Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iznajmljivanjestanova

Marketing

Austrijanci rasprodaju nekretnine Hypo banke - Traži se kupac "Centrice grupe"

Nakon što je napokon privatizirala Hypo grupu, Austrija sada "čisti" njezin problematični nekretninski biznis koji je u međuvremenu prebačen na "lošu banku" u vlasništvu države.
Traži se novi vlasnik "Centrice grupe", u čijem je portfelju 31 nekretnina regiji, među kojima je i pet poslovnih zgrada u Hrvatskoj ukupne površine 61.636 četvornih metara.
Riječ je o Hypo i Castellum centrima, novozagrebačkoj Galeriji, poslovnoj zgradi Škorpikova na zapadnom ulazu u metropolu te splitskoj Brodarici u istoimenom kvartu, piše Poslovni dnevnik.
Samo na Hypo odnosi se oko 43.400 kvadrata u kojima je smještena centrala banke. Hypo nije vlasnik zgrade, već je u njoj u najmu, kao i primjerice In2 i Crodux. Sa 7600 kvadrata površinom slijedi Galerija,
u kojoj je podstanar Općinski sud, koji se tamo uselio na proljeće. Ostali centri su manji od 5.000 kvadrata, no u njima su također u najmu poznata biznis imena. U Castellumu su restoran Gallo, sjedište Mercka,
u Škorpikovoj Impuls Leasing i Supernova projekti. Zgradu splitske Brodarice koriste Hypo banka i leasing.
Za razliku od Hrvatske, u kojoj "Centrice grupa" upravlja isključivo portfeljem poslovnih nekretnina, u Sloveniji ga čine 19 šoping centara i četiri poslovne zgrade. U susjednoj BiH na prodaju je jedan šoping centar, a u Srbiji i Makedoniji po jedna poslovna zgrada. Podvuče li se crta, 63% portfelja sastoji se od "retail", a 37% "office" prostora. Prema uvjetima prodaje iz oglasa koji je objavila državna agencija HETA, proces prodaje vodit će londonski ured Citigroupa.
Namjera Austrije je prodati "Centrice grupu" u komadu po kriteriju najbolje cijene. Razmatrat će se i parcijalne ponude koje kupci podnesu uz uvjet da sve (ili gotovo sve) nekretnine pronađu novog vlasnika. Rok za podnošenje ponuda je 15. septembra. O vrijednosti portfelja, ali i dugova koji stoje iza tih nekretninskih projekata za koje se prodajom također traži rješenje, može se samo nagađati. U oglasu je šturo navedeno tek da je "Centrice grupa" od najamnine uprihodila 37,3 mil EUE te ostvarila EBITDA-u od 28,6 mil EUR u 2014. Upućeni u stanje na tržištu nekretnina ističu da je takva transakcija kod nas presedan, premda ne i u svijetu, kao i da bi se prodaja u komadu mogla pokazati priličnim izazovom.
- Riječ je o specifičnim nekretninama čija prodaja neće izazvati potrese na tržištu, ali može biti interesatna prilika za specifičnog kupca, pa time indirektno ostaviti manji utjecaj na "office market" -
kaže Filip Vučagić iz "Colliers International"-a nekretnine

Post je objavljen 28.08.2015. u 10:06 sati.