Haunted castle

utorak, 20.10.2009.

Trick 'r treat (2007)

Režiser: Michael Dougherty
Uloge: Dylan Baker, Rochelle Aytes, Quinn Lord, Lauren Lee Smith, Moneca Delain, Tahmoh Penikett...
Ocjena: 3,0/5 zijev

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
"Trick 'r treat" je kolekcija naizgled četiri nepovezane priče koje se odvijaju u istom gradiću. Prva se vrti oko školskog direktora koji je u stvari serijski ubica, druga se odnosi na lokalnu djevojku odjevenu u "Crvenkapu" koju uhodi neki manijak glumeći vampira. Treća priča se vrti oko grupe dječurlije koja istražuju lokalnu urbanu legendu vezanu za tragediju školskog autobusa, i četvrta priča koja se vrti oko usamljenog starca iz susjedstva. Zajednička spona u cijelom filmu je pojava kreature zvane "Sam", kojeg možete vidjeti na posteru filmu. "Sam" je duh "Noći vještica", koji se brine da praznik bude propisno slavljen i da ga niko ne oskrnavi. Lekcija koju će neki od protagonista filma naučiti jeste da nipošto ne sklanjaju ukrase prije vremena, a naročito da ne gase svijeće u izdubljenim bundevama.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
Iako sam ga prvobitno namjeravao preskočiti u recenzijama, moram se vratiti na ovaj film čisto da u kratkim crtama iskažem svoj stav. Povod tome je bilo to što sam na nekoliko mjesta naletio na oduševljenje ovim filmom, iako je mene poprilično smorio. U početku filma imamo uvodnu priču koja se vrti oko mladog bračnog para, i sve navodi da će u pitanju biti slasher ili nešto u tom fazonu. Međutim kako film odmiče i moje mišljenje i očekivanja sve više splašnjavaju. Vrhunac idiotizma mi je kada druga priča (ona o lokalnoj djevici) počinje da mijenja smjer i gubi svaki dodir sa realnošću. Poslije toga sam film nastavio gledati čisto da ga odgledam do kraja i vidim da li će se desiti nešto što će popraviti cjelokupan utisak. Gluma u filmu je dobra, a posebno bih izdvojio Dylana Bakera u ulozi poremećenog direktora škole. Scenografija je takođe izvrsna i u potpunosti je dočaran ugođaj "Noći vještica". Ipak, i pored svih navedenih kvaliteta filma, sama priča (odnosno priče) je dosadna, nedorečena, a na momente dobijam utisak kao da gledam parodiju, a ne horor. Dosta sam razočaran filmom. Inače, na našim prostorima film će se pojaviti sa prevodom "Najstrašnija noć", i najavljuju ga kao najbolji film o "Noći vještica" u posljednjih 30 godina. Nemojte im vjerovati...

Photobucket

- 15:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.10.2009.

Wrong turn 3: Left for dead (2009)

Režiser: Declan O'Brien
Uloge: Tom Frederic, Janet Montgomery, Tamer Hassan, Gil Kolirin, Tom McKay, Christian Contreras...
Ocjena: 4,2/5 yes

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
Grupica omladine odlazi u divljinu na rafting, ali im ludi provod prekida jedan od već dobro nam poznatih mutanata iz serijala "Pogrešno skretanje". Radnja se šalta u neki zatvor gdje policija planira da obavi transfer kriminalaca, od kojih su nekolicina veoma opasni, na drugu lokaciju. Međutim, na putu kroz šumu ih atakuje isti mutant koji se par dana ranije bavio omladinom, te nakon što skrenu sa ceste bivaju prinuđeni da put nastave vlastitim nogama. Policajci i zatvorenici u borbi za premoć, suočavaju se sa predatorom kakvog ranije nisu sreli, i pokušavaju da prežive noć.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
Trudiću se da budem objektivan, iako se radi i o mom omiljenom horor serijalu zbog kojeg sam i zavolio ovaj žanr. Što se tiče same radnje filma i scenarija, nema nekih značajnijih promjena u odnosu na prethodna dva nastavka. Osvježenje su pokušali unijeti time što su umjesto standardne ekipice, uveli likove kriminalaca pa stoga imamo na neki način borbu dva zla. Isto tako, porodica mutanata je ovaj put umanjena, zbog značajnog istrebljenja u prethodnom nastavku. Ono što je pozitivno jeste što dobar dio filma gledatelj nije načisto ko će na kraju preživjeti i ko je u suštini glavni lik. Veliki plus filmu jeste maštovitost ubistava, ali međutim efekti su na jako niskoj razini. Krv izgleda kao u nekoj jeftinoj kompjuterskoj igrici, a najveći crnjak u svemu su scene vožnje na putu, koje su iz unutrašnje perspektive vozila katastrofalne. Slike krajolika koji promiče djeluju kao u crtanom filmu.
Kada govorimo o glumi, moram reći da se ona kreće od izuzetno loše do odlične. Likovi ekipe sa početka filma su loše odrađeni, a glavna ženska uloga je takođe katastrofalna. S druge strane, profili kriminalaca su izvrsni, a posebnu pohvalu bih uputio Tameru Hassanu u ulozi Chaveza.
"Wrong turn 3" me je odlično zabavio i nije mi bio dosadan ni u jednom trenutku, ali ipak je za nijansu slabiji od prvog i drugog nastavka.

