Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

„Lipo ti je u mom kolu“ - Vinjani 2011.



U Vinjanima Donjim 8. srpnja, kod nogometnog igrališta Dovica u dvorištu stare kamene pojate na pozornici pravokutnog oblika, koja je i kao takva zbog pozadine pomalo asocirala na guvno (što je dobro), dogodila se večer međunarodnog folklora na kojoj su nastupili: KUD Vinjanska sloga - Vinjani, KUD Marko Markota – Rogotin, KUD Pleter – Dugopolje, KUD Novae – Runović, KUD Dalmacija – Dugi Rat, KUD Dikovača – Zmijavci, KD Vidovo – Šentvid pri Stični, Slovenija, KUD Ilinden – Krivogaštani – Makedonija, FPA Raduga – Oryol, Rusija i KUD Seljačka sloga – Nuštar.

Pred publikom se odigrao raznolik folklorni repertoar; dobrom domaćom gangom, diplama, šijavicom, guslama i kolima koja su bila gluha zbog nedorečenog pjevačkog udjela, dok su gosti redom svoje točke nosili na pjevanju i sviranju u čemu su najveće ovacije pobrali Rusi. Razočarali su Makedonci koji su vizualno izgledali izuzetno dobro, ali su svoje pjevanje i sviranje odradili na ful playback što je umanjilo vrijednost predstavljanja. Dugoraćani su Splitsko kolo odigrali u stilu bečkog valcera, uštirkano ali ugodno za oko, pogotovo za uho, svirkom mješovitog mandolinsko-tamburaškog orkestra. Slovenci su trima harmonikama razigravali svoje plesače. Nuštrani su iz ciganskih običaja izvukli i odigrali prizivanje kiše, možda i nama prizovu koju kišu. Rogotinjani su otpjevali i otplesali pučku melodiju što je dočaralo miris i blizinu mora u opravi koja je upila sivu boju kamena nagnuta na rukavce Neretve.

U cijelom ambijentu bogatom narodnim vezovima, mladoj voditeljici programa uz ugodan glas, kudikamo bi bolje pristajao koji folklorni ornament odjeće nego li pokidane rebatinke, dok bi gospodinu ravnatelju POU Imotski bolje pristajalo mjesto koordinatora za stručnim stolom ispred bine nego uloga voditelja.

Za osmu po redu smotru folklora trebalo je učiniti više, valjda će ponovno oživjela Vinjanska sloga pridonijeti napretku što im od sveg srca želim.



Piše: Augustin Kujundžić Ago/

Imotskenovine


Post je objavljen 09.07.2011. u 22:11 sati.