utorak, 19.06.2007.

Zabrinjavajuće širenje sekta diljem svijeta

Sekte se zabrinjavajuće šire u čitavome svijetu. Radi se o raznovrsnim strukturama koje su sastavljene od malobrojnih osoba sa stotinjak, ponekad i tisuću pristaša, a u pozadini je uvijek isti cilj: zavesti onoga tko je labilan, izolirati ga, s njim manipulirati, podložiti ga, služeći se plaštem duhovnosti i svetosti.

Govoreći o sektama u razgovoru za Radio Vatikan, don Aldo Buonaiuto, ravnatelj Ureda za borbu protiv sekti pri Udruzi Ivan XXIII., koja djeluje u 27 zemalja, kazao je kako sekte ništa nemaju zajedničko s religioznim svijetom, dapače one zlorabe svetost i duhovnost. Nastaju sa zlom svrhom, recimo, sa zločinačkim obilježjem, jer je u najmanju ruku riječ o prijevari, ali uvijek je cilj obogatiti se na nečiji račun, kazao je don Aldo.

Na upit kako djeluje i zašto se pristupa nekoj sekti, rekao je kako je ponajčešći uzrok stanje osamljenosti osobe. Brojne se osobe moraju same suočiti s velikim životnim problemima poput žalosti, zdravstvenih ili gospodarskih problema. A sektaške su skupine, razne vrste, spremne uočiti osobu u nevolji, u stanju slabosti.

Za svijet mladih stvarnost je još slojevitija, poglavito kad je riječ o djeci i adolescentima koji uvijek traže dodir s nadnaravnim, ulaze u avanture i poigravaju se s njima. A sekte koriste tu veoma zavodljivu stvarnost. Mladi su stvarno vrlo često žrtve takozvanih “sekta obožavateljica zla“, koje preokreću značenje dobra i ljubavi, a cilj im je uništiti čovjeka.

Sekte uvijek nastoje zlo zaodjenuti plaštem dobrote. Nalazimo se pred svijetom mladih zvanim “mladenački bijes“ i, dakle sve što je jezovito, poput veličanja smrti i nasilja, predstavlja se kao nešto dobro. Ako se ne uništavamo, nema zadovoljstva: to su njihove užasne formule. Psiho-sekte se služe mentalnom manipulacijom, izazivajući prave oblike psihološkoga ropstva, a kad osoba više nije korisna ili je opasna, jer sumnja u sektu, onda sekte znaju upotrijebiti tehnike koje osobu mogu navesti na samoubojstvo, zaključio je don Aldo Buonaiuto.

Anna Maria Giannini, profesorica psihologije na rimskom sveučilištu 'La Sapienza' rekla je kako sekte nameću ponašanja koja vode izoliranju od čitavoga uporišnoga sustava: sugestijama i uvjeravanjima, ponekad i složenim obredima koji katkada uključuju životinjske i ljudske žrtve; te doista uznemirujuće ritualnosti uvjere zavedenu osobu kako drugoga puta nema, primijetila je profesorica Giannini.

Na primjedbu kako se moguće s potporom prijatelja i stručnjaka osloboditi od utjecaja sekta, kazala je kako sklad raznih radnji mora slijediti dugoročni proces oslobađanja od takvoga stanja, sve dok osoba ne postigne psihološku stabilnost koja ne dopušta ponovni pad pod utjecaj sekte, zaključila je profesorica.

U Italiji postoji posebni odjel policije za borbu protiv sekta, no pojava sekta nije samo talijanski problem. U Latinskoj Americi zastrašujuća je nazočnost sekta u društvu, a sekte su se posljednjih deset godina proširile Europom, poglavito u Italiji, Španjolskoj i Portugalu te u zemljama istočne Europe, upozorio je don Buonaiuto.

- 12:22 -

Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Sve informacije i obavjesti o djelovanju bratstava Franjevačke mladeži na području grada Rijeke i šire okolice.

MOLITVA FRANJEVAČKE MLADEŽI


Gospodine Isuse Kriste,
ti koji si svjetlost i radost našega života,
daruj nam, molimo te, svoga Duha siromaštva
da nas štiti od svih zala;
daruj nam Duha poniznosti i jednostavnosti
da nas oslobađa od robovanja nama samima;
daruj nam smisao i velikodušno razumijevanje križa
da možemo ljubiti samo tebe,
te po tebi i u tebi sve ostalo, ljudi i stvari.
Iznad svega Gospodine, daj nam
čisto srce i tijelo,
da možemo sijati radost gdje god prolazimo,
da se zauzimamo za dobro, a budemo protiv zla,
da pomažemo braći u kojima si ti prisutan,
da svaki dan činimo dobra djela
i da tako budemo što bliži tebi.
Pogledaj, Gospodine naše duše i naša srca,
koja su spremna odazvati se na svaki poziv dobra;
daj nam radost da budemo veseli navjestitelji tvoga kraljestva.
To te molimo, Gospodine,
po Majci tvojoj i našoj, Djevici Mariji,
po našem serafskom Ocu
kojega smo izabrali za vođu na našem putu.
Amen.