Photobucket

- 13:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 10.10.2009.

Drag me to hell (2009)

Režiser: Sam Raimi
Uloge: Alison Lohman, Justin Long, Lorna Raver, Dileep Rao, David Paymer, Adriana Barraza...
Ocjena: 4,4/5 yes

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
U Pasadeni, California, 1961., mladi meksički par odlazi kod medija Shaun San Dena-e skupa sa sinom, koji se ne osjeća dobro otkako je ukrao srebrnu ogrlicu iz ciganske kočije. Ali tokom seanse, demonske ruke odvlače dječaka u pakao. Četrdeset godina poslije, radnja se prebacuje na Christine Brown koja ima dobar posao u banci, sjajnog dečka i uz to još očekuje unapređenje u karijeri. Kada na zahtjev svog šefa odbije produžiti rok za otplatu hipoteke staroj ciganki, ova je počne preklinjati na koljenima, ali Christine da bi postigla unapređenje odbije da joj pomogne. Uvrijeđena i ponižena starica ju sačeka u podzemnoj garaži te ju napadne fizički i pri tome je prokune. Christine neplanirano odlazi te večeri kod proroka koji joj saopštava da je na nju bačena strašna kletva zbog koje će za tri dana završiti u paklu. Kada zle sile počnu davati nagovještaje nadolazeće strahote, Christine pokušava preduzeti sve mjere kako bi poništila kletvu.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
"Drag me to hell" me je zainteresovao prije svega neobično visokom ocjenom na sajtu IMDb, što je zaista rijetkost za horor filmove snimljene u posljednjoj deceniji. Moram priznati da su mi očekivanja bila iznimno visoka jer su ga na svakom koraku hvalili, ali isto tako ću reći da ih je u velikoj mjeri i opravdao. Odavno sam se prestao trzati na scene iz horora, i zaista ne pamtim kada mi je neki bio strašan, tako da se po tome ni ovaj ne razlikuje ni najmanje od mora drugih. Čak naprotiv, i onim plašljivijim gledaocima ne bi bio mnogo strašan, jer imam dojam da se ovdje nije toliko ciljalo na izazivanje straha. Ono što je karakteristično za ovaj film je obilje gadnih scena, zbog kojih bi se vrlo lako moglo desiti da oni slabijeg želuca povrate. Nisam gadljiv inače, ali sam na nesreću baš večerao dok sam gledao film, i definitivno nisam mogao završiti obrok. Ubjedljivo jedan od gadnijih filmova koje sam gledao, po tom pitanju. Ono što je interesantno je da je film u neku ruku i komičan. Možda ja nisam normalan, ali sam se prilično ismijao, što pojedinim scenama, što reakcijama osoba u društvu dok su poskakivale uz pojedine scene filma. Film će možda biti i strašan ljudima koji ne gledaju toliko često horore, ali već uhodani ljubitelji horora neće se mnogo trzati. "Drag me to hell" je dosta originalan što očito potvrđuju i pozitivne kritike, a tematika će većini biti dosta dopadljiva. U glavnoj ulozi se pojavljuje ne baš tako poznata glumica Alison Lohman, a njenog dečka glumi Justin Long kojeg smo imali priliku gledati u oba nastavka horora "Jeepers creepers". U ulozi Sylvije Ganush pojavljuje se Lorna Raver poznata po epizodnim ulogama u popularnim serijama "Desperate housewives", "Malcom in the middle", "Bones" i drugima. Raven je za potrebe tumačenja lika morala da uči mađarski akcenat. Budžet filma od 30 miliona USD je i te kako opravdan dobrim efektima. Interesantno je i to da je priča napisana deset godina prije nego što je snimljen film. "Drag me to hell" je svakako film za pogledati (i opet napominjem, bez hrane) jer pruža 99 minuta dobre zabave.

Photobucket

- 01:08 - Komentari (6) - Isprintaj - #

petak, 09.10.2009.

