Vransko jezero (video)

30.03.2021.

Naše najveće prirodno jezero, Vransko jezero, nalazi se u Dalmaciji pokraj Biograda na Moru, vrlo blizu mora. Jezero s priobaljem ujedno je park prirode s manjim ornitološkim rezervatom u sjeverozapadnom dijelu, a uvrštavanjem na Ramsarski popis našlo se među najvažnijim svjetskim močvarnim područjima.

U Hrvatskoj postoji još jedno Vransko jezeri, ono na Cresu, ali sada se bavimo Vranskim jezerom u Dalmaciji.

Pogled s vidikovca na brdu Kamenjak dobro opisuje geografiju područja. Iza uskog pojasa kopna pogled potom prolazi dalje na razvedenu obalu Jadrana s otocima od kojih Kornati čine goli, kameni zid prema otvorenome moru. Dolje, u podnožju, krš se susreće licem u lice s prostranim tršćacima. Ta sredozemna močvara može se usporediti jedino s deltom Neretve. I dok je delta Neretve još uvijek nesretan spoj poljoprivrede, lova i zaštite prirode, a ekološki turizam je u povojima, Vransko jezero je park prirode koji postaje ponos ovoga područja. Krška brda sprečavaju pogled na drugu stranu, no satelitska slika otkriva mnogo plodnih polja u okolici Vrane, ali i prostranom području gotovo od Skradina do Zadra – Ravni kotari.

Danas je moguće obići jezero na nekoliko lokacija, najpoznatija je drvena šetnica u ornitološkom rezervatu gdje se prolazeći iznad vode i trske mogu vidjeti brojne vrste ptica, kao i naučiti o njima na edukativnim tablama. Kod Prosike se može uči u sportski kajak i provozati se jezerom, baciti udicu ili razgledati kulturnu baštinu od kamena. Oni sportskog duga će se zapute pješice i biciklom u brda iznad jezera. Na sreću, postoji i cesta do vidikovca Kamenjak se kojeg se tradicionalno čeka zalaz.

U novom videu otkrivam mnoge tajne ovog jezera:


O prirodnim vrijednostima jezera pročitajte na stranicama Priroda Hrvatske.

Pročitajte i vodič o jezeru

Oznake: Vransko jezero, Dalmacija

Poljski šturak VIDEO

Poljski šturak (Gryllus campestris) vrsta je kukca zrikavca poznatog po glasanju navečer. Žive u rupama u zemlji.


Poljski šturak je ravnokrilac iz skupne zrikavaca ili šturaka. Srodan je skakavcima. Valjkasta je tijela, velike glave, nitastih ticala, usnih organa prilagođenih za grizenje. Naraste do 23mm, a mužjaci su tek nešto veći. Crne je boje sa svjetlijim leđima.

Oznake: Životinje

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.