Haunted castle

ponedjeljak, 24.08.2009.

Alive or dead (2008)

Režiser: Stephen Goetsch
Uloge: Ann Henson, Angelica May, Gretchen Busenitz, Thomas Crnkovich, Diego De Vargas, L. Flint Esquerra...
Ocjena: 3,3/5 pjeva

Trailer - nedostupan

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
Vozeći se noću kroz nenaseljeno područje, Maria naleti na eksere na putu i ostaje bez prednjih guma. Prisiljena je izaći iz automobila i potražiti pomoć, te nailazi na stari autobus na čijim je staklima s unutrašnje strane neko napisao "Help me". Odlučuje da provjeri ima li koga unutra i nailazi na djevojku svezanu lancima, sa maskom na licu. Prije nego joj uspijeva pomoći, pojavljuje se nepoznat čovjek koji uvlači još jedno tijelo u autobus, a zatim ga sjeda na mjesto šofera i pokreće vozilo. Maria ostaje zatočena unutra skupa sa djevojkom, dok ih nepoznati manijak vozi kroz pustopoljinu. Ujutro stižu do kamenog zamka, smještenog usred ničega, gdje se djevojke uspiju osloboditi, a ispostavi se da je i čovjek koji je noć prije unijet u autobus živ. Nakon što njih troje napadnu i ubiju vozača, odluče potražiti pomoć unutar zamka, međutim djevojka koju je Maria oslobodila, ubrzo shvata da prava opasnost ne leži u čovjeku kojeg su maločas ubili, nego da se nalazi unutar dvorca.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
Nakon odgledanog filma, a prije pisanja recenzije, odlučio sam pogledati kakve su kritike na IMDb, i ostao sam neprijatno iznenađen niskom ocjenom koju je ovaj film dobio tamo (oko 3/10). Početak filma, gdje Maria vodi telefonski sex sa svojim dečkom, dok se vozi kroz nedođiju, ubrzo zainteresuje gledaoca (ne zbog sexa, ako ste na to ciljali), naročito kada ostane u defektu. Upravo taj početak je u meni izazvao neku napetost i iščekivanje da saznam šta će se iduće desiti. Sve do otkrića djevojke u autobusu je odlično i obećava odličan film. Međutim, kako radnja odmiče, a noć puna neizvjesnosti se pretvara u dan, i sam film polako počinje da gubi na djelotvornosti. Ipak, i dalje te tjera da gledaš jer želiš saznati šta je u suštini poenta priče, ko stoji iza svega i koji su mu motivi. To je ono pozitivno što bih izdvojio u vezi sa ovim filmom. Negativno je u svakom slučaju to što je priča poprilično konfuzna, ima dosta rupa, i moraš napregnuti vijuge da bi uopšte skontao ko tu pije, a ko plaća. Moram priznati da mi je par detalja i dalje ostalo nejasno. Zamjerka je na ubacivanju bespotrebnih likova, koji ne doprinose radnji priče, nego stvaraju upravo kontra efekat. Čitav scenario je već viđen, ali ima par ok obrata, iako su manje više lako predvidivi i očekivani. Za jedan niskobudžetni film, uspio me je odlično zabaviti i ne žalim što sam ga pogledao. Ipak, ako je suditi po onima sa IMDb, film je popriličan promašaj. No, preporučujem da pogledate, pa da sami procijenite.

Photobucket



- 15:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 16.08.2009.

Shadow puppets (2007)

Režiser: Michael Winnick
Uloge: Jolene Blalock, Tony Todd, Marc Winnick, Diahnna Nicole Baxter, Natasha Alam...
Ocjena: 3,2/5 pjeva

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
Žena se budi u tapaciranoj bijeloj ćeliji zatvora ili mentalne bolnice, bez sjećanja na svoj identitet i bilo koji događaj iz prošlosti. Nakon što se vrata ćelije otvaraju, ona izlazi napolje i nakon kraćeg lutanja uviđa da nije sama, nego da se i u drugim dijelovima ustanove nalaze ljudi baš kao i ona. Svima je izbrisano sjećanje i svi su odjeveni samo u donji veš. U jednoj od prostorija pronalaze aparat za ispiranje mozga, koji je upotrijebljen osam puta, na svakom po jedanput. U međuvremenu ih proganja neobična sjena koja ubije jednog od njih što ostalima daje znak za uzbunu i budi nagon za preživljavanjem. Kada upoznaju i devetog stranca, shvataju da jednom od njih nije izbrisano sjećanje i da je taj zapravo odgovoran za eksperiment koji je sproveden nad njima.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
Shadow puppets po svojoj koncepciji koja podrazumijeva grupu stranaca zatvorenih u nepoznatom prostoru odakle moraju da pronađu izlaz, uveliko podsjeća na "Cube" i "Saw", tako da sa tačke originalnosti gubi poene jer se radi o već ranije viđenom. Prvih dvadesetak minuta filma je odlično, jer gledatelj je stalno u neizvjesnosti i čeka da vidi šta će se dogoditi. Sve do pojave čudovišta je izvrsno, međutim čuvena "sjena" mi je pokvarila doživljaj filma. Mogli su smisliti nešto bolje, jer mi lelujava crna izmaglica nije nimalo interesantan ubica. Čak i ako su se odlučili za tu ideju, mogli su je malo bolje predstaviti, jer mi na momente djeluje čak i komično.
Glumom sam zadovoljan. James Marsters (poznatiji kao Spike u seriji "Buffy, ubojica vampira") i Jolene Blalock su odlično obavili posao, a i dva crna tipa, Tony Todd i Richard Whiten su sasvim uvjerljivi. Ostali su solidni, mada ništa posebno.
Ono što je pohvalno u filmu jeste što drži pažnju i budi interesovanje za ono što će se tek dogoditi. Kao što već rekoh, malo su uprskali s tom sjenom, ali šta je tu je. Nakon gluposti koje sam u posljednje vrijeme gledao, ovaj film dođe kao prijatno osvježenje.

Photobucket

- 21:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 15.08.2009.

Triloquist (2008)

Režiser: Mark Jones
Uloge: Rocky Marquette, Paydin LoPachin, Katie Chonacas, Brian Krause, Bruce Weitz...
Ocjena: 1,6/5 burninmad

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
Majka dvoje djece koja se bavi trbuhozborstvom, predozira se jer nije u stanju da nađe posao i izdržava porodicu. Angelina i Norbert bivaju odvedeni u dom, a kasnije ih skupa sa majčinom lutkom trbuhozborcem pošalju kod ujaka koji ih maltretira i seksualno zlostavlja djevočicu, pa ga stoga lutak ubije (???). Godinama kasnije Norbert i njegova psihotična sestra alkoholičarka lutaju ulicama, a nakon incidenta na Noć vještica, on biva uhapšen i skupa sa lutkom odveden u psihijatrijsku ustanovu. Kasnije, Angelina odlučuje da spasi brata, te ubija medicinskog brata u bolnici i oni bježe. Trojac se zapućuje u Vegas gdje ih čeka Angelinin dečko, a usput prave nerede i kidnapuju djevojku po imenu Robin, za koju žele da rodi Norbertu dijete, kako bi se loza trbuhozboraca nastavila.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
Nakon besmislenog "Lesbian vampire killers", odlučim pogledati nešto malo ozbiljnije i slučajno se dohvatim baš ovog filma, o kome nisam znao ništa prije gledanja. I šta dobijem?! Dobijem jedan od najbesmislenijih horora ikada. Priča filma je nikakva. Mnoštvo scena nasumično nabacanih, bez ikakvog reda i smisla. Glavni likovi su solidno osmišljeni i njihova gluma može proći, mada nije ništa impresivno. Ostali likovi se kroz film provlače usputno, tako da gledatelj ne može ni da ih zapamti jer su totalno isprazni. Ubistva nemaju kreativnost i svrsishodnost, a motiv je nejasan. U svakom slučaju, ne zna se ni ko pije ni ko plaća. Ono što je pohvalno jeste crni humor koji se provlači kroz film. Ima par simpatičnih fora, ali to i dalje nije dovoljno da popravi moje loše mišljenje o ovom filmu. Preporučujem da preskočite, a ako ipak odlučite da ga gledate, da bi vam bio iole interesantan, svedite očekivanja na nulu.

Photobucket

- 12:12 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.08.2009.

Lesbian vampire killers (2009)

Režiser: Phil Claydon
Uloge: Silvia Colloca, Mathew Horne, James Corden, MyAnna Buring, Lucy Gaskell, Paul McGann, Tiffany Mulheron...
Ocjena: 2,8/5 lud

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
Nakon što ga po ko zna koji put ostavi djevojka, Jimmy na nagovor svog prijatelja Fletcha, odluči otići na putovanje. Međutim, pošto ih muči besparica, prinuđeni su da pješače po Britaniji. Gađajući strelicom za pikado mapu Britanije, Jimmy za destinaciju odabere malo selo Craigwich. Iako isprva razočaran, Fletch postaje oduševljen kada u lokalnoj gostionici sazna da će dobiti besplatan smještaj u kolibi u kojoj je odsjela i grupa djevojaka. Ipak, dvojica prijatelja nisu upućeni u lokalnu legendu o vampirici Carmilli koja je prije mnogo godina bacila kletvu po kojoj će se svaka djevojka u selu pretvoriti u lezbijsku vampiricu kada postane punoljetna. Jimmy i Fletch se odlaze u kolibu gdje se upoznaju sa djevojkama, ali i ne slute da će uskoro upasti u nevolje.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
Nakon povratka sa odmora, odlučio sam da pogledam jedan od filmova koje sam kupio na moru, pa je prvi izbor pao na ovu horor komediju o kojoj se dosta pričalo u proteklih par mjeseci. Pogledao sam ga, ali definitivno ne znam odakle da počnem pisati i šta uopšte da komentarišem. Film je žešći trash, ali čovjek jednostavno ne može da mu to zamjeri jer se čini da je baš namjenski rađen da bude ovakakv kakav jeste. Dakle, projekat kao da nije slučajno loš i besmislen do srži i upravo to me sputava da ga pljujem i nabrajam šta sve ne štima. Uprkos tome što bi ovo trebala da bude neka vrsta komedije, humor je jeftin i sve se svodi na već viđeno. Na trenutke sam imao osjećaj kao da gledam vampirsku verziju "Mrak" filma. Ono što je pohvalno u filmu jeste scenografija koja stvara prijatan gotski ugođaj, a i kostimografija i šminka su dobro odrađeni, naročito kada su u pitanju vampirice. Takođe, može se vidjeti i nekoliko izuzetno lijepih i zgodnih djevojaka. Ako izuzmemo svu debilnost koju ovaj film nosi sa sobom, i ako se u startu pomirite sa činjenicom da cijela priča nema mnogo smisla, Lesbian vampire killers ipak može da posluži kao dobra zabava. Film nije zamoran, i za jedan niskobudžetni horor je i više nego gledljiv.

Photobucket

- 20:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #