folklorni

< rujan, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



28.09.2010., utorak

Završena 43. Voloderska jesen




Nedjeljni program 43. Voloderske jeseni započeo je misom zahvalnicom u crkvi sv. Antuna Padovanskog koju je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić.

'Na svetoj misi mnogo je sudionika bilo odjeveno u narodne nošnje i tu se već pokazalo kako ovaj kraj njeguje svoju tradiciju i kulturu. Veseli me što je tradicija koja se ovdje osjeća našla mjesta u današnjem životu, ne samo kao jedno sjećanje već i nadahnuće za budućnost jer oni koji zaborave svoje korijene i temelje riskiraju da ono što grade neće biti čvrsto i trajno'- poručio je biskup.
Biskup Košić je u pratnji voloderskog župnika Marka Karače, općinskog načelnika Josipa Miškovića i njegovih zamjenika Kristine Ričković- Rusan i Dragana Šarčevića, predsjednika Organizacijskog odbora Željka Pačareka te dožupana Andrije Rudića obišao štandove tradicijskih obrta i vinara te razgledao etno izložbu. Zbog kišnog vremena jučer je odgođena berbena povorka, a u okviru folklornog programa u kojem je nastupilo osam društava, za najljepšu beračicu izabrana je članica KUD-a 'Zapređe' Ivana Srdarević. Drugom pratiljom proglašena je Petra Merkaš iz voloderskog KUD-a 'Moslavec', dok je prva pratilja Tea Crnković iz Delnica. Program posljednjeg dana ovogodišnje manifestacije obuhvatio je i etno modnu reviju kojom se voloderskoj publici predstavio Krojački salon 'Marias' iz Popovače. Na glavnoj pozornici održano je i tradicionalno izvlačenje nagradne igre, a trodnevna manifestacija završena je uz koncert 'Gazda'.
'Organizacijski odbor ovogodišnje Voloderske jeseni manifestaciju je intenzivno pripremao tri mjeseca. Pored tradicionalnih sadržaja, uveli smo i određene novitete u ponudu 43. priredbe koje su, nadamo se, posjetitelji prepoznali. Usprkos velikoj želji i snažnom radu, zbog vremenskih uvjeta bili smo prisiljeni ukinuti neke dijelove predviđenog programa a očekivana posjećenost je nažalost izostala. Voloderska jesen nastavila je svoju tradiciju, a dio te tradicije je i kiša'- kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Željko Pačarek zahvalivši pokroviteljima kao i svima koji su unazad 43 godine organizirali Volodersku jesen, najstariju hrvatsku manifestaciju posvećenu berbenim običajima, vinogradarstvu i vinu.



POPOVAČA
- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.09.2010., subota

Paurska je jesen najbolja




Duga Resa - Četvrti po redu susreti kulturno umjetničkih društava "Jesen u Pauriji" održat će se sutra u Dubravcima.
Gostuju KUD Vivodina, KUD Podvinje iz Slavonskog Broda, KUD Lanterna iz Kraljevice, KUD Stative iz Karlovca, te Dječja udruga Krijesnice iz Lukovdola, dok je organizator domaćin KUD Paurija.

Svečanost počinje u 15 sati, a naslijedit će natjecanje u seoskim igrama, da bi nakon toga bila organizirana i zabava.

Radio Mrežnica
- 17:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.09.2010., srijeda

5. smotra folklora i izložba tradicionalnih jela i slastica



Pokroviteljica manifestacije, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel otvorila je 5. smotru folklora i izložbu tradicionalnih seliških jela i slastica "Iz banike škrinjice" u Selištu Kostajničkom u subotu, 18. rujna. Kako tvrde stručnjaci etnolozi, riječ je o jednoj od najkvalitetnijih folklornih smotri na području Sisačko-moslavače županije koja je ovom prigodom okupila oko 500 sudionika, članica i članova 11 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske i dva domaća KUD-a. "Jedina ovakva smotra na području Pounja ponos je cijele naše Županije. Smotra je dug, zahvalnost i moralna obveza prema narodu ovog kraja, prema svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata. Selište Kostajničko i njegovi stanovnici stradali su u Domovinsom ratu. Ovdje smo kako bismo im dali podršku da što prije zaliječe ratne rane, da im pokažemo da smo zajedno i u ratu i u miru, da ponosni i slobodni uživamo u bogatstvu tradicije i kulturnom stvaralaštvu", naglasila je županica zahvaljujući domaćinima i organizatorima, seliškom DVD-u, KUD-u i ogranku UHDDR-a RH.
NEKOLIKO INFORMACIJA...

Na 5. smotri folklora "Iz bakine škrinjice" nastupili su:

1. Kulturno-umjetničko društvo "Drenjanci", Osječko-baranjska županija
2. Kulturno-umjetničko društvo "Podgaračani", Osječko-baranjska županija
3. Kulturno-umjetničko društvo "Bektež", Požeško-slavonska županija
4. Kulturno-umjetničko društvo "Slavko Kolar", Bjelovarsko-bilogorska županija
5. Kulturno-umjetničko društvo "Šandorovec", Međimurska županija
6. Kulturno-umjetničko društvo "Obreška", Zagrebačka županija
7. Kulturno-umjetničko društvo "Posavke", Zagrebačka županija
8. Kulturno-umjetničko društvo "Turanj", Karlovačka županija
9. Kulturno-umjetničko društvo "Nadin", Zadarska županija
10. Kulturno-umjetničko društvo "Sveta Kata", Zadarska županija
11. Folklorni ansambl "Virovitica", Virovitičko-podravska županija
12. Kulturno-umjetničko društvo "Crnac", Sisačko-moslavačka županija
13. Kulturno-umjetničko društvo "Selište Kostajničko", Sisačko-moslavačka županija

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA
- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.09.2010., ponedjeljak

Izabrane najuzornije seoske žene Bjelovarsko-bilogorske županije

Tri najuspješnije na županijskom izboru izborile su nastup na završnom izboru najuzornije seoske žene Hrvatske, koji će se sredinom listopada održati u Pazinu.




Irena Cugovčan iz mjesta Poljani kraj Grubišnog Polja jednoglasno je imenovana za najuzorniju seosku ženu Bjelovarsko-bilogorske županije, a za njezinu prvu pratilju izabrana je Mihaela Mišir iz Velikog Trojstva, dok je lentu druge pratilje ponijela Marina Đipalo iz Šandrovca.

Pobjednici je lentu predala lanjska najuzornija seoska žena BBŽ Božica Tonković, a prvi su čestitali župan Miroslav Čačija, gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, te saborski zastupnik Stanko Grčić, koji su trima najuspješnijima poželjeli sreću u daljnjem natjecanju, s obzirom da su sve tri izborile nastup na završnici izbora za najuzorniju seosku ženu Hrvatske, zakazanim za sredinu listopada u Pazinu.

- Još sam pod dojmovima i ne mogu vjerovati da sam pobjedila. Ali već od sutra kreće svakodnevica i treba ostati kakav jesi, jer slava je prolazne naravi – istaknula je Irena Cugovčan, koja u životu najveću podršku uživa od triju kćeri Nine, Tajane i Lare, te supruga Ivana. Njezino obiteljsko gospodarstvo bavi se uzgojem raznovrsnog povrća na površini od sedam hektara. Za posao kaže da ga odrađuje srcem, pa čak i po cijenu da se od povrtlarstva sve teže živi.

- Bilo bi lijepo da jedna od kćeri bude nasljednica našeg posla, ali nećemo im se mješati u odluke, već ćemo im prepustiti da same odaberu školovanje i zvanje – kaže I. Cugovčan, koja je po struci trgovac. Dodaje da za završnicu državnog izbora neće imati posebne pripreme, te da odlazi rasterećena bez velikih očekivanja, jedino priželjkuje da na najbolji način prezentira svoju županiju.

Do ove prestižne titule nije bilo nimalo lako doći, ponajprije zbog složenosti kriterija i njihove sveobuhvatnosti, čime se pred seoske se žene postavljaju mnogo zahtjevniji zadaci u usporedbi s modernim gradskim damama. Tako najuzornija seoska žena mora udovoljavati obvezama društveno korisnog rada, promicanja kulture, očuvanja tradicije, proizvodnji na vlastitu imanju i uređenju okućnice, a uza sve nabrojeno primarnom se zadaćom naravno podrazumijeva briga o obitelji i odrađivanje svih kućanskih poslova. Stoga ne čudi da je jedna od kandidatkinja na upit koliko joj dnevno vremena preostaje za nju samu, bez razmišljanja odgovorila, samo pola sata.

VEČERNJI LIST

Piše: Damir Špehar
- 10:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zbog jake kiše otkazan svečani mimohod 45. vinkovačkih jeseni

Organizatori su procijenili da bi bila velika šteta ako bi narodne nošnje, većinom izvorne i vrlo stare, pokisle, a i konji su osjetljivi na kišu.




VINKOVCI - Zbog jake kiše koja pada od ranog jutra, Organizacijski dobor Vinkovačkih jeseni donio je odluku o otkazivanju svečanog mimohoda koji je trebao krenuti u 10 sati. U mimohodu, koji je prema mišljenju mnogih, najatraktivnija priredba Vinkovačkih jeseni, vinkovačkim ulicama trebalo je prodefilirati 79 folklornih skupina iz Hrvatske i dijaspore, 25 svečano ukrašenih konjskih zaprega i 50 konjanika.

Organizatori su procijenili da bi bila velika šteta ako bi narodne nošnje, većinom izvorne i vrlo stare, pokisle, a i konji su osjetljivi na kišu. Osim mimohoda, predviđeni program će se održati prema ranije utvrđenom planu.

Drugi dio Državne smotre folklora počinje u 18.30 sati, nakon čega je svečanost zatvaranja 45. Vinkovačkih jeseni koje su održane od 10. do 19. rujna pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista.

Večer završava koncertom Miroslava Škore koji počinje u velikom šatoru u 22 sata.


Piše: Miroslav Flego

VEČERNJI LIST
- 10:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.09.2010., ponedjeljak

Održana 29. „Ižimača“



U nedjelju 12. rujna 2010. godine u Beravcima je održana 29. po redu „Ižimača“. „Ižimača“ je jedinstvena smotra starih narodnih običaja u Hrvatskoj na kojoj su se do sada predstavile mnogobrojne folklorne skupine iz Hrvatske i inozemstva.

Sam program manifestacije počeo je nešto iza 14,00 sati povorkom kulturno umjetničkih društava kroz selo. Velik broj okupljenih mještana i njihovih gostiju oduševljeno su pozdravili svako društvo te im na taj način izrazili dobrodošlicu. Dolaskom KUD-ova u eko-etno park, koji je uređen kao veliko slavonsko dvorište slijedila je kratka okrepa, nakon toga zaigralo se veliko kolo. U kolu su sudjelovala sva kulturno umjetnička društva te mještani i svi posjetitelji koji su željeli biti dio ove jedinstvene priredbe. Ove godine, mnogi kažu, kolo je bilo najveće u zadnjih nekoliko godina.
Poslije otplesanog velikog kola krenulo se ka ižimači gdje su domaćini, članovi KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Beravaca, pokazali kako radi ižimača, odnosno kako se nekad ižimao mošt iz jabuka. Sam prikaz ižimače probudio je znatiželju kod svih nazočnih koji su se okupili uokolo te čekali na svoj red kako bi probali netom iscijeđeni sok iz jabuka. Čast da prvi probaju sok dobili su načelnik Općine Velika Kopanica gosp. Zvonimir Šimunović te župan Brodsko-posavske županije gosp. Danijel Marušić.

Ovogodišnja „Ižimača“ bila je sadržajno vrlo bogata, a ponuda suvenira, starinskih jela i ostalih slavonskih specijaliteta na štandovima najbolja do sada. U eko-etno parku osim ižimače su još žitnica – ambar, vanjska peć za pečenje kruha u kojoj su se tijekom manifestacije pripremale slasne masne pogačice koje su posjetitelji mogli kušati , te drevni đeram za izvlačenje vode iz bunara.
Prije samog početka kulturno umjetničkog programa pristiglih KUD-ova, uz prigodan govor sve prisutne je pozdravio načelnik Općine gosp. Zvonimir Šimunović, a program je otvorio župan gosp. Danijel Marušić. Nakon dodjele priznanja i zahvala organizatora načelniku, zamjeniku načelnika, županu te saborskoj zastupnici Suzani Bilić-Vardić usljedili su plesovi i pjesme folklora iz svih krajeva Hrvatske pa i iz inozemstva. Po završetku svečanog dijela programa uslijedila je već tradicionalno zabava koja je uz zvuke tambura trajala do kasno u noć.

Za pohvaliti je prije svega organizatore, odnosno članove KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ koji su nesebičnim zalaganjem upriličili još jednu „Ižimaču“. Pokrovitelji 29. „Ižimače“ su bili Općina Velika Kopanica te županija Brodsko-posavska koja je također prepoznala vrijednost ove manifestacije.

Velika Kopanica
- 13:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Program 43. Voloderske jeseni





PETAK, 24. rujna
13:00 - rukometni turnir mladeži
14:00 - nogomet, pioniri: "Voloder" - "Moslavina Kutina"
15:30 - nogomet - prijateljska utakmica selekcija veterana i seniora Općine Popovača
16:00 - okrugli stol vinara u Hrvatskom pučkom domu u Voloderu na temu "Škrlet - autohtona sorta Moslavine i Pokuplja u funkciji razvoja vinogradarstva i vinarstva Sisačko-moslavačke županije"
18:00 - otvaranje izložbeno - prodajne likovne kolonije u Hrvatskom pučkom domu
18:15 - dječji folklorni program
20:00 - zabavni program uz rock band „Cooper Blau", DJ-a Tom Cue i DJ-a Dino

SUBOTA, 25. rujna
10:00 - start 10. utrke Kutina - Voloder; start ispred robne kuće u Kutini
14.00 - otvaranje etno sobe KUD - a Moslavec Voloder
14:30 - dolazak "Voloder expressa" iz Zagreba na kolodvor u Voloderu
15:00 - polazak berbene povorke ispred glavne pozornice do vinograda kod Voloderske kleti
16:30 - povratak berbene povorke ispred glavne pozornicu i otvorenje 43. Voloderskih jeseni
17:00 - igre i natjecanja djece područnih škola OŠ Popovača; glavna pozornica
17:45 - govor pokrovitelja
18:00 - stavljanje vola na ražanj
18:10 - folklorni program - izbor najljepše snehe i dodjela nagrade najljepšoj snehi; proglašenje najljepše uređene okućnice Volodera
20:30 - zabavni program - predgrupa "Boje noći"
21:00 - koncert Jelene Rozge

NEDJELJA, 26. rujna
11:00 - misa zahvalnica u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu, predvodi sisački biskup mons. Vlado Košić
13:00 - polazak berbene povorke - radne i svečane konjske zaprege, berači iz vinograda, jahači konjičkog maratona
13:15 - dolazak berbene povorke ispred glavne pozornice
13:30 - skidanje vola s ražnja
14:00 - folklorni program - izbor najljepše beračice, najopremljenije konjske zaprege
17:00 - etno revija
18:00 - izvlačenje nagradne igre VJ 2010.
19:00 - zabavni program - predgrupa "Boje noći"
20:00 - koncert "Gazda"

POPOVAČA
- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U susret smotri folklora „Iz bakine škrinjice“

Selište kostajničko: u susret smotri folklora „Iz bakine škrinjice“
U mjestu Selište Kostajničko kod Hrvatske Kostajnice, teško stradalom u Domovinskom ratu, pod pokroviteljstvom Grada Hrvatske Kostajnice i uz potporu Sisačko-moslavačke županije, iduće subote, 18. rujna, od 14 do 20 sati održat će se tradicionalna Smotra folklora „IZ BAKINE ŠKRINJICE“ na kojem će nastupiti 13 KUD-ova iz 9 hrvatskih županija i prezentirati bogatstvo, raznolikost i ljepotu etno baštine Hrvatske, ali i hrvatsko zajedništvo, ponos i stvaralaštvo. Uz nastup KUD-ova, održat će se i izložba tradicionalnih jela i slastica hrvatskog Pounja.
Domaćin smotre folklora je KUD Selište Kostajničko, jedino takvo hrvatsko društvo u gradu Hrvatskoj Kostajnici, a njihova smotra je jedina takva kulturna manifestacija u cijelom hrvatskom Pounju. Uz domaćine, 18. rujna u Selištu Kostajničkom nastupit će KUD Nadin iz Zadarske županije, KUD Bektež iz Požeško-slavonske županije, KUD Sava iz Crnca kod Siska iz Sisačko-moslavačke županije, KUD Virovitica iz Virovitičko-podravske županije, KUD Drenjanci iz Osječko-baranjske županije, KUD Turanj iz Karlovačke županije, KUD Sveta Kata iz Zemunika iz Zadarske županije, KUD Šandorovec iz Međimurske županije, KUD Obreška iz Zagrebačke županije, KUD Posavke iz Oborova iz Zagrebačke županije, KUD Podgorač iz Osječko-baranjske županije i KUD Slavko Kolar iz Palešnika iz Bjelovarko-bilogorske županije.
Tako će na toj smotri folklora u Selištu Kostajničkom zajedno nastupiti Pounjci, Posavci, Slavonci, Dalmatinci, Kordunaši, Međimurci, Podravci i Moslavci, a organizatori tim povodom poručuju: neka vide da nas ima.
Posebni gosti organizatora bit će članovi braniteljske skupine Branitelji s Banovine koji su u Selištu Kostajničkom snimili više dokumentarno-igranih rekonstrukcija događaja iz Domovinskog rata, te time pridonijeli otkrivanju i promicanju istine o Domovinskom ratu, posebno o velikom stradanju tog mjesta i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu.
Održavanje smotre folklora u tom mjestu, uz nastup KUD-ova iz cijele Hrvatske, velika je podrška i poticaj Hrvatima hrvatskog Pounja da nastave njegovati svoj bogatu izvornu folklornu baštinu, da čuvaju hrvatski identitet i folklorni izraz na tom prostoru uz državnu granicu s Republikom Srpskom u Bosni i Hercegovini.
Organizatori pozivaju sve zainteresirane da iduće subote, 18. rujna, dođu u Selište Kostajničko i uživaju u ljepoti pjesme, plesa, zvuka tamburica i u hrvatskom zajedništvu.

http://www.domovinskirat.hr/
- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Stupnička berba grožđa





Niti iznimno loše vrijeme nije moglo pokvariti ovogodišnju Stupničku berbu grožđa. Kulturno-tradicijska je to manifestacija koja traje bez prestanka već 25 godina. Oslanja se na tradiciju stupničkog kraja, a to su vinogradi i kvalitetna vina. Bilo je tako i ove godine. Prikaz dobivanja mošta na starinski način bio je podsjetnik kako su se nekada u Brodskom Stupniku proizvodila vina. Stupničke berbe grožda ne bi bilo bez starog običaja gaženja grožđa, a prosudbena komisija odlučila je da je taj posao najbolje odradila Andrea Šeperac iz Budaševa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Muški dio okušao se u tradicionalnom vađenju vina pomoću natega, a najtočniji u količini izvađenog vina bio je Nikola Štimac iz Zagrađa. U kulturno-umjetničkom programu nastupila su društva iz raznih dijelova Hrvatske. Tradicijsku su manifestaciju svojim su radovima, kao i do sada, ukrasile stupničke zlatovezilje. Upravo su one zaslužne što se izvorna tehnika zlatoveza sigurno neće zaboraviti, a u svoj su kraj i donijele nagradu Hrvatske turističke zajednice "Zeleni cvijet". Iako je zbog kiše otkazana povorka sudionika, a gaženje grožđa se umjesto na otvorenom odigralo u društvenom domu, većini će sudionika 25. Stupnička berba grožđa ipak ostati dugo u sjećanju. Uz Berde Bend i Šimu Jovanovca, vatromet te jedinstveno stupničko vino, mnoštvo gostiju zabava i ugodno druženje jednostavno je zagarantirano.

