Film: Zeleni krvotok Hrvatske

23.02.2020.

Čast mi je predstaviti moj novi film, Zeleni krvotok Hrvatske:

Oznake: rijeke, film

VIDEO: Najbolje destinacije za planinarenje u Hrvatskoj

22.02.2020.

Hrvatska nije zemlja visokih planina kao što su Alpe, ali svejedno pruža velike prilile za planinarenje. Pogledajte u videu naš Gorana Šafareka.




Hrvatska nije zemlja visokih planina, ali značajan dio naše zemlje je u gorskom području. Planinska područja su ujedno, uz rijeke, i najdivljiji dio Hrvatske.

Planine su istaknuti dio naše zemlje, iako se ne visinama mogu mjeriti s Alpama, čak ni s ostacima Dinarida. Najviši vrh, Sinjal na Dinari doseže tek 1831 metara nad morem. Unatoč tome, svojim krajolicima i divljinom nadoknađuju visine. U njima vlada divljina, pa na njima žive vuk, ris i medvjed, da nabrojimo najveće zvijeri. Na njima rastu i brojni biljni endemi.

Kao i priroda općenito, planinska i gorska područja možemo podijeliti u panonski i krški dio. Prvi dio su izolirane, dio starog europskog kopna. Drugi dio čine Dinaridi, mlađi karbonatni lanac nastao izdizanjem morskog dna udarom afričke u europsku ploču. To su naše najatraktivnije planine poput Velebita.

Hrvatska ima dugu tradiciju planinarenja, postoje brojna planinarska društva kao i nacionalni savez. Nebrojene staze, planinarski domovi i skloništa omogućuju posjet najljepšim i najdivljijim predjelima Hrvatske.

Oznake: planine

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.