|
Prvi post napisan
18.09.2004. u 23:26
"Uskoro će tolerancija doći do takvog nivoa da će pametnima zabraniti da razmišljaju, kako se ne bi povrijedili osjećaji glupih.
"M. A. Bulgakov
|
Bugenvilija
10.09.2007., ponedjeljak
Tofu a la vild
Bila djeca, otišla djeca. Kuhalo se i peklo svega i svačega, uglavnom vegetarijanski jer su djeca takva, a i mužić mi je takav sav i ja bi bila da ponekad mi ne narastu vampirski zubi željni mesine, pe se ubijem sa blizancima u nekim četveronožnim mrcinama travojeda, posebno onih australskih
Kod mene je pravilo da kad izgubim inspiraciju sa namirnicama u frižderu, krenem izmišljavati čuda i čarobirati. Tako je bilo i sad. Pojeli smo sve što se kupilo, smišljeno unaprijed. Pojeli i svu neku tjesteninu pripremljenu za tu priliku i zadnji dan ostali na sumnjivim namirnicama i bujnoj mašti.
Prekopah frižder uzduž i poprijeko i jedino što nađoh nepojedeno bio je tofu, sam gol i bezukusan. No da, nije da ga ne znam prirediti. Ovaj put sam polovila po frižkasu sve što je bilo interesantno i od toga složih malu ikebanu za umočiti nejestivi gadni tofu. Evo prve slike, što vam sve treba za nadolazeći recept
Dakle redom: - recept za dvije i pol osobe (dvije i pol zato jer smo to veselo smazali dana mužić i ja i ostao je batrljak od šnitice i pol tofua, znači za pol osobe ako ne i manje)
Soja sos - crni
Sezamovo ulje - za pokrit tavi dno
Malo maslinovog ulja- žlica i pol (može ali nije uvjet)
Tofu običan nezačinjeni - 2x 200 grama
Limunova trava - Zitronengras - žlica
Đumbirova pasta - Ginger paste - žlica
Zelena Curry pasta - žlica
Žlica senfa
Dva češnja češnjaka - sitno usitnjena
Basmati riža - šalica od 2 dcl za dvije i pol osobe
sol- ZAKONOM ZABRANJENA!
Sad sam izgubila nit jer mi je fokus bio na klinčadiji koja kenjka po noći, pa dok saberem misli, koje su već blago na poćinku... eto...
Dakle, hm...gdje smo ono stali...
Aha, dali smo slike potrebnih namirnica. Problem je što se kod nas tj vas (u Hr) ne da baš samo tako poloviti sve potrebne stvari. To ja imam doma i kad nemam niš drugo onda to izvlačim iz rukava. Sve se to da zamijeniti sa nekim drugum mirodijama, recimo limunsku travu lako nadomijestimo sa melisom nema frke, đumbira ako nema u pasti sigurno ima svježeg, dapače. Curry pastu možemo i sami napraviti i tako dalje i bliže i slično...a i pisala sam već o tome, ima negdje i recept za samouke :)
Tofua sigurna sam da kod vas ima za kupiti i to baš ovog običnog najobičnijeg koliko ćeš. Finijih sorti nikad nisam vidjela ali ne znači da ih nema, makar za moj recept je ovaj obični najobičniji baš pravi primjerak roda svoga tofuovskoga...
Tofu sad vještim pokretima narežemo na tri šnite po feti, ovako nekako:
Slijedeća faza je doziranje za marinadu:
Tak je to, po žlica ovoga i onoga... i u to umješati 4 do 6 žlica soja sosa i dobro umutiti žlicom.
Zatim sređivati šnitu po šnitu da jednaka količina smjese zadovolji svaku šnitu...
prek svega nakapati još par kapi sosja sosa ako nemate dovoljno materijala za pomočiti sve dijelove ali sa tim omjerom bi to trebalo zadovoljavati.
Sad taj složenac ostaviti po strani i skuhati rižu i spremiti sos i salatu.
Tko ne zna, Basmati je bijela fina riža dugog zrna, izuzetno ukusna, mirisna i kvalitetna. Kuha se 5 do 10 minuta i potrebno je za ovaj recept za dvije i pol osobe skuhati 2 i po dcl riže (šalica za čaj) i zaliti je sa 3 dcl vode, malo posoliti i dodati kap sezamovog ulja na dno lonca. Kuha se nakon što zakipi na laganoj vatri dok se ne naprave rupice na površini. U prosjeku 8 minuta. Ostaviti poklopljeno prije upotrebe bar 10 minuta i maknuto sa vatre ili grijačeg mjesta.
Salata koja uz ovakvo jelo dobro prija su sve salate koje vole dugo stajati prije konzumiranja. To su redom, kupus, koromač (preferiram), cikla, repa (nju ne volim ali prija), mrkva naribana, krastavac sa vrhnjem.
Meni je momentalno najdraži koromač jer mu je sad sezona i svjež je i sočan i sa finim jabučnim octom i maslinovim uljem baš odgovara ljutoj i jako začinjenoj hrani kao ravnoteža. Salatu kušati tren prije iznošenja na stol, koromač često popije sav ocat pa ga treba pojačati.
Sos je po izboru, glavno je da sadrži kiselo vrhnje, čili, senf i đumbir. Mora biti nekuhano i hladno. Omjer snaga prepuštam igračima :))
Može i bez sosa.
Za ispeči tofu trebate ako želite sočan i fini "odrezak" malo maslinovog ulja i dosta sezamovog. Prije nego bacite komade tofua u tavu, presijecite ih na pola, tako da dobijete duplo više komada ali manjih primjeraka. Lakše stanu u tavicu, a i kasnije se lakše konzumiraju, posebno kod munjenih osoba koje jedu hranu štapićima (kao ja recimo). Vatra bar 2 i pol za struju, za plin se ne sjećam više koji je bio odnos. Možete i zanemariti onaj postotak maslinovog ali je puno, puno, puno ukusnije sa. I na kraju pečenja (bar 3 minute sa svake strane), kad je sve gotovo i kad se komadi tofua izvade u posudu za njih pripremljenu, ja dodam malo vode na zapržen češnjak i začine i sa drvenom kuhačom izgratam sve u smjesu i nakon malo dinstanja dobijem gusti saft koji prelijem preko tofua, tako pripremljen može slobodno izaći na stol.
Dobar tek želim svima koji će to kušati. Znam da se neće razočarati
|
|
|