SLAVONSKOBRODSKA TELEVIZIJA
- 10:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.09.2010., subota

Počele Folklorne večeri, uvodna priredba 45. vinkovačkih jeseni



Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić koji se s vinkovačkim gradonačelnikom Mladenom Karlićem fijakerom dovezao pod veliki šator na Trgu Vinkovačkih jeseni, večeras je proglasio otvorenima Folklorne večeri, uvodne priredbe 45. vinkovačkih jeseni što se od 10. do 19. rujna održavaju pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista.

Na velikoj pozornici u pet narednih večeri nastupit će 53 folklorne skupine iz vukovarsko-srijemske županije pa je to i županijska smotra izvornog folklora, a nastupit će i šest gradskih folklornih skupina s prigodnim koreografijama. Nastupe svih skupina će pratiti stručno povjerenstvo koje će odrediti svoje najbolje skupine koje će županiju predstavljati na Državnoj smotri hrvatskog izvornog folkora što se sljedećeg vikenda, u subotu i nedjelju održavaju u sklopu 45. vinkovačkih jeseni kojima je visoka pokroviteljica premijerka Jadranka Kosor koja će, očekuje se, u petak 17. rujna proglasiti 45. vinkovačke jeseni otvorenima.

Sutra i u nedjelju jeseni su posvećeni najmlađima pa će umijeće u očuvanju tradicije pokazati 13 dejćčjih folklornih skupina iz 12 županija, a u nedjelju će vinkovačkim ulicama u mimohodu prodefilirati 58 dječjih skupina, više od 2200 djece odjevenih u najsvečanije narodne nošnje svoga kraja.
Piše: Miroslav Flego

Večernji
- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Markovcu održana 11. Večer polesnjaka


Matica slovačka Markovac Našički organizirala je 11. večer polesnjaka. U pripremi ovog tradicionalnog slovačkog specijaliteta, ove je godine sudjelovalo sedam ekipa, a od 500 kilograma krumprira pripremili su više od 800 kilograma smjese, odnosno ispekli su oko 3000 komada polesnjaka. U Drevenici je održan dvosatni folklorni program u kojem su nastupili KUD „Klaruš“ Maruševec, KUD „Braća Banas“ Josipovac Punitovački, Matica slovačka i puhački orkestar "Češka beseda" Međurić te SKUU «Franjo Strapač» Markovac.

Program je otovrio Mario Čik skladbom na fujari, a u nastavku publika je uživala u nastupu gotovo 180 sudionika koji su pokazali tradicionalne slovačke, prigorske i romske plesove. Nakon folklornog programa, za dobru zabavu svih posjetitelja pobrinuli su se DJ-i Max i Jox. Pokrovitelji manifestacije "Večer polesnjaka" tradicionalno su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ured za iseljene Slovake Bratislva, a održavanje su pomogli Grad Našice te brojni privatni sponzori. Na početku programa, nekoliko prigodnih riječi uputili su predsjednica Matice slovačke Markovac Branka Baksa, markovački župnik Branko Šipura i gradonačelnik Našica Krešimir Žagar. No, markovačka Večer polesnjaka za neke je i najtužniji nastup u godini. Naime, upravo se na ovoj manifestaciji od aktivnog djelovanja u folkloru opraštaju učenici koji na daljnje školovanje odlaze u druge gradove. Tako su posebna priznanja i darove za dugogodišnji rad dobile Iva Kubaša i Josipa Periša, članice srednje folklorne skupine, koje svoje školovanje nastavljaju u Pakracu, Josipa Kubaša koja je otišla na studij u Bratislavu te Davor Čavajda koji je upisao Kineziološki fakultet u Zagrebu. Branka Baksa svima je poželjela uspješno školovanje i daljnji uspješan rad jer, kao je rekla, poznavajući njihove kvalitete, sigurno će biti aktivni u folklornim društvima u mjestima gdje trenutno borave. No, izrazila je nadu da će pronaći koji slobodan trenutak, doći u Markovac i pomoći im u budućim nastupima. Na kraju, svim sudionicima programa i ekipama koje su pekle polesnjake, predsjednica Matice slovačke Markovac Branka Baksa i predsjednik markovačkih folkloraša Mirko Kubaša uručili su Zahvalnice za sudjelovanje u 11. Večeri polesnjaka u Markovcu.

NAŠICE ONLINE
- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.09.2010., petak

Ministar Čobanković otvorio 44. vinkovačke jeseni




Središnji događaj 44. vinkovačkih jeseni je mimohod u nedjelju, u kojemu će vinkovačkim ulicama prodefilirati 72 folklorne skupine, 25 svečano ukrašenih konjskih zaprega i 50-ak konjanika

VINKOVCI – Nakon pozdravnog govora gostima vinkovačkog gradonačelnika Mladena Karlića, izaslanik predsjednice Vlade ministar poljoprivrede Petar Čobanković proglasio je ovogodišnje 44. vinkovačke jeseni – kojima je Večernji list pokrovitelj – otvorenim.

Ministar Čobanković spomenuo je da je dogovor sa Slovenijom stvorio uvjete za nastavak pregovora za ulazak Hrvatske u EU, ali kada je počeo govoriti o mjerama Vlade u suzbijanju krize i pozitivnim efektima mjera, dio posjetitelja je počeo zviždati, pa je ministar skratio izlaganje i proglasio manifestaciju otvorenom.

Središnji događaj 44. vinkovačkih jeseni je mimohod u nedjelju, u kojemu će vinkovačkim ulicama prodefilirati 72 folklorne skupine, 25 svečano ukrašenih konjskih zaprega i 50-ak konjanika.
Piše: Miroslav Flego

Večernji
- 12:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.09.2010., četvrtak

MKD Népkor organizira “Dan Mađara u Osijeku”



Mađarsko kulturno društvo Népkor 12. godinu zaredom organizira manifestaciju "Dan Mađara u Osijeku" koja će se održati 11. rujna, od 16.30 do 22 sati na Trgu Ante Starčevića. Događanje počinje svečanim mimohodom sudionika u središtu Osijeka, nakon kojega slijedi kulturno-umjetnički program. “Zabavni dio priredbe otvaraju puhački orkestar iz Pečuha "Ércbányász" i plesna skupina "Zengovárkony" s Mečeka.

U nastavku će nastupiti budimpeštanski komorni zbor "Stella" i brojne plesne skupine kulturnih udruga istočne Slavonije i Baranje, s približno 300 sudionika. Popratni dio zabavnog programa održavat će se na 20 štandova gdje će biti izložene rukotvorine i tradicionalni mađarski gastronomski pripravci. Također, ovom će prilikom pojedine udruge prikazati jesenske radove. Članovi udruge iz Zmajevca gazit će grožđe, oni iz Batine peći će ribu i langošice, a riblje specijalitete pripremat će i Kopačevčani.

Na kraju programa održat će se završni čardaš sa sudjelovanjem svih nazočnih građana, najavljuje Zsuzsanna Kutin iz Népkora. Dan Mađara u Osijeku i ove će godine biti prilika za susrete predstavnika prijateljskih gradova Pečuha i 13. okruga Budimpešte s čelnicima Grada Osijeka i Županije.

- 10:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.09.2010., srijeda

FOLKLORNE SVEČANOSTI U PODVINJU ("SVILA ŠUŠKA..")I TVRĐAVI ("POSAVINO TVOJ TE BISER ŠTUJE...") 2010




Očuvanju bogate narodne baštine grada Slavonskog Broda i šire okolice s obje strane rijeke Save pridonose brojne folklorne priredbe poput dvije koje su proteklog vikenda održane u Gradu: 11. manifestacija „Svila šuška, šlingeraj se širi, a Podvinje po rakiji i pekmezu miri“ i 2.smotra folklora „Posavino tvoj te biser štuje, hajte gosti pjesma nek se čuje“ održana u Tvrđavi Brod.
Jedinstvenu 11. priredbu „Svila šuška, šlingeraj se širi...“ u organizaciji KUD-a Podvinje otvorila je zamjenica gradonačelnika Ilijana Vrbat Pejić poručivši pred brojnim posjetiteljima u podvinjskom parku važnost očuvanja tradicije i narodnih običaja proizvodnje svile od dudova svilca i spravljanja pekmeza od šljiva po staroj recepturi.
Sudionici ovogodišnje priredbe, 11 KUD-ova iz Hrvatske i BiH, u okićenim zapregama stigli su u podvinjski park gdje su pred brojnom publikom kroz pjesnmu, ples i scenske igraokaze prikazali stare narodne običaje iz krajeva iz kojih dolaze, a vrhunac priredbe bio je izbor najljepše snaše u narodnoj nošnji.
KUD „Posavski biser“ iz Slavonskog Broda organizirao je u Tvrđavi Brod 2.smotru folklora „Posavino tvoj te Biser štuje...“ koja je okupila brojne KUD-ove s područja Brodsko-posavske i drugih županija te goste iz Bosne i Hercegovine. Priredbu koja okuplja velik broj zaljubljenika u narodne običaje i folklor Hrvata iz BiH i osobito njeguje folklor Bosanske Posavine otvorio je u ime Grada zamjenik gradonačelnika Zoran Ivanović izrazivši zadovoljstvo velikim brojem sudionika, poglavito najmlađih čuvara običaja svojih predaka.

