Udruga Mlada pera


Postanite član Kluba podupiratelja mladih literata. Svaka donacija je dobrodošla. Time se i Vi pridružujete našim naporima za unapređenje literarnog izražavanja i obrazovanja djece. Svima HVALA!Spomenuli su knjigu:Dnevnik.hr - Naš bloger izdaje knjigu

E-medjimurje - U "Mamici" promocija knjige "Konobari, kurve i političari"Tko o kome, ja po svome

19.08.2013., ponedjeljak

Još par fusnota o ljetovanju
Da još malo upotpunim ovogodišnje turističke doživljaje i zapažanja, budući da se moj ovogodišnji boravak kod tasta i punice na otoku Pagu produžio.
Dok sam čekao da se u Novalji otvori mesnica (bila je inače otvorena, ali im je došla roba pa su je zatvorili na sat vremena), sjeo sam na obližnju terasu kafića da popijem omiljeni "ajriš kapućino", i skužim da i gosti za ostalim stolovima isto čekaju dok se mesnica opet otvori pa usput razgovaraju o ljetovanju, koliko tko dugo već dolazi u Novalju (ima nas iz onih vremena svakodnevnih redukcija struja i nestašice vode), i malo pomalo dođu na red Konzum i Plodine. Osoblje neljubazno, arogantno, a nekima je upitna i higijena. I svi imamo isti doživljaj, izložena jedna cijena, ali na blagajni Vam naplate drugu (višu naravno). I to ne za jedan proizvod, na deset artikala na računu najmanje za dva cijena nije u redu (SVI smo to doživjeli), a jedan se kune da prodaju i kruh od dana prije. Nadajmo se da stranci to nisu primijetili, iako ako pomnije pogledate, stranci koji godinama dolaze kod nas na ljetovanje na izlasku kontroliraju račun - znači ipak su se već opekli!
Idem drugi dan u Gajac, sjedim na terasi i uočim jednog dječaka kako izlazi iz marketa, kupio je kruh, mlijeko i CIGARETE! Pa gdje je nestala zabrana prodaje cigareta maloljetnicima? Pa onda skužim da se i alkohol prodaje maloljetnicima bez problema na ljetnim terasama, noćnim klubovima (zar nemaju zakonsko ograničenje izlaska do 23 sata?), u trgovinama - glavno da je zarada!
A vidim došla i Grla iz Ravnih kotara prodavat na tržnici "svoje" voće i povrće, rakije, vino, prošek i sl., no bez fiskalne blagajne i bez straha od inspekcije, valjda ima dobro zaleđe.
I mislim si kako Linić ima problema s proračunom, a zapravo ima problema s inspektorima. Malo prije sam pročitao jedan blog o umirovljenicima, pa evo prijedlog, nek angažira umirovljenike za kontrole, oni će mu za malu naknadu u tren oka napuniti proračun kaznama!

Doživjeli smo ove godine i Prvu ribarsku večer u Zubovićima. Grupa mladih entuzijasta iz DVD Barbati potrudila se napraviti nešto u turističkoj ponudi ovog mjesta, gdje se već godinama (točnije najmanje dva desetljeća) nije ništa promijenilo u ponudi, osim što se smanjila plaža (napravljena je cesta ispred kuća koja je bez najmanjeg problema mogla ići i IZA kuća). Imali su mladi entuzijasti nekih grešaka u organizaciji, no siguran sam da će ih izbjeći dogodine, a okupljeni (i to ne u malom broju) su se dobro zabavili, pojeli i popili, iako je repertoar grupe "Differo" bio sve samo ne "ribarski".

I jedan još posebno lijep doživljaj: kćer mi je pročitala na ljetovanju knjigu "Ubiti pticu rugalicu" i prozvala me Atticus, što smatram velikim komplimentom i priznanjem kao roditelju!

Oznake: Zubovići, Ljetovanje.., fešta


- 17:23 - Ajd sad ti po svome (5) - Isprintaj - #


02.08.2013., petak

Ljeto je, poigrajmo se


Prvo u pijesku:

A zatim bojama:

