JJA

petak, 15.09.2006.

Kozmetika petkom

Blond lady me podsjetila na jos jednu finu stvar



Imala sam njihove mokasinke, za pohvalu. A kad smo kod neobicnih modela (komentar blond lady) moju ljubav prema camper-u isto ne razumije bas svak!


a volim i Merrell.

Ali dosta jednog fetisa, ajmo malo o drugome. U proslom tekstu sam spomenula antibiotike kao zadnju soluciju, kad zaista nista drugo ne pomaze. Imam potrebu jos jednom upozoriti na popratne pojave Accutana, Roccutana i slicnih. Suha koza i usne, krvarenje nosa, svrbez koze, jako osjetljiva koza, pojacana osjetljivost na sunce, glavobolje. Oni koji nose lece i piju te lijekove - skloniji su konjuktivitisu. Zato ce ozbiljan lijecnik traziti da napravite test za trudnocu i tek kad je isti negativan (u njegovoj ordinaciji) razmisliti o prepisivanju istog. Preporuca se ponavljanje ovih testova jednom mjesecno za vrijeme trajanja terapije. Kod nekih pacijenata jedna od nuspojava je bila i depresija. Proizvodjac (Hoffman-La Roche) i sam upozorava na tu opasnost, pogotovo za osobe koje su vec jednom bile u slicnom psihickom stanju. Bez obzira koliki SPF koristili - moj vam je savjet, za vrijeme terapije klonite se sunca. Ako vam se nosnice jako isuse - zagrebacki melem ili obicna vazelinska mast. Za vrijeme terapije izbjegavajte sapune, frotirke za pranje lica, AHA i BHA proizvode, mehanicke peelinge, vrucu vodu, saunu i bilo kakav proizvod s alkoholom. Ako vam se oci jako isuse, u apoteci ima "umjetnih suza" i sama koristim iako iz drugog razloga, odlicne Hya-Opthal. Pijte puno tekucine!
Kontrolirajte jetru i kolesterol. Primjetila sam u komentarima na prosli kozmeticki tekst da neki od srca preporucuju antibiotik, pa sam se osjecala duzna upozoriti na popratne pojave takve terapije.

Tamo su se javile neke osobe kojima je jedino hormonska terapija pomogla, ne bi im pomogla da je posrijedi bila bakterija. Znaci kad znate uzrok, vec ste rijesili pola problema.

Hormonski pripravci (blockeri) najpoznatiji je Spironolatone, poznat i kao Aldactone. Opcija naravno samo za zene - muskarcima bi od toga nabujale grudi i omeksala koza. I ovdje su nuspojave nimalo privlacne - trbusni grcevi, glavobolje, smanjen libido, stalna zed, umor, poremecen menstrualni ciklus. Ova vrsta terapije za razliku od antibiotika, zahtjeva dugotrajnu terapiju. S tog gledista probala bih ipak prije antibiotik cija kura traje 4-6 tjedana, nego se automatski odlucila na pola do godine dana hormonalne terapije.

Danas nam trziste i u slobodnoj prodaji nudi razne beauty-pills, za sjajniju i guscu kosu, za jace nokte, protiv celulita - kod akni su se preparati od cinka navodno pokazali ucinkoviti. Oprez - velike kolicine cinka mogu biti otrovne! Ako pojacate unos cinka, vase tijelo treba vise kopra i mangana - dakle najbolje uzeti neki od multivitaminskih pripravaka. I vitmain B5 (pantotenska kiselina) je na dobrom glasu u borbi protv akni - dakle proizvodi od punog zrna, jaja, piva, iznutrice, mahunarke, mlijeko. Potrebna dnevna doza za zene 15 mg.
http://www.aknewelt.de/vitamin-b5.htm

Neke maske za problematicnu kozu sadrze sumpor, radi dezinfekcije. ALI ima mnogo za kozu blazih sastojaka koje rade isto. Sto mislim opcenito o maskama pisala sam ovdje, isto mislim i u slucaju akni. Masku nanosite jednom tjedno, a djelotvorna borba protiv pristica zahtjeva SVAKODNEVNU rutinu.

Za one s masnom kozom - maska od magnezij-praha (plain milk of magnesia) http://en.wikipedia.org/wiki/Milk_of_magnesia
bijeli prah iz apoteke i obicno se koristi kod problema sa zelucem. Nesto kao tekuci magnezij, amaterski receno. Dobila sam i cjelokupno i dugo pojasnjenje ali ga nisam u stanju ponoviti s toliko ushita s koliko je meni prenjeto. Sluzi za dezinfekciju i ima protuupalno djelovanje.

