sedmodnevni spiritualni program

11.08.2006., petak

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

SIMBOLI U UMJETNOSTI (nastavak)
12.08.2006.g.

Ples kao komunikacija

Potreba za plesnim pokretom, za ritmičnim gibanjem je stara koliko i ljudska rasa........




Crteži plesa na kamenu iz Tassili n' Ajjer u Alžiru od prije 3500 godina prije Krista. (Don Herbison dance picture library)

U terapiji pokretom i plesom postoje tehnike promatranja kojima se analizira napetost tijela (tension flow) i tijelo u prostoru (space flow) dovode u suodnos i nadopunjuju. Terapeut usklađuje različite tehnike i prilagođava se klijentu stvarajući prostor empatije i povjerenja, što nadalje omogućava razumijevanje i komunikaciju.


Vizualizacija je također važna jer metafore i slike u velikoj mjeri pomažu taj proces. Sposobnost da kreiramo simbole, pokrenemo maštu i igru, s riječima, slikama, pokretima i objektivima, sve to pomaže našoj komunikaciji s okolinom. Međutim kroz dinamičke radionice plesa uspostavljamo drugačiji i čistiji odnos i sa vlastitim bićem.


Ples nas oslobađa, oslobađa iz nas skrutnute frustracije, nakupljeni bijes i tugu, skida s nas okove nemoći kojima smo se okovali i reakcije na dinamičkim radionicama kojiput mogu biti vrlo dramatične i katarzične, praćene provalama suza, grčevitih jecaja i nakon toga totalnog opuštanja tako da se nakon toga osjećamo k'o ispuhani balon..............

Ja ne bih postavljala razlike između plesa kao umjetnosti, igre i terapije, jer je ples uvjek generator promjene u nama. Ne moramo čak ni znati plesati, dovoljno je samo prepustiti se ritmovima i tijelo će naći način kojim će se izraziti. „Slobodni pokret“ je osnova terapijskog plesa u tjelesno orijentiranoj psihoterapiji, ali i u gibanjima suvremenog plesa koji uvjek traži neki novi izraz, zbog toga ja kažem da se ples kao umjetnost i ples kao terapija preklapaju.....drugim riječima; umjetnost je uvjek ljekovita.........bez obzira na stil i način izraza........


- 23:58 - Komentari (32) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga