Fressssssh

petak, 15.04.2022.

Zašto si me ostavio

Inspektor Vinko je jedva dočekao sedam sati da završi smjenu, i krenuo u đir po gradu u nadi da će ga neki gostioničar počastiti porcijom bakalara.

Prije je sve bilo drugačije, Vinko bi gostioničarima tu i tamo posušija neku kaznu, a zauzvrat bi na Veliki petak odma ujutro bilo u kafićima fritula i pelinkovac, onda bi posli došle velike teće bakalara, a gazde od restorana bi počastile i lignjama i škampima.

Danas je neko drugo vrime, neki drugi gostioničari koji radije plate kaznu nego da počaste.

Dok je mater bila živa i ona bi skuvala bakalar i pekla uštipke, pa je Vinko i nju obilazija.

Njegova bivša nikad nije kuvala bakalar, bunila se da joj smrdi, i pričala da oni nisu jili bakalar, jer joj je ćaća bija zastavnik.

Stari je bija zadovoljan kad se udala za Vinka jer je bija milicajac, problemi su došli poslin kad je Vinko posta policajac.

Mater je umrla one godine kad je u Splitu pa veliki snig, a bivša je na koncu završila kod starog negdi u Smederevu, di sigurno ne kuva bakalar.

Dice nisu nikad imali i Vinko je osta sam, godinu dana prid penziju, još u snazi, u udjelu za izgubljeno nađeno.

Vinko je proba bit ateista, davno još kad je upisa školu za milicajac, ali mater ga nije bendala dva posto, i stalno mu je govorila da se mora ispovidit.

Bivša je bila ateista jer jon je tako bilo lakše, mater joj je bila katolkinja koja je kriomice išla u crkvu i isto tako je kriomice krstila, a stari je bija ateista komunista po službenoj dužnosti, dok nije kad je zartilo uteka oklen je i doša.

Otišla je jednog Uskrsa, te godine je pravoslavni i katolički Uskrs bija isti dan, pa je rekla da ide, da stari ne bude sam i više se nije vratila.

Inspektor Vinko je bija običan čovik, i te vjerske tajne su bile za njega prekomplicirane, ali mu je savršeno bilo jasno kako se je osjeća Isus kad su ga svi napustili.

Otiša je na koncu u onu konobu u Varoš koju je nekad drža njegov suborac, a sad je postala fensi misto, novi gazda je ipak pripozna Vinka i ponudija ga pjatom bakalara.

I tako je ovog Velikog petka inspektor Vinko sidija sam za stolom, u fensi konobi, i razmišlja o tome kako ljudi nikad ne bi tribali biti prisiljeni birati.

Izija je bakalar popija čašu kujundžuše, i uputija se doma, u prazan stan, došlo mu je da zavapi Bože moj zašto si me ostavila, a onda se sitija knjige one male Elvire, i njenih likova koji su mu se učinili usamljeniji nego on.

- 21:05 - Komentari (5) - Isprintaj - #