JJA

nedjelja, 24.09.2006.

Oriana Fallaci - legenda o snazi jedne zene


Posebna zena i posebna autorica. Rodjena davne 1929 u Firenzi, umrla 15.09. 2006 (hvala kulenovoj seki sto me obavijestila) u istom gradu. Talijanski borac otpora, novinarka i spisateljica.
Talijanski fasizam pod Mussolinijem, kao i njen liberalan otac i ujedno energican kriticar Mussolinija su imali znacajan utjecaj na njen osobni razvoj. Za vrijeme drugog svjetskog rata u dobi od 10-11 godina, prikljucila se pokretu otpora i skupa sa ocem krijumcarila oruzje partizanima i pomagala ratnim zarobljenicima u bijegu iz koncentracionih logora. Upravo ju je fasizam prisilio razviti jak antagonisticki stav spram BILO KOJE FORME represije.

http://www.guardian.co.uk/obituaries/story/0,,1873732,00.html

Njene knjige su prevedene na sve svjetske jezike, sasvim slucajno mi je u dobi od 15 godina dopala njena knjiga u ruke i tu je nastala ljubav za njeno pisanje. Njeno prvo djelo "If the Sun Dies", razgovori s prvim astronautima. U knjizevni svijet uvela je prva posebnu vrstu intervjua. Sljedio je 1969 "Nothing, and so be it," u kojem je opisala svoje godine ratne reporterke u Vijetnamu. Intervjuirala je mnoge poznate politicare, careve, kraljeve i ljude od moci; Yassir Arafat-a, Henry Kissinger-a, Willy Brandt-a itd. Svjetsku slavu je stekla sa knjigama "Letter to a child never born" te "A Man" - o ljubavi sa mucki ubijenim grckim borcem otpora, ubijenim 1976 - Alekos Panagoulis i "Inshallah" (gradjanski rat u Bejrutu). Ukoliko niste procitali ni jednu njenu knjigu, preporucam.
Kao novinarka radila je za londonski Times i New York Times kao i mnoge druge svjetske novine. Zbog nekih tekstova u kojima je rekla previse istine, zavrsila je i u zatvoru i imala godinu dana zabrane pisanja.
Bila je prva "zapadna zena" koja je smjela razgovarati sa Ayatollah Chomeini-jem. Razgovor je bio prekinut kad je skinula feredzu i rekla da ne moze na sebi trpjeti taj sramotni zaostatak srednjeg vijeka. Izvjestavala je i o prvom "golfskom ratu" 1991, tada vec 62 godine stara. Bila je i pocasna gosca pape Benedikta XVI. i to kao ateistica u ljeto 2005. Zivjela je zadnjih godina u New Yorku, borila se s rakom i na kraju podlegla toj bolesti.
11. 09.2001 je dozivjela i sama u New Yorku i izdala eseje u formi knjige povodom tog dogadjaja te time prekinula svoju 10-godisnju knjizevnu sutnju.
"La Rabbia e L'Orgoglio" ili Rage & Pride mozete procitati ovdje
http://www.borg.com/~paperina/fallaci/fallaci_1.html
U njima pise da islam nije problem, nego forma u kojoj se izrazava - netolerantna religija. Kaze da je upravo zapad u svojoj dekadentnoj, liberalnoj naravi pridonio usponu islama.



Usporedila je Osamu Bin Ladena sa Hitlerom i Mussolinijem, predbacila islamu terorizam i strategiju koja funkcionira - raseliti se po svijetu, svuda imati puno djece i tako pripremiti teren za konacni udarac. Poziva Europu na budjenje i konfrontaciju s ovom realnom opasnoscu i upozorava na cuvanje vlastitih religija i kulturnog nasljedja. Zbog ovog stava su joj predbacivali rasizam.
Knjiga nosi poruku da demografski faktor, o kojem volim misliti da i ja ponesto znam jer upravo s tom temom moja sefica radi na svojoj habilitaciji, a ja joj skupljam podatke - da upravo zbog toga nije jos sve izgubljeno. Zbog njenih tekstova prijetili su joj mnogo puta smrcu (islamske organizacije) i predsjednik muslimanske unije u Italiji Adel Smith ju je tuzio, sudskom presudom je dobila iako vec tesko bolesna 2 godine zatvora jer je obescastila jednu svjetsku religiju - umrla je prije izrsenja presude.
Sad ja vas pitam, jedna svjetska religija koja se boji jedne jedine zene - koliko snazna je ta religija? Usporediti cu to s osobnim primjerom. Pokusavali su me kao vjerojatno i vas, s vremena na vrijeme razni ljudi i razne osobice uvrijediti. Prema takvima imam filozofiju - psi laju, a karavane prolaze.
Gdje bih stigla kad bi se isla baviti i osvrtati za svakom sitnom dusom koja ima nesto za reci o mom zivotu, a vlastito sranje ne dira jer joj previse smrdi.
(slikano 2002) sa 73 godine

http://en.wikipedia.org/wiki/Oriana_Fallaci

Njena djela:

* A Man, a novel telling the biography of Alexandros Panagoulis, who fought against the Regime of the Colonels in Greece.(1979) ISBN 84-279-3854-3
* The Seven Sins of Hollywood preface by Orson Welles, Longanesi (Milan), 1958.
* The Useless Sex: Voyage around the Woman Horizon Press (New York City), 1961.
* Penelope at War (1962).
* Limelighters (1963)
* The Egotists: Sixteen Surprising Interviews (1963)
* Quel giorno sulla Luna (1970)
* Inshallah, a fictional account of Italian troops stationed in Lebanon in 1983.
* If the Sun Dies, about the US space program.
* Interview With History (1976, a collection of interviews with various political figures Liveright)
* Letter to a child never born, a dialogue between a mother and her unborn child.
* Nothing, and so be it, report on the Vietnam war based on personal experiences.
* Oriana Fallaci intervista Oriana Fallaci, Fallaci interviews herself on the subject of "Eurabia" and "Islamofacism". (Milan: Corriere della Sera, August 2004).
* The Rage and The Pride (La Rabbia e l'Orgoglio, 2001) ISBN 0-8478-2504-3.
* The Force of Reason (La Forza della Ragione, 2004) ISBN 0-8478-2753-4
* Oriana Fallaci intervista sé stessa - L'Apocalisse (in Italian). An update of the interview with herself. A new, long epilogue is added. Publisher: Rizzoli, November 2004.


Sahranjena je kako je i zeljela - u kostimu, sa svojim vojnickim satom na zapescu, kako je napisala - potpuno spremna za jos jedan, posljednji intervju.
Pocivala u miru. Daj nam Boze cim vise takvih osoba, a cim manje beskicmenjaka, puzavaca i guzoulizivaca.

- 17:24 - Komentari (4) - Isprintaj - #

petak, 22.09.2006.

Kozmetika petkom...

COSMECEUTICALS – novi trend izraz. Zvuci medicinski. Bas TO su i htjeli u marketing-odjelu postici. Nema razloga da kremu svrstanu u tu novu kategoriju platite vise nego ostale. FDA ne priznaje taj pojam. Vise o tome ovdje
http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmeceuticals
Sto tvrdi marketing:

Cosmeceuticals represent a marriage between cosmetics and pharmaceuticals.
Firme koje se vole tako nazivati: dr.brandt, AlphaDerma CE, DDF
(ovo je set za 1000 dolara), linija Prevage od E. Arden

SkinCeuticals, StriVectin Collection itd.
Zanimljiv clanak na temu (skrolajte drugu polovicu stranice):
http://www.emedicine.com/derm/topic509.htm
ovdje sto FDA o tome kaze:
http://www.cfsan.fda.gov/~dms/cos-217.html.Ako je marka skupa, po svoj prilici ces i dodati "cosmeceuticals", jer nekako vas moraju uvjeriti da date 80-ak eura za kremu.

Preporucena kozmeticka literatura:

The Wrinkle Cure: Unlock the Power of Cosmeceuticals for Supple, Youthful Skin (Mass Market Paperback) by Nicholas Perricone (imate na amazonu za 7 dolara)
A Consumer's Dictionary of Cosmetic Ingredients: Complete Information About the Harmful and Desirable Ingredients in Cosmetics (Paperback) by Ruth Winter za 12 dolara. Stivo koje ce vam ustediti prilicne svote u buducim shoppinzima, a uz to ustedjeti i pokoju glupost vasoj kozi.
Danas ce uglavnom biti rijeci o pojedinim proizvodima, koje kupiti, koje ne i zasto ne.

Za one koji bi htjeli postaviti pojedino pitanje bas za neki svoj proizvod, imam sljedecih tjedan dana jako malo vremena i necu odgovarati na takva pitanja. Hvala na razumijevanju.

Dakle oni koji naginju pristicima ili zacepljenim porama – izbjegavajte maramice za skidanje sminke, ima ih Diadermine, Olay, bebe itd. One obicno imaju 2 strane – jednu manje i drugu vise abrazivnu. Ova zadnja ce dio sminke utisnuti u pore. Ako bas morate koristiti, recimo na putovanjima jer je prakticno i ne razlijeva se, ali onda ne na duzi rok.

BUY : Olay Total Effects Anti-Aging Anti-Blemish Daily Moisturizer

za 45 ml platite oko 18 eura. Odlicna BHA stvar! 1.5% salicilne kiseline, iz iste linije ima i BHA-Peeling, oprez da ne udje u oci! Nije velika korist jer proizvod ostaje prekratko na kozi. Svejedno dobar mehanicki peeling, najbolji za masnu kozu.

Pond's Bare & Repair Conditioning Eye Makeup Remover 118 ml za 6 dolara

(dvofazna tekucina, u mom selu kosta oko 5,50 eura). Dalje mehanicki peeling njihov Fresh Start Daily Exfoliating Cleanser za 7 eura, tonik im ne valja, ima previse alkohola - Cool, Calm & Perfected Pore-Shrinking Gel Toner, link na taj proizvod
link na tonik

Pond's Purely Polished Micro-Dermabrasion Anti-Aging Kit
za 15 eura, Mend & Defend Intensive Protection SPF 15 Moisturizer oko 9 eura za 100 ml, odlicno pakiranje!
Radiance Restored Age-Defying Skin Brightening SPF 15 Moisturizer i to 50 ml za 13 eura, bolji od ovog iznad njega jer ima vise antioksidansa i ostalih pametnih stvari, sto se zastite tice, jednako su dobri. Kao i ultra jeftine Dove kremice s SPF-om jedne od najboljih ikad, a kostaju 7 dolara. I Pond’s i Dove su pod sefovskom palicom Unilevera.
Imajte na umu da mrlje nastale kao posljediva pristica jest teze izbjeliti nego one nastale od sunca (melasma) ili hormonalnom neravnotezom (chloasma). I da je u ovom slucaju bolji Retin-A ili Renova 8oboje samo na recept) i redovita upotreba kemisjkog peelinga. Tretinoin je ovdje aktivan sastojak i pomaze normalizaciji stanicne proizvodnje i time podrzava kozu u nastojanju da se ponasa zdravo.
Dalje - Time Rewind Overnight Wrinkle Repair Cream oko 45 ml za 14 eura sa 8% glikolne kiseline, dobar AHA proizvod, ali nazalost u teglici, treba ga jako brzo potrositi.
- Skin Effects - Flawless Effects Advanced Brightening Complex za nekih 16 dolara, 30 ml i 2% hydroquinona
- Aveeno Active naturals continuous protection Sunblock Lotion SPF 30 i to 10 eura za 120 ml, zanemarite ono "continuous" jer se i ova zastita, bas kao i svaka druga MORA redovito obnavljati. Ima i verzija sa SPF 45.
- opcija za osjetljivu kozu je bez dodatka parfema ali sa titanium dioxidom i zinc oxidom recimo Neutrogena Sensitive Skin SPF 30
- Bobbi Brown No Smudge Mascara za 20 eura, gotovo vodootporna ali se lakse od vodootpornih skida
- Kohl's good skin Clean Skin Oil-Free Lotion SPF 15 za 15 eura i 45 ml
- ista firma All Right Oil-Free Sunscreen SPF 30 za 12 eura i 45 ml
- All Bright Moisture Cream (nece izbjeliti kozu) i oko 20 eura za 45 ml

- All Firm Rebuilding Serum 25 eura i 30 ml
- Sheer Color Finishing Powder (nema SPF) ali odlicna silikonska tekstura za 14 eura, jednako dobar All Firm Finishing Powder
i proizvod dana, ODLICAN All Calm Gentle Sunscreen SPF 25 za 12 eura i 45 ml!

Dobre ali skupe stvari:

-REPAIRWEAR DEEP WRINKLE CONCENTRATE FOR FACE AND EYE Clinique
-SkinCeuticals CEFerulic, odlicno pakirano
-DiorSkin Lifting Smoothing Concealer za 28 eura
-DiorShow vodootporna maskara - jedna od najboljih vodootpornih, paznja cetkica je poveca
-Dior Gloss Spectacular Sparkling (linija DiorShow) za 26 eura, lijepo upakiran, ne lijepi se

- E.Lauder DayWear Plus Multi-Protection Anti-Oxidant Lotion SPF 30, za normalnu i mjesovitu kozu 45 ml za 38 eura
-Cosmedicine Primary Care Multi-Tasking Moisturizer SPF 20 za 48 dolara
- MegaDose PM Skin Fortifying Serum za 85 dolara i 30 ml
gotovo jednak Lauderovom CP+Perfectionist za 55 dolara i 45 ml

NOT BUY iliti crna lista:

-Origines – Next of Skin Modern Mositure Makeup SPF 15 (steta, a tako imaju vizuelno aktraktivne proizvode) – uglavnom jako puno peperminta i citrusa i ja sam od testera dobila iritaciju, prijateljica isto.
-Remede – ako prodajete skup serum c-vitamina, onda on ne bi smio biti 18 sastojak na listi, pogotovo kad isti serum naplacujete 88 dolara
-Fresh Face Skincare Spot Treatment, Maximum Strength Acne Fighter
by wet n wild – iako je vrlo povoljan i ima salicilnu kiselinu, pH je neadekvatan i nece ispilingirati nista!
-L'Oreal Special Care Acne Response Special Care Intensive Adult Acne System 1 set
22 eura za 3 proizvoda koja bi vam trebala biti dosta za 6 tjedana. Zato je na crnoj listi? Jer prvi proizvod Pre-Peel ima SAMO 0,55% salicilne, premalo za ista. Drugi proizvod Intensive Peel ima los pH i previse alkohola i treci proizvod Post-Peel neutralizirajuca krema nema svrhu jer ionako niste nista eksfoliirali. Osim toga i ona je puna alkohola?! Dalje iz linije Dermo-Expertise Acne Response Adult sistema je samo Blemish-Fighting losion o.k. jer sa 2,5% benzoyl peroxida dezinficira, a nema dodataka parfema i slicno.
- Rare Minerals Skin Revival Treatment by Bare Minerals

na ovaj proizvod su nasjeli mnogi koji traze nesto za svoje prosirene pore. Navodno ovdje ima 72 razlicita minerala i prodaje se kao proizvod koji ce za 60 dolara zadovoljiti SVE vase potrebe. To je puder u prahu i ne, nece recimo hidratizirati vasu kozu. Minerali apsorbiraju masnocu, a ne daju vlagu. Ima i mica-e, dakle lice ce vam biti "iluminirano" Sve dok se ne umijete. Ima 4 boje i prozirna verzija, pokriva sitne nedostatke na kozi ALI - proizvodjac savjetuje ovo imati i nocu na licu?! Osim sto ce ta metoda u roku od tjedan dana prilicno isusiti vas elice, minerali se ne mogu apsorbirati kroz kozu te vam i dalje ostaje puder u prahu. Pore preprasene bilo kojim puderom ce izgledati manje. Ne, ne mora puder u prahu toliko kostati i ovo nije nikakav cudotvoran proizvod.
- E. Arden Ceramide Plump Perfect Makeup SPF 15 za 40-ak eura, nema UVA zastitu!

Novi wunder-pojmovi u kozmetici:
AGE - advanced glycation end products, navodno uspjesni u borbi protiv slobodnih radikala
MMPs - matrix metalloproteinases, grupa od 23 razlicita enzima
Aquaporin-3 serije razlicitih proteina

Sebaceous Hyperplasia - http://www.attract.wales.nhs.uk/question_answers.cfm?question_id=1236
prilicno cesta pojava kad lojne zlijezde luce previse, iako cijeli zivot imamo konstantan broj istih, njihova aktivnost varira i uvelike ovisi o hormonalnoj ravnotezi. To nisu miteseri pa zato ne regiraju na povrisnke eksfolijante ili dezinfikatore.

Izgledaju kao male izrasline i cesto im se ne obraca dovoljno paznje na vrijeme i u nekim rijedjim slucajevima budu zamjenjene za s.hyperplasia, dok je moze raditi i o malignom oboljenju.
Vise o tome, kao i fotografije vrlo slicnih koznih oboljenja ovdje, ovdje pomaze tretman tekucim dusikom, trichloroacetic kiselina (tkz. deep peel) ili neabrazivni laserski tretmani.


Na ovom blogu necete naci ni jednu preporuku za sapun. Iako sam ih isprobala dosta od lush-a, sebameda, diora do

do sapunskih listica zelenog caja





i da najteze je odoljeti upravo tim malim, cukrenim ducanima na putovanjima sa hand made bozanstveno mirisljavim sapunima, dugo vremena mi je to bio najdrazi suvenir, pa jos kad vam ga zamotaju u komad platna umjesto u platnenu vrecicu


Sapuni su u pravilu jako isusujuci (i Dove, bez obzira sto kaze reklama) i ima itekako boljih nacina za dezinfekciju lica. Osim toga sapun sa pH vecim od 8 zapravo moze potaknuti rast bakterije u pori! A sapuna s takvim pH ima prilican broj medju fensi smensi skupim sapunima. Sapun moze i zatvoriti pore, ma kako cudno to zvucalo, jer tvar koja ga drzi krutim, moze i vasu poru zacepiti. Nece vam biti nista od povremenog pranja sapunom ali ako je to vas svakodnevni nacin ciscenja lica - nije za preporuciti.

- 12:31 - Komentari (10) - Isprintaj - #

utorak, 19.09.2006.

Knjigu procitala nekoliko puta...

..svaki put mi se jednako intenzivno dopala. A sad smo docekali i film.





Upalite zvucnike i uzivajte http://www.parfum.film.de/flash/index.php

Francuska, 18 stoljece. Rodjen u smecu i odrastao u sirotistu, Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) uvidja da on sam apsolutno nikakav miris ne odasilje, istovremeno ali posjeduje rijedak i izniman talet raspoznavanja najfinijih nijansi istoga. Opsjednut idejom kreirati jedan neodoljiv miris za sebe samoga, ubija mlade zene ciji ga miris opija. Amoralna prica jednog ludjaka, jer ludilo i genijalnost su ionako samo tankom crtom razdvojeni.
Osvojen magijom mirisa, uci kod starog parfumijera Baldinija (Dustin Hoffman) zanat, kako se mirisi destiliraju, mijesaju i konzerviraju, seli u Grasse (mozda se tog mjesta sjecate iz mog davnog teksta o parfemima) - i danas parfumsku meku gdje borave najbolji svjetski nosevi, kako bi istrazio nove metode.

Ben Whishaw kao cudoviste, covjek i misterij.

Na sam dan njegove smrti polazi mu za rukom pokazati svoju kreaciju svijetu, sa neocekivanim posljedicama! Ali necu vam bas sve ispricati.
Necu vam pisati sto misli kritika, najbolje je vjerovati svojim culima.
Parobola o moralu, komunikaciji i identitetu


I na kraju, za mene ideal zenske ljepote, ma prekrasna je cerek





- 07:59 - Komentari (12) - Isprintaj - #

petak, 15.09.2006.

Kozmetika petkom

Blond lady me podsjetila na jos jednu finu stvar



Imala sam njihove mokasinke, za pohvalu. A kad smo kod neobicnih modela (komentar blond lady) moju ljubav prema camper-u isto ne razumije bas svak!


a volim i Merrell.

Ali dosta jednog fetisa, ajmo malo o drugome. U proslom tekstu sam spomenula antibiotike kao zadnju soluciju, kad zaista nista drugo ne pomaze. Imam potrebu jos jednom upozoriti na popratne pojave Accutana, Roccutana i slicnih. Suha koza i usne, krvarenje nosa, svrbez koze, jako osjetljiva koza, pojacana osjetljivost na sunce, glavobolje. Oni koji nose lece i piju te lijekove - skloniji su konjuktivitisu. Zato ce ozbiljan lijecnik traziti da napravite test za trudnocu i tek kad je isti negativan (u njegovoj ordinaciji) razmisliti o prepisivanju istog. Preporuca se ponavljanje ovih testova jednom mjesecno za vrijeme trajanja terapije. Kod nekih pacijenata jedna od nuspojava je bila i depresija. Proizvodjac (Hoffman-La Roche) i sam upozorava na tu opasnost, pogotovo za osobe koje su vec jednom bile u slicnom psihickom stanju. Bez obzira koliki SPF koristili - moj vam je savjet, za vrijeme terapije klonite se sunca. Ako vam se nosnice jako isuse - zagrebacki melem ili obicna vazelinska mast. Za vrijeme terapije izbjegavajte sapune, frotirke za pranje lica, AHA i BHA proizvode, mehanicke peelinge, vrucu vodu, saunu i bilo kakav proizvod s alkoholom. Ako vam se oci jako isuse, u apoteci ima "umjetnih suza" i sama koristim iako iz drugog razloga, odlicne Hya-Opthal. Pijte puno tekucine!
Kontrolirajte jetru i kolesterol. Primjetila sam u komentarima na prosli kozmeticki tekst da neki od srca preporucuju antibiotik, pa sam se osjecala duzna upozoriti na popratne pojave takve terapije.

Tamo su se javile neke osobe kojima je jedino hormonska terapija pomogla, ne bi im pomogla da je posrijedi bila bakterija. Znaci kad znate uzrok, vec ste rijesili pola problema.

Hormonski pripravci (blockeri) najpoznatiji je Spironolatone, poznat i kao Aldactone. Opcija naravno samo za zene - muskarcima bi od toga nabujale grudi i omeksala koza. I ovdje su nuspojave nimalo privlacne - trbusni grcevi, glavobolje, smanjen libido, stalna zed, umor, poremecen menstrualni ciklus. Ova vrsta terapije za razliku od antibiotika, zahtjeva dugotrajnu terapiju. S tog gledista probala bih ipak prije antibiotik cija kura traje 4-6 tjedana, nego se automatski odlucila na pola do godine dana hormonalne terapije.

Danas nam trziste i u slobodnoj prodaji nudi razne beauty-pills, za sjajniju i guscu kosu, za jace nokte, protiv celulita - kod akni su se preparati od cinka navodno pokazali ucinkoviti. Oprez - velike kolicine cinka mogu biti otrovne! Ako pojacate unos cinka, vase tijelo treba vise kopra i mangana - dakle najbolje uzeti neki od multivitaminskih pripravaka. I vitmain B5 (pantotenska kiselina) je na dobrom glasu u borbi protv akni - dakle proizvodi od punog zrna, jaja, piva, iznutrice, mahunarke, mlijeko. Potrebna dnevna doza za zene 15 mg.
http://www.aknewelt.de/vitamin-b5.htm

Neke maske za problematicnu kozu sadrze sumpor, radi dezinfekcije. ALI ima mnogo za kozu blazih sastojaka koje rade isto. Sto mislim opcenito o maskama pisala sam ovdje, isto mislim i u slucaju akni. Masku nanosite jednom tjedno, a djelotvorna borba protiv pristica zahtjeva SVAKODNEVNU rutinu.

Za one s masnom kozom - maska od magnezij-praha (plain milk of magnesia) http://en.wikipedia.org/wiki/Milk_of_magnesia
bijeli prah iz apoteke i obicno se koristi kod problema sa zelucem. Nesto kao tekuci magnezij, amaterski receno. Dobila sam i cjelokupno i dugo pojasnjenje ali ga nisam u stanju ponoviti s toliko ushita s koliko je meni prenjeto. Sluzi za dezinfekciju i ima protuupalno djelovanje.

Sto se tice klasicnog ciscenja lica istiskivanjem, nisam generalno protiv toga. I sama godinama nisam poznavala drugaciji nacin ciscenja. No imam protiv nestrucnog i nehigijenskog istiskivanja. Onog kojeg vidite na plazi - ona njemu stisce pristice po ledjima bang valjda kao dokaz njene ultimativne ljubavi, ili opet ona njemu (nekad su zene jednostavno previse usluzne) u tramvaju predivno prljavim rukama ceprka po licu. Ili vi doma, ali usljed nedovoljno strucnih poteza i znanja - istisnete samo pola sadrzaja i od one preostale polovice napravite samo jos veci problem. Prava iskusna kozmeticarka zlata vrijedi.

Iako mislim da parenje nije dobro za kozu, istina je da je tako lakse ocistiti zacepljenu poru. Umjesto klasicnog parenja mozete staviti i topli rucnik 10-ak minuta na lice. Nikad ne stiskati "na golo", uvijek komadom ciste, iskuhane platnene pelene, maramice ili cistom papirnatom maramicom. Iako se ova zadnja zna sklizati po kozi. Ako se pristic ne da istisnuti, ne upotrebljavajte silu! Na kraju OBAVEZNO dezinficirati lice, recimo2,5% benzoyl peroxide. Ovo raditi max. jednom tjedno kako bi se koza mogla oporaviti u medjuvremnu. I pokusajte odoljeti istisnuti ista neposredno pred izlazak, u protivnom cete isti provesti u cjelosti u pratnji crvenih mrlja iziritirane koze. Ne pitajte kako znam.

Trakice za ciscenje pora



Glavni sastojak ovakvih proizvoda je onaj isti kojeg ima i u svakom laku za kosu. Vjerojatno ce vam impresionirati "prljavstina" koja ce se zaljepiti na te trakice. Koje su prije 3-4 godine bile pravi hit prvo Nivea, pa Balea itd. Da zaista djeluju - nudile bi ih sve kozmeticke firme, jer niti jedna firma ne zeli dio profitnog kolaca prepustiti drugima. Ovakav proizvod NECE ocistiti poru. Mnogi previde upozorenje proizvodjaca - ne koristiti trakice na suhoj kozi (ekcem), ne na upaljenom mjestu i ne na pristicu. Barem pola zena koje kupe te trakice i kupe s namjerom isprobati bas na pristu. Ove trakice mogu i ostetiti kozu ako koristite neki jaci kemijski peeling ili pijete neki od gore spomenutih antibiotika! Oprez ako koristite Renovu ili slicne proizvode.

Neki proizvodi za suncanje mogu zatvoriti pore i napraviti pokoji problem na kozi koji bez njih ne bi imali. Pogotovo zinc oxide ili titanium dioxide, kojih cesto ima upravo u djecjim linijama jer ih koza dobro podnosi i ne izazivaju alergije. Ali mogu zatvoriti pore. Vise o SPF sredstvima ovdje moj prijedlog je - tekuci puder sa SPF-om ili krema u boji sa SPF-om. Dakle cim manje razlicith proizvoda tipa krema ova i ona pa losion za suncanje pa jos mozda kompaktni puder sa SPF-om na sve to. A tekuci puderi su i napravljeni da ostanu na kozi, a ne da se upiju u poru.
Vise o zastiti od sunca jos http://jja.blog.hr/arhiva-2006-05.html#dan12 i http://jja.blog.hr/arhiva-2006-05.html#dan26

Najvazniji element vase njege je upornost i dosljednost. Treba barem 3-4 tjedna do prvih rezultata, razdoblje u kojem obicno razocarano odlazemo kremu na policu i ocajnicki trazimo novu u drogeriji.

Pristici i prosirene pore

Pore koje funkcioniraju normalno, luce masnocu na povrsinu koze. Hormoni reguliraju proizvodnju sebuma. Znaci moze doci ili do pre-proizvodnje sebuma ili odumrle, a neodstranjenje stanice koze cepe poru izvana i sebum ne moze van. Moguce se tu nastani i nedovoljno uklonjen makeup (recimo dodjete jako kasno doma i ostavite sminku do jutra!). Kad sebum i odumrle stanice u pori nisu zastopane, oksidiraju i vi vidite crnu tockicu. Ako sebum sjedi u pori zacepljenoj izvana i nije izlozen zraku izgleda kao bijeli miteser ispod koze (milia). Pogledajte kakvu kozu ima vasa mama, neke stvari su genetski predisponirane. A neke uzrokovane pogresnom kozmetikom - recimo kad masnu kozu lica cistite mlijeko za ciscenje.
http://en.wikipedia.org/wiki/Blackhead i http://en.wikipedia.org/wiki/Milia



Izbjegavajte proizvode koji su premasni i preguste strukture tipa plava Nivea. Cim gusca krema, tim gore za kozu koja naginje zacepljenim porama.
Izbjegavajte sapune - tvari koje sapun drze u krutom stanju, mogu zacepiti i vase pore. Oprez sa cleanserima za suhu kozu, oni ponekad ostave silikonski, svilenkasti sloj na kozi. Nadjite dobar BHA peeling (jer ti prodiru u poru unutra, za razliku od AHA proizvoda). Ako imate masnu kozu potrazite proizvod u obliku gela ili tekuci. Vise o tome ovdje http://jja.blog.hr/arhiva-2006-04.html#dan21. Dalje za masnu kozu - redovita eliminacija suvisne masnoce (kojoj ste peelingom omogucili izaci iz pore na povrsinu). Oni sa bijelim podkoznim miteserima imaju problem masnoce koja ne moze van, cesto kod osoba suhe koze. Za masnu kozu opet spominjani milk od magnesia, ili nesto ovakvo
. Naravno u nekim slucajevima hormonalne neravnoteze pomazu i kontracepcijske tablete. Misljenja sam da su Diane 35 jako los izbor.
U ovom slucaju dezinfikatori ili povrsinski antibiotici ne pomazu (krema) jer uzrok nije bakterija.

Zasto ne volim proizvode koji "instantno" smanjuju pore? Jer ne volim nacin na koji to rade, naime iritirajuci kozu, izazivajuci upalu prilikom koje koza "nabubri". Ucinak od max. nekoliko sati. Kada znamo da svaka iritacija ubrzava proces starenja koze - zelite si se tako njegovati?
Nekima je pomogla mikrodermoabrazija, o tome sam vec nesto pisala ovdje - ova rijesenja nisu trajna i tretmani bi se trebali redovito ponavljati.

Ukoliko zelite izgledati posebno dobro za neku odredjenu prigodu (vjencanje recimo), profesionalni tretman napravljen dovoljno pred dan D je bolje rijesenje od kozmetike, koja se ionako na ljetnim temperaturama zacas otopi.

U slucaju masne koze i prosirenih pora najbolji su matirajuci tekuci puderi kao Lancome Teint Idole tj. njegova poboljsana verzija Teint Idole Ultra Enduringly Divine and Comfortable Makeup

ili Revlonov Skin Mattifying ili Lauder Double Matte.

