Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/irida

Marketing

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

05.08.2006.g.

SIMBOLI U UMJETNOSTI (nastavak)

Energetske vježbe

POZNAJEM MNOGO LJUDI KOJI SE NE DEKLARIRAJU KAO VJERNICI, ALI ODLAZE REDOVITO U CRKVE samo DA BI MOGLI PJEVATI!!!!!!!!!!!



Energetske vježbe su metoda otvaranja energetskih intuitivnih prolaza kod svake osobe:Likovnost, glazba, pokret, vizualizacija i opuštanje su sastavni su dio energetskih vježbi.Koliko i kako glazba djeluje na čovjeka najbolje pokazuje atmosfera na živim koncertima gdje se kolektivni zanos nerijetko pretvara u masovni delirij, kao u starim plemenskim plesovima obrednog karaktera.............

Moderna psihologija često koristi sve umjetnička sredstva i izraze u terapeutske svrhe. Ovakvi terapijski programi se obično provode grupno........To je dobro jer se u takvom radu poništava razlika između voditelja i pojedinca i ostaju samo snažne grupne energije koje jednostavno povuku one slabije u grupi. Svrha energetskih vježbi je vraćanje radosti kroz igru, te vjere u sebe kroz vlastitu stvaralačku energiju. Na taj način moguće je poboljšati kvalitetu života svakog čovjeka.


Glazbu je čovjek otkrio vjerojatno prije svoje verbalne faze. U medicini glazba se koristi da bi pacijentima povećala osjećaj ugode, smanjila osjećaj tjeskobe i boli, pojačala funkcioniranje imunosnog sustava, te u rehabilitaciji i oporavku. Glazba tajanstvenim putevima dopire do najdubljih slojeva podsvijesti i oslobođa nas na zadivljujuće lak i bezbolan način. Antropolozi nas izvješćuju da je glazba prisutna i u najprimitivnijim ljudskim zajednicama.

Istraživanja nam pružaju dokaze o važnosti glazbe u poticanju raznih vidova razvoja kod beba i male djece, te se tako opravdalo uključivanje glazbe u školski program, ne samo zbog čisto glazbenih vrijednosti. Rezultati istraživanja govore do koje se mjere vještine naučene u glazbi mogu prenijeti na ostala područja učenja, te kako ona može popraviti ponašanje, koncentraciju, kreativnost, samopouzdanje i disciplinu.

Terapija odnosno liječenje glazbom, te poziv glazbeni terapeut pojavilo se kao zanimanje sredinom 20. stoljeća, premda se u mnogim kulturama glazba koristila u liječenju bolesti i poteškoća već stoljećima prije toga. Primjeri za to mogu se naći u egipatskim medicinskim papirusima, Bibliji, drugim religijskim tekstovima i u grčkoj medicinskoj praksi. Glazba je također bitan dio prakse tradicionalnih iscjeljivača i vidara u većini plemenskih i drugih domorodačkih kultura diljem svijeta. Dinamičke radionice plesa su satavni dio tjelesno orijentirane psihoterapije.......

Liječenje glazbom može se sastojati od slušanja snimljene ili 'žive' glazbe ili može imati oblik interaktivne muzičke komunikacije između terapeuta i pacijenta. Glazbena terapija bilo kojeg tipa može se primijeniti na široki spektar pacijenata, uključujući psihijatrijske pacijente, osobe s poteškoćama u mentalnom razvoju, slijepe i gluhe osobe, osobe s fizičkim nedostacima, ovisnike o raznim kemikalijama, autističnu djecu, starije osobe, zatvorenike, žrtve seksualnog iskorištavanja i oboljele od HIV/AIDS-a.



Post je objavljen 04.08.2006. u 22:47 sati.