folklorni

< srpanj, 2011 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



31.07.2011., nedjelja

HKUD H V Hrvatinić iz Velike


I Veličani Bosance za ples imaju.



Uploaded with ImageShack.us

- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.07.2011., subota

KUD ŠIJACI

KUD ŠIJACI U VELIKOJ



Uploaded with ImageShack.us


- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.07.2011., petak

Večer pisme, folklora i starih običaja



"Dođi diko u Kotare ravne" naziv je tradicionalne "večeri pisme, folklora i starih običaja" koja je ove subote održana u Zemuniku Donjem. Manifestaciju je organizirao KUD Sv. Kata pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Općine Zemunik Donji. Osim domaćina, KUD-a Sv. Kata, na zemuničkoj večeri folklora nastupilo je još sedam KUD-ova iz cijele Hrvatske. Tako su Zemuničanima u goste došli KUD Tkanica iz Okučana, KUD Selište Kostajničko iz Selišta Kostajničkog, KUD Antun Gustav Matoš iz Tovarnika, KUD Pounjski pleter iz Dvora na Uni, a od KUD-ova iz naše županije KUD Škabrnja iz Škabrnje, KUD Vinac iz Stankovaca te Udruga Điran iz Ugljana. U programu su osim KUD-ova nastupili i pučki pjesnik iz Zemunika Dinko Buljat te narodni guslar Dane Jurić.

Iako su zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta koji su vladali u subotu, organizatori imali poteškoća smotra je, ipak uspješno održana.

- Zadovoljni smo s ovogodišnjom smotrom. Ostvarili smo ono što smo planirali, iako smo imali određenih poteškoća zbog loših vremenskih uvjeta na dan održavanja folklorne večeri, kazao je Marko Alvir, predsjednik KUD-a Sv. Kata. Alvir je naglasio kako je cilj zemuničke folklorne večeri očuvanje kulturne baštine zemuničkog kraja, ali i zbližavanje KUD-ova iz različitih dijelova Hrvatske.

- Sudjelovanjem KUD-ova iz cijele Hrvatske na našoj smotri stvaramo prijateljstva među folklornim društvima te ovakve večeri činimo raznolikijim i zanimljivijim. Kako KUD-ovi iz naše županije imaju dosta sličnosti u plesovima i pjesmama, upravo ovi KUD-ovi iz drugih dijelova Hrvatske učinili su naš program bogatijim i ukazali su na različitosti u običajima i plesovima u Lijepoj Našoj, istaknuo je Alvir dodavši kako je Zadarska županija jedina županija u Hrvatskoj koja nema svoju županijsku smotru. U KUD-u Sv. Kata postoje ideje i planovi da upravo oni preuzmu organizaciju županijske smotre folklora. Sudeći po dobroj organizaciji "večeri pisme, folklora i narodnih običaja" održanoj u subotu, ovaj zemunički KUD bi mogao biti dobar domaćin i organizator buduće županijske smotre.

Piše: Julijana Bačić

ZADARSKI LIST
- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.07.2011., četvrtak

U Kninu 5. smotra folklora


Dana 30. srpnja 2011. godine u organizaciji HKD Napredak - Podružnica Knin i pod pokroviteljstvom Grada Knina, održat će se 5. smotra folklora povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Početak manifestacije je zakazan za 20:00 sati na Trgu Ante Starčevića, a sudjelovat će više folklornih skupina kako iz Republike Hrvatske tako i Bosne i Hercegovine.



Ova već tradicionalna manifestacija kojom zajedno slavimo pobjedu u Domovinskom ratu, svoju veličinu te značaj potrvđuje i ove godine kroz učešće mnogobrojnih kulturnih društava koja njeguju i promiču baštinu hrvatskog naroda.

Popis društava sudionika

KUD „Marko Markota“ - Rogotin

KUD „Branimir 888“ – Muć

HKUD „Naša baština“- Žepče

KUD „Privlaka“- Privalaka

KUD „Sveti Antun“ – Pokupska Dolina - Karlovac

KUD „Selište kostajničko“ – Kostajnica

KUD „Kraljica Katarina“ – Donji Lapac

HKUD „Lika“ – Lički Osik

HKD „Napredak“ – Busovača

KUD „Vinac“ - Stankovci

KUD „Sveti Ilija“ - Kljaci

HKD „Napredak“ –Zenica

KUD „Tribanj“ –Livno

HKD „Napredak“ - Knin

KUD „Kralj Zvonimir“ – Knin

DFA „Zvončići“ - Knin

NAPREDAK
- 13:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Raskoš iz bakine škrinje otkrivena na priredbi u Koprivnici



Ispravi greške Proteklog vikenda Koprivnicom su zavladale originalne narodne nošnje i zanimiljivi plesovi. Jubilarni, 5. međunarodni folklorni festival pod nazivom Iz bakine škrinje okupio je više od 200 sudionika iz šest zemalja.

Kiša nije smetala

Osim Kulturno-umjetničkog društva Koprivnica, nastupile su skupine iz Italije, Poljske i Latvije te po dvije iz Slovenije i Albanije.

Dvije festivalske večeri, u petak i subotu, održane su u Domu mladih. Organizatori, koprivničko-križevačka Turistička zajednica i KUD Koprivnica, omogućili su besplatan ulaz svim posjetiteljima, a interes Koprivničanaca nije izostao.

Najdojmljiviji, prema mišljenju publike, bio je nastup latvijske skupine Radi, čiji se folklor u potpunosti razlikuje od onog na koji su Podravci navikli. Temperamentni su Latvijci, zajedno s mladim Poljacima i Albancima, nastupili obje večeri, no s različitim programima, kako bi se što bolje predstavili. Osim toga, kako je uobičajeno da se jedna od večeri festivala posveti socijalnim skupinama, dan uoči festivala inozemni gosti posjetili su koprivnički Dom za starije i nemoćne osobe, družili se s njegovim štićenicima i razveselili ih otplesavši dio koreografije, a široj publici prezentirali su se i na središnjem koprivničkom trgu, unatoč kiši koja ih je ometala.

Rado će opet doći

Gosti su, kažu, oduševljeni koprivničkom dobrodošlicom i lokalnom kuhinjom, a iz Hrvatske nose izvrsne dojmove te se nadaju da će se ponovno vratiti u Podravinu.

Osim Koprivnice, posjetili su i Golu te galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama. Jučer im je organiziran izlet u Zagreb s vodičem, a danas je dio njih otputovao na Plitvička jezera, nakon čega će se uputiti svojim kućama.

- Možemo biti zadovoljni i publikom i kvalitetom programa i organizacijom te kazati da je festival u potpunosti uspio - izjavio je Krešo Blažek, predsjednik organizacijskog odbora festivala Iz bakine škrinje.

Nova iznenađenja najavljuju se za sljedeću godinu, kada će, u šestom izdanju međunarodnog festivala, nastupiti predstavnici zemalja čiji folklor Koprivničanci i posjetitelji iz drugih gradova još nisu upoznali.


Piše: Tihana Hleb/VLM redakcija@vecernji.net

Večernji list
- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.07.2011., subota

10. Stare seoske igre u Vrhovcu



Ozalj - Jubilarne 10. Stare seoske igre održat će se ovog vikenda u Vrhovcu. Ovo su prve takve igre pokrenute na području Karlovačke županije nakon kojih je uslijedila prava poplava oživljavanja starih seoskih običaja.
Na ideju su došli članovi KUD-a Vrhovac, a cilj je bio očuvati tradiciju sela kroz druženje i igru.

'To su igre koje su mahom igrali naši djedovi i bake po cijeloj Hrvatskoj. Igrali su ih dok su nekad bili na paši, time su si kratili vrijeme. Nisu sve ni igre, mi smo to sada pretočili u igre, ali to su u biti vještine poput oštrenje kolja bez panja. To je jedan zahtjevan i težak vinogradarski posao. Ili žaganje drva sa žagom 'k tebi-k meni', pojašnjava predsjednik Alen Pećaver.

Tako će članovi desetak KUD-ova iz cijele Hrvatske koji su potvrdili svoj dolazak, ali i svi posjetitelji imati što za vidjeti i čuti. A i sudjelovati u svemu.

'Bit će izložba starih zanata, domaćih slikara, vožnje kočijom, prezentacija starih seoskih igara u kojima se natječu KUD-ovi iz raznih krajeva lijepe naše', dodaje Pećaver.

A za 11 starih seoskih igara, koliko ih ima za natjecanje, neki shvaćaju vrlo ozbiljno.

'Neka se društva pripremaju i po dva mjeseca', kaže Pećaver.

Stare seoske igre u Vrhovcu počinju sutra u 15 sati. U nedjelju program počinje Svetom misom na otvorenom od 16 sati.

Radio mrežnica
- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.07.2011., srijeda

Održani Savski vali u Bobovcu



Proteklog vikenda Bobovac je bio središte sportskog i kulturnog događanja županije. Održana je 13. smotra folklora “Savski vali”, te 2. nogometni turnir ŠNK Mladost Bobovac.

Savske vale tradicionalno su organizirali članovi KUD-a Seljačka sloga iz Bobovca, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma, Sisačko – moslavačke županije, Općine Sunja te Hrvatskih šuma – uprave šuma Sisak.

Nastupilo je osam kulturno umjetničkih društva iz svih dijelova županije, a izborno povjerenstvo u sastavu Renato Klarić, Mira Laktašić, Valentina Ikasović i Karmen Valenta najboljim društvom ocijenili su nastup KUD-a Selište Kostajničko. Prema izboru publike najbolji je bio KUD Pounjski pleter iz Dvora. Birana je i najbolja snaša smotre, a tu je titulu ponijela Ljiljana Prvonožec (Desno Trebarjevo), ispred Snježane Mikulčić (Banova Jaruga) i Ane Balinčić (Donji Vukojevac). Najbolji plesni par su Svjetlana Krolo i Miroslav Petrović iz Banove Jaruge.

Glede sportskog dijela ovogodišnji turnir je okupio četiri momčadi. Prvo mjesto osvojila je momčad TŠK-a iz Topolovca, drugo ekipa “Sunjski” iz Sunje, treće “Kupa” iz Letovanića, a posljednje je mjesto pripalo domaćinima, Mladosti iz Bobovca. Najbolji je strijelac turnira Marijan Dorosulić iz Sunjskog.

Foto:Dražen Prša

Sisak Info
- 12:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.07.2011., utorak

Održana smotra "Slovaci Slovacima"




Pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i Ureda za Slovake koji žive u inozemstvu, minuloga je vikenda u Grabarju održana kulturna priredba «Slovaci Slovacima».
Priredbu je organizirala Matica Slovačka "Kukučin Kuntarić" a uz njih tradiciju i običaje svoga kraja prezentirali su i folkloraši iz Pleternice, Zokovog Gaja te «Češke besede» iz Bjeliševca. Uz Željka Lomjanskog dopredsjednika Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj okupljene goste i posjetitelje pozdravio je i Ferdinand Troha zamjenik župana za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije, koji je ujedno i otvorio smotru «Slovaci Slovacima»

Radio Požega
- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.07.2011., petak

Vidit’ će se na Sv. Iliju, koja cura ima đuvegiju

U nedjelju 17. srpnja 2011. godine u mjesnom parku u Velikoj Kopanici održat će se smotra starog običaja „Vidit’ će se na Sv. Iliju, koja cura ima đuvegiju“.

Uz dječju skupinu domaćeg KUD-a „Ivan Filipović“ nastupit će i gosti: KUD „Graničar“ – Lužani, KUD „Kamanje“ – Karlovac, RKUD „Darda“ – Darda, ŽPS „Antinčanke“ – Antin, ŽPS KUD-a „Tomislav“ – Donji Andrijevci, KUD „Kupina“ – Kupina, KUD „Sloga“ – Retkovci, KUD „Vesela šokadija“ – Gundinci, KUD „Rodna gruda“ – Dugo selo, MPS KUD-a „Šokadija“ – Batrina, Šokci za 5, MPS „Topoljani“ – Staro Topolje.
Program smotre:
16.00 sati – povorka
16.30 sati – Sveta misa
17.00 sati – kupovanje medenjaka, kolo u parku
17.30 sati – nastupi sudionika
20.00 sati – zajednička večera za sve sudionike
21.00 sat – Rock band „Pješačka zona“ Velika Kopanica

Velika Kopanica
- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.07.2011., četvrtak

KUD Ivanćice u Subotici



KUD „IVANČICE“ vratio se iz Subotice gdje su održali 4 nastupa. Posebno svečano bilo je u povorci nakon koje je održana misa zahvalnica za sve plodove zemlje. KUD je primio i gradonačelnik Subotice. Dužijanca je najveća manifestacija Bunjevačkih Hrvata, koja se održava punih 100 godina neprekidno, usprkos nemilih događaja. Ivančice su se vrlo dobro predstavile svojim programom, a ponosni su što su prvi KUD iz Hrvatske od osamostaljenja koji je razvio Hrvatsku zastavu na Dužijanci, što je popraćeno velikim oduševljenjem domaćih stanovnika. Mnogi su zaželjeli da se Hrvatska zastava zavijori i na svim sljedećim Dužijancama. Mladi članovi KUD-a imali su priliku vidjeti mnoge tradicijske običaje vezane za žetvu i dobro se zabaviti.


KUTINA
- 20:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD SELJAČKA SLOGA PREKOPAKRA


KUD SELJAČKA SLOGA PREKOPAKRA NA LIDASU



Uploaded with ImageShack.us

- 20:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.07.2011., srijeda

Jelisavčani nastupili u Makedoniji


Članovi SKUS-a Ivan Brnjik Slovak sudjelovali su na manifestaciji "Razigrano oro" koja je održana u Ohridu u Makedoniji. Na ovogodišnjem "Razigranom oru" nastupilo je ukupno 2500 sudionika iz 54 folklorna društva iz srednje i južne Europe, a ovaj je festival najveći takvog tipa na Balkanu. Jelisavčani su, osim nastupa u službenom dijelu programa, imali vremena i za turistički obilazak Ohrida i kupanje u Ohridskom jezeru, a posjetili su i memorijal Tošea Proeskog u Kruševu. Kako je po povratku rekao dopredsjednik SKUS-a Samir Slivka, iz Makedonije donose samo pozitivne dojmove. No, dodao je i da nemaju puno vremena za odmor. Naime, već sutra ujutro kreću na put u Slovačku, na jednu od najvećih folklornih manifestacija "Podpoljanske slavnosti", odnosno na Djetvu. Na ovoj velikoj smotri folklora, slovačkoj se publici predstavljaju slovačka folklorna društva iz cijelog svijeta. Hrvatsku ove godine predstavljaju upravo Jelisavčani koji, kako je rekao Slivka, na Djetvu odlaze svake četvrte godine.




Našice
- 09:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U žetvu i na +40


17. PETRIJEVAČKE ŽETVENE SVEČANOSTI

PETRIJEVCI - Očuvanje tradicije je glavni motiv održavanja i ovih, 17. Petrijevačkih žetvenih svečanosti.
Ta sve popularnija manifestacija, koja se svake godine održava drugog vikenda u srpnju, kada se završava žetva pšenice, tijekom tri dana okupila je više stotina izvođača te nekoliko tisuća posjetitelja, a Svečanosti su u nedjelju uvečer svojim nastupima zaključili Marija Pavković-Snaša i Slavonski Dukati te Bać Roka i Did Tunjo iz Otoka.
Manifestacija je započela u petak predstavljanjem petrijevačkog ljetopisa, izložbama i tamburaškim koncertom. Program se u subotu nastavio šaljivom nogometnom utakmicom Debelih i Mršavih te kulturno-zabavnim programom na ljetnoj pozornici. Središnji dio manifestacije odvijao se u nedjelju ulicama Petrijevaca, gdje je bila organizirana etnoizložba na otvorenom, prikaz starih zanata. Održano je svečano primanje za predstavnike KUD-ova te služena sveta misa s procesijom u župnoj crkvi i s prinosom plodova.
Temperatura od 40-ak Celzijevih stupnjeva nije bila posebna zapreka za članove desetak KUD-ova koji su u mimohodu prošli središtem mjesta i za kojima su se kretale svečano okićene konjske zaprege. Pred okupljenim ljubiteljima folklora predstavili su se gosti iz Kupine, Josipovca, Bačke i Mađarske te druge skupine koje su prikazale svoje stare žetvene običaje.
Domaćini iz Petrijevaca ni ove godine nisu razočarali prikazom starinske žetve - kosidbe te vršidbe s konjima, uz koje je slijedilo neizostavno izvješće o ovogodišnjoj žetvi.

Lidija ANIČIĆ


Glas Slavonije
- 09:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.07.2011., utorak

37. SMOTRA FOLKLORA MIHOLJAČKO SIJELO



14. SRPNJA 2011. god. (četvrtak)

19,00 sati OBILJEŽAVANJE OBLJETNICE 150 GODINA OD ROĐENJA
I 100 GODINA OD SMRTI PJESNIKA I KNJIŽEVNIKA AUGUSTA
HARAMBAŠIĆA

- vraćanje obnovljenog reljefa na rodnu kuću Augusta Harambašića
- nastup umirovljenika „MATICA“ Donji Miholjac
Mjesto održavanja: ispred rodne kuće Augusta Harambašića, Harambašićeva ulica
Organizator: Književni klub „August Harambašić“
Donji Miholjac

19,30 sati OTVORENJE IZLOŽBE LIKROB-A

- nastup umirovljenika „MATICA“ Donji Miholjac
Mjesto održavanja: prostorije udruge LIKROB
Organizator: Udruga LIKROB

20,00 sati SIMPOZIJ O AUGUSTU HARAMBAŠIĆU

- Gost simpozija: Predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač,
predsjednik Društva hrvatskih književnika prof. dr. emeritus Stanislav
Marijanović
i Kruna First Medić,prof
Mjesto održavanja: Velika dvorana dvorca Mailath
Organizator: Književni klub „August Harambašić“ Donji Miholjac
- TURISTIČKA PONUDA – KITNKES Marije Kiš
- IZLOŽBA SLIKA – Likovni atelijer „Jagodić“
Mjesto održavanja: Dvorac Mailath
Organizator: Robert Jagodić i Danka Šulhof Jagodić



15. SRPNJA 2011. god. (petak)

19,00 sati NASTUP DJEČJIH FOLKLORNIH SKUPINA GOSTUJUĆIH KUD-ova

Mjesto održavanja: Ljetna pozornica
Organizator: KUD „Matija Gubec“ Donji Miholjac

KNJIŽEVNI KLUB „AUGUST HARAMBAŠIĆ“ DONJI MIHOLJAC I GOSTUJUĆE
KNJIŽEVNE UDRUGE
Mjesto održavanja: Ljetna pozornica
Organizator: Književni klub „August Harambašić“ Donji Miholjac

22,00 sata NASTUP TAMBURAŠKOG SASTAVA „KAS“
Mjesto održavanja: Ljetna pozornica
Organizator: Turistička zajednica Grada Donjeg Miholjca



16. SRPNJA 2011. god. (subota)

18,00 sati IGROKAZ „KOKOŠ KOD FRIZERA“ RECITACIJE I PJESME

Mjesto održavanja: Velika dvorana dvorca Mailath
Organizator: HCK – Gradsko društvo Donji Miholjac
"Program: Dnevni boravak
i pomoć u kući starijim osobama"
Pjevački zbor i Dramsko-recitatorske skupine

20,00 sati PJESME – PLESOVI I VEČER TAMBURAŠKE GLAZBE
Mjesto održavanja: Ljetna pozornica
Organizator: KUD „Matija Gubec“ Donji Miholjac

22,00 sata ZUMBA PARTY – Caffe bar „Glenn's“
Organizator: Caffe bar „Glenn's“



17. SRPNJA 2011. god. (nedjelja)

09,00 sati LIKOVNA KOLONIJA I IZLOŽBA „LIKROB“-a

Mjesto održavanja: Prostorije Udruge, Trg A.Starčevića
Organizator: Udruga „Likrob“

17,00- 18,00 sati SVEČANA POVORKA KULTURNO-UMJETNIČKIH DRUŠTAVA GRADOM
ispred povorke KUD-ova konjanici
Organizator: KUD „Matija Gubec“ Donji Miholjac

18,00 sati SVEČANO OTVARANJE SMOTRE FOLKLORA „MIHOLJAČKO SIJELO“
Mjesto održavanja: „Ljetna pozornica“
Organizator: KUD „Matija Gubec“ Donji Miholjac

20,00 sati VEČER TAMBURAŠKE GLAZBE
Mjesto održavanja: Ljetna pozornica Organizator: KUD „Matija Gubec“ Donji Miholjac

- 20:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10. obljetnica KUD-a "Poljadija" iz Grabarja


http://www.radio-pozega.hr/images/stories/poljadija_u_srcu.jpg

Članovi kulturno umjetničko društvo "Poljadija" iz Grabarja pripremaju se za tradicionalnu priredbu "Poljadija u srcu". Kako ove godine društvo obilježava 10. godina rada, folklorna je smotra obogaćena novim sadržajima.

Udruga Matica slovačka "Kukučin Kuntarić" iz Jakšića tako će u subotu u Grabarju od 18,00 sati uz nastup kulturno umjetničkih društava organizirati tradicionalnu priredbu "Slovaci Slovacima". Riječ je o priredbi koju već četvrtu godinu za redom Matica slovačka iz Jakšića organizira za svoje sunarodnjake i ljubitelje folklorne baštine.
U nedjelju će na temu očuvanja tradicijske baštine svoj rad predstaviti folkloraši "Poljadije" koji će ujedno ugostiti desetak folklornih društava iz cijele Hrvatske. Smotra "Poljadija u srcu" održat će se od 18,00 sati, a nakon smotre uz pjesmu i ples bit će organizirano i zajedničko druženje svih sudionika.

Radio Požega
- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.07.2011., ponedjeljak

Tradicionalni koncert „Folkloraši svome gradu“




Izvornim pjesmama, plesovima i svirkom kulturno umjetnička društva i folklorni ansambli s područja Karlovca i okolice protekle su nedjelje koncertom „Folkloraši svome gradu“ pokazali i potvrdili da je kulturni amaterizam neizostavan segment društvenog života i identiteta Karlovca.


Šanac je ponovno privukao veliki broj zaljubljenika u izvorni folklor, a rad svojih sekcija – od malih folkloraša preko onih odraslih do guca pokazalo je 11 izvođača – KUD „Sv. Margareta“ Velika Jelsa, „Sv. Antun“ Zadobarje, „Sv. Ana“ Vučjak, „Mostanje“, „Mahično“, „Stative“, „Sv. Antun“ Pokupska dolina, „Rečica“, „Turanj“ te Folklorni ansambli „Matija Gubec“ i „Ivan Mažuranić“.

Gotovo dvosatni koncert na oduševljenje prisutnih završio je zajedničkim drmešom svih izvođača čime su Karlovčani Karlovčanima dali najbolji poklon povodom 432. rođendana našega grada – svoj trud, rad i pozitivnu energiju.

Inače, organizator koncerta je Zajednica organizacija amaterskih kulturnih djelatnosti Karlovac (ZOAKD). (ak)

Karlovački tjednik
- 14:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Petrinjci vezli u Đakovu



PETRINJA - Folklorni ansambl „Petrinjčica“ bio je jedan od 60 sudionika „45.đakovačkih vezova“, uz zagrebačku „Međunarodnu smotru folklora“ i „Vinkovačke jeseni“, jedne od najvećih manifestacija izvornog narodnog folklora u Hrvatskoj.Na „Vezovima“ je sudjelovalo oko 4.000 izvođača iz cijele Hrvatske, kao i gosti iz inozemstva, među kojima i iz Australije i Kanade, a uz Petrinjce, iz Sisačko-moslavačke županije, nastupili su i članovi KUD-a „Seljačka sloga“ iz Kutine.„Folklorni ansambl „Petrinjčica“ predstavio se pjesmama i plesovima Banovine i svim gostima u Đakovu pokazali smo bogatstvo našeg kraja, kao i nošnju koju nosimo.“ – kazao je Milan Herceg, voditelj ansambla.

Najavio je i aktivnosti koje slijede: „Sada slijedi kratki odmor, a onda kreću pripreme za Lovrenčevo i predstavljanje narodne baštine. Nakon toga, 3. rujna, imamo već dogovoreni nastup u zagrebačkoj Dubravi, a potom i „Voloderske jeseni“ u Voloderu.“



Petrinjski radio
- 14:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUU Suhopolje

KUU Suhopolje na Vinodaru.




Uploaded with ImageShack.us
- 14:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.07.2011., nedjelja

TOLISA

KUD Kralj Tomislav iz Tolise na Lidasu



Uploaded with ImageShack.us
- 14:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.07.2011., subota

„Lipo ti je u mom kolu“ - Vinjani 2011.



U Vinjanima Donjim 8. srpnja, kod nogometnog igrališta Dovica u dvorištu stare kamene pojate na pozornici pravokutnog oblika, koja je i kao takva zbog pozadine pomalo asocirala na guvno (što je dobro), dogodila se večer međunarodnog folklora na kojoj su nastupili: KUD Vinjanska sloga - Vinjani, KUD Marko Markota – Rogotin, KUD Pleter – Dugopolje, KUD Novae – Runović, KUD Dalmacija – Dugi Rat, KUD Dikovača – Zmijavci, KD Vidovo – Šentvid pri Stični, Slovenija, KUD Ilinden – Krivogaštani – Makedonija, FPA Raduga – Oryol, Rusija i KUD Seljačka sloga – Nuštar.

