sedmodnevni spiritualni program

31.08.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

UTJECAJI PLANETA NA ČOVJEKA

01.09.2006.g.

MERKUR

Merkur (Hermes):
Pasivni, mokri princip, povratak u nediferencirano stanje, rastapanje. Princip veze, razmjene, kretanja, prilagođavanja i oprečnosti; tama-svjetlo, nisko-visoko, muško-žensko. Inteligencija se služi vještinom i zamisli provodi u djelo. Putovanja, magija, čarobnjaštvo.
Merkur će otkriti kako komuniciramo, kako razmišljamo kakve su nam mentalne sposobnosti. Civilizirati!
Godine Merkura su: 190. 1907, 1914, 1921, 1928, 1935, 1942, 1949, 1956, 1963, 1970, 1977, 1984, 1991, 1998, 2005, 2012, 2019 itd. Merkur svoje ljude čini prilično sretnima. Kažu da su djeca rođena 1984 (Merkurova godina) zora nove civilizacije. Astrološki Merkurova djeca su puno drugačija od istih znakova koji su rođeni nekih drugih godina.
Merkur potiče sposobnosti, rad, inetelektualne inicijative, planove, poslovne poduhvate, manualne vještine, živost duha i entuzijazam . Jedina opasnost kod Merkurovih štićenika su nervoza , nestalnost i sklonost polemici.
Merkur vlada u Blizancima, Djevici i Vodenjaku, on je zaštitnik znanstvenika, filozofa, liječnika i diplomata, iako nažalost i lopova, varalica i špijuna. te raznih krivotvoritelja. Zaštitnik je i ostalih planeta i glasnik bogova.
Merkurovi ljudi svi odreda izražavaju sklonost znanosti, umjetnosti, uporni su i brzo misle, vješto se hvataju u koštac s velikim idejama služeći se svim znanjem i inteligencijom, oštroumni su, vrlo pismeni i vrlo rječiti i nadasve inventivni, pomalo koristoljubivi i proračunati, prilično površnih emocija (nije pravilo).Rođeni govornici i polemičari mogu lako ovladati masama.....ponekad se brane podrugljivošću.
Merkur je bog inteligencije i trgovine, sjedinjen sa Saturnom često daje genija.
Boja; siva, kovina; živa, dan; srijeda........


- 21:48 - Komentari (37) - Isprintaj - #

30.08.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

31.08.2006.g.

19. MJESEČARENJE



Slika čovjeka u noćnoj košulji, s noćnom kapicom na glavi kako ispruženih ruku hoda po krovu je najčešći prikaz mjesečara....... Iako se tvrdi da se mjesečaru ne može ništa dogoditi ipak su tragedije česete. Padovi s krova, prolasci kroz staklo i sl. često fatalno završe, zato mjesečarenje treba shvatiti ozbiljno i potražiti pomoć.

„Mjesečarenje (somnambulizam) je složeni oblik poremećaja spavanja a karekterizira ga ponašanje koje rezultira velikim nemirom u krevetu ili hodanjem tijekom spavanja. Obično se pojavljuje u 2-14% djece te 1.6-2.4% odraslih. Povremene epizode mjesečarenja se mogu tretirati konzervativno, no ukoliko se radi o učestalom mjesečarenju sa velikim rizikom od povrede, kako sebe teko i drugih, potrebno je započeti farmakoterapijom. Najčešće korišteni lijekovi su iz skupine benzodiazepina, djelomično klonazepam, zatim triciklički antidepresivi te antidepresivi iz skupine SSRI-a. No najbolji pristup liječenju je tretirati uzročne faktore kao što su poremećaj disanja tijekom spavanja ili sindrom nemirnih nogu koji karakterizira neodoljiv poriv za pomicanjem nogu te napadaje straha koji su često uzrok mjesečarenja kod djece, ali i mogu se javljati i kod odraslih..“ (preuzeto sa interneta)

Ja bih rekla da je mjesečarenje i poremećaj spavanja i poremećaj sanjanja.....iz nekog razloga motorički sustav ne zna da osoba spava i autonomno i dalje radi po svome.Manifestira se kao: noćno hodanje, epizode smetene slike, (a izgled pacijenta ukazuje da ovaj spava), sjedenje u krevetu, uz vikanje i neutješno plakanje i ridanje (a pri tom, da dramatična slika bude još prisutnija, dolazi do ubrzanog rada srca te izrazito ubrzanog disanja a često i nedostatak zraka) ili, odjednom vidimo izuzetno neobično, čudnovato ponašanje.Najgore od svega je što se mjesečar kad se probudi ne sjeća ničega...........

Uzroci mogu biti razni (umor, nemir i hiperaktivnost, preobilna i prekasna, preteška večera itd.), strahovi se navode kao najčešći uzrok, no zapravo se pravi uzrok mjesečarenju ne zna.Nije uputno osobu koja mjesečari naglo buditi, može je se blagim glasom pitati kuda je krenula i jednako blagim tonom je navesti da se vrati u krevet.I glasno sanjanje je neka vrsta mjesečarenja, a poznato je da ako glasnom sanjaču normalnim glasom postavljate pitanja, svaki put ćete dobiti i odgovor, jednako treba postupiti i s hodajućim mjesečarom.....



- 22:43 - Komentari (38) - Isprintaj - #

29.08.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

30.08.2006.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

ANTROPOZOFIJA

Antropozofija se može doslovno prevesti kao kao čovjekova ezoterična spoznaja.Ona je znanje o onom što jesmo i što smo postali, odakle dolazimo i kamo ćemo stići, čemu težimo i što je naše izbavljenje, što je naše rođenje i naše obnavljanje, jer athropos jest čovjek.
Antropozofija je i škola i doktrina Rudolfa Steinera koji je osnovao Teozofiju ne odričući se kršćanstva. Antropozofija je otpor i odgovor grubom materijalizmu, s ciljem da produbi kulturni život u smislu spiritualnog razvoja. Svratiti pozornost na spiritualnu zbilju koja je osnova čitavog našeg duševnog života, je glavni zadatak antropozofije.

APOKALIPSA

Apokalipsa je knjiga (biblijska) koja sadrži tajnu otkrivenja što se tiču eshatoloških (krajnjih) vremena, pojavljuje se kao djelo velikana ili sveca, obiluje simbolima, izlaže pesimističku i dualističku filozofiju, poziva na ekstazu ( sjedinjenje duše s načelom), puno govori o kozmologiji, a malo o moralu, naviješta kaznu za bezbožnike i nagradu za pravednike.
U judeokršćanskoj književnosti nailazimo na podjelu:
- Kanonsake židovske apokalipse (Izaija 24-27; Daniel 7-12; Joel 3-4; Zaharija 9-14;)
- Apokrifne židovske apokalipse (Knjiga Henokova; IV Ezra)
- Kanonske kršćanske apokalipse (Ivan)
- Apokrifne kršćanske apokalipse (Djela Petrova; Djela Pavlova)
Važno je razlikovati da teolog bdije nad pravovjerjem, povjesničar traži društvene i kulturne utjecaje, a ezoterolog promišlja simbole i odmjerava ekstazu (stanje svijest) autora. Npr. početak Otkrivenja po Ivanu: „ Otkrivenje Isusa Krista.......“
„.......padoh u zanos (ekstazu).............“
„.....sad napiši što si vidio......“
Egzoterični smisao Apokalipse je Smak svijeta.

APOKATASTAZA

Apokastaza dolazi od grčkog i znači ponovno uspostavljanje, obnavljanje. U Astrologiji se to odnosi na vraćanje nebeskog tijela u točku u kojoj se nalazilo u trenutku nečijeg rođenja. To je i periodično obnavljanje svijeta, bilo nakon sveopćeg požara, općeg potopa, najčešće po isteku Velike Godine zbog konjunkcije planeta u Raku (požar) ili u Jarcu (potop).Ideja potječe od Kaldejca Beroza, od njega su je preuzeli astrolozi i filozofi, a slično poimanje nalazimo i u tajnom ezoterijskom učenju protestantskih mistika. Apokatastaza, tj. obnavljanje svijeta kroz vatru ili kataklizmu (npr. Noa i opći potop).

APOKRIF

Apokrif bi bio grčka riječ za skriveno, potajno. Apokrif je zapravo ezoterijska knjiga, tajni spis koji krije uvid u tajna okultna učenja kojima pristup imaju samo posvećeni i upućeni, naročito u judeokršćanstvu. Autorstvo apokrifa se uvjek pripisuje svetim, posebno odabranim i nadahnutim ljudima.Stručnjaci su podijelili starozavjetne apokrife na:
- Narativne (npr. Apokalipsa po Mojsiju)
- Didaktičke (npr. Testament dvanaest patrijarha)
- Apokaliptične (npr. Knjiga Henokova)

Podjela novozavjetnih apokrifa:
- Evanđelja (npr. Evanđelje po Hebrejima)
- Djela (npr. Djela Tomina)
- Poslanice (npr. Isusova poslanica Abgaru)
- Apokalipse (npr. Apokalipsa po Petru)
- Apokrifi (judeokršćanske apokrifne knjige, izvorno napisane na hebrejskom jeziku u vremenu od II st.p.n.e. – Iist. N. E.).

U katoličanstvu apokrif je nekanonska knjiga ili spis, isključen iz biblijskog kanona, čak proglašena heretičnim. Protestanti ih nazivaju „pseudoepigrafima“.Knjige isključene iz židovskog kanona se nazivaju Deuterokanonskim. Povjest ovakve knjige naziva neautentičnima........kritička analiza tekstova ponekad apokrifom naziva spis u čiju se autentičnost sumnja, tj. čije se autorstvo pripisuje nekom drugom, a ne navedeneom autoru. U Ezoteriji je jako puno takvih tekstova, no rijetko se zaista radi o krivotvorinama, češće je u pitanju pokroviteljstvo nad mišljenjem u nastojanu da se održi tradicijska misao.

Kriptonim, hijeronim, anagram, asteronim, inicijalizam, književno ime, pseudonim i anonimnost (autorstva) mogu dakle imati inicijacijsku vrijednost.


- 23:58 - Komentari (55) - Isprintaj - #

28.08.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

29.08.2006.g.

20. SUĐENJE




Sud, Uskrsnuće ili buđenje mrtvih nas poziva na samoanalizu i opraštanje, liječenje od gorčine i ukazuje na nove mogućnosti..

Duhovno osviješćenje omogućava nam da stopimo našu osobnu svijest s univerzalnom sviješću.

Arhetipovi - Posljednji sud, vraćanje iz mrtvih, uznesenje.

Psihologija - Svjesnost o skoroj transformaciji, ponovno sjedinjenje između, podsvjesnog, svjesnog i višeg ja, unutarnje buđenje, preporod, slijediti unutarnji zov.


- 22:43 - Komentari (78) - Isprintaj - #

27.08.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: NUMEROLOGIJA

28.08.2006.g.

DEVETNAEST

19
donosi opći uspjeh i sklad, a naročito u ljubavi, ali je često vezan i za nepromišljenosti.

S 19 nas već smatraju odraslima i sankcioniraju svaku našu pogrešku. U tarotu je 19-ta karta Sunce, karta ambicija i želja da sve imamo odmah i odjedanput, odatle česte nepromišljenosti (godina imamo, ali nam fali iskustva). Ako reduciramo 19, dobijamo jedinicu (19=1+9=10=1+0=1), a to je broj novih početaka nakon naših nepromišljenosti......no, to je u tarotu karta Maga, umjeća i sposobnosti da počnemo ispočetka..........

Ja bih rekla da s 19 još imamo pravo na pogreške, jer imamo i izgovor (nedostatak iskustva) i vremena početi iz početka. “Sve je lako kad si mlad.......“ pjevaju nam Prljavci i to je to..........



- 22:40 - Komentari (42) - Isprintaj - #

26.08.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

27.08. 2006.g.



TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA

I DIO (nastavak)

GUBITAK INTEGRITETA


S pojavom organiziranih monoteističkih religija došlo je do svojevrsnog nasilja nad tijelom i prirodom, koje je zatim izrodilo i mnoga druga nasilja.Vrhunac negacije tijela se iskazao u oba svjetska rata, a koncentracijski logori u II svjetskom ratu sa svojim plinskim komorama su to poricanje tijela doveli do krajnosti. I danas se u lokalnim ratovima i etničkim čišćenjima događa isto. Čak i ubojice znaju da dušu ne mogu ubiti, ali je svako ubojstvo negacija tijela. Samoubojstvo također, ali su to na svoj način i mobbing, bulling, impotencija, frigidnost, anoreksija, bullimija, pretilost i slični poremećaji. Seksualne zloporabe, silovanja i cijela porno-industrija su također negacija tijela. Pokolj Nevine dječice u Herodovo vrijeme, spaljivanje vještica i neistomišljenika u srednjem vijeku, te razna trapljenja, šibanja, bičevanja i samobičevanja koja su u kršćanskom svijetu ponegdje očuvana do dana današnjega su kronološki vremenski zapisi i opisi te negacije. Znam da zvuči čudovišno, ali to se sve dogodilo i još se svakodnevno događa.

Povezati ovakvu patologiju sa religijskim sustavima je gotovo svetogrdno, ali religije su ljudska potreba i ljudska tvorevina. Čak i knjige objave mogu biti krivo interpretirane. Znam da će ova izjava razgnjeviti mnoge, ali mi nije to namjera. Slijedim kronološku liniju na kojoj je u jednom povjesnom i evolucijskom trenutku to ljudsko tijelo postalo grešno, prljavo i izvor zla, krivnje i patnje svake vrste. Točnije, nije postalo takvo, nego je proglašeno takvim.

Po Judeo-kršćanskoj ideji tijelo je prokazano i prokleto već u Edenu i protjerano u patnju. Izgon iz Raja je izgon iz svetog jedinstva i cjelovitosti ljudskog bića (« ...u mukama rađat ćeš.....U znoju lica svog ćeš jesti....- Postanak). Prokleto je i samo rađanje, a ostatak vremena će Duša tražiti svoje tijelo i tijelo skakutati za svojom Dušom. Znam da ova rečenica zvuči karikaturalno, ali tako je ispalo. I onda slijedi paradoks, Bog se u ljudskom liku i tijelu spušta na zemlju. Utjelovljuje se u to grešno tijelo.

Sve velike religije poznaju i imaju neku vrstu božanskog utjelovljenja. Na Istoku su to Awatari, ljudske inkarnacije Boga samog. Islam ima svoga Velikog Proroka i utemeljitelja, Božjeg poslanika, koji je svoju tjelesnu egzistenciju ispunio bez ostatka. Na Zapadu se Bog Sin utjelovio i rodio kao Sin čovječji, Isus Krist. Njegova tjelesnost je kroz Evanđelja prisutna, ali vrlo parcijalno. Kroz obredna pranja, njegovo učešće na svadbi u Kani galilejskoj, njegovoj Posljednjoj večeri i vrlo dramatično kroz Muku, Križ i Raspeće. Kroz uskrsnuće nas Evanđelje samo obavještava da tijela više nema u grobu, uskrsnulo je.

Avatari se rađaju na posve ljudski način, a njihova božanska inkarnacija se potvrđuje kroz njihov način života i njihove moći, tako da njihov životni put pomalo nalikuje životima kršćanskih svetaca. I svi patrijarsi su rođeni od žene i svoju ljudsku egzistenciju su odživjeli na vrlo ljudski način (ženeći se, rađajući i umirući), a njihova veličina se potvrđivala njihovim djelima. I Krist se rodio na ljudski način, ali po kršćanskom vjerovanju rodila ga je Djevica. Božjem Sinu je dakle rođenje bilo prihvatljivo, ali začeće je misterij. Prihvatio je ljudsko tijelo, ali ne i sve ono što ide s njim. Zar je ljudski način začeća sramniji od nepravednog suda kojem je bio izložen, okrutne Muke koju je prošao i sramnog Raspeća? Je li sukob sa tijelom nastao već u vremenu Jahvinih proroka koji su najavljivali Mesijin dolazak, pa i samo Navještenje po kojem je i najavljeno njegovo tajnovito začeće, po Duhu Svetom ili se doista vuče od samog Postanka i objave hebrejskom narodu? Ta, napali su i razapeli i tijelo samog Sina Božjega. Sam Krist se u svojim govorima nijedanput nije okomio na ljudsko tijelo, čak je oprostio bludnici koja je tjelesno griješila, a Martu koja je kuhala i spremala, dakle brinula se za zemaljske potrebe svojih bližnjih umjesto da moli, javno je pohvalio. Činio je čuda ozdravljenja rukopolaganjem (tjelesni čin koji se danas oživljuje kroz bioenergetski rad i ostale manuelne tehnike, na koje oficijelna crkva još uvjek gleda prijekim okom)). Bio je milostiv prema gubavcima, slijepima i svima koji su prolazili kroz neku tjelesnu patnju. Uskrsnuo je mrtvog Lazara, oživio je njegovo tijelo. Na Posljednjoj večeri, nad razlomljenim kruhom izgovara besmrtnu rečenicu: «Uzmite i jedite, ovo je tijelo moje», a nad vinom ;» Uzmite i pijte ovo je krv moja». Opet je ta tjelesnost neizbježna i na tome su sagrađeni temelji Kršćenstva, paradoks je u tome što vjernici i dalje, već 2000 g. slušaju o tome kako je tijelo grešno i kako će zbog te grešnosti vlasnik tog tijela, Duša, gorjeti u paklu. A, božanska ostavština se zrcali u rečenici: «Uzmite i jedite, ovo je tijelo moje....» Iako kroz povjest religijskih mitova nailazimo na pojavu da štovatelji kroz svoje rituale, obredno jedu svoga boga, nijedan od tih mitova nije ni nalik ovoj Kristovoj ostavštini koja se kroz svaku sv Euharistiju ponavlja.

Dakle, Krist nije prokleo ljudsko tijelo, on ga je posvetio. Ideja o tijelu kao izvoru grijeha je nastala prije njega, determinirala je njegovo tajanstveno začeće, zaobišla njegovo briljantno sv. Učenje i s njegovim nasljednicima (apostolima i crkvenim ocima) se prokrijumčarila i proširila cijelim kršćanskim svijetom. U pretkršćansko i ranokršćansko vrijeme Gnostici su još jednako brinuli i o tijelu i o duši.U hramovima islamske sekte Sikha i danas štovatelje prvo nahrane, pa ih tek onda uključuju u molitve i obrede. Dakle, prvo se pobrinu za tijelo, pa tek onda za dušu, jer tijelo je čamac u kojem plovi duša. Gnostici su preporučivali čistoću tijela, ali nisu nametali celibat. I Isusovi učenici su bili osim Ivana svi oženjeni ljudi, dakle vodili su normalni tjelesni život.

(Nastavit će se)

- 22:30 - Komentari (35) - Isprintaj - #

25.08.2006., petak

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

26.08.2006.g.

ARHETIPSKI SIMBOLI

Čini se da kršćanska molitva: «Oprosti mi Oče jer sagriješih mišlju, riječju, djelom i propustom....,» ima korjene u shvaćanju vrlo ranih indijskih mislilaca da je svako ljudsko djelo objektivna sila koja je neuništiva i zauvjek utisnuta u kozmičkom eteru u pamćenje kozmosa. Akašom je ispunjen čitav svemir i ona je doslovno kozmički eter, dakle prostor u kojem sve čovjekove aktivnosti ostavljaju sveprožimajući i neizbrisiv trag. Akaša je dakle neka vrsta skladišta svih naših misli, riječi i djela. Taj prostor kozmičkog pamćenja u kojem je sve zapisano, C. Gustav Jung je nazvao kolektivno nesvjesno, a utisnuti (zapamćeni) sadržaj je nazvao arhetipovima. Zanimljivo je da je u europskoj filozofiji i Bergson stigao do sličnih zaključaka, tj. da postoji određena kozmička memorija univerzuma utisnuta u kozmički eter koji je indijska Akaša.

Zapadnjačko poimanje sudbine i zakonitosti po kojima ona djeluje stalno ide nekim zaobilaznim putevima i čini se vrlo komplicirano i teško razumljivo. Indijska i religiozna i filosofska misao je to riješila idejom transmigracija i karme koja svoje ishodište ima upravo u Akaši gdje je sve «zapisano». Pošto je Karma doslovno zakon uzroka i posljedica koji upravlja kotačem života, odnosno Samsarom, jasno je da prethodni uzroci određuju sadašnje karmičko funkcioniranje, jer prethodni uzroci (djela) i pokreću Karmu. Zapadna biologija i psihologija dio determinacija s kojima dolazimo na svijet objašnjava genetskim nasljeđem, no ni izdaleka još nemaju odgovor za neke urođene sposobnosti, kao ni nedostatke. Nitko još nije objasnio odakle malom petogodišnjem dječaku (Nikoli Tesli) iz nepoznatog Smiljana znanje i sposobnost da napravi svoj prvi stroj, ili darovitost bilo kojeg drugog genija .Geniji tvrdoglavo gaze neutabanim stazama usprkos racionalnom svijetu koji im tvrdi da se bave nemogućim. Odakle im ideje? Iz Akaše!

Pitanje, zašto imamo baš ovakvu sudbinu kakvu imamo Indijac će odgonetati analizom Karme, a zapadnjak analizom arhetipova iz kojih djelujemo i obojica će doći do istovjetnih odgovora. Zašto? Zato jer su uzroci Karme zapisani u Akaši i oni su nas i doveli u poziciju u kojoj se nalazimo, a to nije ništa drugo doli arhetipovi iz kojih djelujemo ne bi li smanjili karmički balast. Ali mi češće pitamo zašto su drugi takvi i takvi, nego što analiziramo zašto mi postupamo baš tako iako nam to stalno donosi nezadovoljstvo. Naš ego uvjek zaboravlja da ne pripada sebi nego cjelini. Ništa nam se ne događa što nismo jedanput, negdje zaslužili. Nema slučaja. Nezasluženo i apsurd se ne mogu dogoditi ni jednom ljudskom biću. Svatko, matematičkom preciznošću dobija ono što je zaslužio, od najkrupnijih do najbeznačajnijih događaja u životu. Sve što nam se događa je poruka božanskog, jer područje Akaše jest u božanskoj dimenziji.

Sad, kad znamo da su arhetipovi naši otisci u Akaši, možda ćemo više paziti na svoje misli, riječi i djela; jer dobra djela popravljaju našu karmu, a loša djela samo čine naš karmički balast težim i većim. Sudbina, Providnost, Karmički zakon.....itd. su samo naša djela, misli i riječi u pamćenju Univerzuma.


