JJA

petak, 01.09.2006.

Kozmetika petkom

Nedavno se upravo poveselila sto jedan frizeraj ima blog i nudi strucne odgovore, jer temu o kosi sam tek nacela i ceka me jos dobar dio literature prije nego sto malo bolje zaplivam tim vodama. I pitam onda nesto tamo, dobijem odgovor koji granici s poznavanjem biologije iz osnovne skole. Pa dobijem odgovor koji sam dobivala na svim counterima diljem Europe i to UVIJEK kad osobe nisu znale sto odgovoriti, pa su se skrivale iza "odlicno uskladjenih kompleksa sastojaka, koje nece sad nabrajati ali BAS taj miks cini cuda". Onda bih ja pokusala s tamo nekim znanstvenim studijama i kako se to kosi s onime sto oni tvrde, tj. bas sve do jedne se kose s tim, onda bi rekli da je znanost jedno a praksa drugo. Onda bih ja opet rekla da neki tamo protein, peptid ovo, ne NE MOZE to sto tvrde. Onda bi vec postali MANJE ljubazni, nervozniji, ironicniji i sve ono sto vec obrambeni mehanizam nalaze. I pokusali mi prodati proizvod kao najnovije dostignuce znanosti - valjda upravo one znanosti koju su par minuta prije u razgovoru popljuvali.
Danas svaka susa moze otvoriti studio, obuci bijelu kutu i reci da radi u institutu rofl za kosu. Moze. Samo treba imati dovoljnu kolicinu novcanica. I onda moze prodavati muda pod bubrege tako dugo dok ne naidju na musteriju obrazovaniju od njih. A naici ce. I umjesto da tad pribjegnu floskulama kakvih ionako imamo dosta po hoch glanz magazinima, bilo bi mozda za business pametnije da krenu s obrazovanjem. Vlastitim. Mislim netko studira, pa magistrira, pa doktorira pa radi postdoc na neke teme, al kaj bu on njoj prical, valjda ona zna to sve i JOS VISE jer ona ipak ima INSTITUT za kosu. Pisem o jednom stvarnom institutu, na cije me spominjanje potaknuo taj frizerski blog, nisu to iste butige, ali istu filozofiju zastupaju. Dice se strucnim znanjem, a vec nakon prvih 5 minuta razgovora nema ni naznaka strucnosti.
Zato drage moje, nemojte se dati obeshrabriti od samozvanih strucnjaka, istrazujte i informirajte se same.

Danas malo o suhoj kozi ili onoj koja ce to tek postati kao posljedica centralnog grijanja zimi ili isusivanja neodgovarajucim kozmetickim proizvodima. Cak ne mozemo reci da takvoj kozi nedostaje vlage. Njoj vise nedostaje sposobnost tu vlagu zadrzati (prica o medjustanicnom matrixu). Zapravo vrlo mali broj zena ima prirodno suhu kozu, veci broj je onih koje su svoju normalnu kozu prerevnim koristenjem losih proizvoda dovele do suhoce. Vec sam pisala o nekim proizvodima za suhu kozu, tekst od 03.06.2006, druga polovica
http://jja.blog.hr/arhiva-2006-06.html#dan3

A nije zgorega procitati i dio (isti tekst, o mekoj i tvrdoj vodi). Ovdje jos lista proizvoda, tekst od 16.06. 2006, opet druga polovica teksta.
http://jja.blog.hr/arhiva-2006-06.html#dan16

Da ponovimo - ako imate feeling da vam je koza suha izbjegavajte proizvode sa alkoholom (iznenadili bi se koliko linija namjenjenih bas osobama s osjetljivom kozom sadrzi alkohol i to ne malo), parfeme, mentol, pepermint, kamfor i bilo kakve citruse (recimo sto Decleour prilicno voli).

Suhoj kozi ne cini dobro ni klima koju neki zimi koriste za zagrijavanje prostora, pogotovo na obali gdje se temperature nikad i ne spuste pretjerano. Nekima je pomogla relativno mala investicja kao sto je ovlazivac zraka i spasila im povece svote novaca koje bi potrosili na kozmetiku sanirajuci taj isti problem. Imate ovakvih za 70 eura, a ako imate i malu bebu u kuci, nadasve svrsishodna investicija (kad je zrak presuh skloniji smo i raznim prehladama i virusima)
ili klasicna i nadasve povoljna verzija.

Osobe koje su u predmenopauzi ili menopauzi cesto imaju suhu kozu (estrogen je za to zaduzen).
Jedva za povjerovati ali i previse vlaznosti nije dobro. Dakle ako vam je i koza tijela izrazito suha pokusajte izbjeci dugo namakanje u kadi ili jako dugo tusiranje. Naravno da je vazno piti dovoljno vode ali sam taj cin nece vas spasiti suhe koze. Jer da je to rijesenje tko bi uopce imao suhu kozu jos?

Protivno rasirenom misljenju i suha koza treba peeling. Jer u protivnom svi ti sastojci kojima hranite kozu uopce ne uspiju doci u dublje slojeve, izmedju njih stoji sloj stare odumrle koze. Suncanje dodatno isusuje kozu, pa sva ona pravila opreza koja smo naucili ljetos ovdje vrijede dvostruko.

Za izrazito suhu kozu bademovo ili maslinovo ulje, ne na cijelo lice, nego na te najsuse dijelove.









Meni najbolji proizvod ever je Allpresan pjena za tijelo, tesko ju je nabaviti i ako uopce onda samo u apoteci, proizvodi su oko 10 eura i traju vjecno,na bazi maslinovog ulja, shea maslaca, uree i svilenih proteina


Meni nema boljeg. Dakle ako dodjete u posjed istog - uzivajte.cerek

- 20:50 - Komentari (21) - Isprintaj - #