Sto se tice klasicnog ciscenja lica istiskivanjem, nisam generalno protiv toga. I sama godinama nisam poznavala drugaciji nacin ciscenja. No imam protiv nestrucnog i nehigijenskog istiskivanja. Onog kojeg vidite na plazi - ona njemu stisce pristice po ledjima bang valjda kao dokaz njene ultimativne ljubavi, ili opet ona njemu (nekad su zene jednostavno previse usluzne) u tramvaju predivno prljavim rukama ceprka po licu. Ili vi doma, ali usljed nedovoljno strucnih poteza i znanja - istisnete samo pola sadrzaja i od one preostale polovice napravite samo jos veci problem. Prava iskusna kozmeticarka zlata vrijedi.

Iako mislim da parenje nije dobro za kozu, istina je da je tako lakse ocistiti zacepljenu poru. Umjesto klasicnog parenja mozete staviti i topli rucnik 10-ak minuta na lice. Nikad ne stiskati "na golo", uvijek komadom ciste, iskuhane platnene pelene, maramice ili cistom papirnatom maramicom. Iako se ova zadnja zna sklizati po kozi. Ako se pristic ne da istisnuti, ne upotrebljavajte silu! Na kraju OBAVEZNO dezinficirati lice, recimo2,5% benzoyl peroxide. Ovo raditi max. jednom tjedno kako bi se koza mogla oporaviti u medjuvremnu. I pokusajte odoljeti istisnuti ista neposredno pred izlazak, u protivnom cete isti provesti u cjelosti u pratnji crvenih mrlja iziritirane koze. Ne pitajte kako znam.

Trakice za ciscenje pora



Glavni sastojak ovakvih proizvoda je onaj isti kojeg ima i u svakom laku za kosu. Vjerojatno ce vam impresionirati "prljavstina" koja ce se zaljepiti na te trakice. Koje su prije 3-4 godine bile pravi hit prvo Nivea, pa Balea itd. Da zaista djeluju - nudile bi ih sve kozmeticke firme, jer niti jedna firma ne zeli dio profitnog kolaca prepustiti drugima. Ovakav proizvod NECE ocistiti poru. Mnogi previde upozorenje proizvodjaca - ne koristiti trakice na suhoj kozi (ekcem), ne na upaljenom mjestu i ne na pristicu. Barem pola zena koje kupe te trakice i kupe s namjerom isprobati bas na pristu. Ove trakice mogu i ostetiti kozu ako koristite neki jaci kemijski peeling ili pijete neki od gore spomenutih antibiotika! Oprez ako koristite Renovu ili slicne proizvode.

Neki proizvodi za suncanje mogu zatvoriti pore i napraviti pokoji problem na kozi koji bez njih ne bi imali. Pogotovo zinc oxide ili titanium dioxide, kojih cesto ima upravo u djecjim linijama jer ih koza dobro podnosi i ne izazivaju alergije. Ali mogu zatvoriti pore. Vise o SPF sredstvima ovdje moj prijedlog je - tekuci puder sa SPF-om ili krema u boji sa SPF-om. Dakle cim manje razlicith proizvoda tipa krema ova i ona pa losion za suncanje pa jos mozda kompaktni puder sa SPF-om na sve to. A tekuci puderi su i napravljeni da ostanu na kozi, a ne da se upiju u poru.
Vise o zastiti od sunca jos http://jja.blog.hr/arhiva-2006-05.html#dan12 i http://jja.blog.hr/arhiva-2006-05.html#dan26

Najvazniji element vase njege je upornost i dosljednost. Treba barem 3-4 tjedna do prvih rezultata, razdoblje u kojem obicno razocarano odlazemo kremu na policu i ocajnicki trazimo novu u drogeriji.

