Haunted castle

utorak, 17.11.2009.

The last resort (2009)

Režiser: Brandon Nutt
Uloge: America Olivo, Paulie Rojas, Marissa Tait, Sita Young, Arianne Zucker, Nick Ballard...
Ocjena: 3,0/5 pjeva

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
Kathleen (Marissa Tait), skupa sa svojim prijateljicama putuje u Mexico na posljednji ludi odmor prije vjenčanja koje je planira za par sedmica. Nakon cjelonoćnog partyjanja, Sophia (America Olivo) se odvaja od grupe i odlazi sa zgodnim mladićem Robom (Nick Bellard). Sutradan se ostatak ekipe odluči na obilazak krajolika, te unajme dvojicu muškaraca koji im obezbijede prijevoz kombijem. Međutim, kada ih odvezu usred pustinje i tamo ih opljačkaju i ostave, djevojke shvataju da je vrag odnio šalu. Jedini spas im je tvrđava okružena palmama, smještena u pustinjskoj goleti. I dok Sophia pokušava da pronađe svoje prijateljice, tajanstvena sila unutar tvrđave počinje da budi u djevojkama nagone koje su cijeli život potiskivale u sebe.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
"The last resort" je horor sa jednom od najnižih ocjena na IMDb. Film traje jedva nešto više od sat vremena, i moram priznati da sam ostao iznenađen kako mi je brzo proletjelo vrijeme dok sam ga gledao. Iako je na IMDb popljuvan do maksimuma, moram priznati da sam ga ja odgledao sa priličnim užitkom i nije mi ni u jednom trenutku bio dosadan (osim vrlo kratkog uvoda). Da se razumijemo, film je trash, gluma osrednja, ali svejedno sam se dobro zabavio. Ono što je glavni problem ovog filma jeste sama priča, odnosno radnja koja je dosta nedorečena. Smatram da je osnovna zamisao filma dobra i da ima potencijala, međutim realizacija je definitivno zakazala. O čitavom fenomenu tvrđave i misterioznih zbivanja unutar nje, dobili smo neko traljavo objašnjenje koje nas uskraćuje za informacije kada je to zdanje nastalo i kako je sve krenulo po zlu, te objašnjenje cjelokupnog fenomena. Horor elementi su svedeni na minimum, te imamo svega par scena koji su u tom fazonu, dok ostatak filma može da prođe i kao neki deseti žanr. Strastvenim obožavaocima horora i onima sa dugim stažom gledanja filmova spomenutog žanra savjetujem da zaobiđu, a onima koji vole filmove sa ekipom mladih ljudi i osrednjom (pa možda čak i lošom pričom) preporučujem da pogledaju. Moj konačni utisak, uprkos vidljivim nedostacima filma, je ipak pozitivan.

Photobucket

- 00:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.11.2009.

Jennifer's body (2009)

Režiser: Karyn Kusama
Uloge: Megan Fox, Amanda Seyfried, Johnny Simmons, Adam Brody, Sal Cortez, J.K. Simmons...
Ocjena: 3,2/5 zijev

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
Štreberka Needy Lesnicki (Amanda Seyfried) i najljepša djevojka u školi, Jennifer Check (Megan Fox) su najbolje prijateljice od malih nogu. Nakon što prilikom jednog od zajedničkih izlazaka u lokalu izbije požar, djevojke se spašavaju, a Jennifer uprkos protivljenju svoje drugarice odlazi u kombiju indie rock banda koji je tu veče nastupao u gradu. U toku noći, Needy osjeti da joj se neko vrzma po kući, ali umjesto provalnika zatiče Jennifer umrljanu krvlju, koja potom počne da povraća neku neobičnu smjesu. Sutradan u školi, Jennifer se pravi da se ništa nije dogodilo, a na njenom tijelu nema ni najmanjeg znaka povreda. Čak, naprotiv, izgleda ljepše nego ikada. Ubrzo u gradu otpočinje niz serijskih ubistava, a građani bivaju prestravljeni ostacima raskomadanih muških leševa.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
Jennifer's body je film osrednje priče i kvaliteta, dobro upakovan u celofan zvani Megan Fox. Priča je blijed pokušaj bavljenja succubusima (za one koji ne znaju, vrsta demona), međutim cjelokupni dojam ne ostavlja mnogo mjesta oduševljenju. Scenario je na nivou osnovne škole, zahvaljujući njegovom piscu Diablo Cody-ju.
Ono što me je privuklo filmu kao i većinu ostalih, da budemo realni, je prelijepa Megan Fox. To nas dovodi do glume. Ne baš najslavniji plot filma izvlači dobra gluma glavnih glumica, Megan Fox u ulozi lijepe Jennifer, i Amanda Seyfried, koja tumači ulogu štreberke Needy Lesnicki. Svaka od njih je odradila svoj dio posla profesionalno, naročito Amanda koja je uspjela odlično da dočara nespretnu djevojku iz malog mjesta, koja se vječito nalazi u sjeni svoje ljepše prijateljice, ali prema njoj ne osjeća ljubomoru, nego ju gleda kao neku vrstu božanstva. Uprkos tome što je dobar fizički izgled njen adut, i što mnoge njena gluma i ne dotiče previše, Megan Fox je uspješno utemeljila lik Jennifer, djevojke koju svako želi imati. Za takav lik bi bio dovoljan izgled kakav posjeduje Foxova, da ne upoznajemo i drugu stranu njenog lika. Ispod samouvjerene Jennifer krije se nesigurnost veća od one koja krasi njenu manje privlačnu prijateljicu, što Megan uspijeva odlično da dočara. I muški dio glumačke ekipe je sasvim solidan.
U filmu su korišteni različiti specijalni efekti. Prilikom kreiranja demonskog obličja Jennifer Check, napravljena je replika glave Megan Fox ukrašena šiljatim zubima, kako bi mogla da uspješno ordinira nad svojim žrtvama. Još jedna zanimljivost je to da je kao supstitut za neobičnu smjesu koju je povraćala u kuhinji svoje prijateljice, upotrijebljen zapravo čokoladni sirup.
Iako budžet iznosi 16 miliona $, krajnji rezultat ne opravdava uloženu svotu. Ipak, "Tijelo lijepe Jennifer" će vas na sebi svojstven način zabaviti 102 minute, koliko iznosi dužina filma.

Photobucket

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #