Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Oj Požego, sve ti je na glasu 2010




Na šestoj smotri folklora "Oj Požego, sve ti je na glasu, zlatne žice, kolo, ljepotice", uz organizatore GKUD Požega nastupilo je deset folklornih društava i udruga iz cijele Hrvatske: KUD-ovi: „Tkanica“ Alilovci, „Branimir“ Benkovac, „Seljačka sloga“ Slakovci, „Sv. Antun“ Pokupska dolina, „Bezdan“ Pirovac, „Drežnik“ iz Drežnika, Hrvatski gajdaški orkestar, „Seljačka sloga“ Šljivoševci i FS „Kolo“ Zagreb. Tako je četvrti dan Festivala bio pravo slavlje folklorne tradicije i običaja, ne samo po broju gostiju, već i po velikom zanimanju publike, a po čemu se nedvojbeno može suditi koliko je folklor ono što se cijeni i do čega se drži.

Smotru je otvorio gradonačelnik Zdravko Ronko, a uz pozdrave svim nazočnima i zahvalu onima koji čuvaju našu folklornu baštinu, istaknuo je: - Čuvanje običaja je i poštovanje ljudi kojima je to izvor i trajno nadahnuće. Kad pogledamo svu ovu mladost, možemo biti sigurni da će oni biti nadahnuće i brojnim budućim generacijama.-

Čuvanje starih nošnji i po dvije stotine godina pokazuje koliko se to blago cijeni, a na smotri ih je nosilo dvanaest djevojaka iz požeškog kraja i svih gostujućih društava. Po bogatstvu svakog detalja, od uređene kose i nakita na glavi djevojaka, pa do obuće, teško je bilo odabrati najljepšu. Ipak, prva je Josipa Galović iz Zagrađa, druga Katarina Stavljević iz Karlovca i treća Adrijana Martić iz Alilovaca, a najizvorniju nošnju nosila je Matea Badurina iz Benkovca.

Smotra folklora bila je prigoda i za uručivanje nagrada natjecanja Turističke zajednice Grada Požege za najljepši izlog na području Grada Požege. Po originalnosti ideje postava izloga, poruke za posjetitelje i uređenje izloga kao cjeline, prvo mjesto pripalo je trgovini „Slavonija“ u Ulici sv. Florijana, drugo FINA, podružnica Požega, Trg Sv. Trojstva i treće za izlog prodavaonice „Sloga“ u Cehovskoj ulici.

Nastupu folkloraša prethodio je vašar domaćih kolača i svirka tamburaškog sastava „Bagrem“, a svi sudionici smotre predstavili su se dolaskom na Trg u povorci.

POŽEGA

Post je objavljen 08.09.2010. u 12:24 sati.