Pristici i prosirene pore

Pore koje funkcioniraju normalno, luce masnocu na povrsinu koze. Hormoni reguliraju proizvodnju sebuma. Znaci moze doci ili do pre-proizvodnje sebuma ili odumrle, a neodstranjenje stanice koze cepe poru izvana i sebum ne moze van. Moguce se tu nastani i nedovoljno uklonjen makeup (recimo dodjete jako kasno doma i ostavite sminku do jutra!). Kad sebum i odumrle stanice u pori nisu zastopane, oksidiraju i vi vidite crnu tockicu. Ako sebum sjedi u pori zacepljenoj izvana i nije izlozen zraku izgleda kao bijeli miteser ispod koze (milia). Pogledajte kakvu kozu ima vasa mama, neke stvari su genetski predisponirane. A neke uzrokovane pogresnom kozmetikom - recimo kad masnu kozu lica cistite mlijeko za ciscenje.
http://en.wikipedia.org/wiki/Blackhead i http://en.wikipedia.org/wiki/Milia



Izbjegavajte proizvode koji su premasni i preguste strukture tipa plava Nivea. Cim gusca krema, tim gore za kozu koja naginje zacepljenim porama.
Izbjegavajte sapune - tvari koje sapun drze u krutom stanju, mogu zacepiti i vase pore. Oprez sa cleanserima za suhu kozu, oni ponekad ostave silikonski, svilenkasti sloj na kozi. Nadjite dobar BHA peeling (jer ti prodiru u poru unutra, za razliku od AHA proizvoda). Ako imate masnu kozu potrazite proizvod u obliku gela ili tekuci. Vise o tome ovdje http://jja.blog.hr/arhiva-2006-04.html#dan21. Dalje za masnu kozu - redovita eliminacija suvisne masnoce (kojoj ste peelingom omogucili izaci iz pore na povrsinu). Oni sa bijelim podkoznim miteserima imaju problem masnoce koja ne moze van, cesto kod osoba suhe koze. Za masnu kozu opet spominjani milk od magnesia, ili nesto ovakvo
. Naravno u nekim slucajevima hormonalne neravnoteze pomazu i kontracepcijske tablete. Misljenja sam da su Diane 35 jako los izbor.
U ovom slucaju dezinfikatori ili povrsinski antibiotici ne pomazu (krema) jer uzrok nije bakterija.

Zasto ne volim proizvode koji "instantno" smanjuju pore? Jer ne volim nacin na koji to rade, naime iritirajuci kozu, izazivajuci upalu prilikom koje koza "nabubri". Ucinak od max. nekoliko sati. Kada znamo da svaka iritacija ubrzava proces starenja koze - zelite si se tako njegovati?
Nekima je pomogla mikrodermoabrazija, o tome sam vec nesto pisala ovdje - ova rijesenja nisu trajna i tretmani bi se trebali redovito ponavljati.

Ukoliko zelite izgledati posebno dobro za neku odredjenu prigodu (vjencanje recimo), profesionalni tretman napravljen dovoljno pred dan D je bolje rijesenje od kozmetike, koja se ionako na ljetnim temperaturama zacas otopi.

U slucaju masne koze i prosirenih pora najbolji su matirajuci tekuci puderi kao Lancome Teint Idole tj. njegova poboljsana verzija Teint Idole Ultra Enduringly Divine and Comfortable Makeup

ili Revlonov Skin Mattifying ili Lauder Double Matte.

Vjerojatno su sad razocarani svi oni koji su trazili wunder-proizvod za prosirene pore. Imate dvije opcije - prihvatiti da kozmeticka industrija jos nije napravila nesto efikasno i zdravo na ovom polju ili i dalje isprobavati i trositi novac. Ako se odlucite za potonju varijantu i nadjete nesto sto daje rezultate duze od nekoliko sati, molim vas javite. Do tada cu se morati zadovoljiti kvalitetnim kompaktnim puderom na strateskim mjestima.

Ovako ja: izbjegavati ujutro kreme na dio s prosirenim porama, jer tako tretirana koza omogucuje i naknadno nanesenom tekucem puderu da sklizne u poru. Dakle dobro nahranite kozu navecer, a ujutro je dovoljan kvalitetan tonik koji daje dovoljno vlage ali nece dati taj sklizavi osjecaj na kozi. Dakle samo kvalitetan tekuci puder. Cak i na suhoj kozi ako ima prosirene pore, birajte verziju mat pudera jer je napravljen posebno da NE klizi, pa ni u poru. Ako vam je koza bas jako masna onda oil-blotting papirici i to vise puta dnevno prijeci tupkajuci preko sjajnih mjesta. Neki papirici recimo Chanelovi imaju dodatno pudera na sebi, ako koristite neke bez, nakon sto ste pokupili masnocu, puderom u kamenu fiksirajte look. I to ne spuzvicom ili blazinicom nego iskljucivo kistom. Spuzvica zamulja facu i na kraju dane imate jednostavno previse pudera na licu - pogotovo ako ste gore opisani postupak ponavljali nekoliko puta na dan. Kist redovito prati.

Simbol otvorene teglice

spomenut u tekstu od 04.07. ove godine. Simbol koji u medjuvremenu vidite na svim kozmetickim proizvodima, barem bi trebalo biti tako i koji odredjuje koliko dugo nakon otvaranja smijete jos koristiti proizvod. Prije opcionalna, a sad obligatorna stvar. Znaci 12 M (M je za menzes latinski mjesec), a PAO oznacava period after opening.. Ovaj propis je djelo EU zakonodavne politike i moraju ga se pridrzavati svi koji zele uvoziti u EU. Nazalost mnogo toga ovisi i o faktorima koji nisu pod kontrolom proizvodjaca, recimo nacin skladistenja - sunce, vlazno, frizider itd. Najgora opcija po pitanju kvarljivosti proizvoda i ulaska bakterija je teglica!
Recimo neki kraj sa vlaznom klimom, krema u teglici, teglica na suncem okupanoj prozorskoj dasci kupaone, zenska se namaze u letu tijekom dana i bez da je oprala ruke (da, ima i toga), nakon mazanja poklopac zavrne samo napola i krema nece ni 6 a kamoli 12 M ostati stabilna.
Dakle uvijek perite ruke prije koristenja kozmetike, cuvajte ju na suhom i hladnom mjestu i uvijek DOBRO zatvarajte.
I dalje morate sami upamtiti kad ste zapravo otvorili proizvod tj. od kojeg datuma se racuna onih 12 mjeseci. Najidealniji i bas zato cesto najskuplji su jednokratni proizvodi u kapsulama.

Praksa koju sam ja razvila s godinama kako bi bila na sigurnoj strani je maskaru potrosenu ili ne nakon 3-4 mjeseca mijenjam, kreme nakon max. 6 mjeseci. Najduze koristim ruzeve ali i to max. godinu dana.

Shopping ideje

- Stila Full Coverage korektor tj. perfect Concealer za 20 dolara, oprez za nekog tko se fura na nude look ovo ce biti previse sminke. Bolji i povoljniji je M.A.C. Studio Finish Concealer SPF 35 za 13 eura. Ista firma nudi i prekrasno upakiran puder u kamenu cerek


- Skincunticals Retinol 1.0 ili0.5 30 ml za 45 dolara

- Paula's Choice Skin Recovery Super Antioxidant Concentrate

koji za 20 eura stoji uz bok tri puta skupljem Lauderu.

- upozorenje pred kupnju: Lancome Aqua Fusion Teinte Continuous Infusing Tinted Moisturizer SPF 20 (svjetlo plava tuba) NEMA UVA zastitu!

- Cover Girl Tru Blend Poweder Foundation SPF 15 za 10 eura, odlican! Ili Advanced Radiance Age- Defying kompaktni puder za 9 eura.


Tko se sjeca ovog komada i kako se zove, a bila je zastitno lice Cover Girl-a godinama? Ja naravno znam, inace ne bih pitala ali me zanima jel zna jos netko.
Dakle gore spomenuti proizvod je cream to powder, odusevila me boja classic ivory a vjerojatno c ei ostale bljedopute.

- Clinique Pore Minimizer Thermal_Active Skin Refiner za 32 eura i 75 ml je gotovo identicna verzija skupljeg Laudera (obje kozmeticke kuce posjeduje isti vlasnik ;-) dakle verzija Idealista Micro-D Deep Thermal Refinisher za nekih 50-ak eura. Kalcij klorid u proizvodu izaziva neobican "zivi" feeling na kozi i vi dobivate dojam da "proizvod nesto radi". Lice se ugrije - a toplina nikad nije smanjila pore. Probajte napariti lice i drugi dan proci kockicom leda po njemu, pa usporedite. To je mehanicki peeling, a naucili smo da samo kemijski moze ocistiti poru. Da, i nakon ovog ce vam koza svjedno izgledati bolje, bolje nego da niste koristili nista jer cete ukloniti odumrle stanice s povrsine koze. No ima svakako djelotvornije njege koze.

- Clinique Repairwear Deep Wrinkle Concentrate
30 ml za 62 eura ili 60 ml za 88 eura. Sto o anti age kozmetici mislim pise ovdje i ovdje. Uglavnom ova krema ima 72 sastojka! Dakle pola njih je u toliko minijaturnoj kolicini da nece imati nikakvog efekta, ipak ono sto ostaje je svejedno dobra krema, pod pretpostavkom da se okanite ideje da ce bilo kakva krema izbrisati bore.

- 20:13 - Komentari (31) - Isprintaj - #