Pred publikom se odigrao raznolik folklorni repertoar; dobrom domaćom gangom, diplama, šijavicom, guslama i kolima koja su bila gluha zbog nedorečenog pjevačkog udjela, dok su gosti redom svoje točke nosili na pjevanju i sviranju u čemu su najveće ovacije pobrali Rusi. Razočarali su Makedonci koji su vizualno izgledali izuzetno dobro, ali su svoje pjevanje i sviranje odradili na ful playback što je umanjilo vrijednost predstavljanja. Dugoraćani su Splitsko kolo odigrali u stilu bečkog valcera, uštirkano ali ugodno za oko, pogotovo za uho, svirkom mješovitog mandolinsko-tamburaškog orkestra. Slovenci su trima harmonikama razigravali svoje plesače. Nuštrani su iz ciganskih običaja izvukli i odigrali prizivanje kiše, možda i nama prizovu koju kišu. Rogotinjani su otpjevali i otplesali pučku melodiju što je dočaralo miris i blizinu mora u opravi koja je upila sivu boju kamena nagnuta na rukavce Neretve.

U cijelom ambijentu bogatom narodnim vezovima, mladoj voditeljici programa uz ugodan glas, kudikamo bi bolje pristajao koji folklorni ornament odjeće nego li pokidane rebatinke, dok bi gospodinu ravnatelju POU Imotski bolje pristajalo mjesto koordinatora za stručnim stolom ispred bine nego uloga voditelja.

Za osmu po redu smotru folklora trebalo je učiniti više, valjda će ponovno oživjela Vinjanska sloga pridonijeti napretku što im od sveg srca želim.



Piše: Augustin Kujundžić Ago/

Imotskenovine

- 22:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD ZAGRAĐE

Bećar i cura iz Zagrađa na Lidasu.



Uploaded with ImageShack.us
- 14:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.07.2011., petak

Program 33. Žetvenih svečanosti u Cerni




CERNA
- 17:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.07.2011., četvrtak

KUD Seljačka sloga u Đakovu



U nedjelju na ovogodišnjim 45. Đakovačkim vezovima ulicama Đakova predvođena počimaljom Marijom Lenart, članicom KUD-a «Seljačka sloga» iz Kutine orila se moslavačka pjesma. Folkloraši iz Kutinskog Sela ostavili su predstavivši raznolikost moslavačkog folklora izvrstan dojam, brojnoj publici vješto nudeći dobru pjesmu i dinamičan ples. Inače ovaj poznati KUD odabran je predstavljati pučku baštinu svog zavičaja odabirom Ocjenjivačkog suda na ovogodišnjoj Smotri folklora Moslavine. Bez sumnje folkloraši iz Radićeve ulice dali su živost Đakovačkim vezovima, osobito značajnoj smotri hrvatskoga folklornog stvaralaštva, a koja okuplja na desetke tisuća sudionika

Kutina
- 14:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U Dardi zaplesalo osam KUD-ova

DARDA - U sklopu obilježavanja Dana općine Darda pododbor SKD-a “Prosvjeta” iz tog baranjskog mjesta organizirao je 5. Međunarodnu smotru folklora nacionalnih manjina, izložbu slika 7. Saziva slikarske kolonije likovne radionice “Petar Dobrović” iz Darde te šahovsku simultanku. Sudjelovalo je osam društava: KUD “Biser” Kičevo, Makedonija, Folklorna grupa pjesama i plesova “Zamojszczyzna”, Poljska, KUD “Sloga” Đenovići, Crna Gora, KUD “Branislav Nušić”, Borovo, MKUD “Čardaš” Suza, MKUD “Darda”, RKUD “Darda” te KUD “Branko Radičević” Darda s 250-ak sudionika, a nastupe je popratilo gotovo 1.500 posjetitelja. Društva su nastupila s po jednom koreografijom, a gostujuća društva iz Makedonije i Poljske izvela su po dvije. Sudionike su na otvaranju pozdravili domaćini, predsjednik Pododbora SKD “Prosvjeta” Mirko Marković te načelnik Općine Darda Ante Vukoja. Svim društvima nakon nastupa dodijeljene su zahvalnice, prigodni darovi te propagandni paketi Turističke zajednice Baranje.
Izložbu slika popratio je katalog s 29 slika, u kojem je likovni osvrt napisao prof. Pero Matić koji je, između ostalog, naglasio: “Tradicionalno je i ovaj saziv tražio inspiraciju u pitomom krajoliku južne Baranje, Darde i slivova rijeke Drave i Kopačkog rita. Slike pred nama su prepune svjetlosti i iskričavih tonova bogatog i studioznog postavljenog kolorita. Iza nas ostaje još jedna izložba zavidne likovne vrijednosti, što slikarsku koloniju “Petar Dobrović” na ovom kulturnom prostoru opravdano postavlja kao granicu vrijednosti ukupnih kulturnih događanja.”
Međunarodnu smotru folklora nacionalnih manjina podržalo je i Ministarstvo kulture RH, a ostale manifestacije Savjet za nacionalne manjine i općina Darda.

D.Kovačević

Glas Slavonije
- 14:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.07.2011., srijeda

Zapovijed pod lipom 2011

Z A P O V I J E D P O D L I P O M U M I K L O U Š U 8., 9. i 10. SRPNJA 2011. GODINE

PROGRAM:
8.7.2011. (PETAK)
GRADSKI MUZEJ ČAZMA PREDSTAVLJA
Moslavačka kuća u Gornjem Mikloušu 45:
12.00-15.00 (20.00 sati), - radionice izrade ručnih radova (našivavanje, heklanje,pletenje);
15.00-15.45 sati – Zapovijed pod lipom ( događaj iz daleke prošlosti, nematerijalno kulturno dobro), predstavljanje projekta Tradicijska kuća obitelji Tonković u Donjem Mikloušu 48




16.00-20.00 sati – radionica tkanja
9.7.2011. (SUBOTA), 21.00 SAT
na velikoj pozornici pod šatorom u Mikloušu
- VEČER TEATRA, KLAPSKE PJESME I TAMBURAŠKIH SASTAVA
Nastupaju: AMATERSKO KAZALIŠTE „DANJGUBE“ IZ LADISLAVA , KLAPA BJELOVAR, TAMBURAŠKI SASTAV KUD-a „IVAN VITEZ TRNSKI“ NOVA RAČA, TAMBURAŠKI SASTAV FOLKLORNOG ANSAMBLA „INSULA IVANICH“ IZ IVANIĆ GRADA, TAMBURAŠKI SASTAV KUD-A SLOGA MIKLOUŠ

Program uz dobru zabavu nastavlja se u ORGANIZACIJI UGOSTITELJA

10.7. (NEDJELJA), MIKLOUŠ
- do 10.30 sati – okupljanje gostiju
- 12.00 sati – misa u Crkvi sv. Nikole
- 13.00 KUD Sloga Miklouš izvodi:

