Živi dravski sprudovi

09.06.2011.

Udruga Baobab provodi istraživanje ptica Podravine.

Pogledajte kakvo blago imamo na dravskim sprudovima!

Incident na Soderici i kampanja „Vratimo život otočićima na Šoderici“

Prošli tjedan se na Šoderici desio nemili događaj. Za vrijeme istraživanja ptica na ovom jezeru u sklopu projekta „ptice Podravine“ Udruge Baobab, na Gorana Šafareka je izrazito nasilno verbalno (vrlo vulgarne psovke i prijetnje fizičkim nasiljem) nasrnuo jedan od vlasnika nelegalnih objekata na otočićima na Šoderici. Šafarek je ujedno i izviđao lokacije za snimanje dokumentarnog filma o podravskim šodericama u produkciji Hrvatske televizije. Što je najgore, čamac s Goranom Šafarekom nije bio ni blizu samom otoku kad ga je vlasnik nelegalnog objekta počeo tjerati podalje i kasnijom analizom uz pomoć GPS uređaja i softvera GIS je utvrđena udaljenost od 175 metara. Čamac tom prilikom nije ni išao u smjeru objekta na otoku (prijetnje su nastale kasnije, kada je čamac morao proći s druge strane).

Ne samo da su neodgovorni pojedinci prisvojili otočiće nego i drugima nasilno sprečavaju korištenje jezera. Ono još gore, potpuno onemogućuju prirodnu funkciju ovih otočića. Ti su otočići prilikom kopanja ostavljeni upravo zbog mriještenja riba i gniježđenja ptica. Ptica danas na Šoderici gotovo i nema; jezero takve veličine i bogatstva bi trebalo imati mnogo veću brojnost pataka, lisaka te ostalih ptica.

Ovom prilikom se ne osvrćemo na gradnju na ostalim dijelovima i ovog i ostalih jezera shvaćajući cijelu problematiku, no otočići na Šoderici zaslužuju da budu vraćeni u prvobitnu funkciju.

O nelegalnom naseljavanju otočića bit će obaviješten komunalni redar Općine Legrad i Općine Drnje kojemu je i predana prijava. Ovom prilikom pozivamo župana i načelnike općina te sve dobronamjerne korisnike ovih prostora da se otočići „vrate“ jezeru i svim njegovim ljudskim korisnicima.

Što je najžalosnije, Udruga Baobab je u timu za razvoj birdwatchinga – turizma promatranja ptica koje će Hrvatska jako razvijati ovih godina. Upravo ovaj projekt Udruge Baobab u velikoj mjeri ima za cilj razvoj turizma u Podravini, no zbog prisvajanja pojedinaca trpi cijela zajednica.

Nedavno je na konferenciji o turizmu promatranja ptica u Lonjskom polju prikazan primjer kako zaštita minimalne površine močvarnih područja može značajno obogatiti ornitofaunu nekog područja, a time privući veliki broj turista. Koliko se promatranje „nekakvih“ ptica u našem društvu nama činilo smiješnim, u svijetu postoji gotovo 100 milijuna promatrača ptica koji su spremni potrošiti značajna sredstva te prijeći velike udaljenosti da bi ostvarili svoj hobi. Naravno, ptice su jedan od komadića slagalice kako oživjeti Šodericu. Prema riječima njemačkog stručnjaka dr.sc. Martina Schneidera-Jacobya, Hrvatska ima golemi potencijal kojeg uopće ne koristi upravo zbog pojedinaca poput ovih.

Udruga Baobab zato kreće u kampanju „Vratimo život otočićima na Šoderici“ s namjerom vraćanja Šoderici njenih letećih i plivajućih stanovnika, na radost, ali i ekonomsku korist svih nas.


Izdana monografija "Rijeke Hrvatske"

06.06.2011.

Monografija autora Gorana Šafareka i Tomislava Šolića "Rijeke Hrvatske" ovih dana je izašla iz tiska.

Kratak opis monografije možete naći na stranicama: letak o monografiji

Knjigu možete naručiti narudžbenica

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.