Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/irida

Marketing

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

23.08.2006.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

ANIMIZAM
Animizam je zapravo biološka filozofija. Po njoj je Duša načelo postojanja, zdravlja i mišljenja u svakom živom biću. Sve oko nas je oduhovljeno, živo i posjeduje svijest (panpsihizam). Ovu teoriju su zastupali Paracelsus, Fludd i J. B. Helmont. Animizam je i zrak ispunjen dušama.

ANTHROPOS
Kozmički anthropos, Univerzalni čovjek, Makantrop, Totalni čovjek, Jedini čovjek; pojam ili prikaz Čovjeka kao sveukupnosti koja sadrži sve svjetove (kabalističke Sefirote, gnostičke Eone, astrološke Sfere, Inteligencije u islamskoj filozofiji). Ideja Čovjeka kao arhetipa ljudskog roda (Savršeni Anthropos, Nebeski Čovjek, Spiritualni Adam, Svjetlosni Čovjek).

ANTINOMIZAM
Antinomizam dolazi iz grčkog i značio bi protiv zakona. To je inicijacijski nazor ili ezoterijska doktrina koja se nipošto ne smije brkati sa amoralnim ili imoralnim. Kršenje pravila se provodi na obredni način sa isključivo svetim ciljem. Ovaj nazor je prisutniji kod primitivnih naroda, ali ga nalazimo i kod nekih Gnostika i kod Tantrista lijeve ruke. Najčešće obrazloženje; prekršaj se tiče samo tijela; valja se buniti protiv zakona materije; prkositi konvencijama; zlo, kad se njime ovlada, daje moć itd.

ANTROPOGONIJA, ANTROPOGENEZA
Antropogonija je opisivanje porijekla i postanka čovjeka. U modernom okultizmu Antropogonija se tumači kao sukcesivno uklapanje sve manje suptilnih tijela (vozila) jedno u drugo (H.P. Blavatsky Tajna nauka). U Orfizmu je shvaćena kao miješanje pepela Titana i Dioniziva tijela. U Juedeokršćanstvu kao stvaranje iz Božjeg daha, kod Gnostika kao čin Demijurga itd.



Post je objavljen 22.08.2006. u 22:23 sati.