavu nad kozmetikom. Osim mozda nad kozmetickim racunom kojeg ste VI napravile. Opticki nije tesko prepoznati "musku" kozmetiku. Pakirana je u plavo, zeleno, sivo ili crno. Ne u te neke zenskaste pink ili crvene boje. Dalje, doticna kozmetika i mirisi "muski". I najcesce ima puno previse alkohola u sebi. Pogotovo after shave proizvodi. Cak ako su i namjenjeni osjetljivoj kozi! Onda imate muskarca ( mog recimo) koji hoda masnog cela i potpuno isusenih dehidriranih obraza, koje je prvo propisno izpilingirao ziletom (trostrukom, molim lijepo), a onda jos zadao zadnji udarac "blagim" after shave-om koji pece za poluditi. Da se razumijemo, nema on nista protiv pecenja. On meni objasnjava da je to "muski". Onda tako iziritirane koze sjedne na bike, doticnim ide na posao, udri ga ovaj ledeni vjetar i ako je od koze ista ostalo, nju dokrajci centralno grijanje sljedecih 8-9 sati na poslu. Kad vidimo koliko malo brinu za svoju kozu, cist nam o.k. i izgledaju ti muski. Porucuje li vam to stogod? ;-)

Uglavnom, je i muski trebaju koristiti SPF, jer ce u protivnom dobiti prerano bore (koje ce, oj nepravde, biti sarmantne jel, a kad ih dobije zena u istim godinama, ostale se jadna "postarala", bas nam je dvolicno to nase moderno drustvo). I oni trebaju BHA losione, ako imaju problema s pristicima, aknama i slicno. Istina je da muski imaju malo deblju i malo masniju kozu od zena, ali istina je da pola njih istu isusi after shave-om.

Statistike kazu da 2/3 muskaraca trose max. 10 eura mjesecno na kozmetiku – dakle i sampon i gel za tusiranje i pasta za zube ukljuceni. Ako se vec idu njegovati, vaznija im je kosa nego koza. Dakle bilo ispadanje iste tj. psrecavanje, bilo slaganje frizure i slicno....jedna anketa provedena krajem godine u casopisu Freundin kaze da 20% muskaraca jest spremno dobiti celavu glavu u zamjenu za skupi sportski auto. Umirujuce je da je onih 80% normalno, barem po tom pitanju. Ako vi imate suhu kozu, onda je ta kozmetika po svoj prilici prejaka za vaseg muskarca. Dalje, prosjecan muskarac potrosi 140 dana svog zivota samo na brijanje lica. Na brijanje ostalih dijelova – to nisu ispitali.wink Ako vas muskarac ima suhu kozu, bolje bi mu bio elektricni brijac nego mokro brijanje. Neki muskarci su skloni pristicima bas u podrucju obrijanog lica, naime prilikom istog su prenjeli bakteriju u kozu. Velika napast je i brijac kojeg mozda ne ciste redovito. Ako pati od neciste koze, pokusajte nakon svakog brijanja pospricati aparat sa dezinficirajucim sredstvom.

Muskarci imaju i vece pore i znoje se vise nego zene. Dakle osim svakodnevnog tusiranja, rolona, dezica, ako mu noge naginju znoju – preporucam Scholl kremu protiv znojenja. Od nekoliko iprobanih firmi, ova je nama pokazala zavidne rezultate.

Iako je on bio tip koji bi morao promijeniti 2-3 carape na dan, nakon pola godine koristenja ove kreme, svakodnevnog koristenja, dvaput na dan, noge mu se jedva znoje, ne smrde uopce. Pomazu i kupke na bazi kadulje. Ili prepudrati carapu iznutra tj. naspricati ovaj gornji sprej u istu. Iskljucivo pamucne carape, nije pamuk sve sto reklama kaze da je ;-). Ili za 10 eura Ansudor Emulsion 50 ml
,ima samo u apoteci).

Naravno ovo vazi i za zene ukoliko vam se noge znoje. Izbacite najlonke, svu sintetiku s carapa, cipela, kozne cipele bi trebale i iznutra biti kozne.

Za slucajeve koji granice sa bolescu postoji i medicinska terapija, Iontophorese vise o tome ovdje
http://www.iontophorese.de/.
Metoda koja je bezopasna i relativno jednostavna ali ne i jeftina. Ovdje ce vam zdrastveno platiti jednu drugu metodu i to samo ako ste zaista ekstreman slucaj i dotican problem vas ometa u svakodnevnom zivotu (tipa morate se presvuci 5-6 puta na dan jer ste stalno mokri). Onda ce vam u pore uspricati Botulinumtoxin i vi se na tim mjestima necete vise znojiti, naravno usprica se u pazusnu jamu, tj. tamo gdje se najvise i znojite. Nije zdrastveno opasno jer se i dalje znojite na ostalim podrucjima, ali manje. Ucinak traje od 6- 12 mjeseci, nakon cega se postupak mora ponoviti. Cijena ovog postupka je oko 400-500 eura. Onaj tko se brije na suho (elektricno), trebao bi jednom tjedno obaviti peeling, doduse muskarci zbog deblje koze jesu manje photoosjetljivi na sunceve zrake nego zene ali su i skloniji zadebljanju koze i nakupljanju odumrlih stanica. Vezivno tkivo je muskarcima jace, dakle nisu skloni celulitu kao zene, nase tkivo je elasticno i rastezljivo kako bi se u trudnoci moglo prilagoditi promjenama. Ipak zaista pretile muskarce cete vidjeti i sa celulitom. Sunceve zrake mogu oslabiti vezivno tkivo (ako se pretjerano i nezasticeno suncate) dakle zene, preplanula boja nije nuzno i borba protiv celulita.

Pjene za brijanje natjeraju dlaku da se uspravi, nabubri kako bi se doticna lakse uklonila brijanjem. Ono spomenuto bubrenje nije nista drugo nego naticanje. Sto to cini kozi, naucili smo u prijasnjim tekstovima. E sad, to je dvosjekli mac. Lakse nam je obrijati dlaku koja se uspravila ALI kad nabubrena koza splasne (ono sto ne vidimo golim okom), onda vidimo da smo ostavili dio dlake koji je prije bio u natekloj kozi, a kad je ona splasla ostao je naknadno na povrisini. Dakle pitanje je koliko detaljno smo se obrijali. Istovremeno, dlaka moze nastaviti rasti prije nego se koza opet smiri, tad je velika sansa urasle dlake. Neiritirajuci after shave je onaj koji po svoj prilici nema mirisa, dakle nece biti obljubljen medju sirokim masama. Mozda ipak nagovorite svog muskarca da kozu dezinficira manje agresivnim proizvodima, a za fin miris koristi parfem, iza uha a ne na licu. Recimo jeftin, a dobar izvor bi bio ulje cajevca i na to malo termalne vode da smanji iritaciju. Ako se brije na suho onda mu mozete posuditi jednom tjedno svoj AHA ili BHA losion, ako se brije na mokro, onda redovno guli kozu, pa mu isti posudite samo za T-zonu.

Ako bih tekst o muskoj kozmetici morala svesti na jednu jedinu recenicu, onda bi to bilo – izbjegavajte agresivne proizvode. Jer to i jest najcesca muska kozmeticka greska. Sve ono sto ste naucili jos ovo proljece o DA i NE za vasu kozu, slobodno primjenite i na vaseg muskarca.

Mi imamo doma na njegovoj polici: sampona dva, biljni i onaj muski plavi, gelova za tusiranje dva, dezic, rol on, parfem komada dva, after shave (aha bas onaj parfemski i peckajuci) te jedan neutralni, blagi wash za lice, pastu za zube, konac, vodicu, sve ostalo po potrebi krade meni. Oni koju su ga vidjeli, a to je i dio blogera, kazu da izgleda barem 5 godina mladje nego sto je, kad kazem da je na pocetku 30-tih dakle kad je najteze izgledati jos mladje nego sto jesmo, potvrdjuje kozmeticku tezu - manje je vise. Evo nekoliko proizvoda i iz ove rubrike, ostatak kad slozim kupus i salatu na kozmetickim listama.

Nivea, ovo iritira i pece, tuba je o.k.


dobro, no nema parfema u sebi.


Biotherm, bio jako isusujuci, bolje uzmite tamniju tubu, Facial Exfoliator za 14 eura, iako nije nista posebno i zaista mozete bez pol frke uzeti Nivein za 1/3 ove cijene.


