geomir

četvrtak, 30.08.2012.

IDEMO NA JUG (2)

KAVADARCI

Odredišno mjesto i baza. Vidi i ovdjeČetrdesetak iljada žitelja ispruženouz riječicu Ludu MaruGrad sudara starog i novog na svakom korakuS lica sasvim druga slikaKuća starovremskai još jedna u sjenci stabla uz novogradnjuili ovakoja neće dugo izdržatiU centru je kula,navodno Kraljević Markakoja nije održavana, a u podnožju ruševine.Centar grada je obnovljen,ipak, tu je općinska zgradaCrkva ima prostrano dvorištei kako je red,vjernici pale svijeće u njoj.Tu su i konkurenti,……. naših nema,a ni “Titovi levi sili” se ne puštaju tako lako!!Glavne ulice su široke sa semaforimakoji pokazuju sekunde do otvaranja/zatvaranjapo kojima ravnopravno prometuju poljoprivredna vozila.
Ponekad i zaprežna kola.U centru ogromni divlji kestenu čijoj debeloj hladovini nikada ne fali kvoruma.Većina ulica ima drvorede oblijepljene osmrtnicamaa živi uvijek i na svakom koraku za 10 denara mogu dobiti đevrekPazar radi tri puta u sedmicii daje svakovrsnu ponudu po, za nas, veoma povoljnim cijenamaU centru je olimpijski bazen koji i ne radi baš uvijeka nedaleko je umjetno jezero koje sve više dobija obrise
rekreacione i privredne zone, i posebno ću ga obaći.

- 20:43 - Komentari (11) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 27.08.2012.

IDEMO NA JUG (1)

PRELET SLAVONIJE

Na svoj način vezan s Makedonijom i ove godine putujem tamo.
Najkomodnije patuvanje mi je od Jadrana pa do Vardara
preko kršne Like, ravne Slavonije i komšijke Srbije.Iako nije usput, vozeći morem ravnice, prvi put svraćam u Osijek.
Kod jedne blogerke koja bacila koplje u trnje!Centar i neizbježna katedralanjen portalpogled detaljai pogled sa strane.Pogled na oltari unutrašnjost.Na trgu vodoskok osvježava na “ugodnih” 38 nivesa.Tu je "Grupa građana"i Bog i Hrvati i Starčević ….a bloga mi .... i ja!U nastavku idemo kroz Vukovar čije rane se još vide.Dosta toga je obnovljeno.Poznata ulica s voltima se još uređujei dok ruševne zgrade čekajuna njihovim balkonima cvate cvijeće.Brodići uredno parkiranidok Dunav lijeno tečei glavno..... Hajduk je tu!!Na odlasku pogled na vodotoranjkoji, cili izbužan, ponosno još stoji!
- 22:24 - Komentari (8) - Isprintaj - #

petak, 17.08.2012.

M A S L I N A

Maslina je dugovječno biće, živi stotinama, iljadama godina!!
Prije par dana bio na terenu, sat vožnje od kuće,
i našao ovo stvorenje, malu maslinu


koja je došla na ovaj svit, na nemogućem mistu za život
da je ni Bog ne more spasit,
i učinit da se razvije i doživi starost kao ova
ili ova,
koje se kao Feniksi, obnavljaju i iz vlastitog pepela!!!
Učinila mi je milo, jer joj listovi počeli da žute
te sam se danas vratio i dao joj malo vode, kad Onaj neće,


iako će i to, zasigurno, biti uzaludno.Ipak, neka još malo poživi, a možda se dogodi i čudo!! sretan
Iako polje nije moje, pratit ću je!!
- 20:24 - Komentari (21) - Isprintaj - #

utorak, 14.08.2012.

DOBROTVORNI KONCERT

INSULANO I KLAPE "FRECIJA" I "KAŠTILAC"

Posli pustih svietih ovo i jedon puški, civili divertimenat,
koji postaje tradicijonalan, fola našoj klapi „Kaštilac“.Oglašen dobrotvorni po-noćni koncert s gostima u svrhu uređivanja dječjeg igrališta.Mjesto događaja - okolo i na mostu u prvom planu.Kad se spustimo na zemju dnevni pogled sa zapadai pogled od istoka na misto koncerta.Most je privremeno poravnani prije početka malo probe, da se vidi kako će to ić.Pogled na ambijentsa tek dolazećom publikom.I domaći znatiželjno gledaju,a jedan od klape još jednom provjerava sve.Drugi izvođači su iza „bine“, a jedan od voditelja priredbe zauzeo svoje misto.Publika još pritiče na jednoji drugoj strani gledališta razdvojenog morem.Konferansijeri ilitiga govorni pratioci programa, po našu govorojke,
na duhovit način počinju najavljivati svaku pojedinu izvedbu programa.Nojprin su pivoli oni ča se zovedu KAŠTILAC,
a tuo von je, svitu muoj, ovo na sliki.

Pusmo hi da pivodu!U pripravi je i ženska klapa ča je sebi dola ime FRECIJA.Nikad ču za tu rič, pa su me naučili da je to ovi komplet,dil kojega son uspi ćapat na licu mista!! winkA onda je došo na red i naš Insulano
i njegovi čaforizmi koje je interpretirala moja komšinica, a njegova neputa.

„Ne vridi Buodulu da je timun ako mu je žena argutula!“
„Šćopi provih pastirih su darveni, a ne pizienti od zlota i srebra!“
„Da guzice nisu pokrivene judi bi veće sličili jedni na druge!“
„S nudistiške plaže nojslabije se zapuonti - boja očih!“
„Čorno košuja je bez malicije ako je čorna od šporkice!“
„Da pulitičari znodu Očenaš ne bidu govorili o sutrašnjem kruhu!“
„Lako izgubi gaće onin ča tarči za suknjon!“
„I u jematvi duojde na kraju,.....cukar!“
Domoćima su izmamili osmjeh, a furešti....
ko in je kriv ča ne razumidu naš jazik!!
Kad bi itili imali bi skin učit ga, ..... po našemu ricetu!!

„Buoduli nojboje učidu tuje jazike sa strankinjima u posteji!“Voditelji seli i igrodu na korte,a reporter čeka povoljni kadar.Gledateljica je pažljiva, a da li razumi to samo ona zna.Tri domorodke ćakulodu,dok su obe klape došle na redda zakantaju zajednoGledalište sve pažljivo i s oduševljenjem pratilo,sjedilo se i po skalama pobočne kole.Na kraju zahvala domaćinkih domorodkihi odjava voditelja.Svi izvođači su razdraganii šalju pozdrav s pozivom za dogodine.
- 22:55 - Komentari (7) - Isprintaj - #

subota, 11.08.2012.

NAŠ SVIETI LOVRINACJoš jedna godina prođe i sveti Lovrinac opet dođe!
Crkva ga slavi, ali ne ide njegovim stopama!
Ne mislin na gradele, već ono zašto je čovik bačen na njih!!! noČitavu sedmicu prije slavi se i zvoni na poseban mod, u njegovu čast.Točno u podne počinje zvonjava.Turisti namjernici zastanu i slušaju sa zanimanjemdok šest zvona s obje crkve zvonjavom najavljuju blagdan.Poslije podne u crkvi posvećenoj Lovri poslije misekreće tradicionalna procesija nošenjem Lovrinog kipa oko mjesta.Napred idu kandiliri, među njima križ, za njima marištela,a potom na nosilima kip.Ide se oko fortice, pjevajući prigodne pjesmei zatim mojom kalomprocesija izlazi na rivu.Među mnoštvom gostiju,pored štekata,u prvoj polovini kolone idu isključivo muškarci. cryPotom sv. Lovrinac i (opet muški) popovi,a tek onda žene i djevojke.
Da se mene pita one bi bile na prvom mjestu!! sretanI tako se kolona vraća na početnu poziciju,dok snimatelji snimaju sve u šesnaest.U večernjim satima na rivi se aktiviraju banci s kineskom bižuterijom.Nude se zalogaji da se ne pije na prazan stomak! partyRestorani su u punom pogonu. njamiNa bancima ima i jušne spize, thumbupa dućani suvenira došli na svoje!!Domaćini su zadovoljni !! waveNajveći šušur stvaraju ova četvorica,a prije ponoćirafalno seosvjetljava cila riva!
- 11:56 - Komentari (14) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.08.2012.

CURIOSITY

KURIOŽITOD

Prije tri dana bigg je ukazao na paralelu
Severina - Curiosity.

Prin dvi ure, kurioži kakvi ča jesmo, spustili smo se na Mars
i slijedećih godinu, dvi, tri,.... vižitavat i rovarit ćemo po njegovin "livadama",
s viron i nadon da ćemo doznat čoguoda i o namin!!

Lipo je živit u vrime kad "šetamo" po drugin svitovima!!! :-)))

- 10:04 - Komentari (19) - Isprintaj - #

petak, 03.08.2012.

TAMNA STRANA ULICE

Frigaj ga, do sada sam hvalio i pokazivao svjetlu stranu,
a ona nesrićna fabrika i škver iz prethodne epizode
pokazuju da nije sve haj, hoj!!
Ima mnoštvo razloga ovakvom stanju kuća,
najčešće nesređeni imovinsko-pravni odnosi, zato
neću osuđivat i uzimat za zlo, jer san i sam grišnik. tuzan
Samo žalim da je stanje takvo kako je prikazano.
Mea culpa, mea culpa, mea maxima cupla!Fasada jednafasada drugai krov kojeg nema.Ova se samo ne koristiI ova je samo van uporabestalno budnajer kapke ne može više spustitiA ova u okruženju drugihzjapisablasnoDvor je okupirao smardjieja iz prozora poput plamenih jezikaizbija divlje cviće.I ova na rivistoji godinama zapuštena.Na zavidnoj pozicijistoji ovaj kompleks kuća s velikim dvorištem pozadi,a zapadno krilosamo što nije!!Još jedna na rivikoja čeka bolje dane.I ova čekanekog gazdu.
Ruševine koje mogu postati kuća.A ovdje između dvaju imanjaruševne kućicebez krovaosvojene korovom i kupinomOva je samo izgubila funkciju, više nema stanara - tovara!!
Ima i novovjekih, nedovršenih zbog nedostataka gazeta,ili krivih krvnih zrnacaa i više zato što kroz tavan prolazi dalekovod!!I na kraju, ....ča govorite, a ?Da bi i jo mogo prominit škure! yes
- 23:18 - Komentari (20) - Isprintaj - #