Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/irida

Marketing

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

16.08.2006.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

ANAGOGIJA
Anagogija (grčki) – spiritualnost – inicijacija – Uzašašće (anabaza: letenje, putovanje); smisao je uzdizanje zemaljskog do spiritualnoga, ponekad može značiti i utvrđivanje činjenica u odnosu vidljivog i nevidljivog.

ANALOGIJA
Analogija (grč.) je zapravo izvođenje zaključaka na osnovi zapažanja ili definiranje zajedničkih svojstava različitih bića i pojava (npr. munja i elektricitet ). Analogni parovi npr. gnijezdo/ptica=kuća/čovjek ili proljeće među godišnjim dobima je isto što i mladost u ljudskim dobima. Doktrina o analogijama i korespondencijama je prisutna u svim ezoterijama i bavi se odnosom onoga što je dočje i onoga što je gore (Smaragdna ploča).

ANDROGIN
Androginost (grč.) je stanje iznad ili prije dijeljenja spolova na muško i žensko te time simbolizira sveobuhvatnost..........dvojnost kao komplementarnost (Zlatno doba). Androgin je omiljena tema ezoterista...., a može biti:
Dvospolac; muškarac sa ženskim obilježjima i obrnuto........
Par; neraskidivo povezani muškarac i žena ( hermafrodit, Višnu i Šiva) – sklad dvaju tijela u jednom.....
Biće izmjenično promjenjivog spola (nekad muško, nekad žensko....npr. Duh šume u Estonij).
Hermafrodit; posjeduje organe oba spola (slično pužu), Rebis alkemičara.
Ginandromorf; Biće koje očituje prirodu obaju spolova (ptica zimovka.... ili „Adam bijaše muškarac s desne strane i žena s lijeve strane“).
Međuspolac; niti posve muškog, niti posve ženskog spola (npr, frimartinska junica).
Biti androgin znači iznutra biti i muškarcem i ženom (Animus/Anima po Jungu)...
Androgin je Posvećenik koji posjeduje oba načela: muško (snaga, moć, hrabrost, plemenitost, veličina, odlučnost, pravednost) i žensko (nježnost, tankoćutnost, čistoću itd.)

ANĐEO
Anđeo (grč.) znači Poslanik ili opunomoćenik samoga Boga. On je besmrtni nebeski duh, bestjelesno biće najbliže ljudskoj prirodi........



Post je objavljen 15.08.2006. u 23:27 sati.