Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

U žetvu i na +40


17. PETRIJEVAČKE ŽETVENE SVEČANOSTI

PETRIJEVCI - Očuvanje tradicije je glavni motiv održavanja i ovih, 17. Petrijevačkih žetvenih svečanosti.
Ta sve popularnija manifestacija, koja se svake godine održava drugog vikenda u srpnju, kada se završava žetva pšenice, tijekom tri dana okupila je više stotina izvođača te nekoliko tisuća posjetitelja, a Svečanosti su u nedjelju uvečer svojim nastupima zaključili Marija Pavković-Snaša i Slavonski Dukati te Bać Roka i Did Tunjo iz Otoka.
Manifestacija je započela u petak predstavljanjem petrijevačkog ljetopisa, izložbama i tamburaškim koncertom. Program se u subotu nastavio šaljivom nogometnom utakmicom Debelih i Mršavih te kulturno-zabavnim programom na ljetnoj pozornici. Središnji dio manifestacije odvijao se u nedjelju ulicama Petrijevaca, gdje je bila organizirana etnoizložba na otvorenom, prikaz starih zanata. Održano je svečano primanje za predstavnike KUD-ova te služena sveta misa s procesijom u župnoj crkvi i s prinosom plodova.
Temperatura od 40-ak Celzijevih stupnjeva nije bila posebna zapreka za članove desetak KUD-ova koji su u mimohodu prošli središtem mjesta i za kojima su se kretale svečano okićene konjske zaprege. Pred okupljenim ljubiteljima folklora predstavili su se gosti iz Kupine, Josipovca, Bačke i Mađarske te druge skupine koje su prikazale svoje stare žetvene običaje.
Domaćini iz Petrijevaca ni ove godine nisu razočarali prikazom starinske žetve - kosidbe te vršidbe s konjima, uz koje je slijedilo neizostavno izvješće o ovogodišnjoj žetvi.

Lidija ANIČIĆ


Glas Slavonije

Post je objavljen 13.07.2011. u 09:52 sati.