20. polumaraton Varaždin

22 rujan 2014

U nedjelju, 21. rujna održan je 20., jubilarni polumaraton Varaždin.

Image and video hosting by TinyPic

Počelo je davno, još 1995., kao utrka na 16 kilometara, da bi 1997. prerastao u klasični polumaraton dužine 21.097 metara

Te davne, 1995.godine utrku je završilo 82 učesnika (od toga 12 žena), a pobjednik je bio sad već legendarni Drago Paripović, koji i danas, sa 55 godina na leđima, svojim pristupom sportu i ozbiljnošću može posramiti daleko mlađe od sebe. Naravno, Dragec je i ove godine trčao, svojim učešćem uveličavši jubilej...

Ove, 2014. godine, utrku je završilo respektabilnih 393 učesnika (od čega 95 žena) čime se svrstavamo među najjače utrke u našoj zemlji.

Vremenske (ne)prilike nisu bile previše naklonjene pobornicima trčanja (visoka temperatura i veliki postotak vlage u zraku), što je bilo uzrok iznadprosječnom broju odustalih trkača. Trebalo je trčati pametno i vrlo oprezno.

Image and video hosting by TinyPic

Na žalost, staza utrke poprilično je neatraktivna (zbog nemilog događaja prije nekoliko godina - kad je neoprezni vozač autom udario trkača - staza je izmještena uglavnom van grada) jer, osim prvih 4 kilometra, prolazi poljima, pokraj farmi i zaobilaznicom, a jedini malo atraktivniji detalj je završni krug koji se trči na atletskom stadionu, što barem malo dočarava inače veliku atraktivnost dugoprugaških cestovnih utrka - za one koji, naravno, znaju to, kao lokalna zajednicca, prepoznati.
Možda, jednog dana, ako dobijemo gradonačelnika kojem rekreativni sport nije zadnja rupa na svirali, a dotada...

Ponosan sam što unatrag 15 godina svojim skromnim učešćem moja obitelj i ja doprinosimo svojim radom da bi utrka bila što bolja i što efikasnije organizirana...

Ovaj polumaraton ostat će mi u dugom sjećanju i zbog toga što mi je sin istrčao prvi polumaraton, čime se pridružujemo vrlo malom broju obitelji u Hrvatskoj kojima je svaki član istrčao barem jedan polumaraton...

Image and video hosting by TinyPic

A ovdje je i kratki video, smimljen vrlo zanimljivim načinom: (Autor;Skyview)

http://vimeo.com/106742581

Oznake: polumaraton, varaždin, rekreativno trčanje

1:35:57

13 svibanj 2013

Slavonski Brod je grad u Hrvatskoj, industrijsko, kulturno, upravno, sudsko i financijsko središte Brodsko-posavske županije, po veličini i značaju drugi grad u Slavoniji. Šesti je po veličini u Republici Hrvatskoj, nakon Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Zadra. Proglašen je najljepšim gradom u Hrvatskoj, po izboru "Hrvatske turističke zajednice" za 2009. godinu.

Image and video hosting by TinyPic

Slavonski Brod se nalazi na sjevernoj obali rijeke Save, na granici s Bosnom i Hercegovinom, središte je Brodsko-posavske županije. Predstavlja čvorište glavnih prometnih pravaca u smjeru zapad-istok i sjever-jug. Kroz Slavonski Brod prolaze željeznička pruga Paneuropski Koridor X i autocesta A3 iz zapadne Europe ka Bliskom Istoku, a na rijeci Savi je cestovni most koji spaja Hrvatsku i BIH (tu je i međunarodni granični prijelaz). Grad je lociran na pola puta između Zagreba i Beograda, na južnom rubu Panonske ravnice, između obronaka Dilja na sjeveru, i rijeke Save na jugu. Tragovi još iz rimskog doba pokazuju da je ovdje oduvijek bio prijelaz preko rijeke. Ime prvog naselja na mjestu današnjeg Slavonskog Broda je bilo Marsvnnia (u rimsko doba), kasnije se pomnije kao 'stari grad' pa Brod, još kasnije Brod na Savi. Plovni put rijekom Savom koristi se još od doba Rimljana a paralelno s rijekom Savom se kroz slavonsku ravnicu danas pruža i naftovod.

Polumaraton u Slavonskom brodu jučer je doživio deseto, kažu jubilarno izdanje.

S obzirom da je bio organiziran besplatan prijevoz autobusom iz Varaždina i Zagreba, a za nas nezaposlene startnina je bila besplatna, odlučio sam, unatoč prijašnjim namjerama (da neću ići na utrke dok sam nezaposlen) otići na utrku.

Autobus je ispao solidno popunjen i nakon 4 sata vožnje, konačno, stigli smo. Na vrijeme za prijavu, zagrijavanje i start.

Iskreno, da nisam imao besplatnu startninu i prijevoz, bilo bi mi krivo što sam išao. Toliko propusta i nesnalaženja u vremenu i prostoru kod organizatora duuuugo već nisam sreo.
Start je kasnio, bez obrazloženja, skoro pola sata. Slabe okrijepe na utrci. Nestanak vode i piFice u cilju. Tuširanje u dvorani koja je kilometrima udaljena od starta. Kašnjenje proglašenja za više od sat vremena (čime je i vezan odlazak kući). Nedodjela medalja u kategorijama za najbolje (iako je po propozicijama trebalo ih dijeliti) jer ih nisu imali dosta. Konfuzno proglašenje.
I da; po prvi puta otkako trčim na polumaratonu nije bilo majice sa logom utrke. Samo prazna vrećica.

Ipak su navedeno neki standardi kojih se drže svi organizatori utrka u nas, pa su se i Brođani morali povesti tim primjerom, barem za jubilarni.

Da ne bih sve kudio, bilo je i dobrih trenutaka.

Sreo sam, nakon dvije godine, drage prijatelje iz Valjeva.

Bosanskobrodska rafinerija svoje je dimnjake usmjerila na jug, s obzirom na to što je puhao sjeveroistočni vjetar.

Image and video hosting by TinyPic

I da, broj iz naslova je moje postignuto vrijeme; najbolje u proteklih 8 godina i drugo svih vremena.





Oznake: Slavonski Brod, polumaraton, utrka

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

free counters brojac poseta

brojac poseta