Ptičice, kako te volim... ili, kako je imati susjeda iz pakla

25 ožujak 2013

Prema Wikipediji, Kakadui (lat. Cacatuidae) su porodica ptica reda Psittaciformes. Postoji 21 vrsta u ovoj porodici. Zajedno sa porodicama Psittacidae i Strigopidae čine red papigašica. Njihov naziv potiče od malajskog naziva za ove ptice kaka(k)tua. Nastanjuju Filipine i istočne indonezijske otoke do Nove Gvineje, Solomonskih otoka i Australije.

Kakadui su uglavnom srednje veliki ili veliki papagaji zdepaste građe. Dužina varira od 30 do 60 cm, a težina od 300 do 1000 grama. Nimfa je najmanja vrsta u ovoj porodici i mnogo je manja i vitkija od ostalih kakadua. Sve vrste imaju kukmu na glavi koja je podignuta kada kakadu slijeće ili kada je uzbuđen.
Također im je odlika milozvučna pjesma po intonaciji između mlažnjaka koji slijeće i motorne pile.


Image and video hosting by TinyPic

Zašto to pišem?

Zato jer unatrag desetak godina nekoliko tih nježnih ptica žive i pjevaju petnaestak metara od prozora moje spavaće sobe.

Vlasnik im je susjed, ljubitelj životinja i ljudi, lokalni nasilnik.

Kakadu ima jednu nezgodnu naviku, a ta je da "pjeva" kad je tužan, usamljen, zapostavljen... Jedan od njih osjeća se osobito tužnim, i to pokazuje cjelodnevnom pjesmom.
Pjesma liči na urlikanje motorne pile (tko je ikad čuo pauna nek zna da je to vrlo sličan pjev), počinje zorom, a završava sumrakom, uz kratkotrajne samilosne prekide.
S obzirom da su dani sve duži i duži, pjesma počinje sve ranije i ranije... ,
To je već postao takav psihički pritisak da čak i u danima kad ne počinje pjevati rano ujutro ja se budim i očekujem pjesmu.

Naravno, pokušavali smo razgovarati sa susjedom; bez efekta.
U stvari, bilo je efekta a koji se je sastojao u odgovorima "Napravi si plastičnu stolariju pa ga nećeš čuti", preko "Ako još jednom pozvoniš slomit ću ti ruku" pa do "Tuži me!".

Naravno, uplitanje našeg sudstva nema smisla.

Pogriješio sam što prijetnje nisam na vrijeme prijavio policiji.

Zvali smo u više navrata policiju, zbog uznemiravanja i kršenja javnog reda i mira.
Nikakve koristi.
Objasnili su da oni za to nemaju zakonske osnove pisati prekršajnu prijavu (iako bi je za lajanje psa imali!), jedan od njih čak je rekao da bi on to odavno riješio luftericom (zračna puška).

Hm.

Prema njihovim riječima, jedino što mogu je prijeviti komunalnom redarstvu grada. Mislim da ni to neće imati smisla.

Što mi je raditi? Ima li tko kakvu konstruktivnu ideju?

Onaj tko se nije dosada susretao sa takvim situacijama, ne može ni pojmiti u kakvom se psihičkom stanju nalazimo.

Može li tko pomoći?

Oznake: Pjev ptica, uznemiravanje, policija

Umrla je...

20 ožujak 2013

Umrla je. Ništa u ovoj državi više neće biti kao prije.

http://danas.net.hr/hrvatska/plese-negdje-moja-princeza-sretna-i-slobodna-cuva-nas-i-gleda

Njezina hrabrost u borbi sa bolešću bila je jedina svijetla točka koja nas je držala ovih dana. Sada više niti toga nema. Jadno napaćeno dijete nije više moglo izdržati.

Počivala u miru.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: nora fora

Bez posta

13 ožujak 2013

Kao što naslov kaže, danas neću pisati ni o čemu.

U stvari, pisat ću o jednom društvenom i kulturološkom fenomenu u Rvata: fasciniranost prošlošću.

Dakle, ovo je test; koliko će novih posjetitelja privući tagovi "ustaše", "partizani", "Bleiburg".

S obzirom da normalni tagovi nisu ni previše zanimljivi, ovo je jedna vrsta provokacije koju ću izanalizirati kroz koji dan.

Oznake: ustaše, partizani, Bleiburg

Mala zemlja za velika sranja

05 ožujak 2013

Birao sam između nekoliko meni aktualnih tema po kojim a bih mogao napisati blog, no, pročitavši ovaj članak, nedoumica je nestala:

http://www.jutarnji.hr/povratak-poreza-na-sund--pdv-za-rock-koncerte-i-festivale-25--za-ozbiljnu-glazbu-5-posto/1089043/

"Uoči ulaska Hrvatske u EU nulta stopa PDV-a koja je vrijedila za knjige, kazališne i kino ulaznice, otišla je u povijest. I dok se već zna da će se za knjige primjenjivati povlaštena stopa PDV-a od pet posto, ovih bi se dana Vlada RH trebala očitovati o povlaštenoj stopi PDV-a na kazališne, kino, muzejske i koncertne ulaznice.

Za ozbiljnu glazbu PDV 5 posto, za rock i festivale čak 25!

Osim što će našim organizatorima koncerata posao i nadalje biti teži nego u EU okruženju, Ministarstvo financija RH ovakvim stavom kao da ponovo uvodi socijalistički “porez na šund”. Prema Ministarstvu financija ispada kako su najlošiji film Jean Claudea Van Dammea, najbedastija self-help knjiga ili najgora kazališna predstava u startu umjetnost i kultura, a nadolazeći koncerti Marka Knopflera, Arctic Monkeysa, Iggy & The Stoogesa, Beyonce i Robbieja Williamsa ili Generala Wooa, TBF-a, Hladnog piva i drugih vrijednih domaćih izvođača to nisu."

Krasno.

Naše dično Ministarstvo financija daje si za pravo jednog Dylana ili Zeppeline (dobitnike nagrade Kennedy centra za pojedince koji su dali izniman doprinos američkoj kulturi) proglašavati "šundom" i njihove izvedbe "kazniti" pdv-om od 25%, dok, u isto vrijeme, koncert besmislene glazbe koju izvodi naš preCjednik proglasiti umjetnošću i "nagraditi" pdv-om od 5%.

Da ne spominjem hrpu glupavih knjiga koje pišu kojekakvi celebritiji...

Hrvatsko, jadna li si...

No, kad malo dublje razmislim, uz sve gadarije koje izvode zadnjih godinu dana, ni najmanje me ne čudi...

Oznake: Zeppelini, glazba, PDV, šund

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

free counters brojac poseta

brojac poseta