Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iznajmljivanjestanova

Marketing

Karići još nisu dobili građevinsku dozvolu za gradnju kuće u Herceg Novom

PODGORICA - Iako su uplatili 150.000 eura za dozvolu za gradnju kuće na Toploj u Herceg Novom, porodica Karić još nije dobila građevinsku dozvolu, pišu crnogorske Vijesti. Porodica srpskih biznismena Karić je 2004. opštini Herceg Novi uplatila 150 hiljada eura za građevinsku dozvolu za gradnju dvojnog porodičnog objekta na placu kod Zavičajnog muzeja na Toploj, ali dozvolu nikada nisu dobili.
Karići su ostali zainteresovani za gradnju, pa kako im nisu priznali prethodnu uplatu, ponovo su ove godine platili dio naknade za građevinsku dozvolu koja im je izdata, ali koja, dok se ne riješi upravni spor sa komšijama, nije pravosnažna.
Glavni administrator je "poništio dozvolu bez pravnih argumenata", tvrdi Vukašin Šimrak advokat Karića. Da apsurd bude veći Karići su dobili poresko rješenje da plate
25.000 eura zbog neizgrađenog građevinskog zemljišta.
Ovo je samo jedan od slučajeva u hercegnovskoj opštini, da je plaćena naknada za građevisnku dozvolu, a da ona nikada nije izdata. Bivši predsjednik Opštine Nikola Gojković je ranije kazao da je na taj način prihodovano oko milion eura.
Sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mladen Kadić kaže da je u toku ,,skeniranje" stanja u Sekretarijatu za period od 2008-2014. godine, na osnovu koga je, kao i na zahtev investitora, došao "do saznanja da ima izvestan broj predmeta gdje su investitori izmirili naknadu, ali im nije izdata građevinska dozvola!?"
"Uglavnom se radi o nekompletnim dokumentacijama pa se postavlja pitanje zbog čega se onda insistiralo na plaćanju naknade? Da stvar bude gora, ispostavlja se, uvidom u određene spise predmeta, da dozvola neće ni biti izdata, s obzirom da ne postoje zakonske mogućnosti, pa se i tu postavlja pitanje razloga naplate naknade? Nejasno je zašto investitorima nije izdata građevinska dozvola ako su svi zakonski preduslovi ispunjeni i ako je izmirio naknadu, i sa druge strane, zašto je traženo od investitora, za koje se zna da ne posjeduju ispravnu ili potpunu dokumentaciju, da plate naknadu", ističe Kadić.
Na pitanje da li će biti obeštećenja, Kadić navodi da za sada imaju korektnu komunikaciju sa svim investitorima, uz njihovo veliko razumijevanje nastojaće da do sporova ne dođe stanovi Belveder

Post je objavljen 13.08.2015. u 16:41 sati.