- 22:57 - Komentari (30) - Isprintaj - #

PETAK: ASTROOKVIR

UTJECAJI PLANETA NA ČOVJEKA

25.08.2006.g

MJESEC

Mjesec: Ovisnost, ženski princip. Preobrazba, rast, periodičnost, ciklusi, mijene, vrijeme, bioritam, periodične varijacije, noć, odraz, hladno, vlaga, voda, podsvjest, imaginacija, slutnja, intuicija, psiha, ženstvenost, prijemčivost, nepostojanost, zagonetno, podložnost utjecajima, san, mistično, tajnstvenost. Mjesec se odnosi na unutarnje osjećajno područje, zapravo na osjetila, nesvjesne reakcije, ponašanje. Snaga duha i snovi.

Mjesec je simbol vječne nestalnosti, putnik bez konaka, on je planeta sanjarenja, zlatna muza iluzija i imaginacije.Čovjek u njegovoj vlasti je promjenjiv, apatičan i melankoličan, često pun ideja , ali nesposoban za inicijativu, biće u vječnom lutanju i traganju. Mjesečeva djeca su često kapriciozna, razdražljiva, pesimistična i nesretna, ponekad isuicidalni. Oprezni, bez volje, vječni idealisti, neshvaćeni, izgubljeni pod simbolom vječne promjene.


Mjesec vlada U Raku, a pripadaju mu godine: 1901, 1908, 1915, 1922, 1929,1936, 1943, 1950, 1957, 1964, 1971, 1978, 1985, 1992, 1999........, ova 2006, 2013, 2020, 2027 itd....

Osobe rođene u godini mjeseca češće su plave, okrugle glave, blijedog tena, ukočenog i rastresenog pogleda, kratkog i okruglog nosa, širokih slijepoočnica. Melankoličnog lica punog skrivene tuge i sjete, malih usta, mekog glasa, često stidljivi, nespretnog i nesigurnog hoda.

Mjesečeva djeca su vrlo emotivna bića, senzualni i hipersenzibilni, prebogate mašte, afektivni i vrlo vezani za obitelj. Ćudljivost (hirovitost), plašljivost, hipohondrija i razna druga pretjerivanja još se više pojačavaju u mjesečevim godinama. Iako su često vrlo nervozni i komplicirani, mnogi od njih imaju u sebi nekog magnetizma, dobru intuiciju, privlači ih mistika i imaju umjetničkog dara.Među njima ima vidovitih, a zanimaju se i za crnu magiju, hipnozu i sl. Najčešće su dobri glazbenici, pjesnici, govornici itd.

E, a sada tamna strana mjeseca.........., ako su pod tim lošim utjecajima postaju egoistični, lažljivi i mračni. Ako su umjetnici njihova djela će biti tamni odraz njihovih unutarnjih stanja bez obzira na to kroz koji vid umjetnosti se izražavali.....njihov pesimizam može biti zarazan kao i njihov idealizam......dvije krajnosti, a u sredini odsustvo volje........teškoooooo!

Najpoznatiji poremećaj spavanja i sanjanja je nazvan upravo po ovoj snažnoj ali varljivoj planeti. Tko nije barem čuo za MJESEČARENJE, koje je pravi poremećaj, no i za zaljubljene ponekad kažemo da mjesečare, za nesaničare i ostale noćne ptice također kažemo da mjesečare, a u noćima punog mjeseca svi poprilično osjetimo mjesečevu snagu.


- 09:22 - Komentari (42) - Isprintaj - #

23.08.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

24.08.2006.g.

18. MJEŠOVITI SNOVI



Mješoviti snovi, su najčešća i najraširenija vrsta snova. U njima možemo naći izmiješane sve bitne značajke iz svih vrsta do sada nabrojanih snova. Zbog slabljenja električne napetosti u mozgu tijekom spavanja, granice između Persone ili Maske, te Sjenke i Jastva postaju mekše i propusnije, pa se sadržaji iz sva tri područja psihe miješaju, nadmeću, upadaju jedni drugima na teritorij. Odatle mješovitost raznih elemenata, a i konfuznost, maglovitost i nerazumljivost snova. Oni sadrže elemente svih vrsta iz ove male podjele i za njihovo tumačenje trebamo temeljito poznavanje simbola.

S jedne strane, snovi su vrlo osoban doživljaj, ali su s druge strane i realnost. Ono što izdvajamo u našem svijetu jest različit stupanj realnosti. Možemo ih ignorirat, negirati ili se boriti za naše snove, ali ne zaboravimo da je san istodobno uključen u društvenu stvarnost sanjača.On reflektira unutrašnjost samog sanjača i nosi egzistencijalne konotacije, odnosno, prema Jungovoj terminologiji, arhetip univerzalnog iskustva koje je također uključeno unutar sanjača. Dio sanjača koji je uključen vlastitom osobnošću nosi autobiografsku priču.

U nekim stupnjevima sna koji promatramo, uvijek nailazimo na vlasnika sna. I, napokon, možemo prepoznati situaciju kako se dogodio san. San je uvijek odraz određenog konteksta: on govori o tome koji je to bio dan kad smo sanjali, koja je bila situacija kad smo sanjali, koji su bili odnosi upravo prije početka snivanja? San daje oblik stvarnosti u kojoj je nastao i na taj način povezuje se sa stvarnošću. Ako prihvatimo da je san igra ili naš alat kojim možemo razabrati jasniju poruku i smisao, onda možemo pristupiti i tumačenju sna.............

Usudila bih se čak reći da mješoviti snovi osim što su najučestaliji imaju i najviše autobiografskog u sebi.........


- 21:49 - Komentari (48) - Isprintaj - #

22.08.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

23.08.2006.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

ANIMIZAM
Animizam je zapravo biološka filozofija. Po njoj je Duša načelo postojanja, zdravlja i mišljenja u svakom živom biću. Sve oko nas je oduhovljeno, živo i posjeduje svijest (panpsihizam). Ovu teoriju su zastupali Paracelsus, Fludd i J. B. Helmont. Animizam je i zrak ispunjen dušama.

ANTHROPOS
Kozmički anthropos, Univerzalni čovjek, Makantrop, Totalni čovjek, Jedini čovjek; pojam ili prikaz Čovjeka kao sveukupnosti koja sadrži sve svjetove (kabalističke Sefirote, gnostičke Eone, astrološke Sfere, Inteligencije u islamskoj filozofiji). Ideja Čovjeka kao arhetipa ljudskog roda (Savršeni Anthropos, Nebeski Čovjek, Spiritualni Adam, Svjetlosni Čovjek).

ANTINOMIZAM
Antinomizam dolazi iz grčkog i značio bi protiv zakona. To je inicijacijski nazor ili ezoterijska doktrina koja se nipošto ne smije brkati sa amoralnim ili imoralnim. Kršenje pravila se provodi na obredni način sa isključivo svetim ciljem. Ovaj nazor je prisutniji kod primitivnih naroda, ali ga nalazimo i kod nekih Gnostika i kod Tantrista lijeve ruke. Najčešće obrazloženje; prekršaj se tiče samo tijela; valja se buniti protiv zakona materije; prkositi konvencijama; zlo, kad se njime ovlada, daje moć itd.

ANTROPOGONIJA, ANTROPOGENEZA
Antropogonija je opisivanje porijekla i postanka čovjeka. U modernom okultizmu Antropogonija se tumači kao sukcesivno uklapanje sve manje suptilnih tijela (vozila) jedno u drugo (H.P. Blavatsky Tajna nauka). U Orfizmu je shvaćena kao miješanje pepela Titana i Dioniziva tijela. U Juedeokršćanstvu kao stvaranje iz Božjeg daha, kod Gnostika kao čin Demijurga itd.


- 22:23 - Komentari (36) - Isprintaj - #

21.08.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

22.08.2006.g.

19. SUNCE



Ovo je karta radosti, sreće, uspjeha i zadovoljstva, ali i simbol svjetlosti, vatre i opreka, jer vatra je: „dobar sluga, ali opak gospodar. Naime ova karta upozorava na opijenost vlastitom moći i sklonosti samozavaravanju. Samodopadnost (taština) je zamka na koju upozorava ova karta.

Predstavlja istinu da su materijalne sile prirode stvarna sredstva svjesne energije. Kad preporodimo naš um preporodili smo i naše tijelo.

Arhetipovi - Sunce, uspjeh, ispunjenje, radost.

Psihologija - Duhovno prosvjetljenje, unutarnji sklad, vidjeti svijet novim očima, spontana radost, prirodno ja, unutarnje dijete.


- 22:52 - Komentari (29) - Isprintaj - #

20.08.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: NUMEROLOGIJA

21.08.2006.g.

OSAMNAEST

18
simbolizira snažnu i razigranu maštu, greške zbog nerealnosti (18 karta tarota je Mjesec, kralj iluzija) i takve osobe lako postaju žrtve prevare.

18 često simbolizira i sebičnost i grubost. Reduciramo li 18, dobijamo 9, u tarotu karta Pustinjaka, no obično bivamo prepušteni sami sebi zbog vlastitog egoizma..


qai me podsjeća na punoljetnost vezano uz današnji broj......Namjerno to nisam spomenula jer ta granica tzv. zrelosti i preuzimanja odgovornosti nije u svim kulturama ista, a u našoj kulturi smo nedavno vidjeli na djelu nizozemsku stranku pedofila koji tu granicu žele srušiti za objekte svoje požude.........droga, nezaposlenost, besperspektivnost........to je danas obilježje ulaska u punoljetnost...........nešto debelo ne štima s ovom civilizacijom.........
- 23:01 - Komentari (33) - Isprintaj - #

19.08.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

20.08.2006.g.



TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA

I DIO (nastavak)

GUBITAK INTEGRITETA


Mislim da je krucijalni problem modernog čovjeka svojevrsni gubitak integriteta. Razbijanje cjelovitosti ljudskog bića je započelo davno , ali tragove tog odvajanja možemo slijediti kroz nabore povjesti i otkrića antropologije, arheologije, te religioznih praksi duboko kroz vrijeme. Primitivnom čovjeku je sve bilo sveto, pa i tjelesnost. Kroz svoja primitivna vjerovanja i prakse, prizivao je pomoć i zaštitu iz duhovnog svijeta za uspjehe u svojim naumima, bilo da se radilo o lovu, žetvi ili bilo čemu drugom u njegovoj tegobnoj svakodnevici. Prinosio je žrtve zahvalnice, ispričavao se duhu svake ubijene životinje ili biljke i zahvaljivao im što su mu dopustili da ih uzme za hranu svoga plemena. Zahvaljivao je plesom, glazbom i pjesmom. Opstanak njegovog plemena je ovisio o sretnom lovu, milostivom vremenu, naklonosti duhova i brojnosti njegovog plemena. Moderni demografi vrlo dobro znaju o čemu pričam. Ta željena brojnost je ovisila o broju rađanja i broju preživljavanja rođenih. Rađanje je bilo najsvetiji ljudski čin i najveća milost bogova. Takovo poimanje odnosa između duhovnog svijeta i njegovog vlastitog opstanka je moralo dovesti do kulta plodnosti i kad se pojavio, u njemu nije bilo nikakvih nelogičnosti ni proturječnosti.Tijelo je postalo sveto jer je uvjek iznova postajalo posuda novoga života. Ples je bio svet jer je omogućavao tom istom tijelu da se izrazi. Sve primitivne religiozne prakse su praćene i nekom vrstom plesa, a danas ponovo oživljavaju šamanski plesovi kao relikti tog pradavnog vremena.

Promatrajući cikluse rađanja i umiranja u prirodi, nije sebe izdvojio iz te iste prirode, nego je sa strahopoštovanjem osjetio svetu povezanost sa svime oko sebe i kultovi prirode su bili rođeni. Religiozna praksa tih kultova je odavala počast i molbe duhovima prirode da bi ta ista priroda prijateljski prigrlila tog primitivnog čovjeka koji je sve oko sebe doživljavao većim od sebe. Pojam duhovnog je još uvjek bio rudimentaran, neshvatljiv i nedohvatan, ali se tijelo sigurno i dobro usidrilo u kultovima plodnosti i kultovima prirode koji su se međusobno izmiješali i nadopunili. Tako se primitivni čovjek nastojao vinuti za svojim duhovnim stremljenjima, a da nije bio u sukobu sa vlastitom tjelesnošću. A zašto bi i bio? Čini se da je tom našem primitivnom pretku bilo jasno da su tijelo i zemaljska egzistencija sredstvo spiritualnog rasta, učenja i duhovne spoznaje. Veliki Duh je sve stvorio i sve što je stvoreno je dobro i služi nekoj svrsi, čak i ako čovjek u svojoj kratkovidnosti ne vidi tu svrhu. Ljudsko tijelo je vrhunac stvaranja, pa ne može biti loše. I dalje su slavili to tijelo kao instrument na kojem je moguće izvoditi najčudesniju glazbu i kojim je moguće iskusiti neslućena iskustva. Naše tijelo je instrument naše sudbine. Primitivnim ljudima je to čini se bilo jasno, a nama, modernim ljudima......?

Moderni čovjek je odbacio sva stara znanja, pa tako i znanje o ciklusima, proglasio sebe vrhovnim gospodarem na zemlji, zauzdao prirodu i počeo je surovo i sustavno uništavati (ekološke katastrofe svake vrste, od iscrpljivanja i trovanja tla do potpunog uništavanja okoliša). Poremetio je klimu, zamijenio je dan za noć (noćni život), ustoličio sveti materijalizam kao opreku puritanskoj, programiranoj, represivnoj i često krivo interpretiranoj duhovnosti i krenuo u pohod Svemiru. Sjećanje na cikluse je ostalo očuvano samo u kalendarima i satnim mehanizmima koji su više u službi mjerenja linearnog vremena, nego bilježenja i praćenja ciklusa. No, ako je on zaboravio cikluse, oni njega ne zaobilaze. Ljudske žene i dalje imaju mjesečnicu, (biološki ciklički sat), sunce još uvjek izlazi na istoku i zalazi na zapadu, plima i oseka se uredno smjenjuju. Mjesec gospodari plimom i osekom, njegove mijene itekako utječu na sav živi svijet na našoj ranjenoj, ali još uvjek prelijepoj planeti. Za vrijeme punog mjeseca svi pomalo «pošandrcamo», a pojedinci s razvijenom nekom od patologija doslovno polude. Primitivni čovjek je imao pravila ponašanja za sve prirodne cikluse i znao im se prilagoditi, ni ne pokušavajući pokoriti i prilagoditi prirodu sebi. Previše strahopoštovanja je imao prema veličini stvorenog svijeta i prema njegovom Tvorcu ili tvorcima.

Naravno da je ova uska podjela na kultove plodnosti i kultove prirode prejednostavna. Ovisno o kojem vremenu i kojem dijelu svijeta govorimo naići ćemo na vrlo različite prakse, sa različitim kulturološkim i folklornim elementima, a da ipak pripadaju ovoj generalnoj podjeli. Ti pradavni kultovi i danas žive u zabačenim i izoliranim ljudskim zajednicama sa svom svojom šarolikošću i pravi su istraživački raj za antropologe. Takve zajednice imaju mnogo tabua (zabrana), jasne moralne kodekse (a da nikada nisu čuli za 10 zapovijedi Božjih), inicijacijske obrede zrelosti za oba spola (KQ) koji nam dovoljno govore koliko su vodili (vode) računa o tjelesnosti i svemu u vezi s njom. Za djecu se brine cijela zajednica. Pedofilija, ili bilo koja druga vrsta nasilja prema djeci je nezamisliva u takvim zajednicama. U inicijacijskom obredu je najvažniji inicijant, on je centralna figura, važniji i od voditelja obreda. Nakon inicijacije ponosno ulazi u zajednicu odraslih, a oni ga s veseljem dočekuju i primaju u svoje okrilje. Inicijacijska slavlja su od općeg značenja za cijelu zajednicu, na isti način kao i rođenja i umiranja. A, što mi nudimo našoj mladeži nakon ispita zrelosti (matura je neka vrsta zapadnjačkog, civilnog inicijacijskog obreda)? Nezaposlenost! Besperspektivnost! Drogu! Organizirane religije imaju svoje inicijacijske obrede (Barmitzvah kod Židova, Krizma u kršćanstvu itd.....), ali oni nemaju nikakve veze sa tjelesnošću. Na tim slavljima se odrasli uglavnom ponapijaju slaveći valjda to što su još nešto odradili. To napijanje i prejedanje uz obavezne konfliktne situacije među nasilu (reda-radi) okupljenom rodbinom je jedini trag naše izvitoperene tjelesnosti. A i duhovno ozračje zbog kojeg se ti obredi i izvode ostaju u crkvi, sinagogi ili bilo kojem drugom hramu ne ulazeći i doista u stvarnost i ne oplemenjujući svakodnevicu iniciranih, jer mi smo razdvojili duh i tijelo.

Razdvojili smo nešto što je za života nerazdvojivo. Razdvojili smo nešto što samo život može spojiti i samo smrt može i smije rastaviti. Mi danas imamo nekakvu privatnu religioznost i javnu raskalašenost (izobličeni, deformirani odnos prema tjelesnosti), koje sasvim legitimno i javno egzistiraju jedna pored druge i nikoga to licemjerje ne smeta. Spoj tjelesnosti i sakralnog u našem vremenu se simbolički sačuvao samo u klečećem stavu i rukama sklopljenim na molitvu. No, u tim starim kultovima slavilo se cijelim tijelom. Ali, ovo nije knjiga o kultovima, pa ni o tim ranim, koji su rođeni u zoru čovječanstva iako ću se na njih često vraćati u ovoj knjizi. A, nije ni knjiga o religijama iako ću se i njih često doticati. Za početak pokušavam dokučiti kad je i kako i zbog čega započeo rascjep ljudskog bića. Rascjep na Duh i tijelo, koji je danas tako velik da nas drži u trajnom konfliktu sa samima sobom, a i sa svime i svima koji nas okružuju.

(nastavit će se)



- 21:52 - Komentari (24) - Isprintaj - #

18.08.2006., petak

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

19.08.2006.g

PSIHOLOŠKI SIMBOLI

U grčkoj mitologiji je upravo Psiha okrivljena za otvaranje Pandorine kutije, zato se psihologija i bavi svim onim unutarnjim (sakrivenim) u ljudskom biću...., a ne liči li i naša podsvijest na Pandorinu kutiju, zbog koje stalno iznenađujemo druge, a često i sami sebe..........



Amor i Psiha

Psihološke simbole uglavnom koristi struka, dakle psihologija i psihijatrija, ali su se mnogi od njih uvukli i u svakodnevni kolokvijalni govor. Mnogi simboli su posuđeni, izvedeni iz mitologije. Osnovne pojmove trebaju poznavati i razumjeti svi alternativci koji rade s ljudima. To poznavanje smanjuje mogućnost pogreške na minimum, osobito kad se radi s klijentima kod kojih je moguće prisutna neka ozbiljna patologija. Naime, često klijent radije dođe alternativcu nego psihijatru. Ako je situacija problematična, svakako klijentu treba savjetovati da potraži stručnu psihološku pomoć. Tek zbog informiranosti, navest ću neke psihološke simbole, ali to ne znači da se trebamo igrati psihologa. Evo nekih takvih simbola:

- Abreakcija: pražnjenje psihičkih sadržaja, a koje donosi katarzu (pročišćenje) i razrješenje psihičke traume.
- Afekt: silovito pražnjenje nagonskih sadržaja.
- Agresivnost: nanošenje štete drugome bez obzira na motiv i povod.
- Aktivnost/pasivnost: osnovni par suprotnosti u psihičkom životu.
- Aktualna neuroza: tip neurotskih poremećaja koji uzroke imaju u sadašnjosti.
- Ambivalentnost: podvojenost zbog prisutnosti suprotnih tendencija, stavova i osjećaja.
- Analogije: simbolična značenja i tumačenja.
- Apstinencija: suzdržavanje, uskrata.
-Asocijacija: povezivanje dvaju ili više elemenata u asocijativni lanac ili tijek.
- Bijeg u bolest: način izbjegavanja psihičkih sukoba.
- Biseksualnost: orijentiranost prema suprotnom i prema vlastitom spolu.
- Cenzura: spriječava prodiranje nesvjesnog u predsvjesno i nesvjesno.
- Edipov kompleks: bi bukvalno značio «oženiti se majkom», ali je zapravo mješavina ljubavi i neprijateljskih želja prema roditeljima. Psihologija ga je posudila iz grčkog mita.
- Egoizam: sebičnost u najširem smislu te riječi (egocentričnost, egomanija; ja...., ja...., ja...i samo ja)
- Elektrin kompleks: ženski Edipov kompleks («udati se za oca»).
- Eros i Thanatos: život i smrt.
- Fantazma (fantazija): scenarij sačinjen od nesvjesnih želja.
- Frustracija: uskrata, nemogućnost ostvarenja želje.
- Histerija: teatralna čuvstvena kriza.
- Idealiziranje: pridavanje objektu ili osobi atribute savršenstva.
- Identificiranje: poistovjećivanje s nekim ili nečim.
- Instinkt (nagon): naslijeđeni način ponašanja.
- Kompleks: čine sjećanja i predodžbe koji su djelomično ili potpuno nesvjesni.
- Konflikt: psihički sukob.
- Konverzija: premještanje psihičkog sukoba (psiho-somatske bolesti).
- Libido: žudnja za životom u najširem smislu te riječi i psihička energija potrebna za ostvarenje te žudnje.
- Mazohizam i sadizam: seksualne nastranosti. Mazohizam-uživanje u vlastitoj patnji; sadizam-uživanje u tuđoj patnji.
- Narcizam: doslovno zaljubljenost u sebe.
- Nastranost: odstupanje od normalnog seksualnog odnosa.
- Omaška: proboj nesvjesnog u svjesne namjere.
- Otpor: protivljenje svojim otkrićima u nesvjesnom (osvješćivanju).
- Paranoja: manija proganjanja, ljubomore, veličine i sl.
- Podsvijest: svi sadržaji ispod praga svijesti.
-Poricanje, potiskivanje: načini psihološke obrane.
- Psihoza: jedan ili više duševnih poremećaja (medicinsko ludilo).
- Regresija: vraćanje na bivše stanje.
- Simbolizam: odnos između simbola i nesvjesnog koje je simbolizirano.
- Slobodne asocijacije: bit je u izražavanju svih misli koje nadolaze u svijest i duh, a vezane su za konkretan simbol ili skup simbola.
- Sublimacija: preusmjeravanje seksualne energije na neki drugi cilj, recimo u umjetnost.
- Svijest: skup vanjskih i unutarnjih opažaja.
- Trauma: životni događaj koji ostavlja trajne posljedice.

Važno je na simboličnoj razini prepoznati gdje završava normalno, a započinje patološko, jer je to jedini način da klijentu damo kvalitetan savjet i uputimo ga da pravovremeno potraži stručnu psihološku pomoć.


- 23:10 - Komentari (25) - Isprintaj - #

17.08.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

18.08.2006.g.