Za masnu t-zonu ljeti

T-PUR Active Anti-Shine Moisturiser 50ml i cijena od 20 eura, ok. Matirao je njegovo presvijetlo celo, ali nema SPF, a taj proizvod cete pozeljeti najvise i koristiti ljeti....dakle nije los, ali nije ni samodostatan. Ima ista linija i SPF verziju, ali s jako puno alkohola, pogadjate u muzevnoj ambalazi. Ako zelite pokloniti nesto fino, a o.k. (iako ima u dm-u pjena za mnogo manje novaca, ali nemaju taj prestiza imidz) ovo je dobar izbor – ima i ona iz T-pur linije, ali je preagresivna.


Body shop za muskarce: krema za brijanje je o.k., after shave ima previse mentola.


odlicno za suhu kozu!

Sljedeci tjedan o kozmetici za bebe, kao jos neke crne i bijele liste muske kozmetike (Clarins, Clinique, Colgate, Crabtree i Evelyn, Gillette, Mary Kay, Neutrogena, Old Spice, neke bio linije)

- 15:22 - Komentari (9) - Isprintaj - #

srijeda, 10.01.2007.

Neplanirani dio igre...

Kratko javljanje, na ljeljin nagovor, ne uspjeva mi s ovog mac-a unjeti linkove, ali ljelju svi znaju, pa nije problem...

Iako pisem preko godinu dana, ima li 5 stvari koje jos nisam napisala:

1. Ne mogu zaspati, ako nisam procitala 2-3 stranice neke knjige. Makar legla u sumnjivo doba noci. Navika je mocna stvar.

2. Jedno od najdrazih jela mi je tostirana lepinja, za prilog ne stedjeti na majonezi i kiselim krastavcima. Zapravo to mi je jedno od najdraza tri jela ever.

3. Iako brbljava, rijetko se svadjam. To obicno biva as u rukavu, za kojeg se ljudi iznenade. Svadje su naporne i ruzne. Kad vidim da nema smisla, uzimam sesir, pozdravljam i odlazim. Bolje lijepo otici, nego ruzno nastaviti. To vazi za sve odnose u mom slucaju - od poslovnih, do prijateljskih i ljubavnih.

4. Ne volim SMS. Posaljem, tjerana nuznom silom 1-2 mjesecno. Volim mailove.

5. Tri stvari koje prve na nekome uocim: nokti, zubi i cipele. Sve tri imaju iskljucivo veze s higijenom, iako je novac najcesca isprika.

Trcim dalje rabotati. Citamo se sutra :-)

- 13:48 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 05.01.2007.

Kozmetika petkom

Prvo cu vam pokazati gdje sam dosad bila, tj. gdje sam odvela svoje koke da potrose i ono malo love sto im je nakon ovih ludih dana ostalo. Nakon sat i pol u tom predivnom engleskom raju, otisle smo na veceru, tako da ce danas biti vise slika i manje teksta. Imaju predivnih cvjetnih i kamenih potpourri-ja u rucno radjenim drvenim kutijama, ja sam sebi kupila divnu putnu verziju omiljenog mi Summer Hilla snizenu na 12 eura, odlicno! I ja sad imam poklon za sljedeca dva rodjendana i jos jedan u zalihi i ljepote za mene. Posto sam se za zapricala s prodavacicom i objasnila zasto necu nista za lice i zasto ne valja, jadna nam je udjelila pola vrecice testera (dobro na nas cetiri) samo da ja usutim LOL.

Svaki poklon predivno zapakiraju.....muz je dobio cajeve od metvice, prvo je mirisao kutiju 15 minuta a onda si je skuhao salicu bozanstvenog napitka. Imaju i odlicne engleske kekse u limenkama ja grickam one sa brusnicama, imaju i delikatesne marmelade....carobnu njeznu liniju na bazi zvoncica...http://store.crabtree-evelyn.com/gift-ideas.html, znam da sam vec pisala o njima, ali svaki posjet tamo je nova inspiracija...cerek

zvoncici i keksi:





ako naidjete na ovaj ducan, preporucam ovo protiv moljaca, predivno izgleda a jos ljepse mirisi, te putna verzija toaletne vode:






U nastavku, kako provodimo vrijeme kad cuvamo klince... kod nas je uvijek veselo i kreativno, lica se ne vide, jer sam protiv stavljanja djece na net, a da ih se moze prepoznati.





