Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

U susret smotri folklora „Iz bakine škrinjice“

Selište kostajničko: u susret smotri folklora „Iz bakine škrinjice“
U mjestu Selište Kostajničko kod Hrvatske Kostajnice, teško stradalom u Domovinskom ratu, pod pokroviteljstvom Grada Hrvatske Kostajnice i uz potporu Sisačko-moslavačke županije, iduće subote, 18. rujna, od 14 do 20 sati održat će se tradicionalna Smotra folklora „IZ BAKINE ŠKRINJICE“ na kojem će nastupiti 13 KUD-ova iz 9 hrvatskih županija i prezentirati bogatstvo, raznolikost i ljepotu etno baštine Hrvatske, ali i hrvatsko zajedništvo, ponos i stvaralaštvo. Uz nastup KUD-ova, održat će se i izložba tradicionalnih jela i slastica hrvatskog Pounja.
Domaćin smotre folklora je KUD Selište Kostajničko, jedino takvo hrvatsko društvo u gradu Hrvatskoj Kostajnici, a njihova smotra je jedina takva kulturna manifestacija u cijelom hrvatskom Pounju. Uz domaćine, 18. rujna u Selištu Kostajničkom nastupit će KUD Nadin iz Zadarske županije, KUD Bektež iz Požeško-slavonske županije, KUD Sava iz Crnca kod Siska iz Sisačko-moslavačke županije, KUD Virovitica iz Virovitičko-podravske županije, KUD Drenjanci iz Osječko-baranjske županije, KUD Turanj iz Karlovačke županije, KUD Sveta Kata iz Zemunika iz Zadarske županije, KUD Šandorovec iz Međimurske županije, KUD Obreška iz Zagrebačke županije, KUD Posavke iz Oborova iz Zagrebačke županije, KUD Podgorač iz Osječko-baranjske županije i KUD Slavko Kolar iz Palešnika iz Bjelovarko-bilogorske županije.
Tako će na toj smotri folklora u Selištu Kostajničkom zajedno nastupiti Pounjci, Posavci, Slavonci, Dalmatinci, Kordunaši, Međimurci, Podravci i Moslavci, a organizatori tim povodom poručuju: neka vide da nas ima.
Posebni gosti organizatora bit će članovi braniteljske skupine Branitelji s Banovine koji su u Selištu Kostajničkom snimili više dokumentarno-igranih rekonstrukcija događaja iz Domovinskog rata, te time pridonijeli otkrivanju i promicanju istine o Domovinskom ratu, posebno o velikom stradanju tog mjesta i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu.
Održavanje smotre folklora u tom mjestu, uz nastup KUD-ova iz cijele Hrvatske, velika je podrška i poticaj Hrvatima hrvatskog Pounja da nastave njegovati svoj bogatu izvornu folklornu baštinu, da čuvaju hrvatski identitet i folklorni izraz na tom prostoru uz državnu granicu s Republikom Srpskom u Bosni i Hercegovini.
Organizatori pozivaju sve zainteresirane da iduće subote, 18. rujna, dođu u Selište Kostajničko i uživaju u ljepoti pjesme, plesa, zvuka tamburica i u hrvatskom zajedništvu.

http://www.domovinskirat.hr/

Post je objavljen 13.09.2010. u 12:21 sati.