Vjerojatno su sad razocarani svi oni koji su trazili wunder-proizvod za prosirene pore. Imate dvije opcije - prihvatiti da kozmeticka industrija jos nije napravila nesto efikasno i zdravo na ovom polju ili i dalje isprobavati i trositi novac. Ako se odlucite za potonju varijantu i nadjete nesto sto daje rezultate duze od nekoliko sati, molim vas javite. Do tada cu se morati zadovoljiti kvalitetnim kompaktnim puderom na strateskim mjestima.

Ovako ja: izbjegavati ujutro kreme na dio s prosirenim porama, jer tako tretirana koza omogucuje i naknadno nanesenom tekucem puderu da sklizne u poru. Dakle dobro nahranite kozu navecer, a ujutro je dovoljan kvalitetan tonik koji daje dovoljno vlage ali nece dati taj sklizavi osjecaj na kozi. Dakle samo kvalitetan tekuci puder. Cak i na suhoj kozi ako ima prosirene pore, birajte verziju mat pudera jer je napravljen posebno da NE klizi, pa ni u poru. Ako vam je koza bas jako masna onda oil-blotting papirici i to vise puta dnevno prijeci tupkajuci preko sjajnih mjesta. Neki papirici recimo Chanelovi imaju dodatno pudera na sebi, ako koristite neke bez, nakon sto ste pokupili masnocu, puderom u kamenu fiksirajte look. I to ne spuzvicom ili blazinicom nego iskljucivo kistom. Spuzvica zamulja facu i na kraju dane imate jednostavno previse pudera na licu - pogotovo ako ste gore opisani postupak ponavljali nekoliko puta na dan. Kist redovito prati.

Simbol otvorene teglice

spomenut u tekstu od 04.07. ove godine. Simbol koji u medjuvremenu vidite na svim kozmetickim proizvodima, barem bi trebalo biti tako i koji odredjuje koliko dugo nakon otvaranja smijete jos koristiti proizvod. Prije opcionalna, a sad obligatorna stvar. Znaci 12 M (M je za menzes latinski mjesec), a PAO oznacava period after opening.. Ovaj propis je djelo EU zakonodavne politike i moraju ga se pridrzavati svi koji zele uvoziti u EU. Nazalost mnogo toga ovisi i o faktorima koji nisu pod kontrolom proizvodjaca, recimo nacin skladistenja - sunce, vlazno, frizider itd. Najgora opcija po pitanju kvarljivosti proizvoda i ulaska bakterija je teglica!
Recimo neki kraj sa vlaznom klimom, krema u teglici, teglica na suncem okupanoj prozorskoj dasci kupaone, zenska se namaze u letu tijekom dana i bez da je oprala ruke (da, ima i toga), nakon mazanja poklopac zavrne samo napola i krema nece ni 6 a kamoli 12 M ostati stabilna.
Dakle uvijek perite ruke prije koristenja kozmetike, cuvajte ju na suhom i hladnom mjestu i uvijek DOBRO zatvarajte.
I dalje morate sami upamtiti kad ste zapravo otvorili proizvod tj. od kojeg datuma se racuna onih 12 mjeseci. Najidealniji i bas zato cesto najskuplji su jednokratni proizvodi u kapsulama.

Praksa koju sam ja razvila s godinama kako bi bila na sigurnoj strani je maskaru potrosenu ili ne nakon 3-4 mjeseca mijenjam, kreme nakon max. 6 mjeseci. Najduze koristim ruzeve ali i to max. godinu dana.

Shopping ideje

- Stila Full Coverage korektor tj. perfect Concealer za 20 dolara, oprez za nekog tko se fura na nude look ovo ce biti previse sminke. Bolji i povoljniji je M.A.C. Studio Finish Concealer SPF 35 za 13 eura. Ista firma nudi i prekrasno upakiran puder u kamenu cerek


- Skincunticals Retinol 1.0 ili0.5 30 ml za 45 dolara

- Paula's Choice Skin Recovery Super Antioxidant Concentrate

koji za 20 eura stoji uz bok tri puta skupljem Lauderu.

- upozorenje pred kupnju: Lancome Aqua Fusion Teinte Continuous Infusing Tinted Moisturizer SPF 20 (svjetlo plava tuba) NEMA UVA zastitu!

- Cover Girl Tru Blend Poweder Foundation SPF 15 za 10 eura, odlican! Ili Advanced Radiance Age- Defying kompaktni puder za 9 eura.


Tko se sjeca ovog komada i kako se zove, a bila je zastitno lice Cover Girl-a godinama? Ja naravno znam, inace ne bih pitala ali me zanima jel zna jos netko.
Dakle gore spomenuti proizvod je cream to powder, odusevila me boja classic ivory a vjerojatno c ei ostale bljedopute.

- Clinique Pore Minimizer Thermal_Active Skin Refiner za 32 eura i 75 ml je gotovo identicna verzija skupljeg Laudera (obje kozmeticke kuce posjeduje isti vlasnik ;-) dakle verzija Idealista Micro-D Deep Thermal Refinisher za nekih 50-ak eura. Kalcij klorid u proizvodu izaziva neobican "zivi" feeling na kozi i vi dobivate dojam da "proizvod nesto radi". Lice se ugrije - a toplina nikad nije smanjila pore. Probajte napariti lice i drugi dan proci kockicom leda po njemu, pa usporedite. To je mehanicki peeling, a naucili smo da samo kemijski moze ocistiti poru. Da, i nakon ovog ce vam koza svjedno izgledati bolje, bolje nego da niste koristili nista jer cete ukloniti odumrle stanice s povrsine koze. No ima svakako djelotvornije njege koze.

- Clinique Repairwear Deep Wrinkle Concentrate
30 ml za 62 eura ili 60 ml za 88 eura. Sto o anti age kozmetici mislim pise ovdje i ovdje. Uglavnom ova krema ima 72 sastojka! Dakle pola njih je u toliko minijaturnoj kolicini da nece imati nikakvog efekta, ipak ono sto ostaje je svejedno dobra krema, pod pretpostavkom da se okanite ideje da ce bilo kakva krema izbrisati bore.

- 20:13 - Komentari (31) - Isprintaj - #

petak, 08.09.2006.

Kozmetika petkom

Iako ste citajuci prosle kozmeticke tekstove itekako pokupili znanja i o tretiranju "problematicne" koze
tj. one sklone pristicima i miteserima, ovaj put cjelovit tekst na tu temu.

Zapravo je jako mali broj osoba koje nikad, ni u jednoj zivotnoj fazi nisu imale problema s pristicima. Neki od njih ih samo uspjesno drze pod kontrolom, dakle prevencija, pa ih na prvu loptu ne bi uopce ubroji u osobe s problematicnom kozom ;-). Ta sam. Koza cista, meka, a kad se propisno prepudram niti prosirene pore se ne primjete. Ali nek pokusam 2-3 tjedna bez mog BHA losiona, polako i stidljivo, ali sigurno poceti ce se pojavljivati prvi pristici.
Jedan od mitova je da mozete ISUSITI pristic. Nacelno mozete, ali to je prilicno neadekvatan nacin uklanjanja istih. Koji u konacnici dovodi do iritacija i ekcema (ah sad se moram s nostalgijom sjetiti proizvoda kuce Clinique - on the spot, jer je bas to polucivao na mojoj kozi). Umjesto isusivanja koze, pobrinite se da suvisna masnoca s koze bude redovito odstranjena. Jedna stvar je eliminirati masnocu iz pore, a druga isusiti istu.

Jos jedan mit je da su pristici rezultat nedostatne higijene, pa odtud i meni nimalo drag pojam - necista koza.




Pristic nastaje u nekoliko faza, onda kada ga vi zapravo VIDITE je njegova zadnja faza u kojoj mozete malo uciniti, bas zato i dajem toliku vaznost prevenciji, kako do pristica ne bi ni doslo. Prekomjerno lucenje loja iz zlijezdi lojnica dovodi do stvaranja pristica. Pogotovo ako se na putu prema van (sto bi u konacnici rezultiralo "samo" masnom kozom) - nadju mrtve stanice koje zacepe poru s druge strane i loj vise nema kamo. Stvara se cep, polako dolazi do zacepljenja folikula, upale i hop evo nam akne. Moguce su i one nastale usljed bakterijskih infekcija.
Istiskivanje istih na svoju ruku moze vam prouzrociti dozivotne sitne oziljke. Kozmeticki saloni zapadne Europe su bas takve klasicne metode ciscenja lica odavno napustili. Njeguje se trend cim njeznijeg pristupa kozi (koza stari ubrzano i zbog iritacija). U fach zargonu bi faze bile:
- miteser (jos nema upale), upaljeno mjesto (pristic) i oziljak.

Kad se pitate zasto bas mene i zasto akne, nema jednog jedinog uzroka nastanku akni vulgaris - hormoni (policisticki jajnici), stres i tip koze i vrsta njege. Da, svi mi dozivljavamo stres ali nemamo svi problematicnu kozu, zar ne? Svaki organizam izabere drugi ispusni ventil kod stresa - kod nekih je to koza, neki dobiju zelucane probleme, zgaravicu i co., neki se pojacano znoje itd.
Osim tih uzrocnika, ima i onih koji rijedje nastupaju - recimo kod ljudi koji rade u radioni i cija koza tijekom radnog dana dobije sloj ulja iz radne okoline i ne moze disati. Ili nekih drugih finih prasina recimo tekstilnih.
Ima i tkz. body bilder akni, kad si uspricaju hormone kako bi brze razvili misicnu masu. To sto dobiju akne je manji problem, a veci je sto time mogu izazvati impotenciju, neplodnost itd.
Usprkos rasirenom misljenju da slatkisi pridonose nastajanju akni, to nije znanstveno potvrdjeno.
Neki tekuci puderi dovode do nastanka akni - na njima MORA pisati non-comedogenic kako bi vi bili na sigurnoj strani. Pogotovo je oprez potreban kod kremastih pudera koji jako dobro pokrivaju.
Vise o tome http://www.skincareguide.com/basics/skincare_cosmetics/non_comedogenic_cosmetics.html
Cim je proizvod gusci (zato su proizvodi posebno namjenjeni masnoj kozi lica cesto u formi losiona) dakle tipa plave Nivee, veca je sansa da ce zatvoriti pore. Na sigurnoj ste strani s proizvodima u gelu ili serumima jer imaju nizak ili vodenast viskozitet.

Zene se u pravilu imaju duze za boriti s aknama nego muski, ali i njihove akne cesto nisu tako agresivne kao muske.
U svakom slucaju to nije nesto s cime bi se samo tako trebali pomiriti ili debelo premazati slojem pudera i nadati se da se manje vidi. To se lijeci i to uspjesno kod dobrog dermatologa.
Za koju god verziju se vas doktor odluci - trebati ce vam strpljenja.
Akni se necete rijesiti u tjedan dana, kao sto u reklami kazu.
Metode se rastezu od medicinskih proizvoda za njegu koze, antibiotika, UV-lampi (koristio muz prije 20 godina i nema ni jednog jedinog oziljka i bila
sam sokirana kad mi je rekao da je bio ozbiljan akne-pacijent, jer ima baby kozu na kojoj mu vecina zena zavidi), hormonska terapija, isotretinoin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Isotretinoin
Ovaj lijek ste mozda cesce sreli pod imenima:
Accure (Alphapharm), Accutane and Roaccutane (Roche), Aknenormin (Hermal), Amnesteem (Mylan), Ciscutan (Pelpharma), Claravis (Barr), Isohexal (Hexal Australia), Isotroin (Cipla), Oratane (Douglas Pharmaceuticals) i Sotret (Ranbaxy).

Prvo se pocinje s kozmetikom i tek kad ona ne dalje nikakve rezultate trazi se dalje. Antibiotici ili u obliku kreme izvana ili u obliku tablete iznutra. Najcesci aktivan sastojak takvih krema je Erythromycin, a kad se o tabletama radi obicno je u pitanju Doxycyclin ili Minocyclin. Kad sam spomenula UV terapiju pri tom ne mislim na odlazak u solarij, nego na posebne lampe kod dermatologa.
Isotretinoin je jedna od zadnjih opcija. Jer ima teske nuspojave - suhocu koze, ispadanje kose, suhe oci.
Onaj tko je vec na toj terapiji neka redovito kontrolira krvnu sliku. Trudnice ne smiju ovo koristiti. Nikada.. Zato ga savjestan ljecnik rijetko prepisuje, a izuzetno rijetko zenama u plodnoj dobi.

Povrsinski antibiotici (u kremi ili gelu) imaju taj nedostatak da tesko prodiru u folikulu, uz to ako ih duze koristite moguce ce vase bakterije razviti otpornost spram tog antibiotika. Zato se takve kure provode 4-6 tjedana, duze ne.

Cak i osobe kojima je ipak prepisan antibiotik mogu profitirati ako usporedo s time koriste benzoyl peroxide.
Jos jedna varijanta (i to prilicno miljena) je i Benzamycin
http://www.healthsquare.com/newrx/ben1052.htm
jer sadrzi i erythromycin i benzoyl peroxide. Cuva se u frizideru.


Upozorenje: ne primjenjivati skupa benzoyl peroxide i retinoid. Prvi deaktivira drugog.
Retinoid je naziv za sve vrste vitamina A, tretinoin je isto vrsta A vitamina. Koristi se isto u borbi protiv akni.
Nuspojava mu je da jako isusi kozu, a supstitut mu je proizvod poznat pod imenom Differin.
http://www.differin.com/AboutDifferin/Default.aspx#AL1
Ima ga u gel verziji za masnu kozu i u verziji kreme za normalnu ili suhu kozu. Ako vam ga prepise privatnik, cijena mu je oko 28 eura, neka zdrastvena pokrivaju cijenu lijecenja.
Bez obzira za koji se proizvoda vas dermatolog odluci, oni povecavaju osjetljivost koze i zato je adekvatna SPF zastita OBAVEZNA.

Neki dermatolozi se kunu u azelaicnu kiselinu http://en.wikipedia.org/wiki/Azelaic_acid
Ima prednost pred tretinoim da ne ostavlja kozu toliko osjetljivom na sunce i navodno uzrokuje manje iritacija. Dalje, protiv nje ne mogu vase bakterije postati otporne kao protiv antibiotika.
Evo jednog proizvoda s tim sastojkom, kosta oko 14 eura.

Uzmajte antibiotike s puno opreza, neki lijecnici ne naglase posebno koliko opasne su nuspojave i na kraju se nadjete s izljecenim aknama i s kronicinim vaginalnim infekcijama.
Nema smisla takve lijekove piti pola godine, bakterija se navikla i postali su neefikasni.

Dobra vijest za zene - neke kontracepcijske tablete imaju za nuspojavu procistiti ten. Najcesce kod nas davane u tu svrhu su Diane 35 iako su one u medjuvremenu na crnim listama mnogih ljecnickih ordinacija
jer dovode to teskih ostecenja jetre, unutarnjih krvarenja, dijabetesa, visokog krvnog tlaka, migrene i jedne vrste anemije http://www.kidshealth.org/teen/diseases_conditions/genetic/sickle_cell_anemia.html
Ako vas sve ovo ne plasi, onda ste vi kandidat za te tablete.
Da, one reguliraju probleme s tenom ali sa katastrofalnim nuspojavama.

Pogresni kozmeticki proizvodi kao sto su kruti sapuni mogu dovesti do koznih problema. Tvari koje sapun drze krutim ujedno zatvaraju pore na kozi.

Jos jedan od mitova je da mozete tretirati jedan jedini pristic. Ako tretirate samo one koje vidite, to znaci da oni koju su upravo u nastajanju i koje JOS ne vidite nikad necete sprijeciti na vrijeme.

Ono sto mozete uciniti je redovito i NIJEZNO cistiti kozu (izritirana i isprovocirana koza se brani upravo proizvodeci JOS VISE masti).
Redovitan peeling, kemijski (opisala sam zasto mehanicki nije dobar za kozu sklonu pristicima, kao i zasto nisu dobre home made opcije) - za daljnje razumijevanje teksta, odlican podsjetnik
http://jja.blog.hr/arhiva-2006-05.html#dan5
http://jja.blog.hr/arhiva-2006-04.html#dan28
http://jja.blog.hr/arhiva-2006-04.html#dan21
Dalje, uklanjanje suvisne masnoce s lica i na kraju ukoliko je bakterija u pitanju - uklanjanje iste.
Pomoc su i povrsinski retinoidi - kao recimo Retin-A jer normaliziraju stanicnu funkciju i dopustaju pori da se ponasa zdravo.

Za vise informacije http://www.acne.org/.php?view=Tretinoin

Proizvodi iz slobodne prodaje:
http://www.acne.org/over-the-counter.php


i oni koji se daju samo na recept i rating doticnih
http://www.acne.org/.php

http://www.drugdigest.org/DD/DVH/Uses/0,3915,679%7CRetin+A+Micro+Gel,00.html

Dobri proizvodi: Oxy- sensitive skin Acne Treatment, Vanishing Formula (povrsinski dezinfikator 5% benzoyl peroxide 30 ml za 6 dolara). Oxy - Maximum Acne Treatment, obojena sa 10% B.P. gelaste teksture. ista cijena.



Koristite samo ako imate bas probleme s kozom, a ne ako vam iskoci jednom tjedno neki skromni pristic. Oni koji su preko bare mozda pozele probati i PanOxyl Aqua Gel Treatment isto 10% B.P. i 45 ml za 10 dolara (izbjegavajte njihov sapun, nisam probala ali po americkim formumima kotira nisko, zatvara pore.)

Za sve koji se zele vise informirati, odlicna adresa je http://www.drugs.com/cons/Acne_Aid_Aqua_Gel.html

Pokusajte odoljeti osjecaju da morate cistiti lice 3-4 puta na dan, jer time samo provocirate kozu. Dovoljno je ujutro i navecer. Najtuznije je sto su police drogerija prepune linija namjenjenih problematicnoj kozi lica koje su cisti call for trouble.
Prepune su ostrih cestica (peeling proizvodi) koji mogu na mikro povrsini ostetiti vec upljeno mjesto i prenjeti bakteriju na jos nezahvacene dijelove lica, prepuni su alkohola i mentola kojime iritirate kozu i smanjujete njenu vlastitu sposobnost da se ponasa zdravo!

Neki peelinzi sadrze vosak, neke maske za lice isto i veliki su NE za osobe koje naginju pristevima.

Cleanseri visoke pH vrijednosti (recimo pH 8 ili visa) mogu zapravo povecati kolicinu bakterije u pori.

Isto tako bih izbjegavala parenje lica ili vrucu vodu.
Ako pristice dobivate samo oko korijena kose, moguci uzrok su neki od stajling proizvoda za kosu (lak za kosu, gel?) koji sadrze polimere i mogu zatvoriti pore.

I opet - ne pusite. Nekoliko ozbiljnijih studija je pokazalo da tri puta vise pusaca pati od ovog koznog oboljenja, nego nepusaca.

Iako jako mali broj osoba koje pate od akna, iste ima zahvaljujuci alergiji na neku odredjenu hranu, ukoliko vam standardne metode nisu pomogle, prije posezanja za jakim i nimalo bezopasnim lijekovima, mozda je
svrsishodniji odlazak alergologu. Recimo neki su alergicni na bademe, na skoljke, mlijecne proizvode i zaista na njih reagiraju aknama.
Pronaci sto nam koristi, a sto steti je pocetak. Onda se toga drzati svakodnevno i kontinuirano je zapravo glavna faza terapije.
Dakle svaki dan dezinficirati lice - ili uljem cajevca (nece sve masti zacepiti pore) ili benzoyl peroxidom i to u koncentraciji od 2,5%, 5% ili 10% ovisno o stanju koze.

Antibiotici su zadnja verzija, jer pogotovo uzimani oralno, osim sto ubiju zlocestu bakteriju, ubiju i one dobre u vasem tijelu. Recimo kad sam zadnji put pila antibiotik, ima tome nekoliko godina, redovna pojava je bila poremecena flora i fauna intimnog podrucja. Rijesila jedna problem, a napravila odmah novi!
Svakodnevni peeling BHA proizvodom, koji za razliku od AHA mogu prodrijeti kroz masnocu duboko u poru. Liste dobrih BHA proizvoda su na jednom od gore navedenih linkova na starije tekstove.
Salicilna kiselina kao derivat aspirina ima protu-upalno djelovanje. Mehanicki peelinzi grebu samo po povrsini, AHA je dobra stvar ali ne ulazi u pore pa je prikladnija za osobe koje ne naginju pristicima ali recimo imaju kozu ostecenu od sunca.
Da bi BHA proizvod djelovao (a na trzistu je puno njih koji NE djeluju) trebao bi biti u koncentraciji izmedju 1-2%. Misli se na verzije za kucnu upotrebu.
Taman kad ste se poveselili da je to ipak jednostavno - e nije. Ono sto najcesce u takvom proizvodu ne valja je pH vrijednost, a samim time je i proizvod beskoristan. pH treba biti izmejdu 3 i 4. Bilo bi odlicno da proizvodjaci to napisu sami, druga opcija je da kupite u apoteci pH tester-trake i testirate sami.
Oprez s takvim podacima, mozete dobiti pouzdane rezultate ali i vrlo nepouzdane - ako je proizvod duze otvoren i tko zna koliko prstiju ga je vec blagoslovilo (govorim o tester-teglicama po parfumerijama).

Iris - ovo je za tebe, kratko ali vidis, sjetila sam se ;-)

Moje misljenje od Dr. Hauschki neka ne sprijeci nekoga da i sam proba.
Prvo sam krenula sa onim Probesetom

http://www.alegria-naturkosmetik.de/index.php?cat=c34_Probierpackungen.html koji sadrzi 4 proizvoda i kupuje se u svim bio prodavaonicama, ima i u Cro. Ponosni su na to sto ne koriste prezervative, ali na neki nacin moraju sacuvati proizvod od kvarenja - u protivnom vi vec samo tjedan dana nakon otvaranja kreme, na lice nanosite razne bestije. Dakle, pri sljedecoj kupnji imate pitanje za prodavacicu, meni na isto pitanje La Roche do dan danas nije odgovorio. Mlijeko za ciscenje ima alkohola pa cak i tonik za osjetljivu kozu! Okoloocnoj kremici fali antioksidansa, njihova krema od ruze je relativno o.k. ali fali joj isto sto i okoloocnoj, losioni za suncanje su im s titanium dioxidom i mogu ostaviti bjelkasti trag, oprez koga smeta, mene ne smeta. Kad sam nedavno trazila make up kistove pogledala sam i taj stand - prosjecan kist je oko 50 eura jer je prirodna dlaka, neobradjeno drvo itd. (sto je prilicno neprakticno jer se odmah vide packe od sminke) i izvedba nije ni upola tako elegantna kao Bobbi Brown koej sam na kraju i dobila.cerek
E da i maskara je oko 18 eura a razmazuje se i u grudicama otpada, po toj cijeni ima clinique odlicnih maskara!
Tad sam probala i Lavera make up koji je to od svih desetaka isprobanih pudera THE nijansa koja cini da moje lice doslovce dobije radinace glow http://www.lavera.de/trend_1_getoente_feuchtigkeitscreme.htm a kosta svega 7 eura. Jedino nema SPF pa preko njega nanesem kompaktni sa SPF-om. Ali taj puder zaista kao da sam bila na profesionalnom kemijskom peelingu, zapravo kazu da je to tonirana krema ali ja to zovem puder iz razloga sto ne slici ni jednoj toniranoj kremi koju sam dosad imala. Jedino ima mentola pa ga eto ne preporucam nekome s osjetljivom kozom. Doduse tog mentola ima jako malo i puno vise aloe vere, ali bolje upozoriti.
Recimo, ako netko zeli bas organsku kozmetiku, da, ima i one koja je cijenom povoljnija a bolje kvalitete - recimo ne nuzno 100% organic ali najblize tome je body shop. Mehanicki peelinzi su bozanstvog mirisa (jednom je on dobio napad ne znam ni ja cega i poklonio mi tri ista peelinga), a od krema je dobro Vitamin C Protective daywear SPF 15 75 ml za 12,00 eura te Bodyshop- Vitamin E Under Eye Cream .

U sljedem kozmetickom tekstu cu napisati zavrsetak danasnje teme i to jos malo o hormonima, maskama, cuvenim trakicama za ciscenje pora (biore i kompanija), pristici i sredstvo za suncanje i malo o prosirenim porama. Tema koja onda slijedi su oziljci.
Ugodan vikend!

- 16:45 - Komentari (42) - Isprintaj - #

srijeda, 06.09.2006.

Fast Food Nation



ili zasto ja ne jedem fast food? Ako u startu odbacimo cinjenice kao sto su:
- nije mi ukusno
- u neposrednoj blizini takvih restorana SMRDI
- nije zdravo
- ne svidja mi se jesti iz plastike
- nije jeftina (kad se zbroje svi side effects i kad se izracuna koliko kosta frisko povrce i voce)

Svoje nepce sam navikla na normalnu hranu pa mi ti burgeri gume nisu ukusni. Da se razumijemo ja volim hamburger i hot dog i pomfri ALI onaj domaci sa pravim mesom, sa pravim paradajzem i BEZ peciva koje moze ostati 3 tjedna frisko. Dakle onaj s puno topljenog sira i krastavaca i luka i salate.
Ili napraviti si krumpir salatu s pravim gustim tamnozelenim domacim bucinim uljem ili frisku rukolu s par kapi maslinovog i naribanim pravim parmezanom, nis dehidrirano, nis prethodno naribano.
Ma to je lijek, a ne hrana.

Nisam usla u neki od lanceva zadnjih nekoliko godina, a mala je sansa da ce se ista promijeniti. Znam par ljudi koji tamo doruckuju svako jutro. Toliko malo ljubavi imati za sebe je vec slucaj za zabiljeziti. Fast food je i pizza ali to jedem cerek. Ali nikakav Pizza Hut koji drzi Indijac par ulica dalje. One iz krusne peci kod Talijana koji zna mozda 2 rijeci njemackog i te je naucio u zadnjih 15 godina koliko je ovdje ali sto se pizze i osmjeha tice, nema mu ravnog. O.k. na stranu prehrambena vrijednost ali mene najvise cudi da je nekome ta klopa zaista FINA ?!? McDonalds dodaje jako puno secera i masnoca u svoje meso, peciva. Koliko lijen moras biti da bi djecu time hranio?

Shvatite, nikoga nije briga za vaše zdravlje! Pogotovo ne korporacije.

Dakle apriori postavljeno na stranu (jer sam to obradila ovdje http://jja.blog.hr/arhiva-2006-06.html#dan21 i ovdje http://jja.blog.hr/arhiva-2006-03.html#dan7, ostane nam jos uvijek sve ono sto je tako dobro i opsezno Eric Schlosser opisao u svom bestselleru Fast Food Nation - The Dark side od the All-American meal.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fast_Food_Nation ovdje je odlicno opisano o cemu knjiga pise, u medjuvremenu ima i film. Pogadjate - ovo je mracna SOCIJALNA strana fast food industrije.



This year, Americans will spend more money on fast food then on higher education


Tko je gledao Super Size Me, Schlosser ce mu biti poznat, jer je tamo dao intervju. Ako sam prije citanja knjige imala ikakve dvojbe, one su nestale pri sklapanju korica i zavrsetku citanja.

Svaki put kad odete na brzi obrok u jedan od svjetskih lanaca podrzavate i to direktno:

- rad djece
- rad ljudi bez zdrastvenog, socijalnog
- rad u klaonicama gdje ljudi prisiljeni raditi na normu cesto bivaju osakceni takvim munjevitim tempom rada i gdje dnevno nicu nove bolestine koje smo uzrokovali bas mi - ljudi. Knjiga se ne bavi zdrastvenim, nutricionistickim ili slicnim aspektima - nego time kakvo drustvo oblikuju takve kompanije, drustvo diskriminacije, izrabljivanja i djecjeg rada.

Kad sljedeci put odete sa svojim klincima pojesti burger, zamislite se kako u tom duuuugackom prehrambenom lancu rade malodobne osobe kako bi prehranile svoje obitelji i iako vas uvjeravaju da ama bas sve zivezne namirnice dolaze iz vase regije, to nije tako. I kad bi i bilo - svaka vasa kuna koja se slije u dzep mekdreka, jaca te robovlasnicke odnose u SVIM drzavama gdje imaju filijale.

Mnogima je ta cinjenica nelagodna, pa trivijaliziraju vlastitu odgovornost - kako bi umirili savjest.

U pocetku fast food nije imao negativan imidz, dapace u 70-ima je McDonalds bio vazan kotac americke ekonomije. Danas se takvi lanci ponose cinjenicom da bilo u Aziji ili Hrvatskoj nude istu kvalitetu usluge, sve je normirano, pomfri je istog okusa svugdje, hambici su jednako veliki dijem globusa. Godinama razvijana filozofija PREPOZNATILJIVOSTI je ucinila svoje. Mozete zalutati u tko zna koji udaljeni kutak nase planete, ali kad vam se nasmijese zlatne arkade - dobiti cete po svoj prilici feeling neceg poznatog, feeling sigurnosti i cesto upravo toj klopi dati prednost pred lokalnim kulinarskim zanimljivostima.
I tako imate ljude koji su proveli u Japanu ili Indiji po 10-ak dana, a da nisu probali ni jedan jedini specijalitet zemlje u kojoj su bili - izbjegavali su razne njima "sumnjive" restorane i dali prednost restoranu koji je bio cist i sterilan. Bezdusan.
A ima li ista ljepse nego upoznati neku zemlju bas kroz bogatstvo okusa koje nudi?

Ovi lanci su toliko automatizirani, normirani i masinirani da nemaju problema zaposliti nekvalificiranu radnu snagu, maloljetnu radnu snagu ili radnu snagu koja bjezi glavnom bez obzira cim nadje normalnije radno mjesto.
Ulozili su u sofisticirane masine brdo love, kako bi mogli stedjeti na ljudskim nadnicama. Nema tu neke velike filozofije stisni ovaj gumb, stisni onaj, masine znaju sve. Tipican Amerikanac (da, ja imam averziju prema Amerima i privatno si ju dopustam, poslovno ju nikad nisu osjetili i misle da ih simpatiziram. Imam averziju prema njihovom potrosackom drustvu, prema masi ljudi koji su u stanju funkcionirati s minimalnom upotrebom mozga, prema nacinu na koji provode vrijeme sa obitelji - u shopping mall-ovima jer im to taman zadovoljava kulturni apetit, prema njhovom neznanju i nezainteresiranosti za ostatak svijeta jer kad dodju na granicu USA moglo bi im se jel dogoditi da padnu, s te ravne ploce koju zovu zemlja i iza cijih granica nema nista) dakle tipican Amerikanac pojede tjedno 3 hamburgera i 4 porcije pomfrita. Njega ne zanima Food Engineering ciji sudionik pristaje biti svaki dan, niti ga zanima cinjenica da je hrana za koju misli da je frisko spremljena, mjesecima prije smrznuta, konzervirana, dehidrirana.
Citat:
They rarely consider where this food came from, how it was made, WHAT IT IS DOING TO THE COMMUNITY around them. They just grab their tray off the counter, find a table, take a seat, unwrap the paper and dig in.

Knjiga pocinje opisom nastanka najveceg od svjetskih fast food lanaca, sljedi prica od Burgerville USA, povlaci slicnosti izmedju McDonalds i Walt Disney korporacije, prica o Ray Kroc-u i kako se razvio od prodavaca milk shake miksera do ovoga sto je kompanija danas. Kako je vec davne 1972 kompanija shvatila da je politicka moc kljuc uspjeha i darovala predizbornoj Nixon-ovj kampanji 250 000 dolara, za posljedicu je stupio na snagu tkz. McDonald's bill - koji je dozvoljavao zaposliti 16-godisnjake i dati im 20% manju nadnicu za ISTI posao koju su obavljali njihovi punoljetni kolege. Ujedno, jer od viska jel glava boli, to je bilo tocno 20% ISPOD MINIMALNE nadnice, jer McDonald ne placa ni centa vise nego sto mora.
Marketing je usmjeren na klince, jer oni su ti koji ce nacimati roditelje, tete, striceve, bake i djede da ih odvedu bas tamo. Oni su bili pioniri u uvodjenju marketinga ciljanog bas na djecu. Sljedili su ih proizvodjaci igracaka i naravno proizvodjaci preslatkih, presarenih kutija sa zitaricama, koje su kukuruz vidjele valjda u proslom zivotu, a isto toliko imaju i veze sa zdravim obrokom.
Roditelji radeci cijeli dan i zbog toga prepuni griznje savijesti jedva cekaju olaksati istu! A kako cu tocno olaksati znaju njihovi klinci. Koji su revno cijelo popodne upijali reklame s TV-a i sad to prenose roditeljima kako ovi ne bi morali glavu razbijati cime da usrece svog potomka.
Tako da im se onda cini vremenski adekvatnije sjesti u auto, odfurati klince u restoran, stajati u redu, naruciti, jesti, voziti doma - nego da su skupa s klincima proveli kvalitetno vrijeme u recimo zajednickom sjeckanju povrca, u zajednickom spremanju obroka koje bi onda doma zajedno pojeli iz PRAVIH tanjura i s pravim bestekom. I zasparali novce za benzin. I kalorije.
Marketing se desetljecima trudi (i uspio je) - stvoriti BRAND LOYALITI. Za koju nikad nije prerano.
Tako se nama dogodi da vozimo klince u autu (recimo babysitting za frendove) i oni iz jureceg auta na autoputu u sumrak vide prepoznatiljive arkade koje mi jedva vidimo i kad ih ciljano trazimo, potaknuti njihovom opaskom i ushicenjem u glasu - ahhhhhhh McDonalds. Prvih par puta su se jos i trudili, u medjuvremenu je jasno da ih mi NECEMO tamo voditi. Kod nas smiju zmazati kuhinju, smiju miksati, smiju raditi kolace, smiju sjeckati povrce - i dobiju iskljucivo pravu hranu. Tako da djecica prepoznaju brand logo prije nego uopce nauce vlastito ime!
Klinci su postali "surogat salesmen" - koji umjesto stvarnih prodavaca uvjere druge da im kupe ono sto je oglas proglasio zabavnim i dobrim. Zanimljive knjiga (preporucam!) na tu temu


Da bi se uopce moglo utjecati na klince, potrebno je znati sto oni ZELE i u tu svrhu su bili angazirani najbolji psihijatri i antropolozi u zemlji. Zadaca je bila saznati SVE o klincima, sto vole, o cem sanjaju, sto ih smiruje a sto uznemirije, koje boje su im privlacne, koji mirisi, sve.
Oni su dosli do zakljucka da djeca do 6 godine zivota najvise sanjaju zivotinje. Internet je samo jedno od nekoliko efektivnih orudja pri prikupljanju podataka - cesto ce djeca upravo na djecjim stranicama biti ohrabrena da ispune kratke ankete od 3-5 pitanja i za nagradu dobiju naljepnice, bedz ili nesto slicno od korporacije koja stoji iza svega. Postaju dakle besplatni reklamni slogani i jos se vesele tome. Eh to je moc marketinga. Ispitivanja su pokazala da sasvim mala djeca ne znaju razliku izmedju reklame i obicnog tv programa. Dakle nemaju kriticki odnos prema prvima. I upijaju ih kao bogom dane istine. Onda se bas roditelji koji sami posjednu dijete par sati dnevno uz tv, cude kad im to isto dijete skace po glavi i zeli ono sto mu iz dana u dan sugeraju iz tv-a iliti zamjenskog babysittera.
Premali su da bi se mogli stititi od tog utjecaja koji su vjesto osmislili cijeli team-ovi profesionalca - zato je vasa uloga dragi roditelji vase dijete od toga zastitit. Ugasiti teve i odvesti dijete na friski zrak.
Prosjecno americko dijete (zasto toliko cesto citiram bas americke primjere lezi u cinjenici da je knjiga pisana u Americi od americkog autora i da je on promatrao drustvo u kojem zivi) - gleda teve 21 sat na tjedan! U to nije ukljuceno igranje video ili pc-igrica. Dakle to je GLAVNA slobodna aktivnost. A cesto i jedina. 1/4 malih Amerikanaca u dobi izmedju 2-5 godina imaju tv u svojoj sobi! Sto ce vlastiti tv dvogodisnjem djetetu? Kako gradske uprave imaju sve manje novaca za sve, pa tako i za odrzavanje javnih i besplatnih djecjih igralista, parkova itd. blagonaklono gledaju na fast food lance koji uz svoje restorane otvaraju upravo takva mjesta za klince. Cesto su to jedina mjesta u gradu gdje se klinci mogu vani igrati.
Najveci hitovi-igracke su lansirani upravo preko tih istih lanaca - Pokemon, Cabbage Patch, Tomagotchis. Dosjetljivo lansiraju nekoliko verzija iste igracke, motivirajuci tako klince na visekratne ucestale posjete restoranu - svaka igracka se nudi samo jedno ograniceno vremensko razdoblje.
Jos jedna strategija je platiti poznate osobe koje su UZORI mladima da bas oni promoviraju tu klopu, jer ta valjda oni tako uspjesni i atraktivni ZNAJU sto je dobro, a sto ne. Tako onda vidite Heidi Klumm
koja ujedno vodi popularnu scout emisiju u kojoj trazi nove top modele, kako reklamira McDonalds.
Ujedno ta ista osoba odbija angazirati lijepe mlade cure u svom businessu jer su PREDEBELE sa svojih 1,80 i 60 kila! Ne, ona ne jede fast food zato jer je to zdravo, nego jer ja za to dobila hrpu love, koju ce lako potrositi izmedju ostalog i na to da plati privatnog trenera kako bi potrosila pokoju losu kaloriju. Ili ovako izgleda netko tko se hrani u McDonaldsu?

Ultimativni cilj je bio dobiti status u vasem svakodnevnom zivotu, nesto kao trusted friend. Uciniti da vi mislite kako je njima STALO do vas. Poradi tako uspjelog marketinga mnogi roditelji odvodeci djecu
na takva mjesta zaista dobiju osjecaj da su dobri roditelji.
It is an easy way to feel like a good parent.

Zasto je vazno osvojiti bas djecu? Zato jer ste si time osigurali potrosace za sljedecih 60 godina!
Djeca tek formiraju svoj okus. I majke koje tvrde da njihovi klinci vole samo tu i tu (nezdravu) hranu bih upitala - zasto ste im to nudili? Ili je dijete samo odsetalo do ducana i kupilo Milch-Schnitte?
. Ili ste vi posli linijom manjeg otpora, a sad krivite dijete za to?
Znaci dijete koje vuku po fast food restoranima ce i u odrasloj dobi te iste okuse poistovjecivati s necim poznatim, domom, djetinjstvom - vezati uz pozitivne i ugodne emocije. A u povezivanju LOSE hrane s ugodnim emocijama djeci pomazu najvise roditelji.
Obitelji u kojima je normalno da se Cola pije svaki dan i da dijete pije lijekove za ADHS poremecaj (ADHS - Attention Deficit / Hyperactivity) kad bi eliminacija jednog dovela i do dovodjenja drugog pod kontrolu i to bez lijekova.
Na stranu cinjenica da je to cisti secer koji ih i natjera da skacu po plafonu, mogu dobiti i probleme sa kostima (kalcij i ti soda napitci se bas ne ljube javno). U USA i dvogodisnjaci piju redovito Colu, Fantu ili slicne "sokice". Istrazivanje provedeno i objavljeno u Journal od Dentistry for Children
je pokazalo da i bebe u bocici dobivaju takve sokice!!!
Skolske kantine okupirane od strane velikih fast food lanceva su postale prave marketing bonanze za firme kao Pizza Hut, McDonalds itd.
Odmor je prekratak za kupiti si bilo sto izvan skolske kantine, tako da je lakse prisvojiti metodu - kud svi tud i mali mujo.
Hvala drzavi u kojoj zivim na odlicnim kantinama za studente! Onima u kojima se nude eko proizvodi, onima u koje je zabranjen pristup bilo kojeg lanca brze hrane, jer se hrana svjeze kuha, jer ima variva i mnostvo salata na izbor, pekarskih proizvoda i zdravih integralnih sendvica i jedini hamburger koji cete moci tamo pojesti je onaj od 250 grama ciste govedine, koji ce vam pred vama ispeci, upakirani u divovsko sezam pecivo, napuniti svjezim povrcem i staviti na pravi stakleni tanjur.
Cesto su odluke za odlazak u fast food restoran spontane i donesene na licu mjesta.
Recimo kad idete s obitelji u fini pravi restoran, s pravim sudjem smijeh s pravom poslugom i gdje JE bitno kako se i da li se uopce ponasate, onda je to obicno nesto sto planirate, pa barem pola dana ranije. Odlazak na hambi ili pomfri se cesto dogadja spontano, prilikom prolaska pokraj nekog takvog restorana, odatle i te agresivne velike reklame. MORATE vidjeti restoran. Dok se recimo masa odlicnih klasicnih restorana jedva i reklamira, a kamoli da na izlazu s autoputa imaju tabletinu s natpisom gdje se nalaze, i svejedno imaju goste. Novac koji NE ulazu na ruzne reklamne table, ulazu u kvalitetu namirnica, osoblja i interijera.
Sto dovodi do zakljucka - u kojem restoranu brinu ipak VISE o vama.

Tak, nisam jos prepricala ni pola knjige. A ima tih knjiga, ima. Tih drustveno osvjestenih na mojoj polici - pa cu vas malo i o nekim drugim informirati.
Recimo o knjizi "Ostariti ce drugi (ja ne)" - cim mi ju sefica vrati, jer ju je uocila u mojoj torbi (oko sokolovo!) i priupitala jel bi ju mogla dobiti kad ja zavrsim s citanjem. Pa mogla bi. Nek se obrazuje zenska. wink Dakle, do onog krucijalnog dijela knjige i socijalne neravnoteze i uvjeta po klaonicama nisam dosla, budem u sljedecem tekstu - to za slucaj da bi vec sad isli komentirati cijelu knjigu.
I iako sam ovdje opalila po Amerima, nije najgore sto su takvi, nego sto ih mi sve vise oponasamo.

Nego, bili smo jucer u kinu. Ako bas ne morate, nemojte gledati Lady in the Water.

- 08:12 - Komentari (33) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 04.09.2006.

Pustate li ih da odu?

Ima ljudi koji su stari. Koji su jako jako loseg zdravlja. Ne zele jesti, ne zele piti. Zele samo da ih se pusti na miru. Ali ne mozemo ih pustiti. Mi ne mozemo. Tjeramo ih da jedu, piju, disu i zive. Jer MI vjerujemo da oni zele zivjeti. Mozda samo ne vidimo da je njihovo vrijeme doslo, da su spremni oprostiti se a mi se grcevito drzimo za njih i ne pustamo ih. MI ne zelimo da odu. Tako da, kopne naocigled. Jer je tijelo tu, a dusa je vec negdje drugdje. Ili barem u tom smjeru ceznutljivo gleda. I dovedemo se u situaciju da je njegovatelj - uski clan obitelji pod kraj price TRI puta vise iscrpljen i izmrcvaren nego osoba koja umire. Onaj koji ide, njemu je lako. Oni koji ostaju zale sebe, zale sto te osobe vise nema, njima je tesko, predbacuju si da nisu ucinili dovoljno...Jesam, vjerojatno sam jako sebicna kad pozelim da si vlastita majka ne unistava i zivot i zdravlje i prisebnost zbog jedne stare, potpuno alzheimerom zahvacene osobe koja ionako stalno ponavlja; ja sam svoje odzivjela i mogu u miru otici. Sto kod moje majke prouzrokuje jos 5 krunica, ponovno kuhanje friske juhe za okrepu, pazljivo i njezno kupanje starog onemocalog tijela, s ljubavlju rascesljavanja kose, dan koji onda uz 8-9 sati na poslu i sve dodatne poslove traje 19 sati! I tako iz dana u dan. Da bi sekundu kasnije cula od vlastite majke – tko si ti? Da ti nisi moja mama? no
Shvacate li apsurdnost i tezinu situacije. No, po svoj prilici bih postupila isto. Brinem za mamu jako. Daleko sam. Tko ce brinuti za nju ako se potpuno unisti od 10 sati rada na dan plus jos 7-8 sati na dan njegovanja bolesnika. Spava malo. Jede malo. I kad krece na posao place od tuge i griznje savijesti sto staricu ostavlja samu. Cak sam ju gnjavila i nekim nevaznim ljudima, glupostima tipa slanja robice iz Njemacke za Hrvatsku ljudima koji navodno nisu imali novaca tu istu stvar kupiti u Hrvatskoj, da bi se ispostavilo da imaju pet puta vise love od mene. Pa sam posiljke istoga vracala na zamjenu u Francusku (da, dotle seze moja naivnost) i placala nekim 30-ak eura neobicnih adiministrativnih troskova i 15 eura unovcenja ceka, jer sam unaprijed platila svu tu robu. Neka, plemenito je biti karitativan. Takvim bedastocama sam ju prestala gnjaviti, svi uce iz gresaka, o da. Ali takvih pijavica ima uvijek i posvuda. I svakome ponekad treba neko vrijeme otkriti tko je bitan, a tko je nebitan u cijeloj prici.
Pustate li ih da odu? Kad im je doslo vrijeme...predbacujem si tu svoju racionalnost, ali majka je pred burn out-om ot toliko posla i toliko brige, ako ona legne u krevet, tko ce na nju paziti? Ja ne mogu sutra dati otkaz (a i neodgovorno je, jer sam se potpisivanjem ugovora i njima nekog vraga obavezala i ne ne ostavlja se posao usred projekta) jer time ugrozavam vlastitu egzistenciju. Ponekad uopce ne znam sto misliti o svemu...rijetko pisem ovakve tekstove, zapravo sam htjela pisati o necem sasvim drugom i prodiskutirati jednu zanimljivu knjigu, ali o tome kasnije ovaj tjedan.

- 10:30 - Komentari (32) - Isprintaj - #

petak, 01.09.2006.

Kozmetika petkom

Nedavno se upravo poveselila sto jedan frizeraj ima blog i nudi strucne odgovore, jer temu o kosi sam tek nacela i ceka me jos dobar dio literature prije nego sto malo bolje zaplivam tim vodama. I pitam onda nesto tamo, dobijem odgovor koji granici s poznavanjem biologije iz osnovne skole. Pa dobijem odgovor koji sam dobivala na svim counterima diljem Europe i to UVIJEK kad osobe nisu znale sto odgovoriti, pa su se skrivale iza "odlicno uskladjenih kompleksa sastojaka, koje nece sad nabrajati ali BAS taj miks cini cuda". Onda bih ja pokusala s tamo nekim znanstvenim studijama i kako se to kosi s onime sto oni tvrde, tj. bas sve do jedne se kose s tim, onda bi rekli da je znanost jedno a praksa drugo. Onda bih ja opet rekla da neki tamo protein, peptid ovo, ne NE MOZE to sto tvrde. Onda bi vec postali MANJE ljubazni, nervozniji, ironicniji i sve ono sto vec obrambeni mehanizam nalaze. I pokusali mi prodati proizvod kao najnovije dostignuce znanosti - valjda upravo one znanosti koju su par minuta prije u razgovoru popljuvali.
Danas svaka susa moze otvoriti studio, obuci bijelu kutu i reci da radi u institutu rofl za kosu. Moze. Samo treba imati dovoljnu kolicinu novcanica. I onda moze prodavati muda pod bubrege tako dugo dok ne naidju na musteriju obrazovaniju od njih. A naici ce. I umjesto da tad pribjegnu floskulama kakvih ionako imamo dosta po hoch glanz magazinima, bilo bi mozda za business pametnije da krenu s obrazovanjem. Vlastitim. Mislim netko studira, pa magistrira, pa doktorira pa radi postdoc na neke teme, al kaj bu on njoj prical, valjda ona zna to sve i JOS VISE jer ona ipak ima INSTITUT za kosu. Pisem o jednom stvarnom institutu, na cije me spominjanje potaknuo taj frizerski blog, nisu to iste butige, ali istu filozofiju zastupaju. Dice se strucnim znanjem, a vec nakon prvih 5 minuta razgovora nema ni naznaka strucnosti.
Zato drage moje, nemojte se dati obeshrabriti od samozvanih strucnjaka, istrazujte i informirajte se same.

Danas malo o suhoj kozi ili onoj koja ce to tek postati kao posljedica centralnog grijanja zimi ili isusivanja neodgovarajucim kozmetickim proizvodima. Cak ne mozemo reci da takvoj kozi nedostaje vlage. Njoj vise nedostaje sposobnost tu vlagu zadrzati (prica o medjustanicnom matrixu). Zapravo vrlo mali broj zena ima prirodno suhu kozu, veci broj je onih koje su svoju normalnu kozu prerevnim koristenjem losih proizvoda dovele do suhoce. Vec sam pisala o nekim proizvodima za suhu kozu, tekst od 03.06.2006, druga polovica
http://jja.blog.hr/arhiva-2006-06.html#dan3

A nije zgorega procitati i dio (isti tekst, o mekoj i tvrdoj vodi). Ovdje jos lista proizvoda, tekst od 16.06. 2006, opet druga polovica teksta.
http://jja.blog.hr/arhiva-2006-06.html#dan16

Da ponovimo - ako imate feeling da vam je koza suha izbjegavajte proizvode sa alkoholom (iznenadili bi se koliko linija namjenjenih bas osobama s osjetljivom kozom sadrzi alkohol i to ne malo), parfeme, mentol, pepermint, kamfor i bilo kakve citruse (recimo sto Decleour prilicno voli).

Suhoj kozi ne cini dobro ni klima koju neki zimi koriste za zagrijavanje prostora, pogotovo na obali gdje se temperature nikad i ne spuste pretjerano. Nekima je pomogla relativno mala investicja kao sto je ovlazivac zraka i spasila im povece svote novaca koje bi potrosili na kozmetiku sanirajuci taj isti problem. Imate ovakvih za 70 eura, a ako imate i malu bebu u kuci, nadasve svrsishodna investicija (kad je zrak presuh skloniji smo i raznim prehladama i virusima)
ili klasicna i nadasve povoljna verzija.

Osobe koje su u predmenopauzi ili menopauzi cesto imaju suhu kozu (estrogen je za to zaduzen).
Jedva za povjerovati ali i previse vlaznosti nije dobro. Dakle ako vam je i koza tijela izrazito suha pokusajte izbjeci dugo namakanje u kadi ili jako dugo tusiranje. Naravno da je vazno piti dovoljno vode ali sam taj cin nece vas spasiti suhe koze. Jer da je to rijesenje tko bi uopce imao suhu kozu jos?

Protivno rasirenom misljenju i suha koza treba peeling. Jer u protivnom svi ti sastojci kojima hranite kozu uopce ne uspiju doci u dublje slojeve, izmedju njih stoji sloj stare odumrle koze. Suncanje dodatno isusuje kozu, pa sva ona pravila opreza koja smo naucili ljetos ovdje vrijede dvostruko.

Za izrazito suhu kozu bademovo ili maslinovo ulje, ne na cijelo lice, nego na te najsuse dijelove.









Meni najbolji proizvod ever je Allpresan pjena za tijelo, tesko ju je nabaviti i ako uopce onda samo u apoteci, proizvodi su oko 10 eura i traju vjecno,na bazi maslinovog ulja, shea maslaca, uree i svilenih proteina


Meni nema boljeg. Dakle ako dodjete u posjed istog - uzivajte.cerek

- 20:50 - Komentari (21) - Isprintaj - #