Final products cerek





A kam ja idem nakon sto se sad odlogiram, pa pravac u krevet, zamislite ovo, pa jos dvaput toliko, tak izgleda moj mali raj, znam da nije kolicinski puno, pogotovo za nekog tko toliko pise o kozmetici ali dovoljno za njegovan look.


Body shop cetka: ovo je moja nova ribacica
.

Mozda da krenem s objasnjenjem zasto cetka na gornjoj fotki. U subotu sam vozila frendicu na aerodrom i po povratku svratila u the body shop, osim poklona za naredni frendicin rodjendan kupila sam i facial blotting tissues, 65 komada i to iz linije tea tree oil, istih imaju i iz linije E vitamina.
Ne svidja mi se sto nema neki trajniji etui (sve je zapakirano u minijaturni kartonski dzepic), cijena od 3,50 eura mi se svidja. Nemojte se cuditi ruznom masnom papiru i uzivajte u vasoj divno matiranoj T-zoni. Spas za one kojima se taman 4-5 sati od sminkanja usjaji T-zona, meni se to ljeti redovito dogadja, iako nemam masnu kozu. Kupila sam i rucnicic od posebnog pamuka, cijena 4,00 eura koji detaljno ocisti lice. Realno nije mi to trebalo niti treba da bi se lice dobro ocistilo. Ali eto, bolje to nego cokolada, a moja omiljena bas toliko kosta. U svakom slucaju NE koristiti ako imate problematican ten. Ako imate o.k. ten i igra vam se - obavezno oprati i isprati nakon koristenja. Isti dolazi pakiran u prozirni etui (kojeg mozete ponovo zatvoriti) dolazi DIVNO mekan i vlazan. Kad se osusi, postaje krut poput komada gipsa, naravno do sljedeceg kontakta s vodom. Naravno mene je fasciniralo kako to da se ne ulovi pljesan, a na moje krpe ako bi zaboravila dva dana u masini se sigurno ulovi. Objasnio mi je da je odlucujuca tekucina (dobro to sam znala i sama) no nazalost ne pisu koja je to tocno, a to je vazna informacija ukoliko zelite provjeriti jel bi vi to nesto htjeli na licu ili ne. Dakle jos jednom, krpicu redovito u masinu, u protivnom ce postati rasadnik bakterija. Ima osoba koje mjesecima ne operu svoje kistove za sminkanje i onda se cude odkud im odjednom pristevi. No da, dan kasnije sam skuzila da sam karticu zaboravila u ducanu, dakle morala sam se zrtvovati i opet u ducan wink. Parkirala sam tamo gdje je dozvoljeno ostati max. 15 minuta, kao samo cu pokupiti karticu, ali uspjela sam proci pola aerodroma u tih 15 minuta, i sim i tam i jos kupiti cetku za ledja. Ako ste skloni izbijanju pristica na ledjima, izbjegavajte ovo. Mene lijepo razbudi ujutro prilikom tusiranja i dobro pripremi kozu za guam blato. Cijena joj je bila 5 eura i ima plasticnu kapicu da se ne prasi dok ju ne koristite. Osim sto sam dobila nekoliko testera svaki od 15 ml (to su one njihove bocice koje sami pune), poklone zapakiraju predivno i besplatno u velike crno-crvene samtaste kutije, sa velikom masnom. Doduse to je bilo samo sad za praznike ali u pravilu takve kutije po gradu prodaju po 30 eura.
Dobar je i Lip Line Fixer za 8 eura, olovka na uvlacenje, koja ce sprijeciti ruz da se razlije u okolne fine borice, dame preko 40-ete obratite paznju.
Inace - L'oreal kupuje Body Shop. Kakve ce to promijene donjeti na ovom dijelu kozmetickog neba - strpljen, spasen.

Narucila sam i nesto Neutrogene, Dove i ostalih stvari kojih nema u Europi, cekam da mi dodje posiljka pa da vas informiram. Narucila sam preko amazona.com.

Ponoviti cu pitanje od proslog puta jer nije nitko odgovorio:

na svoje bijele i crne liste stalno nadopisujem proizvode, nisam mjesecima posteno stigla sortirati, tako da sad imam poveci dokument koji prvo treba pocistiti u odredjene kategorije ili po proizvodjacu ili po vrsti proizvoda: naime tonik, maska, korektor i slicno. Koja vam se podjela ili sistematizacija cini bolja i zasto? Hvala.

Pisala sam prosli put o Balei, danas mala ali vazna nadopuna: provjeravala sam na jedan upit kremu
Balea Anti-Falten Tagescreme Q10+RonaCare VTA - i doticna ima UVA i UVB zastitu, ima i hit u zalazu Q10 i i patentirani RonaCare, vise o tome ovdje merck

Tekuci puder La Roche Posay Unifinace - fine film corrective make-up, cijena 16 eura, kolicina 30 ml u tubici. Tekstura: emulzija. Dobro prekriva, sadrzi 25% pigmenata, drzi gotovo citav dan, na reklami kazu 8 sati ali ja se nasminkam u sedam ujutro i oko jedan, dva moram pokupiti sjaja sa T-zone, pogotovo ako nisam ujutro presla cetkom i kompaktnim puderom po istoj, ja koristim najsvjetliju nijansu i ne bi me smetalo da je mrvicu jos svjetlije. Ima 5 boja: champagne, tendre, sable, vanille, canelle. Dovoljno svijetla nijansa ce odlicno posluziti i kao korektor. Ima SPF 10.

Drugi je ista firma, ista linija Skin-like Foundation, cream to powder u tubi. Ako imate suhu kozu, izbjegavajte. Dobro za mjesovitu do masnu. Zamjerka La Roche-u: nemaju jedinstven nacin tipiziranja boja, na jednom se vodite imenima, na drugim brojevima tako da nijanse unutar jedne te iste linije nisu usporedive, sto je za posljedicu imalo da apotekarka nije znala dati ekvivalent ivory boji. Cijena 2 eura vise zbog svog pudrastog svojstva. Zutu i zelenu nijansu zaobidjite u sirokom luku.


U svakom slucaju, kad ste na cistom sto mozete ocekivati, dobiti cete dobre pudere za relativno malo novaca.

Ne tako dobra vijest iz svijeta kozmetike je da je FDA kao i njena europska inacica predlozila zakon kojim se proizvodi koji sadrze hydroquinone (izbjeljivaci) ubuduce izdaju iskljucivo na recept, jer su sve samo ne bezopasni, ukoliko se koriste bez predznanja.Trenutno se jos koncentracije do 2% mogu kupiti u slobodnoj prodaji, a one jace i sad idu na recept. Neki ga smatraju (nema znanstvenih dokaza) i kancerogenim. Zapravo ljudi koji koriste izbjeljivace, a onda bez SPF-a idu na sunce itekako imaju vecu sansu dobiti rak koze, ali ne zato jer je sastojak to prouzrocio nego jer oni s istim nisu poduzeli potrebne mjere opreza.

Dok se to ne dogodi, evo jos jednog dobrog izbjeljivaca:
Alpha Hydrox - Spot Light Targeted Skin Lightneer 10% likolne, 2% hydroquinona i pH 3.3 te pakiranje u tubi i cijena manje od 15 dolara bi rijetke trebalo ostaviti ravnodusnima.
http://www.alphahydrox.com/

Tko ima puno love i hoce dobar korektor, Chanel je izdao novi Pro Lumiere Correcteur Professional Finish Concealer i to za 40 eura! Ima 5 nijansi, jako dobro prekriva i meni je preskup. Ima testera, ja sam dobila jedan, broj 10, taj je najsvjetliji. Svakako testirati prije kupnje.



Da ne zapostavimo crnu listu imamo danas jedan proizvod i za nju:
Clinique - Full Potential Lips Plump and Shine

- za 17 eura ima mentola, papra i jos divota koje ce vam iziritirati usne, one ce nateci i biti punije pola sata, sat vremena. No znamo da je svaka iritacija koze LOSA. Jednako tako znamo, ako bi ovaj proizvod koristili svaki dan, potpuno bi isusili i unistili usne.

Sad idem na svoj hitno potreban beauty sleep, sutra dopodne imam remont - pediker i co. Ostatak vikenda rajzam. One spominjane namaze cu vam ispisati cim testiram jos nekoliko.

- 23:00 - Komentari (20) - Isprintaj - #