Haunted castle

četvrtak, 11.02.2010.

Spirit trap (2005)

Režiser: David Smith
Uloge: Billie Piper, Luke Mably, Sam Troughton, Emma Catherwood, Alsou...
Ocjena: 2,3/5 zijev

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
Grupa studenata dobija povoljan smještaj u ogromnoj staroj vili nedaleko od koledža. Dok se međusobno upoznaju, jedan od njih aktivira "duhovni sat", nakon čega se u kući počinje odvijati niz neobičnih događaja. Jenny, čija se pokojna majka bavila spiritualizmom doživljava halucinacije u kojima vidi slike brutalnog ubistva čovjeka na tavanu kuće u kojoj su smješteni. U međuvremenu saznaje da biro za smještaj studenata od kojeg su primili poziv, ne postoji i da je neka treća osoba odgovorna za to. Svih pet stanara kuće imaju nešto zajedničko - osjećaju se krivim za nečiju smrt, ali samo jedan od njih je pravi ubica koji mora biti žrtvovan da bi se oslobodili uznemireni duhovi. Kada se duhovni sat aktivira, počinje igra za život.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
"Spirit trap" je britanski film, i dok je radnja smještena u Londonu, projekat je sniman zapravo u Bukureštu (Rumunija). Radnja filma je prilično jednostavna i vrti se oko uklete kuće, koja ne izgleda nimalo strašnije od prosječnog stana zrelog za krečenje. Početak filma se bazira na boljem upoznavanju likova, gdje imamo uzornu studenticu Jenny na kojoj odmah vidimo da je predviđena da preživi kraj filma, zatim njoj pripadajućeg tipa koji ni po čemu nije upečatljiv, dvoje narkomana opsjednutim seksom sa primjesama sado-mazohizma, i krajnje čudnu djevojku na kojoj se odmah vidi da nešto smrdi. U moru nebitnih dijaloga povremeno uskoči neka "strašnija" scena da razbije monotoniju, ali bez značajnog uspjeha. Film mi djeluje kao da je rezultat kućne radinosti jer specijalnih efekata skoro da i nema i moguće ga je snimiti uz minimum filmske opreme. Dakle, mrtvo hladno ga je moguće postaviti u rubriku "Uradi sam" nekih dječijih novina. Sve što je potrebno je jedna kuća, malo bolja kamera, pet ljudi i to je to.
Nakon što se gledalac pošteno smori, počinje otkrivanje pozadinske priče koja je skroz mlaka i spušta film na još nižu razinu. Kada se već zapitate da li gledate horor ili nešto lijevo, počinje borba za preživljavanje, gdje imamo malo makljaže, pokoju kap krvi i ljude za koje niste sigurni više ni jesu li živi ili su u pitanju duhovi. Sve u svemu može se pogledati jedanput, ali sa velikom vjerovatnoćom da se pošteno smorite. Napomena: Zanemarite njemački jezik u traileru, radi se o sinhronizaciji.

Photobucket

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 07.02.2010.

Dead silence (2007)

Režiser: James Wan
Uloge: Ryan Kwanten, Amber Valletta, Donnie Wahlberg, Michael Fairman, Joan Heney, Judith Roberts...
Ocjena: 4,7/5 smijeh

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
Nakon što mu žena biva stravično umorena u njihovom zajedničkom stanu, Jamie se vraća u svoj rodni grad kako bi istražio misterioznu lutku koja je to veče stigla na njihovu adresu od anonimnog pošiljaoca. Tamo saznaje za lokalnu legendu Mary Shaw koja je bila glasoviti trbuhozborac, ali je nakon nestanka lokalnog dječaka bila okrivljena i brutalno ubijena od tamošnjeg stanovništva. Godinama nakon smrti Mary Shaw, gradić postaje sve manje perspektivan za život, a lokalci nerado pričaju o ovoj tragediji. Oni koji se pak usude spomenuti njeno ime kažu da kletva glasi: "Kloni se pogleda Mary Shaw. Nije imala djecu, samo lutke. Ukoliko je vidiš u snu, nemoj nikada, ali nikada vrištati". Jamie je uvjeren da je lutka koju je dobio bila vlasništvo Mary Shaw, i sada pokušava da razriješi slušaj ubistva svoje žene, dok mu je za petama sumnjičavi detektiv.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
Film "Smrtna tišina" sam gledao dva puta u razmaku od godinu dana, i moram priznati da mi je jedan od boljih horora novijeg datuma. Sama ideja ubacivanja lutaka u film čini ga jezivim, jer morate priznati da lutke nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, naročito kada im se udahne malo života.
Scenarij filma je malkice usporen, i veliki dio akcije je skoncentrisan na posljednju trećinu filma, dok su u međuvremenu ubačene scene da povremeno uzdrmaju gledaoca. Ipak, to ne mijenja činjenicu da se radi o jednom od boljih horora u ovom današnjem vremenu kada je većina projekata "klišejizirana", sa mnoštvom nesuvislih dijaloga, objašnjenja i reakcija likova. Zanimljivost je da u sceni kada se prikazuju 101 lutka u pozorištu, možemo vidjeti i lutku Jigsawa iz filma Saw. Još jedna interesantna stvar jeste da ime Billy dijele i lutka iz "Dead silence" i lutka koju koristi Jigsaw.
Atmosfera filma je dobra, scenografijaje i više nego odlična, a glumačka postava na nivou. U svakom slučaju preporučujem da ga pogledate ukoliko već niste, jer "Dead silence" sadrži dašak filmova iz zlatne ere horora i ne bi vas trebao ostaviti ravnodušnim.

Photobucket

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #