Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Raskoš iz bakine škrinje otkrivena na priredbi u Koprivnici



Ispravi greške Proteklog vikenda Koprivnicom su zavladale originalne narodne nošnje i zanimiljivi plesovi. Jubilarni, 5. međunarodni folklorni festival pod nazivom Iz bakine škrinje okupio je više od 200 sudionika iz šest zemalja.

Kiša nije smetala

Osim Kulturno-umjetničkog društva Koprivnica, nastupile su skupine iz Italije, Poljske i Latvije te po dvije iz Slovenije i Albanije.

Dvije festivalske večeri, u petak i subotu, održane su u Domu mladih. Organizatori, koprivničko-križevačka Turistička zajednica i KUD Koprivnica, omogućili su besplatan ulaz svim posjetiteljima, a interes Koprivničanaca nije izostao.

Najdojmljiviji, prema mišljenju publike, bio je nastup latvijske skupine Radi, čiji se folklor u potpunosti razlikuje od onog na koji su Podravci navikli. Temperamentni su Latvijci, zajedno s mladim Poljacima i Albancima, nastupili obje večeri, no s različitim programima, kako bi se što bolje predstavili. Osim toga, kako je uobičajeno da se jedna od večeri festivala posveti socijalnim skupinama, dan uoči festivala inozemni gosti posjetili su koprivnički Dom za starije i nemoćne osobe, družili se s njegovim štićenicima i razveselili ih otplesavši dio koreografije, a široj publici prezentirali su se i na središnjem koprivničkom trgu, unatoč kiši koja ih je ometala.

Rado će opet doći

Gosti su, kažu, oduševljeni koprivničkom dobrodošlicom i lokalnom kuhinjom, a iz Hrvatske nose izvrsne dojmove te se nadaju da će se ponovno vratiti u Podravinu.

Osim Koprivnice, posjetili su i Golu te galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama. Jučer im je organiziran izlet u Zagreb s vodičem, a danas je dio njih otputovao na Plitvička jezera, nakon čega će se uputiti svojim kućama.

- Možemo biti zadovoljni i publikom i kvalitetom programa i organizacijom te kazati da je festival u potpunosti uspio - izjavio je Krešo Blažek, predsjednik organizacijskog odbora festivala Iz bakine škrinje.

Nova iznenađenja najavljuju se za sljedeću godinu, kada će, u šestom izdanju međunarodnog festivala, nastupiti predstavnici zemalja čiji folklor Koprivničanci i posjetitelji iz drugih gradova još nisu upoznali.


Piše: Tihana Hleb/VLM redakcija@vecernji.net

Večernji list

Post je objavljen 28.07.2011. u 08:23 sati.