ZAPOVIJED POD LIPOM
PRED CRKVOM U MIKLOUŠU GORNJEM
( Po uzoru na najstariju izvedbu iz 1938 godine)
13.30 – Svečani mimohod sudionika predvode jahači Konjičkog kluba Husar iz Čazme

od 14.00 – 18.00
kulturno umjetnički program gostujućih Društava na velikoj pozornici ispred doma u Mikloušu s predstavljanjem proizvoda i suvenira Udruga sa područja grada Čazme I sela Miklouša, OPG-a sa područja Kutine i Garešnice.
U programu sudjeluju:
KUD „IZVOR“, VIŠKOVO
KUD „SLOGA“ ĐURĐIC
PJEVAČKA SKUPINA VESELE ŠOKICE, SLAVONSKI BROD
PJEVAČKA SKUPINA FERDINAND IZ FERDINANDOVCA
KUD „GRGUR KARLOVČAN“ IZ KALINOVCA
FA „ZDENAC“ GAREŠNICA
KUD „SLOGA“ MIKLOUŠ
Program uz dobru zabavu nastavlja se u ORGANIZACIJI UGOSTITELJA

ORGANIZATOR:
KUD «SLOGA» MIKLOUŠ
I
MJESNI ODBOR MIKLOUŠ

SUORGANIZATOR:
CENTAR ZA KULTURU ČAZMA

POKROVITELJI:
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE
MINISTARSTVO TURIZMA REPUBLIKE HRVATSKE
HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA
BJELOVARSKO BILOGORSKA ŽUPANIJA
TURISTIČKA ZAJEDNICA BBŽ
GRAD ČAZMA
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ČAZME

SPONZOR:
BJELOVARSKI SAJAM
MEDIJSKI POKROVITELJI: KRUGOVAL 93.1 MHz GAREŠNICA I SUPER
RADIO 89 FM
DOBRO DOŠLI!!!!!

Čazma
- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

80. godišnjica Češkog doma u Prekopakri



„Najveću zahvalu zaslužuju članovi Češke besede Prekopakra koji su svojim radom i željom za nastavak tradicije dali ogroman doprinos. I danas s ovog mjesta šaljemo poruku mira i zajedništva jer je ovaj Dom građen s puno ljubavi na radost svim građanima“, rekao je Jaroslav Vozab, predsjednik Češke besede Prekopakra, u Češkom domu u Prekopakri 25. lipnja gdje se svečano obilježila 80. obljetnica njegove izgradnje.
Vozab je istaknuo kako bez nesebičnog rada starih besedaka 1931. godine Dom ne bi bio niti izgrađen, a u to vrijeme to je bio najveći događaj pakračko-lipičkog kraja. Nakon završetka Drugog svjetskog rata Dom se opet obnavlja i u njemu članovi djeluju sve do 1991. godine. Ponovna obnova Doma završena je 2004. godine, gdje je danas otvoren za sve udruge i građane na pakračkom području. „Danas naša Beseda ima oko 300 članova, većina ih je aktivna u folkloru i glazbi, a ono što je najvažnije da na mlade generacije prenosimo običaje i tradiciju koju su nam ostavili naši preci“, rekao je Vozab.

Obljetnica je svečano proslavljena kulturno-umjetničkim programom na kojem su, osim domaćina, nastupali i Češke besede iz Trojeglave i Grubišnog Polja te KUD „Seljačka sloga“ Prekopakra, a uz izvorne pjesme i plesove poslali poruku kako će se tradicija i u narednim godinama nastaviti uz suradnju s drugim kulturnim društvima. I.M.

Pakrac
- 14:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.07.2011., utorak

Kristina Pejaković vezovska miss

ZATVORENI 45. ĐAKOVAČKI VEZOVI

ĐAKOVO - Kristina Pejaković iz Bizovca najljepša je djevojka Slavonije i Baranje, prosudio je tako đakovački gradonačelnik Zoran Vinković preksinoć, kada se u Strossmayerovu parku na ljetnoj pozornici biralo najbolje nošeno narodno ruho u djevojaka, snaša i momaka te vezovska miss.
Ljepote te večeri nije nedostajalo; pred više tisuća posjetitelja pozornicom je ponosito prošetalo 15 djevojaka, šest snaša i 12 momaka. Bljeskali su pod svjetlima
reflektora svila, zlato, ogledalca, širile se falte, raznolikošću boja plijenilo pozornost bogatstvo tradicije.
U dvosatnom programu uz nastupe najpoznatijih imena iz svijeta tamburaške glazbe, publici su se predstavili natjecatelji. Jedni su išli u svatove, drugi u crkvu, treći na crkveni god, a bilo je i onih koji su se spremili za zaruke. U rukama podpetala, molitvenici, a na ponosnim djevojkama, snašama i momcima rubine stare stoljeća.
Nagradu za najbolje nošeno ruho u momaka odnio je Zvonko Zetović iz Budrovaca, drugi je bio Dino Ladan iz Đakova, a treći Toni Tkalčec iz Nove Gradiške. U kategoriji snaša pobijedila je Katarina Kovač iz Bapske, na drugom su se mjestu našle Darija i Paula Ančić iz Vrpolja, treća je Marica Bošnjaković iz Đurđanaca. Prema mišljenu stručnog povjerenstva, najbolje ruho u djevojaka nosila je Josipa Knežević iz Širokog Polja, druga je bila Ivana Božić iz Antina, a treća Ivana Bubalo iz Slavonskog Broda.
Programom Slavonijo, zemljo plemenita te dodjelom priznanja i nagrada zatvoreni su 45. Đakovački vezovi.
- Hvala svima koji su utkali dio sebe u ovaj jedinstveni đakovački, slavonski i hrvatski vez. Čuvajući prošlost, čuvamo svoju budućnost! Pozivam vas da se dogodine opet vidimo u Đakovu, u srcu Slavonije, na 46. Vezovima - poručio je gradonačelnik Zoran Vinković.

Maja MUŠKIć

Glas Slavonije

“Di se skrila Slavonija...?”
Nakon što je 45. Đakovačke vezove proglasio zatvorenim, đakovački gradonačelnik Zoran Vinković zapjevao je pjesmu Slavonskih lola Di se skrila Slavonija koja volim ja?, a s njim i cijeli park. Orili su se stihovi “Bilo ruva, bilo kruva, bilo zlata i dukata...”.


- 14:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17. Petrijevačke žetvene svečanosti

8. – 10. srpnja
Manifestacija izvornog narodnog i amaterskog folklornog stvaralaštva

P R O G R A M
17. „PETRIJEVAČKIH ŽETVENIH SVEČANOSTI“ 2011. GODINE
PETAK 08. srpnja
19,00-20,00 sati - OSNOVNA ŠKOLA PETRIJEVCI
- Predstavljanje 13. broja „PETRIJEVAČKOG LJETOPISA“
- Izložba slika domaće slikarice Darije Prša-Lučenčić
- Izložba učeničkih radova
- Domjenak – starinska jela i kolači

20,00 sati MALA POZORNICA
- Nastup TS „Slavonske strune “ Osijek

SUBOTA 09. srpnja
18,00 sati - IGRALIŠTE NK „Omladinac“
- Šaljiva nogometna utakmica „Debeli-mršavi“

19,30 sati LJETNA POZORNICA
- nastup puhačkog orkestra DVD Petrijevci
- Pjevačka sekcija Udruge umirovljenika Petrijevci
- KUU „N.Š.Zrinski“ Petrijevci
- nastup gostujućeg HKD-a „Lisinski“ Našice
- revija djevojaka i snaša u narodnim nošnjama

MALA POZORNICA
- Nastup TS „Zlatni vez“ Petrijevci

NEDJELJA 10. srpnja
14,00-17,00 sati - PRIKAZ STARIH ZANATA

15,00-17,00 sati - ETNO IZLOŽBA NA OTVORENOM
- u ulicama M. Gupca i Mlinskoj

5,00-15,30 sti - OPĆINA PETRIJEVCI
- primanje za predstavnike KUD-ova

16,00 sati - ŽUPNA CRKVA Sv. PETRA APOSTOLA
- Sv. Misa s procesijom i prinošenjem plodova

17,30-18,30 sati - SVEČANI MIMOHOD FOLKLORNIH SKUPINA I KONJSKIH ZAPREGA
- KUU „N.Š.Zrinski“ Petrijevci- žetelačka skupina
- KUU „N.Š.Zrinski“ Petrijevci - dramska sekcija „Satnica“
- KUD „Kupina“ Kupina
- Zavičajni klub Zagoraca „Zagorec“ Josipovac
- Čavoljska Hrvatska Manjinska Samouprava „Bunjevački kulturni krug“ Čavolja - KUD „Filipovčice“ Komletinci
- HKUD „Radost“ Sela
- KUD „Seljačka sloga“ Baranjsko Petrovo Selo
- Izvorna folklorna skupina „Čitaonice Mohačkih šokaca“

18,30 sati LJETNA POZORNICA
- KUU „N.Š.Zrinski“ Petrijevci , starinska ŽETVA-KOSIDBA i prikaz vršidbe s konjima
- Scenski prikazi narodnih običaja gostiju
- Izvješće o ovogodišnjoj žetvi

20,30 sati - Nastup did' Tunje i bać' Roke
- Cjelovečernji koncert „Slavonki dukati“ i Snaša

MALA POZORNICA
„Slavonski dukati“ i Snaša

TZ Osječko baranjska
- 14:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.07.2011., ponedjeljak

45. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA, ZAGREB, 20. – 24. srpnja 2011.



Program 45. međunarodne smotre folklora



Srijeda, 20. srpnja 2011.

10.00 - 22.00 Trg bana Jelačića
Sajam tradicijskih obrta
10.00 Trg bana Jelačića Nastup sudionika Smotre
19.00 Studio Račić, Margaretska 3 Otvorenje izložbe: "Moravski Hrvati: sjećanja"
20.00 Trg bana Jelačića
Nastup sudionika projekta Etno Hrvatska (u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži)


Četvrtak, 21. srpnja 2011.

10.00 - 22.00 Trg bana Jelačića Sajam tradicijskih obrta
10.00 Trg bana Jelačića Nastup sudionika Smotre
21.00 Atrij Galerije Klovićevi dvori, Jezuitski trg Koncert: Slovenska etno večer


Petak, 22. srpnja 2011.

10.00 - 22.00 Trg bana Jelačića Sajam tradicijskih obrta
10.00 Trg bana Jelačića Nastup sudionika Smotre
19.00, Trg bana Jelačića Nastup sudionika Smotre
21.00 Gradec
Svečana priredba: Folklorna baština u životu hrvatskog iseljeništva
Plesna radionica: Plešite s nama!

Subota, 23. srpnja 2011.

10.00 - 22.00 Trg bana Jelačića Sajam tradicijskih obrta
10.00 Trg bana Jelačića Nastup sudionika Smotre
19.00, Trg bana Jelačića Nastup sudionika Smotre
21.00 Gradec
Svečana priredba: Folklorna baština u životu hrvatskog iseljeništva
Plesna radionica: Plešite s nama!

Nedjelja, 25. srpnja 2009.

10.00 - 22.00 Trg bana Jelačića Sajam tradicijskih obrta
10.00 Trg bana Jelačića Nastup sudionika Smotre
20.00, Trg bana Jelačića Nastup sudionika Smotre
19.30, Crkva sv. Katarine
Koncert crkvenog pučkog pjevanja: Hatsko kolo, Novo Selo (Gradišće)
21.00 Gradec
Nastup sudionika Smotre Plesna radionica: Plešite s nama!

MSF
- 18:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U Zagrađu održana jedanaesta smotra folklora




"Oj, Zagrađe, lipo selo naše, tebe diče i cure i snaše", pod tim je geslom protekloga vikenda održana jedanaesta smotra folklora u Zagrađu, mjestu pleterničkoga kraja. Na ovogodišnjoj je smotri folklornih društava nastupilo deset kulturno-umjetničkih društava iz raznih krajeva Hrvatske. Svaki je od nazočnih KUD-ova, nakon povorke kroz mjesto, na prigodnoj pozornici izveo nekoliko zanimljivih točaka, karakterističnih za kraj iz kojeg dolaze.
Smotru je ispred glavnog pokrovitelja Grada Pleternice otvorio pleternički gradonačelnik i saborski zastupnik Franjo Lucić, pozdravivši sve okupljene, kojih je doista bilo mnogo, zahvalivši se svima što njeguju tradiciju i običaje naših starih, čuvajući ih tako od zaborava.
Jedanaestoj smotri folklora u Zagrađu, u pratnji svojih supruga, nazočili su i čelnici Požeško-slavonske županije, župan Marijan Aladrović te njegovi zamjenici Ferdinand Troha i Željko Jakopović.
Zakoračivši u drugo desetljeće neprekidnoga održavanja, smotra folklora u Zagrađu postala je više nego prepoznatljiva među folklornim društvima i ljubiteljima njegovanja tradicije, iz godine u godinu potvrđujući opravdanost svoga održavanja.

Požeško-slavonska županija
- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.07.2011., nedjelja

Međunarodni festival folklora: Vatromet pjesme i plesa u Šancu



Međunarodni festival folklora iz godine u godinu Karlovčanima sve više prirasta srcu i u 14 godina, koliko je napunio ove godine, zaslužio je epitet vodeće kulturne manifestacije, ne samo u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, nego i šire, a dokaz tomu je prepuno košarkaško igralište Šanac koje je protekle nedjelje „pucalo po šavovima“.
No, prije nastupa u Šancu Karlovčani su srdačno pozdravili folkloraše u tradicionalnoj povorci gradskim ulicama.

Ovogodišnji MFF ugostio je pet folklornih grupa iz raznih dijelova svijeta – tursku Folklornu grupu „Gehem“ iz Ankare, slovačku Folklornu organizaciju „Ayfas“ iz Bratislave, Glazbeni ansambl „Lotus“ iz Vijetnama, studentski FA „Mirče Acev“ iz Skopja, „Ballet Folklorico de la Universidad de Chile BFUACH“ iz Čilea, a nastupili su i domaćini FA „Matija Gubec“, ujedno izvršni organizatori festivala. Iako najavljeni, članovi Folklornog ansambla „Dolbar“ iz Ruske Federacije Yakutia-e, nažalost, nisu nastupili.

Unatoč tomu, atraktivnih i energičnih nastupa nije manjkalo. Ono što se moglo vidjeti ukratko bi se moglo opisati kao igrokaz boja i zvukova. Jedan od zaključaka dojmljive večeri je da, u ovo vrijeme globalizacije, folklor je jedino što nas na očiti razlog razlikuje jedne od drugih.

Festival se u idućih nekoliko dana seli u ostale gradove i općine u Karlovačkoj županiji tako da će u nastupima folkloraša moći uživati i građani Draganića, Duge Rese i Topuskog.

Ako ste slučajno propustili otvorenje festivala sve možete nadoknaditi u petak, 8. srpnja, kada se festival zatvara ponovo uz mimohod ulicama i nastupom grupa u Šancu. (ak)

Karlovački tjednik
- 18:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

XIX. Duna Menti Folklórfesztivál - Kalocsa




2011. július 6-10.


Július 6. / szerda

16:00 – Polgármesteri fogadás a városházán a csoportok képviselőinek

17.00 – Menettánc a főutcán

20:00 – Kalocsa köszönti a fesztivál résztvevőit – néptánc műsor a Művelődési Központ udvarán (Szt. István kir. u. 2-4.) Belépődíj: 600,-Ft

23:00 –Táncház a külföldi és a hazai együtteseknek a Korona Étterem udvarán. (Díjmentesen látogatható)

Július 7. / csütörtök

10:00 – Hívogató külföldi csoportok részvételével a sétálóutcában

10:30 - Gasztronómiai utazás/Kalocsa vendég együtteseinek gasztronómiai bemutatkozása – közös főzés a Sétálóutcában

20:00 – Nemzetközi folklórgála a Művelődési Központ udvarán (Szt. István kir. u. 2-4.) Belépődíj: 600,-Ft

23:00 – Táncház a külföldi és a hazai együtteseknek a Korona Étterem udvarán. (Díjmentesen látogatható)

Július 8. / péntek

10:00 – Hívogató külföldi csoportok részvételével a sétálóutcában

16:00 – Bartina együttes gyermekműsora a Művelődési Központ udvarán (Szt István kir. u. 2-4.)

20:00 – Nemzetközi folklórgála a Művelődési Központ udvarán (Szt. István kir. u. 2-4.) Belépődíj: 600,-Ft

23:00 – Táncház a külföldi és a hazai együtteseknek a Korona Étterem udvarán. (Díjmentesen látogatható)

Július 9. / szombat

9:00 – 18.00; Szellemi Kulturális Örökség napja – a jegyzéken szereplő nyolc elem bemutatkozása a sétálóutcában –(mohácsi busók, mezőkövesdi matyók, karcagi birkafőzők, magyar solymászok, mezőtúri fazekasok, halasi csipke, kalocsai hímzés, pingálás, a népművészet mesterei) vásár, ételkóstoló

10:00 – Konferencia a színházban, a szellemi kulturális örökségről.

20:00 – Néptáncgála a Művelődési Központ udvarán (Szt. István kir. u. 2-4.) Belépődíj: 600,-Ft

Július 10. vasárnap

10:00 Hívogató külföldi csoportok részvételével a sétálóutcában

20:00 Kalocsa búcsúzik a fesztiváltól a Művelődési Központ udvarán (Szt. István kir. u. 2-4.)

Herczku Ágnes népdalénekes koncertje

Ismerjük meg egymás táncait! - Minden külföldi kalocsait táncol!

IZVOR: http://www.kiskorostv.hu
- 13:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.07.2011., subota

Čačinčani oduševljeni folklorom

4. SMOTRA FOLKLORA




Kulturno-umjetničko društvo Čačinci, Općina i Župa Čačinci organizirali su procesiju u povodu blagdana Tijelova koju je kroz čačinačke ulice predvodio župnik Zdravko Radoš te 4. smotru folkolora. Na tradicionalnoj smotri folklora održanoj u dupkom punoj čačinačkoj sportskoj dvorani sudjelovalo je devet društava - iz Vinice, Antunovca, Orubice, Zdenaca, Crkvara, Otrovanca, Orahovice, Gradine i Čačinaca. Posebno atraktivni bili su plesači KUD-a „Crkvari“ s briljantnim izvedbama koreografija bunjevačkih plesova te koreografijom ''Makedonija'' kojom su sve prisutne ostavili bez daha. Zahvaljujući odličnoj organizaciji bila je to večer koja je još jednom pokazala kako su folklor i narodna nošnja temelj očuvanja kulturne baštine Slavonije i Baranje.

ICV
- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.07.2011., petak

IGRA KOLO NA SOKAKU

Pod pokroviteljstvom Općine Magadenovac i mjesnih odbora općine Magadenovac proteklog je vikenda u Beničancima održana tradicionalna 6.po redu smotra folklora Igra kolo na sokaku.Na smotri, koju je svečano otvorio načelnik Općine Magadenovac Stjepan Živković, nastupilo je pet kulturno-umjetničkih društava: Seljačka sloga iz Šljivoševaca, Zagorci iz Beljevine, Ivan Tišov iz Viškovaca, Jedinstvo iz Jelaha iz Bosne i Hercegovine i domaćini Biseri Slavonije.dđ-ap

RADIO DONJI MIHOLJAC
- 18:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.