Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Završena 43. Voloderska jesen




Nedjeljni program 43. Voloderske jeseni započeo je misom zahvalnicom u crkvi sv. Antuna Padovanskog koju je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić.

'Na svetoj misi mnogo je sudionika bilo odjeveno u narodne nošnje i tu se već pokazalo kako ovaj kraj njeguje svoju tradiciju i kulturu. Veseli me što je tradicija koja se ovdje osjeća našla mjesta u današnjem životu, ne samo kao jedno sjećanje već i nadahnuće za budućnost jer oni koji zaborave svoje korijene i temelje riskiraju da ono što grade neće biti čvrsto i trajno'- poručio je biskup.
Biskup Košić je u pratnji voloderskog župnika Marka Karače, općinskog načelnika Josipa Miškovića i njegovih zamjenika Kristine Ričković- Rusan i Dragana Šarčevića, predsjednika Organizacijskog odbora Željka Pačareka te dožupana Andrije Rudića obišao štandove tradicijskih obrta i vinara te razgledao etno izložbu. Zbog kišnog vremena jučer je odgođena berbena povorka, a u okviru folklornog programa u kojem je nastupilo osam društava, za najljepšu beračicu izabrana je članica KUD-a 'Zapređe' Ivana Srdarević. Drugom pratiljom proglašena je Petra Merkaš iz voloderskog KUD-a 'Moslavec', dok je prva pratilja Tea Crnković iz Delnica. Program posljednjeg dana ovogodišnje manifestacije obuhvatio je i etno modnu reviju kojom se voloderskoj publici predstavio Krojački salon 'Marias' iz Popovače. Na glavnoj pozornici održano je i tradicionalno izvlačenje nagradne igre, a trodnevna manifestacija završena je uz koncert 'Gazda'.
'Organizacijski odbor ovogodišnje Voloderske jeseni manifestaciju je intenzivno pripremao tri mjeseca. Pored tradicionalnih sadržaja, uveli smo i određene novitete u ponudu 43. priredbe koje su, nadamo se, posjetitelji prepoznali. Usprkos velikoj želji i snažnom radu, zbog vremenskih uvjeta bili smo prisiljeni ukinuti neke dijelove predviđenog programa a očekivana posjećenost je nažalost izostala. Voloderska jesen nastavila je svoju tradiciju, a dio te tradicije je i kiša'- kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Željko Pačarek zahvalivši pokroviteljima kao i svima koji su unazad 43 godine organizirali Volodersku jesen, najstariju hrvatsku manifestaciju posvećenu berbenim običajima, vinogradarstvu i vinu.



POPOVAČA

Post je objavljen 28.09.2010. u 12:28 sati.