sedmodnevni spiritualni program

23.08.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

24.08.2006.g.

18. MJEŠOVITI SNOVI



Mješoviti snovi, su najčešća i najraširenija vrsta snova. U njima možemo naći izmiješane sve bitne značajke iz svih vrsta do sada nabrojanih snova. Zbog slabljenja električne napetosti u mozgu tijekom spavanja, granice između Persone ili Maske, te Sjenke i Jastva postaju mekše i propusnije, pa se sadržaji iz sva tri područja psihe miješaju, nadmeću, upadaju jedni drugima na teritorij. Odatle mješovitost raznih elemenata, a i konfuznost, maglovitost i nerazumljivost snova. Oni sadrže elemente svih vrsta iz ove male podjele i za njihovo tumačenje trebamo temeljito poznavanje simbola.

S jedne strane, snovi su vrlo osoban doživljaj, ali su s druge strane i realnost. Ono što izdvajamo u našem svijetu jest različit stupanj realnosti. Možemo ih ignorirat, negirati ili se boriti za naše snove, ali ne zaboravimo da je san istodobno uključen u društvenu stvarnost sanjača.On reflektira unutrašnjost samog sanjača i nosi egzistencijalne konotacije, odnosno, prema Jungovoj terminologiji, arhetip univerzalnog iskustva koje je također uključeno unutar sanjača. Dio sanjača koji je uključen vlastitom osobnošću nosi autobiografsku priču.

U nekim stupnjevima sna koji promatramo, uvijek nailazimo na vlasnika sna. I, napokon, možemo prepoznati situaciju kako se dogodio san. San je uvijek odraz određenog konteksta: on govori o tome koji je to bio dan kad smo sanjali, koja je bila situacija kad smo sanjali, koji su bili odnosi upravo prije početka snivanja? San daje oblik stvarnosti u kojoj je nastao i na taj način povezuje se sa stvarnošću. Ako prihvatimo da je san igra ili naš alat kojim možemo razabrati jasniju poruku i smisao, onda možemo pristupiti i tumačenju sna.............

Usudila bih se čak reći da mješoviti snovi osim što su najučestaliji imaju i najviše autobiografskog u sebi.........


- 21:49 - Komentari (48) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga