JJA

petak, 12.01.2007.

Kozmetika petkom

Dakle kozmetika: testeri – dobro procitajte za sto su, prije nego proizvodu dodjelite losu ocjenu. Nedavno sam frendici dala nekoliko body shop testera. Njihovi testeri su u malim bocicama ili teglicama, neutralnim, koje sami pune i ispisuju. Igrom slucaja su ovi bili ispisani krasopisom kojeg se ni moja baka ne bi posramila, ergo – moja frendica zakljucuje da ne mora tu zvrljotinu procitati. I zali mi se kak joj to mlijeko za tijelo nis ne valja, em je ljepljivo, em se pjeni. Naravno da joj se ta vrsta njege nije dopala, kad se mazala gelom za tusiranje! Po cijelom tijelu. Priznajem, i meni se to dogodilo, bas s istom firmom prije 3 godine, od tad citam sitnotisak.

Muska kozmetika:


Povrsnom usporedbom uociti cete da je zenski ekvivalent uvijek skuplji od doticnog muskog proizvoda. Ne nuzno bolji. Skuplji. Naime i tu ima marketing svoje prste. On zna da su zene spremne izdvojiti VISE love za njegu nego muski, i da se njih moze dobiti na sarene teglice, a muske bas i ne. Zanemarimo li meteroseksualce, malo koji muskarac razbija glavu nad kozmetikom. Osim mozda nad kozmetickim racunom kojeg ste VI napravile. Opticki nije tesko prepoznati "musku" kozmetiku. Pakirana je u plavo, zeleno, sivo ili crno. Ne u te neke zenskaste pink ili crvene boje. Dalje, doticna kozmetika i mirisi "muski". I najcesce ima puno previse alkohola u sebi. Pogotovo after shave proizvodi. Cak ako su i namjenjeni osjetljivoj kozi! Onda imate muskarca ( mog recimo) koji hoda masnog cela i potpuno isusenih dehidriranih obraza, koje je prvo propisno izpilingirao ziletom (trostrukom, molim lijepo), a onda jos zadao zadnji udarac "blagim" after shave-om koji pece za poluditi. Da se razumijemo, nema on nista protiv pecenja. On meni objasnjava da je to "muski". Onda tako iziritirane koze sjedne na bike, doticnim ide na posao, udri ga ovaj ledeni vjetar i ako je od koze ista ostalo, nju dokrajci centralno grijanje sljedecih 8-9 sati na poslu. Kad vidimo koliko malo brinu za svoju kozu, cist nam o.k. i izgledaju ti muski. Porucuje li vam to stogod? ;-)

Uglavnom, je i muski trebaju koristiti SPF, jer ce u protivnom dobiti prerano bore (koje ce, oj nepravde, biti sarmantne jel, a kad ih dobije zena u istim godinama, ostale se jadna "postarala", bas nam je dvolicno to nase moderno drustvo). I oni trebaju BHA losione, ako imaju problema s pristicima, aknama i slicno. Istina je da muski imaju malo deblju i malo masniju kozu od zena, ali istina je da pola njih istu isusi after shave-om.

Statistike kazu da 2/3 muskaraca trose max. 10 eura mjesecno na kozmetiku – dakle i sampon i gel za tusiranje i pasta za zube ukljuceni. Ako se vec idu njegovati, vaznija im je kosa nego koza. Dakle bilo ispadanje iste tj. psrecavanje, bilo slaganje frizure i slicno....jedna anketa provedena krajem godine u casopisu Freundin kaze da 20% muskaraca jest spremno dobiti celavu glavu u zamjenu za skupi sportski auto. Umirujuce je da je onih 80% normalno, barem po tom pitanju. Ako vi imate suhu kozu, onda je ta kozmetika po svoj prilici prejaka za vaseg muskarca. Dalje, prosjecan muskarac potrosi 140 dana svog zivota samo na brijanje lica. Na brijanje ostalih dijelova – to nisu ispitali.wink Ako vas muskarac ima suhu kozu, bolje bi mu bio elektricni brijac nego mokro brijanje. Neki muskarci su skloni pristicima bas u podrucju obrijanog lica, naime prilikom istog su prenjeli bakteriju u kozu. Velika napast je i brijac kojeg mozda ne ciste redovito. Ako pati od neciste koze, pokusajte nakon svakog brijanja pospricati aparat sa dezinficirajucim sredstvom.

Muskarci imaju i vece pore i znoje se vise nego zene. Dakle osim svakodnevnog tusiranja, rolona, dezica, ako mu noge naginju znoju – preporucam Scholl kremu protiv znojenja. Od nekoliko iprobanih firmi, ova je nama pokazala zavidne rezultate.

Iako je on bio tip koji bi morao promijeniti 2-3 carape na dan, nakon pola godine koristenja ove kreme, svakodnevnog koristenja, dvaput na dan, noge mu se jedva znoje, ne smrde uopce. Pomazu i kupke na bazi kadulje. Ili prepudrati carapu iznutra tj. naspricati ovaj gornji sprej u istu. Iskljucivo pamucne carape, nije pamuk sve sto reklama kaze da je ;-). Ili za 10 eura Ansudor Emulsion 50 ml
,ima samo u apoteci).

Naravno ovo vazi i za zene ukoliko vam se noge znoje. Izbacite najlonke, svu sintetiku s carapa, cipela, kozne cipele bi trebale i iznutra biti kozne.

Za slucajeve koji granice sa bolescu postoji i medicinska terapija, Iontophorese vise o tome ovdje
http://www.iontophorese.de/.
Metoda koja je bezopasna i relativno jednostavna ali ne i jeftina. Ovdje ce vam zdrastveno platiti jednu drugu metodu i to samo ako ste zaista ekstreman slucaj i dotican problem vas ometa u svakodnevnom zivotu (tipa morate se presvuci 5-6 puta na dan jer ste stalno mokri). Onda ce vam u pore uspricati Botulinumtoxin i vi se na tim mjestima necete vise znojiti, naravno usprica se u pazusnu jamu, tj. tamo gdje se najvise i znojite. Nije zdrastveno opasno jer se i dalje znojite na ostalim podrucjima, ali manje. Ucinak traje od 6- 12 mjeseci, nakon cega se postupak mora ponoviti. Cijena ovog postupka je oko 400-500 eura. Onaj tko se brije na suho (elektricno), trebao bi jednom tjedno obaviti peeling, doduse muskarci zbog deblje koze jesu manje photoosjetljivi na sunceve zrake nego zene ali su i skloniji zadebljanju koze i nakupljanju odumrlih stanica. Vezivno tkivo je muskarcima jace, dakle nisu skloni celulitu kao zene, nase tkivo je elasticno i rastezljivo kako bi se u trudnoci moglo prilagoditi promjenama. Ipak zaista pretile muskarce cete vidjeti i sa celulitom. Sunceve zrake mogu oslabiti vezivno tkivo (ako se pretjerano i nezasticeno suncate) dakle zene, preplanula boja nije nuzno i borba protiv celulita.

Pjene za brijanje natjeraju dlaku da se uspravi, nabubri kako bi se doticna lakse uklonila brijanjem. Ono spomenuto bubrenje nije nista drugo nego naticanje. Sto to cini kozi, naucili smo u prijasnjim tekstovima. E sad, to je dvosjekli mac. Lakse nam je obrijati dlaku koja se uspravila ALI kad nabubrena koza splasne (ono sto ne vidimo golim okom), onda vidimo da smo ostavili dio dlake koji je prije bio u natekloj kozi, a kad je ona splasla ostao je naknadno na povrisini. Dakle pitanje je koliko detaljno smo se obrijali. Istovremeno, dlaka moze nastaviti rasti prije nego se koza opet smiri, tad je velika sansa urasle dlake. Neiritirajuci after shave je onaj koji po svoj prilici nema mirisa, dakle nece biti obljubljen medju sirokim masama. Mozda ipak nagovorite svog muskarca da kozu dezinficira manje agresivnim proizvodima, a za fin miris koristi parfem, iza uha a ne na licu. Recimo jeftin, a dobar izvor bi bio ulje cajevca i na to malo termalne vode da smanji iritaciju. Ako se brije na suho onda mu mozete posuditi jednom tjedno svoj AHA ili BHA losion, ako se brije na mokro, onda redovno guli kozu, pa mu isti posudite samo za T-zonu.

Ako bih tekst o muskoj kozmetici morala svesti na jednu jedinu recenicu, onda bi to bilo – izbjegavajte agresivne proizvode. Jer to i jest najcesca muska kozmeticka greska. Sve ono sto ste naucili jos ovo proljece o DA i NE za vasu kozu, slobodno primjenite i na vaseg muskarca.

Mi imamo doma na njegovoj polici: sampona dva, biljni i onaj muski plavi, gelova za tusiranje dva, dezic, rol on, parfem komada dva, after shave (aha bas onaj parfemski i peckajuci) te jedan neutralni, blagi wash za lice, pastu za zube, konac, vodicu, sve ostalo po potrebi krade meni. Oni koju su ga vidjeli, a to je i dio blogera, kazu da izgleda barem 5 godina mladje nego sto je, kad kazem da je na pocetku 30-tih dakle kad je najteze izgledati jos mladje nego sto jesmo, potvrdjuje kozmeticku tezu - manje je vise. Evo nekoliko proizvoda i iz ove rubrike, ostatak kad slozim kupus i salatu na kozmetickim listama.

Nivea, ovo iritira i pece, tuba je o.k.


dobro, no nema parfema u sebi.


Biotherm, bio jako isusujuci, bolje uzmite tamniju tubu, Facial Exfoliator za 14 eura, iako nije nista posebno i zaista mozete bez pol frke uzeti Nivein za 1/3 ove cijene.


Za masnu t-zonu ljeti

T-PUR Active Anti-Shine Moisturiser 50ml i cijena od 20 eura, ok. Matirao je njegovo presvijetlo celo, ali nema SPF, a taj proizvod cete pozeljeti najvise i koristiti ljeti....dakle nije los, ali nije ni samodostatan. Ima ista linija i SPF verziju, ali s jako puno alkohola, pogadjate u muzevnoj ambalazi. Ako zelite pokloniti nesto fino, a o.k. (iako ima u dm-u pjena za mnogo manje novaca, ali nemaju taj prestiza imidz) ovo je dobar izbor – ima i ona iz T-pur linije, ali je preagresivna.


Body shop za muskarce: krema za brijanje je o.k., after shave ima previse mentola.


odlicno za suhu kozu!

Sljedeci tjedan o kozmetici za bebe, kao jos neke crne i bijele liste muske kozmetike (Clarins, Clinique, Colgate, Crabtree i Evelyn, Gillette, Mary Kay, Neutrogena, Old Spice, neke bio linije)

- 15:22 - Komentari (9) - Isprintaj - #