UTJECAJI PLANETA NA ČOVJEKA

Utjecaj planeta na osobu proučavali su najveći umovi starog Rima, Grčke, Egipta . . . Dobri poznavatelji i danas kažu da sve što zanima osobu, zapisano je u zvijezdama. Samo treba znati pročitati.

Sunce: Središte, život i smrt, zdravlje i bolest, jasnovidnost, razum, kretanje, poticaj, toplina, svjetlost, autoritet, nadsvjesno (Duh), muški princip. Sunce nam ukazuje na bazu naše osobnosti, ego i ono što stvarno jesmo. Osvijetliti!
Sunce je zvijezda genija, vladara, šefova, prinčeva, umjetnika jer predstavlja život i njegovu stvaralačku moć, mladost i njenu vatru, plemenitost i plašljivost. Ono je simbol volje, mudrosti, entuzijazma i optimizma, ono je svijetlo ognjište svemira.

Sunce vlada u Lavu i Ovnu, a pripadaju mu godine: 1898, 1905, 1912, 1919, 1926, 1933, 1940, 1947, 1954, 1961, 1968, 1975, 1982, 1989,1996,2003.........,pa slijede 2010, 2117, 2124 itd...........


Osoba rođena u sunčevoj godini je obično srednjeg rasta, ali lijepo građena, rumenog (ponekad žućkastog ) tena, ovalnog lica, istaknutog čela, produhovljenog pogleda, često riđe kose ili brade.Sunčani podanici su često strogi, ali ne i zlonamjerni, otmjenog, čak nadmenog držanja, malo mesnatog lica, ravnog nosa, izrazito povijenih obrva, finih ušiju.Ovi ljudi su vrlo srdačni, humani, vole djecu i sve lijepe i uzvišene stvari, primarno umjetnost.Ako znaju iskoristiti povoljne prilike postižu velike profesionalne rezultate i vrlo su cijenjeni.

No u tom blještavilu ima i sjenki jer podanici ove planete (zvijezde) često trče za rizicima, previše se eksponiraju, ponekad su žrtve vlastitog ponosa, a često su i zaozbiljno gordi i oholi.Među njima je česta grandomanija (san o veličini), naginju snobizmu i žrtvuju sve vlastitim ambicijama.....Njihova jedina istinska opasnost je egocentričnost, samoljublje i taština.

boja: zlatnožuta
kovina: zlato
dan: nedjelja



- 21:45 - Komentari (49) - Isprintaj - #

16.08.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

17.08.2006.g.

17.REGRESIVNI SNOVI



Regresivni snovi, su opreka proročkim snovima, jer umjesto u budućnost odvode sanjača u prošlost sadašnjeg života ili čak u prošle živote. O njima ima malo podataka u literaturi.

Sanjač često po vanjskim okolnostima (u snu), kulturnim obilježjima, vrsti odjeće i sl. shvati da se nalazi na nekom mjestu koje u stvarnosti ne poznaje i u nekom vremenu o kojem ne zna ništa, služi se jezikom koji inače ne poznaje (misli na tom jeziku) itd. Događaji u snu su veoma plastični i stvarni. Ponekad može u snu vidjeti datume, godine, nazive mjesta i ljudi i kad se probudi uzalud pokušava povezati san sa svojom sadašnjom stvarnosti, pa zbunjeno odustaje........

C.W.L navodi san čovjeka kojega je probudio puščani hitac.Sanjao je da je vojnik, proživljava užasne teškoće i nevolje, biva zarobljen, ispitivan, suđen i osuđen i na kraju strijeljan. Čitavu dramu je proživio upravo usred strijeljanja, tj. u trenutku buđenja uslijed pucnja. E sad, je li to regresivno sjećanje na neko stvarno pogubljenje u nekom od prošlih života, probuđeno u snu, mogli bi provjeriti samo kroz stvarnu, korektno i po svim uzusima provedenu regresiju, ali samo to da on u snu doista i proživljava to smaknuće ukazuje na regresivno sjećanje.............u snu..


- 22:07 - Komentari (35) - Isprintaj - #

15.08.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

16.08.2006.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

ANAGOGIJA
Anagogija (grčki) – spiritualnost – inicijacija – Uzašašće (anabaza: letenje, putovanje); smisao je uzdizanje zemaljskog do spiritualnoga, ponekad može značiti i utvrđivanje činjenica u odnosu vidljivog i nevidljivog.

ANALOGIJA
Analogija (grč.) je zapravo izvođenje zaključaka na osnovi zapažanja ili definiranje zajedničkih svojstava različitih bića i pojava (npr. munja i elektricitet ). Analogni parovi npr. gnijezdo/ptica=kuća/čovjek ili proljeće među godišnjim dobima je isto što i mladost u ljudskim dobima. Doktrina o analogijama i korespondencijama je prisutna u svim ezoterijama i bavi se odnosom onoga što je dočje i onoga što je gore (Smaragdna ploča).

ANDROGIN
Androginost (grč.) je stanje iznad ili prije dijeljenja spolova na muško i žensko te time simbolizira sveobuhvatnost..........dvojnost kao komplementarnost (Zlatno doba). Androgin je omiljena tema ezoterista...., a može biti:
Dvospolac; muškarac sa ženskim obilježjima i obrnuto........
Par; neraskidivo povezani muškarac i žena ( hermafrodit, Višnu i Šiva) – sklad dvaju tijela u jednom.....
Biće izmjenično promjenjivog spola (nekad muško, nekad žensko....npr. Duh šume u Estonij).
Hermafrodit; posjeduje organe oba spola (slično pužu), Rebis alkemičara.
Ginandromorf; Biće koje očituje prirodu obaju spolova (ptica zimovka.... ili „Adam bijaše muškarac s desne strane i žena s lijeve strane“).
Međuspolac; niti posve muškog, niti posve ženskog spola (npr, frimartinska junica).
Biti androgin znači iznutra biti i muškarcem i ženom (Animus/Anima po Jungu)...
Androgin je Posvećenik koji posjeduje oba načela: muško (snaga, moć, hrabrost, plemenitost, veličina, odlučnost, pravednost) i žensko (nježnost, tankoćutnost, čistoću itd.)

ANĐEO
Anđeo (grč.) znači Poslanik ili opunomoćenik samoga Boga. On je besmrtni nebeski duh, bestjelesno biće najbliže ljudskoj prirodi........


- 23:27 - Komentari (22) - Isprintaj - #

14.08.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

15.08.2006.g.

18. Mjesec



Još smo na noćnom nebu, a varljivi Mjesec, majstor odraza prosipa svoju Iluziju, obmanu i pojačava našu osjetljivost. On nema svoga sjaja, posuđuje ga od sunca i okolnih zvijezda, zato simbolizira i ovisnost. Ovo je karta našeg unutarnjeg, psihičkog u nama, zatim karta vremena i ciklusa. Uvjek nas upozorava da se ne zavaravamo.
Ono što tijekom dana mislimo utječe na tijelo za vrijeme spavanja. Upravo se tada naše aspiracije ugrađuju u tjelesne stanice.

Arhetipovi - Mjesec, snovi, instinkti, "tamna noć duše".

Psihologija - Spuštanje u nesvjesno, suočavanje, priznavanje i na kraju prihvaćanje naše sjenke, instinktivna mudrost i primordijalno jastvo, otpustiti iluzije.



- 22:55 - Komentari (27) - Isprintaj - #

13.08.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: NUMEROLOGIJA

14.08.2006.g.

SEDAMNAEST

17
je magijski broj i predstavlja kobnost (neizbježnost), ali više kao rezultat naše nepažnje, nego stvarne kobi. Može značiti uspješan život i sreću, ali uvjek uz pomoć sa strane.

17-ta karta u tarotu je je Zvijezda kao simbolička pomoć iz viših sfera, no ako 17 reduciramo dobijamo osmicu i poziv na ravnotežu.....ili će ravnotežu uspostaviti neka kozmička pravda..........

17-ta godina ljudskog života je jedna od najljepših, ali jedna od najtežih. Više nismo djeca i užasno nas nervira što nas još ne smatraju odraslima. Opiremo se svakom nametanju i kontroli, žuri nam se biti „odraslima“. Ponekad nas mladenačka iskušenja i izazovi odvuku u nevolje koje nam obilježe cijeli život.......

- 23:48 - Komentari (24) - Isprintaj - #

12.08.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

13.08.2006.g.

Dragi svi! Odlučila sam u nastavcima objaviti svoju knjigu TAKTILNA KOMUNIKACIJA, TJELESNA INTELIGENCIJA, Vi ćete biti prvi koji to čitate, prvi moji kritičari i jedini moji recenzenti.........svaki vaš komentar će mi biti dragocjen......ne očekujem pohvale radi pohvala...........dapače, očekujem pošteno „suđenje“........ Danas objavljujem uvod..........nabrusite jezike.......i ne zaboravite, vi odlučujete hoću li nastaviti, a ako ikada ovi tekstovi dođu u korice uvjetovat ću da u njih uđu i vaši komentari.......Dakle, bit će to svojevrsno vaše dopisivanje osnovnog, polaznog teksta..... Uvod je nešto duži i moram ga staviti u komadu, no slijedeći nastavci će ipak biti podijeljeni u manje cjeline...........vaša Irida



TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA (I dio)

1 slika = 1 000 riječi
1 dodir = 10 000 riječi

„Mi nismo ljudska bića koja prolaze
kroz spiritualna iskustva;
mi smo spiritualna bića koja prolaze
kroz ljudska iskustva,
da bi odrasla.“ (Erica Jong)


Uvod

Iako se bavim primarno duhovnim radom moram napisati ovu knjigu i ona neće biti samo duhovna. Naime, pokušat ću pomiriti duhovnost i tjelesnost koje već dugo žive u sukobu, a trebale bi biti cjelina na istom poslu. Iskustvo ljudskog života je jedinstveno ali ga je nemoguće ostvariti u punini, ako ne iskoristimo najbolje od oba svijeta.

Živimo u vremenu u kojem je kult tijela dosegao granice apsurda, pa ipak nam je tjelesna inteligencija na najnižoj mogućoj granici od postanka svijeta. Sportski rekordi su razmaknuli granice ljudske izdržljivosti i upornosti, izgled je mjerilo uspjeha i prihvaćanja. Cvjetaju sportska, kozmetička i porno industrija. Sve je posvećeno tijelu, saloni za masžu, fitnnes, aerobik, pilates i drugi centri, pa ipak nešto krucijalno ne valja. Moderni čovjek je sve bolesniji i nesposobniji da ostvari osobnu sreću. Partnerski odnosi su u krizi u cijelom svijetu, urbana kultura proizvodi sve više samica i samaca, mladi sve teže uspostavljaju zdrave partnerske odnose, a ako ih i uspostave ne znaju ih održati.. Neprilagođenih je sve više. Slijedom toga je i sve više psiho-mentalnih poremećaja i suicida. Već nabrojane industrije slijede kemijska i farmakološka industrija, natječući se tko će stvoriti čarobniju pilulu za sve ljudske nedaće. Ovisnosti o drogama (pa i o lijekovima....!?) je sve više. Agresivna sredstva za čišćenje truju okoliš i povratno, naše tijelo.

Iako smo se u zadnjih 15 g. raspisali o svim mogućim inteligencijama, čini se da u praksi nema pomaka. Možda ipak nismo uzeli sve u obzir. Ezoterijski pokreti XX stoljeća su doprinijeli približavanju Istoka i Zapada, a istočnjačke duhovne spoznaje su doprinijele rađanju tih «novih» inteligencija. Pa tako smo uz dobri stari IQ dobili i emocionalnu inteligenciji (EQ), pa iza toga suštinsku ili duhovnu inteligenciju (SQ). Mislim da je upravo sada vrijeme da progovorimo i o tjelesnoj inteligenciji KQ (korpus-tijelo), A nakon nje treba napraviti i integralnu (cjelovitu) inteligenciju CQ koja se nužno treba iskazati kao sinteza svih nabrojanih Q-a, jer upravo o toj sintezi ovisi sposobnost za sreću.

Religiozna praksa se bavi svojim područjem i svojim krutim dogmama sve je udaljenija od potreba modernog, dezorijentiranog čovjeka. Ezoterijski krugovi najčešće pribjegavaju brzim, instant metodama, skrpljenim, napabirčenim, vrlo raznorodnm znanjima, koje isto tako imaju kratkoročan rezultat i vijek trajanja. A problemi se množe brže od raznoraznih tehnika pomoći i samopomoći. O tom velikom prostoru ljudske patnje ću pisati.

Svi oni primjeri iz moje prakse: pretilost, bulimija, anoreksija, impotencija, frigidnost, spolna dezorijentiranost, mobbing, bulling i nevoljenost svake vrste, pripadaju području tjelesne inteligencije i diktirat će ovu knjigu.

Taktilna komunikacija je najstariji oblik komunikacije i bila je i ostala rječitija od svih riječi kojima se čovjek može domisliti. Naravno u preverbalnoj fazi razvoja ljudske rase to je bio i jedini način komuniciranja. Danas o tome mogu najviše ispričati istraživači majmuna koji u svojim obiteljskim zajednicama i dalje njeguju taktilnu komunikaciju kao primarni oblik sporazumijevanja. Znam da se mnogima ova usporedba neće svidjeti, ali tako smo počeli kao vrsta. Prije govora je postojala neverbalna faza, koju i danas svako ljudsko novorođenče prolazi prije nego li nauči govoriti. Stručnjaci (pedijatri, psiholozi, psihijatri i pedagozi) znaju da dijete koje nije grljeno, maženo i paženo izrasta u neprilagođenu jedinku, nesposobnu za uspostavljanje zdravih emocionalnih odnosa. Dobar dio emocionalnih problema modernog čovjeka proizlazi i iz toga jer loše počinjemo. Rađamo se u hladnim, sterilnim rađaonicama, daleko od obitelji i svih onih kojima ćemo biti okruženi kroz svoje odrastanje. I od vlastite majke nas odmah odvajaju. Majke su nam isfrustrirane tom otuđenom, hladnom atmosferom, često i postupcima preopterećenog bolničkog personala, pa i ono malo vremena koje kasnije provode sa svojom bebom ne uspijevaju se potpuno opustiti. I tako krećemo u život s porukom da je ovaj svijet hladno mjesto.

Zatim su na djelu pedagoške i odgojne zablude. Ako dijete previše grlite, nosite i mazite razmazit ćete ga i bit će vam teško odgajati ga. Svi su oko majke prepuni savjeta a ona zbunjena i rascijepljena između svoje nepresušne potrebe da grli taj mali novi život i diktata okoline, lako zapada u postpartalnu depresiju. Ne znam kako odrasli ljudi to zaborave, ali ti zagrljaji su potrebni i majci i djetetu. Oni su melem na to nasilno odvajanje koje porod predstavlja i za majku i za dijete. Zagrljajima zacjeljujemo ožiljke od tog nasilnog odvajanja i samo odvajanje (koje je nužno) dovršavamo na što bezbolniji način i za majku i za dijete. Dijete, majčino tijelo u toj ranoj postporođajnoj fazi još uvjek doživljava kao svoje vlastito i majčina blizina, toplina i mirisi su njegovi prvi oslonci u ovom svijetu. Znam o čemu pričam, rodila sam i podigla troje djece. I danas imamo kulturne zajednice (Romi...i ne samo oni) u kojima majka svoje novorođenče nosi u marami na svojim prsima kuda god ide. Nosi ga sve dok ne prohoda. Hranjena majčinom blizinom i toplinom tako dugo, takva djeca izrastaju u vrlo žilave, prilagodljive i snalažljive jedinke. Ma kako tegoban život i sudbinu imali uvjek se nekako snađu i skoro nikad se ne ubijaju. Suicidu pribjegavaju oni koji se osjećaju nevoljeno. Znači, prve poruke novoj ljudskoj jedinki šaljemo neverbalnim putem, jer ih samo na taj način može i primiti i pojmiti, zato su ti rani zagrljaji tako životno važni. Zato ljudi grlite svoju djecu! Grlite ih i mazite često i ne bojte se da ćete ih razmaziti. A tijelo pamti. Pamti zauvjek. Pamti i prepoznaje taj jezik dodira. Tijelo koje nema takvih sjećanja ne funkcionira, pa u odrasloj dobi imamo kojekavih funkcionalnih problema na polju spolnosti, partnerskih, prijateljskih i svih drugih međuljudskih odnosa.

Da, istina je; ne možemo dati ono što nismo dobili, a ni prepoznati ono čega se ne sjećamo, ako to nekim sretnim slučajem i dobijemo. Taktilni govor je prvi govor koji naučimo a često i posljednji, kad nam starost i bolest oduzmu verbalne sposobnost. Ljudi probuđeni iz kome pamte dodire koje su dobili dok su ležali besvjesni i nepokretni i sjaćaju ih se kao blagotvornih dodira.
Ali zato nedostatak dodira koji pojedincu donosi mnoge i tjelesne i duševne tegobe današnji čovjek obilno nadomješta u mnogobrojnim salonima masaže, koje su kratkoročno vrlo učinkovite. No glad za dodirima je kao i glad za hranom, uvjek nam treba još i ponovo, pa vlasnici tih salona mogu ugodno živjeti od svoga posla. Vrsta masaža je mnogo i često su u postupku i proceduri vrlo različite, ovisno o tome u kojoj kulturi su nastale i razvile se, ali sve odreda imaju dobar terapijski učinak. Ipak, ni jednog trenutka ne bi trebali zaboraviti da su one samo nadomjestak za dodire koje bi trebali dobiti od svojih najbližih i koje bi i mi sami njima trebali pružiti.

O važnosti dodira imaju argumentirano šta reći i nijeme gluho-slijepe osobe koje o taktilnoj komunikaciji ovise. Kako je čovjek s vremenom naučio svoje osjećaje izraziti znakom, slikom, glazbom i na kraju riječju, sve više se udaljavao od tog svog primarnog, taktilnog govora, a time je i započelo udaljavanje jedne ljudske jedinke od druge, koje danas zovemo otuđenje. Iako su vrsni slikari sa svojim neponovljivim talentima ipak rijetki, treba znati da je slika tako upečatljiv izraz umjetnikovih osjećaja, impresija i doživljaja da često kažemo da jedna slika vrijedi tisuću riječi.

Ako jedna slika vrijedi tisuću riječi, onda jedan dodir vrijedi deset tisuća riječi. No, to smo čini se, u verbalnoj bujici našeg vremena skoro potpuno zaboravili. Imamo po nekoliko izraza za skoro svaki osjećaj, pojavu ili stvar, silno se upinjemo da opišemo i objasnimo i radost i tugu i suosjećanje, a zaboravili smo da jedan obični zagrljaj može sve to nadomjestiti.

U zagrljaju se ne možete ni posvađati ni potući. Nježni dodiri i milovanja direktno potiču izlučivanje hormona sreće. Nije popularno u eri frenetičnog življenja i brzih i obilnih (ali bezosjećajnih) konzumacija, u eri seksa bez ljubavi (grubog, kratkotrajnog posjedovanja), nije nimalo popularno govoriti o nježnim i sporim dodirima, koji možda i neće dovesti do spolnog akta (ali ne treba ga zaustavljati, ako dođe, naravno mislim na ljude koji su u partnerskom odnosu)), dakle nije poppularno, ali je nužno. Moderni čovjek mora vratiti dostojanstvo svom zlorabljenom tijelu i probuditi svoja otupjela osjetila da bi ponovo našao put do sreće. Samo vedra i čista duša i zdravo i zadovoljno tijelo čine sretno ljudsko biće. Laž, prijevara i obmana opterećuju dušu, a zanemareno tijelo iscrpljujr naše duhovne energije. Ako radimo na sebi samo na duhovnom planu, zanemarujemo tijelo i postajemo nezadovoljna i zbunjema ljudska bića, priglupo pitajući: Pa zašto sam tako nesretan/na kad se trudim da napravim sve ispravno? Zašto mi ne ide? Ako smo orijentirani samo na tijelo i njegove potrebe, prije ili kasnije ćemo si postaviti ista pitanja. Ta dva dijela našeg bića moraju biti u ravnoteži da bi mi bili jedna sretna cjelina.

O duhovnom prostoru ljudske egzistencije sve religije i duhovni pokreti vjekovima podučavaju. Tjelesnim vidom našeg postojanja eksplicitno se bavi jedino medicina, ali ona se bavi više bolestima nego zdravljem, više tjelesnim ustrojem i fiziološkim i neurološkim funkcijama, nego s time u kakvoj su stvarno vezi naše tijelo i naša duša. Psihijatrija i psihologija su pokušale premostiti taj jaz duboko razumjevajući da nismo ni samo tijelo, ni samo duša, ali su i one zapele na poremećajima i bolestima. Činjenica je da su sve bolesti bilo tjelesne, bilo duševne posljedice neravnoteže između ta dva dijela našeg bića. Pa tako na jednoj strani cvjeta kult tijela, a na drugoj se svi problemi, pa i oni tjelesni pokušavaju riješiti duhovnim putem. Kad počnemo kult tijela pretvarati u tjelesnu kulturu, kad počnemo osluškivati i slijediti tjelesnu inteligenciju (KQ), krenut ćemo stazom ponovne integracije. Samo tako ćemo naučiti poštivati i voljeti i svoje i tuđe tijelo. Ako želimo iskorijeniti zlostavljanja i nasilja uperena protiv tijela i osobe trebamo početi odmah.

Dakle, u ovoj knjizi ću govoriti o toj ravnoteži s naglaskom na tjelesnoj inteligenciji (KQ) jer poruke aktualnih religija i novih religijskih pokreta očito pokazuju da opet zastaranjujemo. Razvijamo samo duhovne sustave pomoći na jednoj strani i «mišiće» na drugoj strani kao da su to dva odvojena bića. Dodir je najbliži mogući susret dvoje ljudi. On je most koji spaja te naše razdvojene dijelove, dušu i tijelo. Dodir je duhovan! Dodir je ljekovit. I naša duša pjeva kad je naše tijelo u nježnom zagrljaju. Ako ne posvetimo tijelo, ako ne vodimo računa o izvornoj tjelesnoj inteligenciji, ako ne poštujemo njezine zakonitosti kako ćemo spasiti i dušu? Duša je «uzela» to naše tijelo da joj posluži kao instrument i posrednik u ostvarenju materijalne, zemaljske sudbine.

Grlite se ljudi! To je najljekovitija terapija (i najjeftinija). Jedini je problem što je nigdje na svijetu ne možete dobiti na recept. Morate se potruditi sami. Morate animirati svoje bliske i drage. Naučiti ih na to ako već nemate takvih navika. Naučiti sebe, čak i ako se ustežete i nelagodno zazirete od takvih «sentimentalnosti». Vjerujte, to se da naučiti i učenje je lako, ugodno i lijepo. Grlite se ljudi!

Irida

(nastavit će se)


- 22:17 - Komentari (34) - Isprintaj - #

11.08.2006., petak

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

SIMBOLI U UMJETNOSTI (nastavak)
12.08.2006.g.

Ples kao komunikacija

Potreba za plesnim pokretom, za ritmičnim gibanjem je stara koliko i ljudska rasa........




Crteži plesa na kamenu iz Tassili n' Ajjer u Alžiru od prije 3500 godina prije Krista. (Don Herbison dance picture library)

U terapiji pokretom i plesom postoje tehnike promatranja kojima se analizira napetost tijela (tension flow) i tijelo u prostoru (space flow) dovode u suodnos i nadopunjuju. Terapeut usklađuje različite tehnike i prilagođava se klijentu stvarajući prostor empatije i povjerenja, što nadalje omogućava razumijevanje i komunikaciju.


Vizualizacija je također važna jer metafore i slike u velikoj mjeri pomažu taj proces. Sposobnost da kreiramo simbole, pokrenemo maštu i igru, s riječima, slikama, pokretima i objektivima, sve to pomaže našoj komunikaciji s okolinom. Međutim kroz dinamičke radionice plesa uspostavljamo drugačiji i čistiji odnos i sa vlastitim bićem.


Ples nas oslobađa, oslobađa iz nas skrutnute frustracije, nakupljeni bijes i tugu, skida s nas okove nemoći kojima smo se okovali i reakcije na dinamičkim radionicama kojiput mogu biti vrlo dramatične i katarzične, praćene provalama suza, grčevitih jecaja i nakon toga totalnog opuštanja tako da se nakon toga osjećamo k'o ispuhani balon..............

Ja ne bih postavljala razlike između plesa kao umjetnosti, igre i terapije, jer je ples uvjek generator promjene u nama. Ne moramo čak ni znati plesati, dovoljno je samo prepustiti se ritmovima i tijelo će naći način kojim će se izraziti. „Slobodni pokret“ je osnova terapijskog plesa u tjelesno orijentiranoj psihoterapiji, ali i u gibanjima suvremenog plesa koji uvjek traži neki novi izraz, zbog toga ja kažem da se ples kao umjetnost i ples kao terapija preklapaju.....drugim riječima; umjetnost je uvjek ljekovita.........bez obzira na stil i način izraza........


- 23:58 - Komentari (32) - Isprintaj - #

10.08.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

11.08.2006.g.

RIBE



Unutrašnji svijet (nediferenciranost), negativni ženski princip, Jupiter,Neptun, Venera, nejasno,dojmljivo. Romantik, više voli ljubav u mašti. U sexu treba poticaje, stimulanse. Po pitanju vjernosti, nestabilan. Pada na razumijevanje. Nije u stanju prikriti. Vjerujem!


Posebne značajke: Psihizam (svijet unutrašnje komunikacije, s Bogom ili Đavolom). Nepostojanost, altruizam, traži stimulaciju, jaka intuicija. Podatnost, potpuno prepuštanje, emotivna nesputanost i pretjeranost.Ribe su izuzetno emotivne, i sklone psihološkim istraživanjima – svemu onome što je ispod površine. Ovaj znak je sposoban za razumjevanje, strpljenje i dug period patnje. Ribe upijaju sve oko sebe, pa tako i dobre i loše emocije, samo nastaje problem kada izgube dodir sa relnošću i svojim vlastitim osjećajima te ne znaju više što su njihovi a što tuđi osjećaji. Za Ribe koje su zadnji znak Zodijaka kažemo da su daleke, jer one se bave emocijama na globalnom nivou. Često su intuitivne......

Ribe su indiferentne prema ograničenjima ako im ne oduzimaju njihovu slobodu da sanjaju i pronalaze svoj put u životu. Još manje obraćate pažnju na uvrede, optužbe i oštre primjedbe drugih ljudi. Isprovocirani, djelujete sarkastično ali pametnog i oštrog jezika. Kada Vas život gurne u ustajale vode beznadnih situacija, sakrivate se iza svojih blijedosivih iluzija koje Vam ne dozvoljavaju donijeti praktičnu odluku. Neprihvaćeni, naklonjeni ste produbljivati svoje lažne nade.

Bolesti: Želudac, srce, crijeva

Slažu se: Bik, Škorpion, Jarac, Ribe
Brak: Ribe, vodenjak, Ovan
Neutralni: Lav, Vaga
Nepovoljni: Blizanci, djevica, Strijelac


I dekada: Čovjek koji putuje noseći na leđima teret; evocira mnoštvo misli, putovanja, promjene mjesta boravka, traženje dobara i hrane, Saturn

II dekada: Starac prstom pokazuje na nebo; označuje samohvalu, veliki duh, traženje, posredovanje u tuđim poslovima radi plemenitih i uzvišenih ciljeva, Jupiter

III dekada: Mladić grli lijepu ženu; predočuje blud, zagrljaje, nasladu sa ženom, te ljubav za mir i sređenost, Mars


- 22:39 - Komentari (37) - Isprintaj - #

09.08.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

10.08.2006.g.

16. ASTRALNI SNOVI



Astralni snovi, sanjača i doslovno odvode u astralne prostore, a karakteristični su po neobičnoj, difuznoj svjetlosti bez vidljivog izvora, zatim po neobično razrijeđenim maglama i sličnim pojavama, kao u zoni sumraka.Ima nešto nezemaljsko u takvim snovima iako se radnja sna naoko odvija možda čak i u poznatim prostorima.Neobične pojave; sanjač i stvarno može osjetiti povjetarac na svom licu, hladnoću ili toplinu, munjevito se mijenjaju scene sna kao u nekoj fantastičnoj montaži, događaju se susreti s različitim i neobičnim, nama često nepoznatim entitetima ili s pokojnicima. Na toj razini nisu rijetki ni susreti s likovima iz naše budućnosti, mada se to prepozna tek kad se i dogodi u stvarnosti. Duhovi svjetlosti i demoni tame se također mogu naći u takvim snovima.

Buđenja iz ovakvih snova znaju biti katkada vrlo dramatična, praćena tjelesnom i duševnom smutnjom, kao da smo upravo proživjeli potres ili napadaj panike (iako san sam po sebi nije bio strašan). To se događa samo ako je san nečim naglo prekinut............tijelo sanjača podrhtava, u grudima mu bubnja, panično se pita da li upravo proživljava infarkt iako nema boli, samo to podrhtavanje i bubnjanje u prsima..............no, strahu nema mjesta, to su samo posljedice naglog spuštanja iz astralne razine, zbog prekinutog sna.............i nisu ni nalik na jezu i prestravljenost koje se javljaju iza košmara i noćnih mora................ovo su čisto fizičke senzacije i psihička zbunjenost njima.........


- 22:19 - Komentari (25) - Isprintaj - #

08.08.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

09.08.2006.g

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

AMAJLIJA (AMULET) je riječ izvedena od latinskog amolior, što znači; odvratiti, ublažiti, a mogu će je to i semitska hamala, što znači nositi. Uvjek je to predmet (sa ili bez magičnih formula) koji se nosi za odvraćanje zlih duhova i nesreće.

AMBLEM je slikovita predodžba nečega, personifikacija nečega ili nekoga, glavni atribut sadržaja kojeg predstavlja (grbovi u heraldici, znakovlja političkih stranaka,cehovski amblemi te logotipi svih vrsta)...........

AMBROZIJA dolazi od grčkog i znači svet, koji pripada bogovima, besmrtan. Primarno se misli na napitak koji uzimaju bogovi i ljudi, a koji osim nadahnuća, energije i sl. daje i besmrtnost.Tumači je se kao stvarni sok neke biljke, inicijacijski ili spiritualno.........Na sanskrtu je to amrta, eliksir života ili soma koja sadrži moć besmrtnosti.

AMESHA SPENTA znači isto što i hipostaza što znači osnova, stajalište ili ono ispod......o tome će još biti riječi..............

ANABAZA je grčka riječ vezana uz Misterije i znači uzašašće duha koje može biti imaginarno (Tantrizam), obredno (npr. uspon na svetu planinu), duhovno (Muhamed), uspeće može biti u nebo (Mezopotamija, Hermetizam, Gnosticizam), u zemaljski ili nebeski raj, limb (Eneida), Kraljevstvo Božje, nebeski svijet itd. No, to uspeće može biti i inicijacijsko (Eneja), pristupanje gnozi, zatim šamansko (iscjeljivanje duša) i katarzično (pročišćenje duša.................Anabaza pripada ljudskom (uzdizanje tijela), KATABAZA pripada božanskom (silazak duha)..........

- 22:59 - Komentari (10) - Isprintaj - #

07.08.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

08.08.2006.g.

17. Zvijezda



Ovo je karta nade, nakon iskušenja (vrag) i pada (kula uništenja) ovo je optimistična, spasonosna karta. Još uvjek smo na noćnom nebu, ali zvijezda nade osvjetljava naš put i način buđenja i opravka. Sad su moguća i ugodna iznenađenja, neočekivani susreti, iznenadni uspjesi i zadovoljstva.

Kroz meditaciju privlačimo ideje iz univerzalne svijesti koje apsorbiraju svaki atom našeg bića.

Arhetipovi - Zvijezda, nada, inspiracija.

Psihologija - Duša, duhovnost, meditacija i kontemplacija, svjesnost o sebi kao dijelu kozmosa, pristup kolektivnom nesvjesnom, asimilacija i shvaćanje događaja vezanih uz Kulu, uvid, svjesna vizija cjeline.



- 22:48 - Komentari (24) - Isprintaj - #

PONEDJELJAK: NUMEROLOGIJA

07.08.2006.g.

ŠESNAEST

16
simbolizira neredovitu sudbinu i ponovne početke nakon padova i iskušenja.Šesnaesta karta tarota je Kula koja se ruši.......

Kada se naši životi previše vežu uz pogrešan osjećaj sigurnosti, univerzum se pobrine da nam izmakne tepih pod nogama.

Ako reduciramo 16 dobijamo sedmicu (7 . karta Snage) koja predstavlja Duhovnu silu koja prevladava materijalnu. Kozmički elektricitet koji predstavlja inteligenciju tajnih, tj. sudbinskih djelovanja.

Kažu da 16 pripada području Ljubavi i sreće, a na tim područjima je sudbina i najhirovitija.........


- 00:32 - Komentari (31) - Isprintaj - #

05.08.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

06.08.2006.g.

IZNAD OBLAKA
Jonathan Bach




Richarda Bacha su pretpostavljam mnogi među vama čitali. Tko nije čuo za "Galeba Jonathana Livingstona", „Privide“ i mnoga druga njegova djela..........e, kako jabuka ne pada daleko od stabla, dogodilo se da je galeb doista naučio letjeti, tj. pisati poput svog slavnog oca............sudeći po njegovom prvijencu, kojeg vam danas predstavljam, mogao bi i nadmašiti svog slavnog oca, mada je takmičenje s vlastitim ocem prava freudovska dilema, pogotovo ako te je taj otac napustio dok si bio nemoćno dijete (Rchard Bach je napustio suprugu sa čoporom djece i otišao živjeti sa ženom svog života)...........Pošto smo postali civilizacija razvedenih roditelja i budućnost svijeta je upravo u rukama napuštene djece, mislim da bi svi trebali pročitati ovu potresnu autob
iografsku knjigu...

Riječ našeg izdavača ovog naslova:
„Iznad oblaka - zbližavanje oca i sina djelo je Jonathana Bacha, sina pisca Richarda Bacha, autora planetarno popularnih djela poput Privida i Mosta preko vječnosti.
Iznad oblaka je dirljiva priča o zbližavanju oca i sada već odraslog sina i njihovoj hrabrosti da sruše zidove što su ih podigli među sobom kako bi zaštitili vlastite slabosti, da ostave prošlost iza sebe i zavole jedan drugoga zbog onoga što jesu, a ne zbog onoga što bi trebali biti.“


O posljedicama raspada obitelji uvjek pišu odrasli protagonisti obiteljskih drama, ovu je napisalo napušteno dijete.......ulazeći u svijet odraslih i pokušavajući se suočiti sa proturječnim osjećajima u sebi......

Ja samo mogu ponoviti; pročitati knjigu trebaju svi i razvedeni roditelji i njihova djeca, kao i oni koji su još na okupu, pokušavajući održati mučnu ravnotežu zajedništva u ovim, ikakvom trajanju, nesklonim vremenima..............



- 23:49 - Komentari (35) - Isprintaj - #

04.08.2006., petak

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

05.08.2006.g.

SIMBOLI U UMJETNOSTI (nastavak)

Energetske vježbe

POZNAJEM MNOGO LJUDI KOJI SE NE DEKLARIRAJU KAO VJERNICI, ALI ODLAZE REDOVITO U CRKVE samo DA BI MOGLI PJEVATI!!!!!!!!!!!



Energetske vježbe su metoda otvaranja energetskih intuitivnih prolaza kod svake osobe:Likovnost, glazba, pokret, vizualizacija i opuštanje su sastavni su dio energetskih vježbi.Koliko i kako glazba djeluje na čovjeka najbolje pokazuje atmosfera na živim koncertima gdje se kolektivni zanos nerijetko pretvara u masovni delirij, kao u starim plemenskim plesovima obrednog karaktera.............

Moderna psihologija često koristi sve umjetnička sredstva i izraze u terapeutske svrhe. Ovakvi terapijski programi se obično provode grupno........To je dobro jer se u takvom radu poništava razlika između voditelja i pojedinca i ostaju samo snažne grupne energije koje jednostavno povuku one slabije u grupi. Svrha energetskih vježbi je vraćanje radosti kroz igru, te vjere u sebe kroz vlastitu stvaralačku energiju. Na taj način moguće je poboljšati kvalitetu života svakog čovjeka.


Glazbu je čovjek otkrio vjerojatno prije svoje verbalne faze. U medicini glazba se koristi da bi pacijentima povećala osjećaj ugode, smanjila osjećaj tjeskobe i boli, pojačala funkcioniranje imunosnog sustava, te u rehabilitaciji i oporavku. Glazba tajanstvenim putevima dopire do najdubljih slojeva podsvijesti i oslobođa nas na zadivljujuće lak i bezbolan način. Antropolozi nas izvješćuju da je glazba prisutna i u najprimitivnijim ljudskim zajednicama.

Istraživanja nam pružaju dokaze o važnosti glazbe u poticanju raznih vidova razvoja kod beba i male djece, te se tako opravdalo uključivanje glazbe u školski program, ne samo zbog čisto glazbenih vrijednosti. Rezultati istraživanja govore do koje se mjere vještine naučene u glazbi mogu prenijeti na ostala područja učenja, te kako ona može popraviti ponašanje, koncentraciju, kreativnost, samopouzdanje i disciplinu.

Terapija odnosno liječenje glazbom, te poziv glazbeni terapeut pojavilo se kao zanimanje sredinom 20. stoljeća, premda se u mnogim kulturama glazba koristila u liječenju bolesti i poteškoća već stoljećima prije toga. Primjeri za to mogu se naći u egipatskim medicinskim papirusima, Bibliji, drugim religijskim tekstovima i u grčkoj medicinskoj praksi. Glazba je također bitan dio prakse tradicionalnih iscjeljivača i vidara u većini plemenskih i drugih domorodačkih kultura diljem svijeta. Dinamičke radionice plesa su satavni dio tjelesno orijentirane psihoterapije.......

Liječenje glazbom može se sastojati od slušanja snimljene ili 'žive' glazbe ili može imati oblik interaktivne muzičke komunikacije između terapeuta i pacijenta. Glazbena terapija bilo kojeg tipa može se primijeniti na široki spektar pacijenata, uključujući psihijatrijske pacijente, osobe s poteškoćama u mentalnom razvoju, slijepe i gluhe osobe, osobe s fizičkim nedostacima, ovisnike o raznim kemikalijama, autističnu djecu, starije osobe, zatvorenike, žrtve seksualnog iskorištavanja i oboljele od HIV/AIDS-a.


- 22:47 - Komentari (20) - Isprintaj - #

03.08.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

04.08.2006.g.

VODENJAK



Prijelaz u viša stanja, pozitivni muški princip; Uran i Saturn, nezavisnost, humanizam. U ljubavi sklon intrigama i mnogobrojnim vezama, sex na neuobičajenim mjestima. Po pitanju vjernosti, nestabilan, glumi neosvojivost. Buntovnog i neovisnog karaktera, kolektivna solidarnost, suradnja, bratstvo, odricanje.Znam!


Posebne značajke: On posjeduje dar ravnodušnosti spram sama sebe i sposobnosti altruizma, prijateljstva, društvene privrženosti i svojstveni su mu; napredak, avangarda, pustolovina, emancipacija.
Vodenjak je znak humanizma i vizija. Uvijek je usmjeren ka globalnom načelu, ima cilj prema kojem ide ali taj cilj nije samo za njega – cilj je za sve ljude. Ovdje nalazimo tip univerzalne ljubavi, gotovo nesposoban za posesivnost, voleći svoju slobodu te je daje i drugima. Često je zbog toga vezan uz globalna načela, vijesti, vizije i grupna događanja. Sklon je neovisnosti. Ponekad je pretjerano neovisan pa ljudima izgleda kranje hladan, toliko ispred svog vremena da ljudima izgleda kao otkačenjak.


Vodenjak uživa prkositi općem mišljenju te se pritom tajno naslađuje, zapanjujući konzervativnije ljude ekscentričnim ponašanjem. Vi niste ni ćudljivi niti naivni. Neprestano eksperimentiranje potiče Vašu radoznalost kako bi proniknuli u slijedeću misteriju, pa sve dalje dok konačno ne dospijete do samoga sebe. Uran Vas čini buntovnikom i skloni ste revolucionarnim promjenama. Vas obvezati za nešto nalik je na pokušaj dresure leptira.

Bolesti: Živčani sustav,vene, cirkulacija

Slažu se: Blizanac, Vaga, Strijelac, Vodenjak
Brak: Vaga
Neutralni: Ribe, Ovan, Rak, Djevica, Jarac
Nepovoljni: Bik, Lav, Škorpion


I dekada: Žena sjedi i prede na stijeni; predstavlja zabrinutost, pohlepu za dobitkom, neumornost, rad, štete, siromaštvo, sitničavost, Venera

II dekada: Prijazna, dobro odjevena osoba sjedi na stolčiću; predočuje ljepotu, razumijevanje, skromnost, lijepo ponašanje, uglađenost i slobodu, Merkur

III dekada: Čovjek zavidljiva pogleda s rukama po strani; pokazuje odmetanja i uvrede, Mjesec

- 22:33 - Komentari (18) - Isprintaj - #

02.08.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

03.08.2006.g.

15. TELEPATSKI SNOVI




Telepatski snovi, i pojam sinkroniciteta (istovremenosti, podudarnosti) su međusobno uvjetovani ukidajući zakone vremena i prostora. Oni uvjek govore o povezanosti nesvjesnog jedne osobe sa nesvjesnim druge osobe, sanjača i sanjanog. Povezanost identičnih blizanaca je već legendarna (čak i ako ih u dojenačkoj dobi razdvoje i ne znaju jedan za drugog) i u narodu i u znanstvenim krugovima. O tome se malo govori, ali među njima su također česti telepatski snovi. No do telepatskih snova može dovesti i bilo koja druga jača emocionalna povezanost među ljudima........, često majke sanjaju svoju djecu koja su daleko od svog doma u trenutku kad se nađu u nekoj pogibelji..................braća i sestre koji su čvrsto povezani također znaju sanjati jedni druge u takvim trenucima...........ponekad i velika prijateljstva ili snažne ljubavne veze donesu takve snove.................

Ispričat ću vam san moje majke
od prije nekih 2 mjeseca...Ona je od posljedica moždanog udara nepokretna nekih 7 godina..........., slabi su joj i sluh i vid...........inače je još vrlo živog i lucidnog duha........Za vrijeme rata dosta rodbine joj je poumiralo u izbjeglištvu (kod nje je još prisutna vrlo čvrsta rodbinska povezanost)..........., svi su shranjivani tamo gdje ih je smrt zatekla................,no ona, tako nepokretna nikog nije mogla ispratiti..Jedan dan je kasno popodne nazovem, jer spava po danu (poput bebe), da malo popričam s njom i razbijem mučnu monotoniju prikovanosti za krevet.........telefon joj je kraj uzglavlja, pa se može javiti........Nije mogla pričati, od plača joj je drhtao glas i jedva sam uspjela povezati njezine isprekidane riječi...........Kaže mi da je sanjala svoju pokojnu (najmlađu) sestru Lucu.......umrla je u Zagrebu prije 6 g. i tu i sahranjena...........Kažem joj da se pomoli, da ću se i ja pomoliti............., ali ona uporno inzistira da ju je pokojnica posjetila, ništa nije govorila, samo ju je gledala...........ali ona je sigurna da se nešto događa........Rastužena prekinem razgovor ostavljajući je da se malo sabere..........

Drugi dan me nazove sestrična, kćerka sanjane pokojnice i kaže mi da su jučer prenijeli posmrtne ostatke svojih roditelja u njihovo rodno mjesto..........ispostavilo se da se taj novi pokop događao upravo u vrijeme kad je mama pokojnicu sanjala............dakle, telepatske veze ni smrt ne prekida..........

- 22:47 - Komentari (28) - Isprintaj - #

01.08.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

02.08.2006.g.

AKUPUNKTURA je jedna od grana tradicionalne kineske medicine, a kako se ona temelji na metafizičkoj tradiciji znanjima stare Kine, sam pojam svrstavamo u ezoterijski pojmovnik...., bit je u ubadanju posebnih igala u točno određene točke ljudskog tijela, raspoređene duž linija koje zovemo meridijani, a kojima protječu mikro i makrokozmičke energije..............tj. yin i yang.

ALEGORIJA je proširena metafora kojom se često služe ezoterijski tekstovi......ona uvjek kreće od ideje ka predodžbi. Dublje razumijevanje u pravilu krije u sebi neku moralnu pouku ili slijedi potragu za mističnim i tajanstvenim..........

ALKAHEST je arapska riječ koja je vjerojatno alkemijski izraz za univerzalno otapalo koje se koristilo u alkemijskim laboratorijima i u medicini, ali je možda i simbolički izraz za duhovnu preobrazbu........

ALKEMIJA Stručnjaci se još spore oko toga je li porijeklo ovog izraza arapsko ili grčko. Bez obzira da li je zovemo „kraljevsko umjeće“, „hermetična kemija“, samo „kemija“, uvjek se misli na jedno od tri velika okultna umijeća (pored astrologije i magije) kojem je cilj stvarna i simbolička pretvorba metala u zlato, a konačna svrha spasenje duše i to izvanjskim i unutarnjim djelovanjem........

- 22:47 - Komentari (25) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga