Iznajmljivanje stanova

28.08.2015., petak

Austrijanci rasprodaju nekretnine Hypo banke - Traži se kupac "Centrice grupe"

Nakon što je napokon privatizirala Hypo grupu, Austrija sada "čisti" njezin problematični nekretninski biznis koji je u međuvremenu prebačen na "lošu banku" u vlasništvu države.
Traži se novi vlasnik "Centrice grupe", u čijem je portfelju 31 nekretnina regiji, među kojima je i pet poslovnih zgrada u Hrvatskoj ukupne površine 61.636 četvornih metara.
Riječ je o Hypo i Castellum centrima, novozagrebačkoj Galeriji, poslovnoj zgradi Škorpikova na zapadnom ulazu u metropolu te splitskoj Brodarici u istoimenom kvartu, piše Poslovni dnevnik.
Samo na Hypo odnosi se oko 43.400 kvadrata u kojima je smještena centrala banke. Hypo nije vlasnik zgrade, već je u njoj u najmu, kao i primjerice In2 i Crodux. Sa 7600 kvadrata površinom slijedi Galerija,
u kojoj je podstanar Općinski sud, koji se tamo uselio na proljeće. Ostali centri su manji od 5.000 kvadrata, no u njima su također u najmu poznata biznis imena. U Castellumu su restoran Gallo, sjedište Mercka,
u Škorpikovoj Impuls Leasing i Supernova projekti. Zgradu splitske Brodarice koriste Hypo banka i leasing.
Za razliku od Hrvatske, u kojoj "Centrice grupa" upravlja isključivo portfeljem poslovnih nekretnina, u Sloveniji ga čine 19 šoping centara i četiri poslovne zgrade. U susjednoj BiH na prodaju je jedan šoping centar, a u Srbiji i Makedoniji po jedna poslovna zgrada. Podvuče li se crta, 63% portfelja sastoji se od "retail", a 37% "office" prostora. Prema uvjetima prodaje iz oglasa koji je objavila državna agencija HETA, proces prodaje vodit će londonski ured Citigroupa.
Namjera Austrije je prodati "Centrice grupu" u komadu po kriteriju najbolje cijene. Razmatrat će se i parcijalne ponude koje kupci podnesu uz uvjet da sve (ili gotovo sve) nekretnine pronađu novog vlasnika. Rok za podnošenje ponuda je 15. septembra. O vrijednosti portfelja, ali i dugova koji stoje iza tih nekretninskih projekata za koje se prodajom također traži rješenje, može se samo nagađati. U oglasu je šturo navedeno tek da je "Centrice grupa" od najamnine uprihodila 37,3 mil EUE te ostvarila EBITDA-u od 28,6 mil EUR u 2014. Upućeni u stanje na tržištu nekretnina ističu da je takva transakcija kod nas presedan, premda ne i u svijetu, kao i da bi se prodaja u komadu mogla pokazati priličnim izazovom.
- Riječ je o specifičnim nekretninama čija prodaja neće izazvati potrese na tržištu, ali može biti interesatna prilika za specifičnog kupca, pa time indirektno ostaviti manji utjecaj na "office market" -
kaže Filip Vučagić iz "Colliers International"-a nekretnine

Oznake: nekretnine


- 10:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.08.2015., srijeda

Zagrebačke garsonijere postaju 'tražena roba'

Obnova studentskih domova, zbog čega će oko četiri tisuće studenata do početka iduće godine privremeno biti bez domskog smještaja, potaknula je dio roditelja da djeci kupe stanove.Obnova studentskih domova,
zbog čega će oko četiri tisuće studenata do početka iduće godine privremeno biti bez domskog smještaja, potaknula je dio roditelja da djeci kupe stanove, piše Večernji list stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka


- 17:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.08.2015., ponedjeljak

Heta prodaje 13 Merkurovih trgovačkih centara u Sloveniji

LJUBLJANA - Grupa Heta je u britanskom dnevniku Financial Times objavila oglas za prodaju nekretninskog paketa od 30 stambenih, poslovnih i komercijalnih nekretnina u Sloveniji, Austriji, Hrvatskoj, Srbiji i Italiji.
Zajedno s prodajom od 100 posto udjela u Centrici, na prodaju je u Sloveniji više od 300.000 kvadratnih metara nekretnina.
U tom paketu je, osim tri poslovne zgrade u Ljubljani i jedne u Kopru i 13 Merkurovih centara s ukupno više od 100.000 kvadretnih metara prodajnog prostora, i to po dva centra u Ljubljani i Mariboru
te po jedan u Velenju, Ptuju, Murskoj Soboti, Slovenj Gradecu, Novoj Gorici, Litij, Škofjoj Loki, Lešću i Krombergu.
Rok za dostavu ponuda zainteresiranih kupaca je 22. rujna nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.08.2015., srijeda

Prostorije ‘Euro Renta’ u rujnu na javnoj dražbi

Nekretnine su, podsjetimo, u vlasništvu posrnule zagrebačke tvrtke “Euro Rent Grupa” koja je bila generalni uvoznik i zastupnik Subaru vozila za Hrvatsku.
Procijenjene su na 2,94 milijuna kuna novogradnja Jarun

Oznake: novogradnja Jarun


- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.08.2015., ponedjeljak

Sawiris: Orascom ne odustaje od Mamule

TIVAT - Generalni direktor i predsjednik Orascom grupe Samih Sawiris saopštio je da izgradnja naselja Luštica Bay teče po planu, a da Orascom ne odustaje od projekta na Mamuli.
On se na koktelu koji je organizovan u subotu povodom prve operativne sezone u Luštici Bay osvrnuo i na problem koji je nastao oko zakupa ostrva Lastavice sa tvrđavom Mamula.
Podsjećamo da poslanici crnogorske Skupštine nisu podržali Vladin Prijedlog odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. Od 80 poslanika koliko se izjašnjavalo o ovom Prijedlogu , 39 je bilo za, 34 protiv, a sedam je bilo uzdržano, među kojima i četiri iz Socijaldemokratske partije, osim jednog koji je bio protiv.
Vlada je ugovor o zakupu Mamule potpisala sa švajcarskim Orascomom. Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula potpisan je na 49 godina i podrazumijeva ulaganje od 15 miliona eura u obnovu i pretvaranje lokaliteta u unikatnu eko-održivu turističku destinaciju kategorije četiri plus ili pet zvjezdica.
"Ne osjećam se izdato od strane crnogorske Vlade. Apsolutno ne. Izdati su građani Crne Gore. Mi smo investicijom na Mamuli željeli da podignemo nivo u turizmu. To bi bilo nešto jedinstveno na Jadranu. Bio bi miks između inostrane klijentele i domaćih ljudi. Nije dobro kad politika dođe u prvi plan. Vlada je bila veoma tvrd pregovarač i postigli su jednu dobru cijenu. Ne znam ni koga da krivim, jefnostavno nije dobro da politika dođe u prvi plan", ocijenio je Sawiris, i poručio da Orascom ne odustaje od Mamule.
On je pitao da li ste ikad čuli da Orascom odustaje od nečega.
"Kad se političke igre završe, ljudi će napraviti pritisak na poslanike. Ja sam siguran da će Skupština Crne Gore izglasati ovaj Ugovor. Neki od poslanika nisu bili prisutni u skupštinskim klupama. Prije ili kasnije ovaj sporazum će se izglasati jer je on u interesu Crne Gore", istakao je on.
Po Sawirisovom mišljenju izgleda je politički trend sabotaže velikih dostignuća koje je Vlada uradila stanovi Čukarica

Oznake: stanovi Čukarica


- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.08.2015., četvrtak

Karići još nisu dobili građevinsku dozvolu za gradnju kuće u Herceg Novom

PODGORICA - Iako su uplatili 150.000 eura za dozvolu za gradnju kuće na Toploj u Herceg Novom, porodica Karić još nije dobila građevinsku dozvolu, pišu crnogorske Vijesti. Porodica srpskih biznismena Karić je 2004. opštini Herceg Novi uplatila 150 hiljada eura za građevinsku dozvolu za gradnju dvojnog porodičnog objekta na placu kod Zavičajnog muzeja na Toploj, ali dozvolu nikada nisu dobili.
Karići su ostali zainteresovani za gradnju, pa kako im nisu priznali prethodnu uplatu, ponovo su ove godine platili dio naknade za građevinsku dozvolu koja im je izdata, ali koja, dok se ne riješi upravni spor sa komšijama, nije pravosnažna.
Glavni administrator je "poništio dozvolu bez pravnih argumenata", tvrdi Vukašin Šimrak advokat Karića. Da apsurd bude veći Karići su dobili poresko rješenje da plate
25.000 eura zbog neizgrađenog građevinskog zemljišta.
Ovo je samo jedan od slučajeva u hercegnovskoj opštini, da je plaćena naknada za građevisnku dozvolu, a da ona nikada nije izdata. Bivši predsjednik Opštine Nikola Gojković je ranije kazao da je na taj način prihodovano oko milion eura.
Sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mladen Kadić kaže da je u toku ,,skeniranje" stanja u Sekretarijatu za period od 2008-2014. godine, na osnovu koga je, kao i na zahtev investitora, došao "do saznanja da ima izvestan broj predmeta gdje su investitori izmirili naknadu, ali im nije izdata građevinska dozvola!?"
"Uglavnom se radi o nekompletnim dokumentacijama pa se postavlja pitanje zbog čega se onda insistiralo na plaćanju naknade? Da stvar bude gora, ispostavlja se, uvidom u određene spise predmeta, da dozvola neće ni biti izdata, s obzirom da ne postoje zakonske mogućnosti, pa se i tu postavlja pitanje razloga naplate naknade? Nejasno je zašto investitorima nije izdata građevinska dozvola ako su svi zakonski preduslovi ispunjeni i ako je izmirio naknadu, i sa druge strane, zašto je traženo od investitora, za koje se zna da ne posjeduju ispravnu ili potpunu dokumentaciju, da plate naknadu", ističe Kadić.
Na pitanje da li će biti obeštećenja, Kadić navodi da za sada imaju korektnu komunikaciju sa svim investitorima, uz njihovo veliko razumijevanje nastojaće da do sporova ne dođe stanovi Belveder

Oznake: stanovi Belveder


- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.08.2015., ponedjeljak

NBS: Banke same utvrđuju uslove kredita za stanove u Grčkoj

Na pitanje da li je regulisano na kojoj bi nekretnini bila hipoteka, ako banka odobri kredit za stan u Grčkoj, u NBS kažu da ni kada je reč o uspostavljanju sredstava obezbeđenja na potraživanjima banke, ne postoje nikakvi specifični propisi, niti uslovi.
"Hipoteka se može uspostaviti kako na nepokretnosti koja je predmet sticanja i za koju banka odobrava stambeni kredit korisniku, tako i na bilo kojoj drugoj nepokretnosti koja je u vlasništvu korisnika kredita", navode u NBS.
Kada je reč o samom postupku sticanja nepokretnosti za građane Srbije zainteresovane za kupovinu stanova u Grčkoj, u NBS navode da su oni regulisani odgovarajućim propisima Grcke.
"Budući da se sam postupak odobravanja stambenih kredita odvija u Srbiji, on podleže opštim principima sadržanim u kreditnoj politici banke i obavlja se u skladu sa opštim uslovima kreditiranja usvojenim u konkretnoj banci",
navode u NBS i ističu da su to pravila koja važe za odobravanje stambenih kredita i u drugim zemljama, ne samo u Grčkoj stanovi Kacunar

Oznake: stanovi Kacunar


- 16:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.08.2015., četvrtak

Na jednoj strani cijene stanova porasle, na drugoj pale

Najniže cijene stanova oglašavane na portalu Crozilla.com zabilježene su na kontinentalnom dijelu Hrvatske gdje u većini gradova, izuzev Zagreba i Varaždina, srpanjska cijena nije prelazila granicu od 1000 eura po metru kvadratnom.
Prema podacima portala Crozilla.com cijene zagrebačkih stanova na mjesečnoj su razini porasle za 1,8 posto, a prosječna tražena cijena iznosila je 1601 euro po metru kvadratnom.
Pad cijena zabilježen je i u Osijeku i Varaždinu, u oba grada 0,3 posto. Prosječne tražene cijene "kvadrata" stana u Osijeku su iznosile 974 eura, a u Varaždinu 1093 eura. Nešto niže srpanjske cijene zabilježene su i u Bjelovaru gdje mjesečni pad iznosi 0,9 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 837 eura.
U Vukovaru, koji je po pitanju cijena stanova ionako među najjeftinijim gradovima, tražene cijene dodatno su pale za 0,2 posto,
a prosječna cijena je prema podacima portala Crozilla.com iznosila 578 eura po metru kvadratnom apartmani Hrvatska

Oznake: apartmani hrvatska


- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.08.2015., utorak

Skupština CG Statisu produžila zakup i smanjila kiriju

PODGORICA - Grčkom biznismenu Petrosu Statisu biće smanjena kirija za 30 odsto sa 1,6 na 1,12 miliona eura za Sveti Stefan i Miločer i biće produžen zakup za te hotele sa 30 na 42 godine. To je grčkom Adriatik propertisu sinoć omogućila tijesna skupštinska većina od 41 poslanika, u kojoj su i tri glasa Socijaldemokratske partije (Borislav Banović, Rifat Rastoder i Izet Bralić). Iz manje članice vlasti SDP, na čijem čelu je Ranko Krivokapić, saopšteno je prekjuče, nakon Glavnog odbora i Predsjedništva, da neće podržati anekse za Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu.
Vladin aneks ugovora za Sveti Stefan nešto prije ponoći podržali su vladajući DPS, prisutni iz manjiskih partija, Liberalna partija, samostalni poslanici Damir Šehović i Mićo Orlandić, kao i tri poslanika SDP-a. Ostali poslanici SDP-a su bili uzdržani (Džavid Šabović bio odsutan), kao i predstavnici SNP-a i Pozitivne. Iz opozicije su ostali bili protiv tih ustupaka.
Nijesu prošle izmjene ugovora za Kraljičinu plažu, sa mogućnošću gradnje vila i apartmana u Miločerskom parku, jer je taj aneks podržalo nedovoljno - 38 poslanika. Uzdržani su bili svi iz SDP-a, na čelu sa Krivokapićem, Pozitivna i SNP, dok je ostatak opozicije bio protiv. Gradnju 66 apartamana u novom hotelu Kraljičina plaža, zahvatajući i dodatne u Miločerskom parku, njihovu prodaju, smanjenje zakupa i oslobađanje od dugoročnih obaveze za Kraljičinu podržali su poslanici DPS-a, manjinskih partija i bivši poslanici SDP-a Šehović i Orlandić. Tu, dakle, nije prošlo ni da se hotel Kraljičina plaža ruši i da se gradi četiri puta veći hotel.
Nije prošao ugovor Vlade sa švajcarskim Oraskomom Samiha Savirisa. Za izdavanje ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula glasalo je 39 poslanika DPS-a, manjinskih partija, Liberalne partije i bivši poslanici SDP -a Šehović i Orlandić. Uzdržano su bila tri poslanika Pozitivne, četiri iz SDP-a, iako su iz te partije tvrdili da ugovor ima nezakonite elemente, dok su protiv bili Srđan Perić (Pozitivna), Draginja Vuksanović (SDP) i ostatak opozicije.
Tokom rasprave opozicione partije (SNP i Pozitivna) i manja članica vladajuće koalicije SDP pozvali su ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića da povuče anekse ugovora za zakup Svetog Stefana,
Kraljičine plaže i Miločera da bi zajedno našli rješenja prihvatljiva državi i investitoru Adriatiku. DF je tražio da Gvozdenović raskine ugovor, pa i po cijenu arbitraže i da država traži drugog partnera,
jer ima "koruptivne elemente".
Predlogu ugovora za Mamulu, opozicija i SDP su ocijenili štetnim po državne interese, suprotnim Ustavu i zakonima o svojinsko pravnim odnosima, imovini, državnom premjeru i katastru nepokretnosti.
Oraskom, koji gradi turistički kompleks na poluostrvu Luštica, ponudio je da Mamulu zakupi na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratnom metru, a da morski akvatorij ostrva zakupi po cijeni od 90 centi po kvadratu. Predlog je bio da plaća 4.000 eura mjesečno po osnovu zakonu, što je 48.000 godišnje. Opozicija je zamjerila na nedovoljnoj cijeni zakupa.
Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio je da su Adriatik i Oraskom renomirani investitori, ali da treba preispitati rješenja u koristi svih i da se zaštite državni interesi.
Za Pozitivnu je priča o Mamuli "snimanje niskobudžetne političke komedije" koja je na Vladi usvojena jednoglasno, a u Skupštini se pokušava vaditi kestenje iz vatre.
Milan Knežević (DF) kazao je da su aneksi ugovora kapitulacija državnog interesa, te da VDT treba da vidi šta se krije iza zakulisnih radnji.
Gvozdenović je jednom povlačio anekse za grad - hotel Sveti Stefan, za koje traži skupštinsku većinu od kraja 2012. godine, ali sada nije želio ni za to, ni za ugovor za Mamulu da povuče predloge, za koje tvrdi da su u interesu države.
Iz manjinskih partija nisu učestvovali u raspravi stanovi Karlovac

Oznake: stanovi Karlovac


- 14:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2015 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (8)
Prosinac 2019 (2)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (22)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (21)
Lipanj 2019 (20)
Svibanj 2019 (23)
Travanj 2019 (19)
Ožujak 2019 (24)
Veljača 2019 (20)
Siječanj 2019 (12)
Prosinac 2018 (17)
Studeni 2018 (20)
Listopad 2018 (25)
Rujan 2018 (14)
Kolovoz 2018 (13)
Srpanj 2018 (9)
Lipanj 2018 (16)
Svibanj 2018 (11)
Travanj 2018 (7)
Ožujak 2018 (10)
Veljača 2018 (8)
Siječanj 2018 (10)
Prosinac 2017 (8)
Studeni 2017 (6)
Listopad 2017 (8)
Rujan 2017 (8)
Kolovoz 2017 (9)
Srpanj 2017 (9)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (10)
Travanj 2017 (8)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (7)
Siječanj 2017 (10)
Prosinac 2016 (9)
Studeni 2016 (9)
Listopad 2016 (10)
Rujan 2016 (9)
Kolovoz 2016 (9)
Srpanj 2016 (8)
Lipanj 2016 (11)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (9)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (9)

Opis bloga

Linkovi