Državna matura

28 svibanj 2013

Opet su ga zasrali:

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/264430/Drzavna-matura-pocela-skandalom.html

"Ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi odgođen je za petak, jer su u tri škole – u Senju, Đakovu i Splitu učenicima umjesto eseja iz hrvatskog jezika podijeljeni ispiti iz istog predmeta koji se trebao održati sutra, donosi Nova TV. Ispit je time kompromitiran, jer su ispitna pitanja otkrivena.
Do greške je došlo kad su koordinatori državne mature u Senju, Đakovu i Splitu učenicima na polaganju državne mature umjesto eseja, koji se danas trebao održati, podijelili ispit iz hrvatskog jezika. Ispit se, podsjeća Dnevnik.hr, trebao održati tek sutra."

Pogreška, malo sutra. Prije bih rekao diverzija.

Moja kći je maturantica i kaže, da uz sve mjere sigurnosti koje postoje, jednostavno se ne može desiti takva pogreška.

Možda bi trebalo priupitati vrlog sindikalnog lidera ribića o tome?

Očekujem otkaze, i to iz više razloga:

- novi, dodatni trošak štampanja i distribucije 35.000 novih testova

- napravili su majmune iz 35.000 mladih ljudi

......

Oznake: državna matrura, fijasko, sramota, blamaža

Lokalni izbori 2013.

20 svibanj 2013

Jučer su u nas održani lokalni izbori, tj. izbori za gradonačelnike, načelnike općina, župane, županijska i gradska vijeća.

Nije nam dobro u državi: stišće nas besperspektivnost, nezaposlenost, pad zaposlenosti, apatija, gledamo kako buja državna i lokalna administracija, kako se zapošljava po babi i stričevima, kumovima i kumčadi, crvenim kravatama i naranđastim bićvama. Nije dobro.

Lokalni izbori su jedan od rijetkih trenutaka kad svatko od nas može utjecati na to; tj. svojim aktivnim pristupom, izlaskom na izbore i svojim glasom doprinjeti da se stvari promijene, da se konačno preokrene negativan trend i da konačno krenemo ka poštenijoj državi.

Naročito nam izgleda najmanje perspekrivnom budućnost mladih.

Svi se jadamo, galamimo, cendramo, ali kad nam se pruži prilika, prelijeni smo da odvojimo 15 minuta svog vremena i zbacimo nepoštenjake sa vlasti.
Tako nešto mogli bi napraviti samo velikom izlaznošću na glasačka mjesta, čime bi "normalni" ljudi nadglasali stranačke vojske.

No, to se ipak ne dešava.

Prema rezultatima DIP-a u 7 sati, izlaznost na izbore bila je u cijeloj zemlji daleko manja od 50%, točnije 46,97%.

Na mom izbornom mjestu, gdje sam bio predsjednik, izašli su glasovati pretežno stariji ljudi. Uredni, uređeni, kao da ide na vjenčanje a na na izbore. To im je navika još iz prošlih vremena, kad je glasanje bila čast. Današnji političari uspjeli su ogaditi ljudima izbore, politiku i političare.

Mladi? O mladima ne bih. Rijetko koji je došao glasati. Jedan čak, htio je glasati, ali nije bio na popisu birača. Uvrijeđen, nije htio ići po potvrdu, već je galamio da mu uskraćujemo ustavno pravo da glasa.
Što reći... Pametuje, ali nema pojma o svojim pravima (i obavezama, uostalom)...

Drugim riječima, nije nas briga. Dobro nam je. Zadovoljni smo. Imamo vlast upravo takvu kakvu zaslužujemo. Nije čudo da nam se desi jedan Kerum ili Bandić ili Kirin.

Uostalom, kao ni jedan Karamarko ili jedan Milanović.

Oznake: lokalni izbori, kerum, Bandić

1:35:57

13 svibanj 2013

Slavonski Brod je grad u Hrvatskoj, industrijsko, kulturno, upravno, sudsko i financijsko središte Brodsko-posavske županije, po veličini i značaju drugi grad u Slavoniji. Šesti je po veličini u Republici Hrvatskoj, nakon Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Zadra. Proglašen je najljepšim gradom u Hrvatskoj, po izboru "Hrvatske turističke zajednice" za 2009. godinu.

Image and video hosting by TinyPic

Slavonski Brod se nalazi na sjevernoj obali rijeke Save, na granici s Bosnom i Hercegovinom, središte je Brodsko-posavske županije. Predstavlja čvorište glavnih prometnih pravaca u smjeru zapad-istok i sjever-jug. Kroz Slavonski Brod prolaze željeznička pruga Paneuropski Koridor X i autocesta A3 iz zapadne Europe ka Bliskom Istoku, a na rijeci Savi je cestovni most koji spaja Hrvatsku i BIH (tu je i međunarodni granični prijelaz). Grad je lociran na pola puta između Zagreba i Beograda, na južnom rubu Panonske ravnice, između obronaka Dilja na sjeveru, i rijeke Save na jugu. Tragovi još iz rimskog doba pokazuju da je ovdje oduvijek bio prijelaz preko rijeke. Ime prvog naselja na mjestu današnjeg Slavonskog Broda je bilo Marsvnnia (u rimsko doba), kasnije se pomnije kao 'stari grad' pa Brod, još kasnije Brod na Savi. Plovni put rijekom Savom koristi se još od doba Rimljana a paralelno s rijekom Savom se kroz slavonsku ravnicu danas pruža i naftovod.

Polumaraton u Slavonskom brodu jučer je doživio deseto, kažu jubilarno izdanje.

S obzirom da je bio organiziran besplatan prijevoz autobusom iz Varaždina i Zagreba, a za nas nezaposlene startnina je bila besplatna, odlučio sam, unatoč prijašnjim namjerama (da neću ići na utrke dok sam nezaposlen) otići na utrku.

Autobus je ispao solidno popunjen i nakon 4 sata vožnje, konačno, stigli smo. Na vrijeme za prijavu, zagrijavanje i start.

Iskreno, da nisam imao besplatnu startninu i prijevoz, bilo bi mi krivo što sam išao. Toliko propusta i nesnalaženja u vremenu i prostoru kod organizatora duuuugo već nisam sreo.
Start je kasnio, bez obrazloženja, skoro pola sata. Slabe okrijepe na utrci. Nestanak vode i piFice u cilju. Tuširanje u dvorani koja je kilometrima udaljena od starta. Kašnjenje proglašenja za više od sat vremena (čime je i vezan odlazak kući). Nedodjela medalja u kategorijama za najbolje (iako je po propozicijama trebalo ih dijeliti) jer ih nisu imali dosta. Konfuzno proglašenje.
I da; po prvi puta otkako trčim na polumaratonu nije bilo majice sa logom utrke. Samo prazna vrećica.

Ipak su navedeno neki standardi kojih se drže svi organizatori utrka u nas, pa su se i Brođani morali povesti tim primjerom, barem za jubilarni.

Da ne bih sve kudio, bilo je i dobrih trenutaka.

Sreo sam, nakon dvije godine, drage prijatelje iz Valjeva.

Bosanskobrodska rafinerija svoje je dimnjake usmjerila na jug, s obzirom na to što je puhao sjeveroistočni vjetar.

Image and video hosting by TinyPic

I da, broj iz naslova je moje postignuto vrijeme; najbolje u proteklih 8 godina i drugo svih vremena.





Oznake: Slavonski Brod, polumaraton, utrka

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

free counters brojac poseta

brojac poseta