Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Večer pisme, folklora i starih običaja



"Dođi diko u Kotare ravne" naziv je tradicionalne "večeri pisme, folklora i starih običaja" koja je ove subote održana u Zemuniku Donjem. Manifestaciju je organizirao KUD Sv. Kata pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Općine Zemunik Donji. Osim domaćina, KUD-a Sv. Kata, na zemuničkoj večeri folklora nastupilo je još sedam KUD-ova iz cijele Hrvatske. Tako su Zemuničanima u goste došli KUD Tkanica iz Okučana, KUD Selište Kostajničko iz Selišta Kostajničkog, KUD Antun Gustav Matoš iz Tovarnika, KUD Pounjski pleter iz Dvora na Uni, a od KUD-ova iz naše županije KUD Škabrnja iz Škabrnje, KUD Vinac iz Stankovaca te Udruga Điran iz Ugljana. U programu su osim KUD-ova nastupili i pučki pjesnik iz Zemunika Dinko Buljat te narodni guslar Dane Jurić.

Iako su zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta koji su vladali u subotu, organizatori imali poteškoća smotra je, ipak uspješno održana.

- Zadovoljni smo s ovogodišnjom smotrom. Ostvarili smo ono što smo planirali, iako smo imali određenih poteškoća zbog loših vremenskih uvjeta na dan održavanja folklorne večeri, kazao je Marko Alvir, predsjednik KUD-a Sv. Kata. Alvir je naglasio kako je cilj zemuničke folklorne večeri očuvanje kulturne baštine zemuničkog kraja, ali i zbližavanje KUD-ova iz različitih dijelova Hrvatske.

- Sudjelovanjem KUD-ova iz cijele Hrvatske na našoj smotri stvaramo prijateljstva među folklornim društvima te ovakve večeri činimo raznolikijim i zanimljivijim. Kako KUD-ovi iz naše županije imaju dosta sličnosti u plesovima i pjesmama, upravo ovi KUD-ovi iz drugih dijelova Hrvatske učinili su naš program bogatijim i ukazali su na različitosti u običajima i plesovima u Lijepoj Našoj, istaknuo je Alvir dodavši kako je Zadarska županija jedina županija u Hrvatskoj koja nema svoju županijsku smotru. U KUD-u Sv. Kata postoje ideje i planovi da upravo oni preuzmu organizaciju županijske smotre folklora. Sudeći po dobroj organizaciji "večeri pisme, folklora i narodnih običaja" održanoj u subotu, ovaj zemunički KUD bi mogao biti dobar domaćin i organizator buduće županijske smotre.

Piše: Julijana Bačić

ZADARSKI LIST

Post je objavljen 29.07.2011. u 16:35 sati.