Haunted forest (2007)

Režiser: Mauro Borrelli
Uloge: Sevy Di Cione, Adam Green, Mark Hengst, Naomi Ueno, Jennifer Luree, Kiralee Hayashi...
Ocjena: 2,2/5 zijev

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
Vođen misterioznom prošlošću svog djeda, Sean skupa sa dvojicom prijatelja odlazi u šumu kako bi pronašao neobično stablo o kojem je čitao u knjizi koju je naslijedio od svojih predaka. U legendi se istovremeno spominje duh djevojke koja živi u šumi i obilježava svakog slijepog putnika, nakon čega on obolijeva i umire. Nakon što ujutro jedan od prijatelja nestane, ostala dvojica kreću u potragu za njim. Pri tome nailaze na djevojku čija se prijateljica takođe izgubila u šumi, pa se međusobno udružuju ne bi li ih pronašli. Istovremeno, u šumi se nalazi i poremećeni lovac koji je u službi djevojke duha, pa zbog toga lovi ljude kako bi ih žrtvovao njoj. Sean će se na putu otkrića legende suočiti sa razjarenim duhom Satinke, djevojke duha koja ga želi zarobiti u šumi jer ih vezuje zajednička prošlost.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
Nakon što sam po koji put pretresao police videoteke u potrazi za dobrim naslovima, bio sam prinuđen da biram i naizgled ne baš privlačne filmove. I tako sam već krajnje očajan posegnuo za kutijom ovog filma, jer mi se činila kao najmanje zlo od svega ponuđenog. Odmah po startu filma bilo mi je jasno da se radi o niskobudžetnom hororu. Ali, ipak sam odlučio da mu pružim šansu, iako me je razočarala činjenica da na samom početku nema nijednog ženskog lika. S druge strane me je to i zainteresovalo jer nisam imao priliku gledati horore bez djevojaka. Međutim, kasnije se u radnju uključuju i dva ženska lika, od kojih na jednu ne bih prislonio ni bicikl. Film ima simpatičnu ideju, ali nedovoljno novca i mašte za realizaciju iste. Duh Satinke previše podsjeća na onu spodobu iz filma "Grudge", a specijalnih efekata slabo da i ima. Film je daleko od dobrog, ali s druge strane nemam srca da kažem ni da je totalno smeće jer ima neku svoju čar i svidjelo mi se nekoliko detalja koji odudaraju od klasičnog horor pristupa koji svakodnevno viđamo.

Photobucket

- 01:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 03.10.2009.

Train (2008)

Režiser: Gideon Raff
Uloge: Thora Birch, Gideon Emery, Kavan Reece, Derek Magyar, Gloria Votsis, Todd Jensen, Koyna Ruseva...
Ocjena: 4,0/5 yes

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
Grupa američkih sportaša (uključujući i ženski dio populacije) nakon takmičenja u Bugarskoj i ludog tuluma, propuste prevoz kući, tako da su prinuđeni da putuju nekim lijevim vozom. Istovremeno u dotičnom vozu se nalazi i organizovana grupa koja kidnapuje strance i vadi im organe, kako bi iste prodali onima koji ih skupo plate. Igrajući istinu i izazov, Todd dobija zadatak da go prošeta kroz cijeli voz. Nakon što se to veče ne vrati u društvenu prostoriju, a sutra njegov ležaj u kupeu zatekne prazan, njegova djevojka Alex digne uzbunu. Ekipa postaje sumnjičava, i nakon što počnu istraživati vagone, shvataju šta se krije u pozadini priče, ali smrtonosna vožnja ubrzo postaje borba za goli život.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
"Train" je film sa Screamfest festivala, prvobitno zamišljen kao remake horora "Terror train" iz 1980., ali je kasnije izrastao u originalan projekat. Ovo je jedan od filmova kojim će neko biti oduševljen, a neko drugi će reći da je smeće. Dakle, zavisi isključivo od podžanra koji dotična individua voli. Sam koncept priče, kao i lokacija na kojoj se radnja odvija ukazuje na veliku sličnost sa "Hostelom". Film bih preporučio onima kojima se dopao "Hostel", s tim da motiv ubistava nije zabava bogataša, nego vađenje i transplatacija organa, što smo već imali priliku da vidimo u filmu "Turistas". Meni se lično taj fazon dopada, zato što je sasvim moguće da se takvo nešto događa u svijetu i relativno je realistično. Gluma u filmu je solidna, a posebno bih izdvojio Thoru Birch u ulozi Alex. Kao i svaki uradak namijenjen prvenstveno američkom tržištu, i ovaj film ima svoje nelogičnosti prilagođene mentalnom sklopu tamošnje publike. Ali dobro sad, neću tražiti dlaku u jajetu. Sve u svemu solidan filmić, može se pogledati i više puta u razumnim vremenskim razmacima.

Photobucket

- 23:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #