Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

80. godišnjica Češkog doma u Prekopakri



„Najveću zahvalu zaslužuju članovi Češke besede Prekopakra koji su svojim radom i željom za nastavak tradicije dali ogroman doprinos. I danas s ovog mjesta šaljemo poruku mira i zajedništva jer je ovaj Dom građen s puno ljubavi na radost svim građanima“, rekao je Jaroslav Vozab, predsjednik Češke besede Prekopakra, u Češkom domu u Prekopakri 25. lipnja gdje se svečano obilježila 80. obljetnica njegove izgradnje.
Vozab je istaknuo kako bez nesebičnog rada starih besedaka 1931. godine Dom ne bi bio niti izgrađen, a u to vrijeme to je bio najveći događaj pakračko-lipičkog kraja. Nakon završetka Drugog svjetskog rata Dom se opet obnavlja i u njemu članovi djeluju sve do 1991. godine. Ponovna obnova Doma završena je 2004. godine, gdje je danas otvoren za sve udruge i građane na pakračkom području. „Danas naša Beseda ima oko 300 članova, većina ih je aktivna u folkloru i glazbi, a ono što je najvažnije da na mlade generacije prenosimo običaje i tradiciju koju su nam ostavili naši preci“, rekao je Vozab.

Obljetnica je svečano proslavljena kulturno-umjetničkim programom na kojem su, osim domaćina, nastupali i Češke besede iz Trojeglave i Grubišnog Polja te KUD „Seljačka sloga“ Prekopakra, a uz izvorne pjesme i plesove poslali poruku kako će se tradicija i u narednim godinama nastaviti uz suradnju s drugim kulturnim društvima. I.M.

Pakrac

Post je objavljen 06.07.2011. u 14:26 sati.