Slavonski Brod
- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Oj Požego, sve ti je na glasu 2010




Na šestoj smotri folklora "Oj Požego, sve ti je na glasu, zlatne žice, kolo, ljepotice", uz organizatore GKUD Požega nastupilo je deset folklornih društava i udruga iz cijele Hrvatske: KUD-ovi: „Tkanica“ Alilovci, „Branimir“ Benkovac, „Seljačka sloga“ Slakovci, „Sv. Antun“ Pokupska dolina, „Bezdan“ Pirovac, „Drežnik“ iz Drežnika, Hrvatski gajdaški orkestar, „Seljačka sloga“ Šljivoševci i FS „Kolo“ Zagreb. Tako je četvrti dan Festivala bio pravo slavlje folklorne tradicije i običaja, ne samo po broju gostiju, već i po velikom zanimanju publike, a po čemu se nedvojbeno može suditi koliko je folklor ono što se cijeni i do čega se drži.

Smotru je otvorio gradonačelnik Zdravko Ronko, a uz pozdrave svim nazočnima i zahvalu onima koji čuvaju našu folklornu baštinu, istaknuo je: - Čuvanje običaja je i poštovanje ljudi kojima je to izvor i trajno nadahnuće. Kad pogledamo svu ovu mladost, možemo biti sigurni da će oni biti nadahnuće i brojnim budućim generacijama.-

Čuvanje starih nošnji i po dvije stotine godina pokazuje koliko se to blago cijeni, a na smotri ih je nosilo dvanaest djevojaka iz požeškog kraja i svih gostujućih društava. Po bogatstvu svakog detalja, od uređene kose i nakita na glavi djevojaka, pa do obuće, teško je bilo odabrati najljepšu. Ipak, prva je Josipa Galović iz Zagrađa, druga Katarina Stavljević iz Karlovca i treća Adrijana Martić iz Alilovaca, a najizvorniju nošnju nosila je Matea Badurina iz Benkovca.

Smotra folklora bila je prigoda i za uručivanje nagrada natjecanja Turističke zajednice Grada Požege za najljepši izlog na području Grada Požege. Po originalnosti ideje postava izloga, poruke za posjetitelje i uređenje izloga kao cjeline, prvo mjesto pripalo je trgovini „Slavonija“ u Ulici sv. Florijana, drugo FINA, podružnica Požega, Trg Sv. Trojstva i treće za izlog prodavaonice „Sloga“ u Cehovskoj ulici.

Nastupu folkloraša prethodio je vašar domaćih kolača i svirka tamburaškog sastava „Bagrem“, a svi sudionici smotre predstavili su se dolaskom na Trg u povorci.

POŽEGA
- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.09.2010., utorak

Ružica Karaturović jedna od najljepših djevojaka u Podvinju




PETRINJA - Ružica Karaturović, članica Folklornog ansambla „Petrinjčica“ jedna je od najljepših djevojaka 13 Kulturno umjetničkih društava koja su sudjelovala na folklornoj manifestaciji u Podvinju. „Na izboru je bila treća po ljepoti i nošenju narodnog ruha“, rekao je i više nego zadovoljan Milan Herceg dodavši kako je najljepša bila iz Tešnja, druga iz Kaniže i treća naša Ružica. Morate priznati da je zaista prelijepa u ovoj narodnoj nošnji.
U Podvinju je održana folklorna manifestacija pod nazivom „ Svila šuška, šlingeraj se širi, a Podvinje po rakiji i pekmezu miri“. Počela je svečanim mimohodom ulicama ovog mjesta, nakon kojeg su nastupili članovi Kulturno umjetničkih društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Članovi FA „Petrinjčica“ predstavili su se koreografijom „Banovine“ i tako na najbolji mogući način promovirali naš grad i županiju.

Petrinjski Radio
- 11:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Banova u srcu po drugi puta




KUD Banova Jaruga organizirao je 2. susret folklora „Banova u srcu“. Svi sudionici susreta prvo su svečanim mimohodom prošli kroz centar Banove Jaruge, od škole do Vatrogasnog doma, gdje se na pozornici i održala sama manifestacija. Nastupili su KUD Vrhovje Dubranac, KUD Paurija Dubravci, KUD Zdenac Garešnica, KUD Seljačka sloga Kutina i domaćini KUD Banova Jaruga. Među brojnim posjetiteljima na susretu folklora u Banovoj Jarugi bili su i dogradonačelnik Kutine Željko Uzel i dožupan Sisačko moslavačke županije, Andrija Rudić.

KUTINA
- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.09.2010., nedjelja

11. smotra folklora Korduna


Slunj, (IKA) - U Slunju je u nedjelju 5. rujna održana 11. smotra folklora Korduna, najznačajnija kulturna manifestacija slunjskog kraja i župa Slunjskog dekanata, održana je u nedjelju 5. rujna. Ove godine domaćin je bio Slunj, odnosno KUD Korana. Smotra je započela mimohodom društava iz Korduna i gostiju središtem grada odakle su se uputili u župnu crkvu Presvetog Trojstva gdje je misu predslavio župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić.
U homiliji sudionicima smotre folklora u raznobojnim nošnjama mons. Pecić je govorio o vjerodostojnosti svjedočenja vjere i puta do Kraljevstva Božjeg. Sudionike smotre mons. Pecić je potaknuo da sačuvaju svoje nacionalne i vjerske korijene, te ukazao na primjer sv. Tome Morea koji nije pokleknuo u vjeri pred kraljevom diktaturom. Putem folklora čuva se kulturni identitet naroda, istaknuo je mons. Pecić.
Nakon mise održana je smotra na pozornici na trgu. Susret je otvorio gradonačelnik Slunja i saborski zastupnik Ivan Bogović a nastupili su KUD "Korana" iz Slunja, "Izvor" iz Generalskog Stola, KUD "Graničar" iz Cvitovića, KUD "Brekovica" iz Bihaća, KUD "Izvor" iz Rakovice, KUD "Cetingradska tamburica" iz Cetingrada, KUD "Glavosjek Sv. Ivana" Raštani Donji kod Biograda, KUD "Lađevčani" iz Lađevca, ženska pjevačka skupina "Drežničanke" iz Drežnika, klapa "Težaci" iz Paljuva Novigrad kod Zadra. Za prehranu gostiju pobrinulo se Lovačko društvo "Korana" iz Slunja u suradnji s ostalim lovačkim društvima iz toga kraja.

IKA
- 06:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.09.2010., petak

80 godina KUD-a Repušnica





U Repušnici je održan prošireni sastanak Upravnog odbora KUD-a Repušnica. Raspravljen je i prihvaćen program obilježavanja 80. obljetnice organiziranih početaka kulturnog djelovanja u mjestu i 30. obljetnice neprekinutog rada KUD-a.
Repušnicu, danas najveće selo u Sisačko – moslavačkoj županiji, osobito od 1980. godine kulturno-umjetničko učinilo je prepoznatljivom ne samo u zavičaju, već širom domovine, ali i u svijetu, kako se slikovito zna reći «od Crnog do Sjevernog mora». Da se to ne zaboravi, predsjednica mr. Sanja Durbek, naglasila je, uporabom modernih tehnologija upravo je aktualno arhiviranje dragocjene dokumentarne građe. Ona uključuju i sačuvane zapise tradicijske pučke kulture, posebno pjesme. Za to je osobito zaslužan Milivoj Miljan koji je KUD vodio 23 godine, naglasila je, posebno pozdravivši dugogodišnjeg predsjednika na sinoćnjem sastanku
Jubileji pod nazivom Dani repušničke kulture započet će uz Dan grada Kutine u petak 5. studenoga. Prvi događaj bit će otvorenje etno postave, a o čijem sadržaju posebno brine obitelj Dobranić. Te večeri slijedi i «Repušnička kajkaviana». Predstavit će se stvaraoci na kajkavskom: pjesnici Nada Pomper Gulija, Katarina Brkić i Dragutin Pasarić te komediograf Ante Juretić. Repušnički KUD uz bogat folklor imao je primjerice likovnu, ali i vrlo zapaženu dramsku sekciju. Ona danas čini okosnicu kutinske Kazališne amaterske družbe Beskućnici. U petak 12. studenoga Beskućnici će se na repušničkoj pozornici predstaviti Juretićevom komedijom Marsovci su među nama.
Jubilarni program sa svečanim referatom, projekcijom filmskih zapisa i foto izložbom bit će u subotu 13. studenoga. Završnicu te večeri činit će folklorni nastup KUD-a dobno svih sekcija. U nedjelju 14. studenoga na blagdan sv. Nikole Tavelića, nebeskog zaštitnika Repušnice članovi KUD-a u narodnoj nošnji bit će sudionici misnog slavlja. Vrijednosti KUD-a kao i uvijek prepoznao je Mjesni odbor i na nedavnoj sjednici dao potporu višednevnom obilježavanju.


KUTINA
- 11:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.09.2010., četvrtak

Zajedno i dogodine




Kulturno-umjetničko društvo Podravina bilo je domaćin 14. Smotre folklora koja je održana u Društvenom domu u Starogradačkom Marofu, a otvorio ju je načelnik općine Pitomača Željko Grgačić.Bogati repertoar predstavili su kulturno-umjetnička društva Grgur Karlovčan iz Kalinovca, Seljačka sloga Špišić Bukovica, Šandrovac iz Šandrovca, Graničar Okrugljača i Udruga žena Gračanke iz Starog Graca, a nastupili su i predstavnici KUD-a Pitomačanka iz Pitomače, KUD-a Kloštar Podravski, Udruge žena Kladare, KUD-a Otrovanec i KUD-a Grabrovnica. Svim sudionicima 14. Smotre folklora i brojnim sponzorima u ime domaćina zahvalila je Ivka Skender, umjetnička voditeljice folklora u Strogradačkom Marofu i Starom Gracu, porukom da se susretnu i dogodine.

ICV
- 12:14 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.