geomir

petak, 14.09.2012.

IDEMO NA JUG (6)

STOBI


U blizini mojeg trenutnog staništa su iskopine starog grada
o kojem sve lipo piše OVDJE
Red je da ga obiđem, al`frigaj ga, fali @Neverin !! cry
Pogledom iz Guglove perspektive vidimo da se nalazi
na sastavu Crne reke i Vardarai sa današnje moderne prometnicenepromašiv je!!Na kapiji nas dočekuje ubava Stobijanka…
opet,… fali @Neverin!!i plan grada.Odmah tu je polukružni teatarpored kojeg je kockarnicaa ni zatvor nije daleko.Imali javno kupatilo za muške,altroke,..... s podnim grijanjem,a manja banja, izgleda, beše za žensku čeljad.
Pitaj bloga, kad smo izgubili primat u ovim prostorijama!!?? sretanJedna od raskošnih kućasa podnim mozaicimareljefnim slikamau brojnim odajamaNa ulici javna češmas tekućom vodom iz obližnjih rijekaNa ovom mjestuneki Poliharmosizgradio sinagogua na njeno mjesto kasnijesagrađena hrišćanska bazilikaTu je domus Fullonicas ostatkom jednog stupaZatim još neistraženi rimski forum kao međunarodni project.
Eto posla @neverine!! sretanGlavna ranokršćanska bazilikasa krstionicomopločenom podnim mozaicimajelenimapaunovimai svašta nečimsa svodovima od kamena i ciglekoje mjesto je natkrivenoda bi se moglo, nesmetano od atmosferilija, raditi.Tu se nalazi i Via Sacrauz polukružni trg koji se također još otkopava.Kroz sve nas je vodio student Panče (blagodarime)i tumačio porijeklo i ljepotu palačas mozaičnim podovimakoji su djelomično oštećenizasipani pijeskom da bi bili sačuvani od ledaVrijedniji dijelovi su razneseni po muzejima,a ostaci gradežnih elemenata su razasuti uokolo.Zgodno su, i u stilu, napravljeni koševi za otpadke.Na sjevero zapadnom uglu vanjskog gradskog bedema
visoko uzdignuto vijori se Makedonsko sonce!!


- 22:01 - Komentari (2) - Isprintaj - #