Pismo Swobodi: Hrvatska je obmanula EU glede vodnog gospodarstva te time ismijava institucije i zakonodavstvo EU!

18.05.2011.

Europski stručnjaci iz projekta Twinning tvrde: upravljanje vodama u Hrvatskoj je zastarjelo, skupo i s ogromnim posljedicama za gospodarstvo i okoliš!

Još prije dvije godine je objavljen završni izvještaj Twinnings projekta koji je u Hrvatskoj dvije godine pokušavao sprovesti Okvirnu direktiva o vodama. Hrvatske vode i nadležno ministarstvo „skrivaju“ ovaj dokument koji javno kritizira gospodarenje vodama.
2000. godine, uvedena je nova direktiva u zemljama članicama Europske Unije: Okvirna direktiva o vodama (ODV), središnji dio suvremenog i ekološki prihvatljivog upravljanja u Europi. Kao zemlja pristupnica, Hrvatska je obavezna integrirati sve direktive EU-a, kao i Okvirnu direktivu o vodama. To ne uključuje samo transponiranje direktiva u državne zakone, već i praktičnu implementaciju u svrhu ispunjavanja zahtjeva u Direktivi.

Kako bi olakšala implementaciju ove nove i zahtjevne Direktive, Hrvatska se prijavila za podršku u obliku EU Twinning Projekta s Njemačkom kao senior Twinning partner, i Nizozemskom kao junior partnerom.
Okvirna direktiva o vodama je smjernica za upravljanje vodotocima nastala novim shvaćanjem rijeka kao vrlo važnim dijelom ljudskog krajolika te po kvalitetu života, ali je jasno pokazala i ekonomsku korist od očuvanih rijeka. Europa je na temelju stručnih i znanstvenih spoznaja uvidjela da se reguliranjem rijeka ne uništava samo prirodna baština, već i stvaraju velike ekonomske štete. Reguliranjem rijeka pada razina podzemne vode, povećava razorna snaga vode i opasnost od erozije i poplava. Direktivu su radili najbolji znanstveni umovi Europe koji su shvatili svu korist od očuvanih rijeka i svu štetu neprimjerenih regulacija. Dakle moderna znanost je ustvrdila, a EU upisala u zakone.

Glavna misao direktive je: dajmo rijekama prostora, a ne tiskajmo ih u kanale! Drugim riječima, cilj ove Direktive je zadržati prirodni tok voda ili ih vratiti u prvobitno stanje. Dok je opravdano u naseljima, industriji, intenzivnoj poljoprivredi, masovno i neselektivno reguliranje vodotokova u Hrvatskoj van naselja potpuno je u suprotnosti WFD-u i dobroj praksi u EU odnosno oživljavanju rijeka kao prirodne obrane od poplava, erozije te samopročišćavanje voda koju svi pijemo.

Ovaj izvještaj nije nikakav pokušaj EU-a da upravlja našom zemljom već samo rezultat brojnih znanstvenih istraživanja koji pokazuju smjernice za upravljanje vodama. Konačno htjeli ili ne htjeli, morat ćemo i mi upravljati vodama na održiv način.

Završni izvještaj Twinnings projekta zaključuje da je: sadašnje upravljanje vodama zastarjelo, šteti okolišu, preskupo je, stvara mnogo štetnih posljedica, uništava mnogobrojne korisne funkcije rijeka.

Hrvatske vode i nadležno ministarstvo ne samo da ne rade po načelima ODV već ju i „skrivaju“, zajedno s zaključcima projekta Twinning i moderne znanstvene spoznaje o gospodarenju vodama od građana RH da bi oni i dalje bili uvjereni kako se rijeke i potoci moraju regulirati van naselja kao obrana od poplava i štetnog djelovanja voda. Hrvatske vode i kooperanti se pokrivaju strukom koja je ovdje iskorištena za kao paravan za profitabilne aktivnosti.

Jednostavan je razlog za to – većina regulacija van naselja je nepotrebna, na to se troše stotine milijuna kuna, a da li je jedini smisao toga „okretanje“ novaca slivnih voda prema kooperantima, neka odredi DORH i USKOK. Smatramo da je neispunjavanje Okvirne direktive o vodama usko povezano s korupcijom u vodnom gospodarstvu!

Hrvatske vode su postojećim skupim gospodarenjem s još skupljim posljedicama ogromni ekonomski teret za Hrvatsku. Novci su se mogli iskoristiti u zdravstvu, školstvu, znanosti, a ne u aktivnostima koje uzrokuju okolišne i gospodarske štete!

Cijeli dopis medijima pogledajte ovdje:
Pismo Swobodi ZA MEDIJE Final


Pismo g. Swobodi pogledajte ovdje:
Complaints Swoboda Management Croatia

Kratak promotivni film o prvom regionalnom parku u Hrvatskoj "Mura Drava".

16.05.2011.




Snimio: Goran Šafarek iz Udruge Baobab
Montaža: Goran Šafarek i Andrej Bunić

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.