Oznake: oslikavanje, Ljetovanje.., igre u pijesku


- 09:37 - Ajd sad ti po svome (0) - Isprintaj - #


31.07.2013., srijeda

Svi putevi vode u Hrvatsku (ili ne?)Da nešto nije u redu postalo mi je jasno kad sam se skinuo sa autoputa kod Žute lokve i preko Senja po Jadranskoj magistrali nastavio voziti prema Prizni, trajektnom pristaništu prema otoku Pagu. Nije me prestigao ni jedan auto, niti sam naletio na kakvu kolonu ili pretekao koga, jer nikog nije bilo na cesti. Kad sam stigao u Priznu, kupio kartu za trajekt (po novoj, naravno, višoj cijeni), čekao sam ukrcaj na trajekt. Pred polazak, ukrcalo se 8 (slovima: osam) automobila na trajekt za otok Pag, a bila je sredina mjeseca srpnja, 19:30 sati. A još u podne na dnevniku su govorili o brojnim turistima!
Dobro, ima to i dobrih strana, neću imati problema s parkiranjemwink
I stignemo moja kćer i ja na odredište, selo Zubovići na otoku Pagu. Pametno sam se oženio, uzeo ženu s mora da imam gdje odlaziti na ljetovanje - ja sam valjda jedina osoba koja ide na godišnji bez novaca i s praznim prtljažnikom, a vraćam se s mora punog novčanika i punog prtljažnika. Barem je tako bilo do ove godine! Jer, moj tast (kojeg kao i moja djeca zovem Dide) ima grožđe kardinal, kojeg sam običavao prodavati na tržnici u Gajcu, sav prihod je išao meni (čitaj: mojoj obitelji), hodao bih u ribolov, pa kad se zalomila koja dobra orada prodao bih je ugostiteljima, a navečer sam znao i pomagati u konobi kod ženine rodbine, pa je i tu kapnulo novaca. I onda bih, nakon povratka kući, platio zaostale račune, vratio dugove i bio sretan kako sam se financijski stabilizirao. E da, tako je bilo do ove godine.
Konobarenje ove godine otpada, prošle godine sam imao srčani pa sam na bolovanju, na more sam i došao u prvom redu da plivam i da šetam, ostaje grožđe i ribolov.
Priča mi Dide da je grožđe slabo ove godine, no bit će barem nešto malo, uhvatit ću barem 1000 kn. I odosmo mi pogledat vinograd, a kad tamo Slovenci si sami beru grožđe, još kaže djevojčica mami da smo i mi došli nabrat grožđe gdje si oni berurofl Ajde, uhvatit ću barem 500 kn.
Kaže Dide da mu sutra pomognem dignuti vrše, na što veselo pristajem. I zaputimo se sutradan mi dignuti vrše, kad vidi vraga, upravo ih digli Slovenci, vele, slabo ribe ove godine!
Ti Slovenci su baš čudni ljudi, dolaze iz one male zemlje Slovenije, pa valjda pate od klaustrofobije, i čim izađu iz Slovenije, kao da ste pustili psa sa lanca. Evo na primjer, jučer mi TV slučajno ostao na jednom slovenskom programu, emitiraju Novice, a ono pola vijesti "iz hrvaškega" - tako su mali da nemaju niti dovoljno vijesti iz Slovenije pa popunjavaju vijestima iz Hrvatske, i tako se tu osjećaju ( i ponašaju) kao doma!
Morali bi se u turističkoj propagandi ipak više okrenuti drugim zemljama, poznato je da najviše troše Rusi i Englezi. Da nam je dovesti više Engleza, sve pivovare bi odlično poslovale, dapače, trebalo bi otvoriti i nove, a to su odmah nova radna mjesta. Sve bolji gosti su i Česi I Poljaci, prošla su ona vremena kad je jedna češka obitelj u restoranu naručila bocu mineralne, danas su oni dobri potrošači.
No to naša Vlada vjerojatno već zna, iako mi se čini da je Linić jedini ministar koji radi. Da nema Milanovića koji ga koči zbog HNS-a, i naravno, HNS-a, Linić bi već puno toga riješio. Recite Vi što hoćete, ali Linić zaista pokušava napraviti nešto, a ne samo prodavati prazne priče. Ne boji se niti protiv banaka niti protiv Todorića, no ostali ministri ga sputavaju. Nikad u životu nisam glasao za HDZ, i danas mi je ta stranka sinonim za korupciju i na dnu mi je svih stranaka, no ozbiljno joj se približava HNS, takav nepotizam nije viđen niti u komunizmu! Koliko još generacija treba da se pojave novi političari, jer ovi se neće maknuti dok ne umru, a njihova djeca su opet odgojena po njima, znači nema spasa. Mala svjetlost se pojavila sa Laburistima, no izgleda da i oni znaju što neće, ali ne znaju što hoće, iliti, imaju primjedbu i kritiku na sve, ali nikakav prijedlog za nešto!
No dosta u ovom blogu, slijedi nagradno pitanje: Nabroji po čemu su sve slični Bandić, Mamić i Kerum?

Oznake: Ljetovanje.., Vlada


- 12:48 - Ajd sad ti po svome (8) - Isprintaj - #


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2018  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Veljača 2018 (1)
Siječanj 2018 (1)
Rujan 2017 (2)
Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (3)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Kolovoz 2016 (1)
Studeni 2015 (19)
Listopad 2015 (19)
Rujan 2015 (12)
Kolovoz 2015 (8)
Srpanj 2015 (11)
Lipanj 2015 (12)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (10)
Ožujak 2015 (14)
Veljača 2015 (12)
Siječanj 2015 (15)
Prosinac 2014 (13)
Studeni 2014 (9)
Listopad 2014 (6)
Rujan 2014 (12)
Kolovoz 2014 (8)
Srpanj 2014 (5)
Lipanj 2014 (2)
Studeni 2013 (10)
Listopad 2013 (7)
Rujan 2013 (9)
Kolovoz 2013 (8)
Srpanj 2013 (1)
Kolumne by Gorkić Taradi