Biograd na Moru (VIDEO)

10.09.2022.

Puno sam puta prolazio kroz Biograd, najviše radeći na Vranskom jezeru, ali i na putu za Pašman. Sad sam konačno imao malo vremena da obiđem i sam grad. Kako to izgleda, pogledajteu videu:

Oznake: biograd na moru

Trogir (VIDEO)

03.09.2022.

Puno sam boravio u Dalmaciji, par puta prolazio kuz Trogir, ali nikada skrenuo i stao. Konačno sam krajem ovog ljeta skočio iz Rogoznice na jendu noć. Trogir je zaista divan, nisam očekivao da će biti tako dobar. Evo kratak video, šteta što nisam imao vremena za više...

Oznake: Trogir

Crna rijeka (VIDEO)

25.08.2022.

Plitvička jezera nastaju od Crne rijeka i Bijele rijeke. Ove dvije rijeke spajaju se u Maticu koja se širi i utječe u Prukljansko jezero, prvo u nizu plitvičkih jezera. Crna rijeka dobila je ime od duboke sjene koja vlada u gustoj šumi bukve i jele. Mnogi su trupci prevaljeni preko rijeke. Također, mahovine u koritu koje joj daju tamni obris na dnu (iako su zapravo tamno zelene). Crna rijeka izvire između kamenja podno visokih litica u podnožju planine Kik na 670 metara nad morem.

Oznake: Plitvička jezera, plitvice

Slap Bilušića buk na rijeci Krki (VIDEO)

24.08.2022.

Bilušića buk jedan je od manje poznatih slapova na rijeci Krki, zbog toga je i manje posjećen. Do njega je uređena planinarska staza, a Nacionalni park Krka postavio je i stol te edukativne table.

Bilušića buk prvi u nizu slapova rijeke Krke. Čine ga dvije glavne stepenice i još nekoliko manjih na dužini od 300 metara s ukupnim padom od 22,4 metra.

Iako na slap ne utječu izgrađene hidroelektrane, u prošlosti je više puta miniran radi sprečavanj apoplava u polju uzvodno.

Uz slap su dvije napuštene mlinice.

Pogledajte ga u videu:


Oznake: Krka, slap, Bilušića buk

Jezero Torak (VIDEO)

17.08.2022.

Torak u dolini rijeke Čikole jedno je od najljepših jezera u Hrvatskoj, gotovo potpuno pravilnog okruglog oblika. Nalazi se u donjem toku Čikole, blizu ušća s Krkom. To je zapravo 30-50 metara dubok izvor čija se voda koristi za vodoopskrbu okolnog kraja.

Može ga se lijepo vidjeti s vidikovca kod Goriša, a planinarskom stazom može se i spustiti do njega.

Pogledajte ga u videu:


Oznake: čikola, Torak, Krka

Stari grad Ozalj (VIDEO)

15.08.2022.

Rijeka Kupa na izlasku iz svoje živopisne doline u nizinu prema Karlovcu čuva jedan povijesni i arhitektonski biser.

Na povišenoj litici nad rijekom izgrađen je srednjovjekovni grad Ozalj, gdje su ljudi boravili još i mnogo prije toga. S vremenom je pretvoren u dvorac (18. st.).

Nisam stigao i unutra, bit će duži video idući put ;)

Oznake: Ozalj, Kupa

Vodenica na Mrežnici (VIDEO)

Puno sam boravio na Mrežnici, a jedna od najljepših stvari iz slapove i mirno zelenilo su mlinice (vodenice). Nekad se tu mljelo žito, no danas su one mahom napuštene. Neke su u potpunosti nestale, od drugih su ostali temelji, no neke su više manje sačuvane. Ova u Katićima jedna je od najočuvanijih i njaljepših.

Pogledajte je u videu:

Oznake: mrežnica, mlin

Novigrad na Dobri (VIDEO)

14.08.2022.

Novigrad na Dobri kod Karlovca ne krije samo jednu povijesnu i arhitektonsku atrakciju, već dvije. Stari most na rijeci Dobri tako je lijepo uklopljen, a odmah uz njega je i kupalište na ovoj rijeci. Most na Dobri sagrađen je od klesanih kamenih blokova, ima 10 otvora i zidanu ogradu dugu 122 metara. Na žalost, dijelovi mosta očito su na nevješt način popravljani modernim materijalima.

S mosta se na brdu iznad doline Dobre uzdiže stari grad,odnosno utvrda. Na žalost, ne može se ući zbog renovacije, ali i izvana se vidi ovo lijepo povijesno zdanje.

Pogledajte video:


Oznake: novigrad na dobri, Dobra

Kraljičina plaža (VIDEO)

09.08.2022.

Prema američkom Travel Channelu, ninska Kraljičina plaža proglašena je među najljepšim u cijelom svijetu. Kako i ne bi kad se prostire na 3 kilometara, a i prava je oaza bioraznolikosti.

VIDEO:

Oznake: nin

Otok Krk (VIDEO)

29.07.2022.

Otok Krk uz Cres je najveći naš otok. Lako je doći iz kontinenta i zbog toga je popularan. Pruža lijepe plaže, stare kamene gradove i sela, očuvanu prirodu, ali i moderne resorte, kampove i hotele. Sviđa li vam se Krk?

Ovdje je i kratak video o dijelu ljetnih draži ovog otoka:

Oznake: Krk

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.