Image and video hosting by TinyPic Gulas od govedjeg repa oliti mesna rapsodija u tri cina,blog,hrvatska,film,fotografija,gastronomija,ljubav,glazba,humor,internet,karijera,književnost,novac,obitelj,obrazovanje,osobno,poezija,politika,priče,putopisi,računala,religija,seks,sex,sport,televizija,umjetnost,zdravlje,znanost,rasprave,diskusije,korisnik,politika,www" /> Image and video hosting by TinyPic Gulas od govedjeg repa oliti mesna rapsodija u tri cina,blog.dnevnik.hr/feta" />

ponedjeljak, 24.05.2010.

Image and video hosting by TinyPic Gulas od govedjeg repa oliti mesna rapsodija u tri cina

Sa ovin riceton zavrsavan ovaj blok o kuvanju. Sve ovo sta san napisa san odradija i to prilicno puta na zadovoljstvo svih koji su bili pozvani na treniranje nepca.
Primat u spremanju i varijacama na istu temu nosi ova riceta.
Ideja se rodila prije nekog vrimena a postupak san ubra od Jedine i po obicaju, malo ga priradija, ne puno, tek toliko da dobije moj pecat.

Cin prvi, oliti nema kuzine bez suza

Dakle, triba u mesarnicu rezervirat junjeci rep jerbo tu delikatesu ne drze na bancima.
Naprije se pripremi kapula. Koliko to je vec pitanje koje zasluzuje objasnjenje, jerbo ovisi sta ko voli i kako oce da mu gulas izgleda. Uglavnon sta vise kapule to gusci sug. Onako, da lipi prste. Za ovi zadnji kojeg san i slika, stavija san dva prsta kapule u bronzin di san skuva gulas. Sitno nasickanu kapulu i dva deca uja triba stavit u bronzin i ostavit da se malo ubije dok se pripremi sve ostalo. Inace san uvatija naviku da sve sastojke pripremin sa strane i onda samo dodajen kako zatriba. jerbo u pocetku mi se dogadjalo da zaboravin stavit, cak i sol.
Dakle nakon sta smo se naplakali sickajuci kapulu, jerbo uvik zaboravin kupit masku za ronjenje, bronzin sa iston u uju stavimo na vatru i misamo. Kad kapula zacakli spremna je za meso. Ocisceni rep na komade uvalimo u bronzin i poklopimo. Svako malo promisamo i ponovo poklopimo da sug od mesa ostane unutra a ne da ispari. Nakon jedno dvadesetak minuti, kad meso ravnomjerno dobije kafenu boju, oliti po knjizevnon, kad se ispirja, dodamo temeljac ako ga imamo i ostatak vode. Vodu ulijemo tako da pokrije meso. Dok jos nije uskuvalo, dodamo ispastanu pomidoru pelatu, jedno pakovanje od po kila ili ono manje, ovisi jeli se oce malo kiselkasto ili neutralnije. Uz pelatu, ide jedan mali kucarin crvene paprike, zlica soli, ne puna. Malu papricicu oliti peperoncin dodamo jedan ako zelimo da gulas bude ukusan a ne jak. Jedan i po peperoncin ako zelimo pikantniji a dva ako zelimo da malo pali za grlo. kako ko voli. Dok se kuva dodajemo jedno 2 deca crnog vina a moze se dodat malo origana i bosiljka, ako se voli malo istocniji okus od spize, ali ja to nisan primjenjiva. Vjerovatno ocu jedan od iducih puta ali kad ga buden sprema na pravu vatru.
Nakon jedno uru kuvanja, sa malo oskrinutin poklopcen, triba prekinit sa dodavanjen vode. Tu je trenutak kad triba ocjenit koliko suga se oce da ostane na kraj. (Ne zaboravit da kumpliri piju ka Vladimir Sex!)
Kumpliri se kidaju na malo deblje fete i dodaju nakon ure i po kuvanja. Ovo ne uzest zdravo za gotovo nego, kad se dodaje kumplir meso vec mora bit skoro mekano ali da se ne odvaja od kostiju.
Prije nego cemo skinit gulas sa vatre, a za to triba oko 2 ure, bacimo u bronzin malo petrismula koji se kuva jos jedno par minuta i skinemo sve skupa. Drzimo poklopljeno dok se ne oladi da se moze komodno jist.

Ovo na slici je zadnji gulas kojeg san spremija i malo upozorenje - izgled na slici je obrnuto proporcionalan ukusu, sta znaci, sta gadnije izgleda to je ukusniji !

Image and video hosting by TinyPic

Cin drugi oliti ima li jos !?

Naklon sta se gulas oladija, sljedi degustacija uz crno vino. Vino mora bit jako, gusto i ljepljivo ka i gulas. Nikakve salate ili slicni prilozi. Triba ostavit mesu i zacinima da zovu vino u pomoc. Glodjanje kostiju uz uzitak odvajanja mesa zahtjeva potpunu posvecenost radnji stoga svi za stolon mudro sute i gledaju kako bi ugrabili iduci komad. I odmjeraju onoga do sebe i gledaju di on/ona gleda, da se nebi dogodilo da gledaju isti komad jer onda bi bilo krvi. Tu domacin ima presudnu ulogu u smirivanju strasti. Obicno ih utjesin da ce uskoro opet bit gulas od repa pa se nekako smire. Inace..ko zna sta bi bilo.
Napomena domacinu - ako racunas na litru vina, pripremi dvi, ako racunas na dvi - pripremi cetiri a ako imas Begu i ekipu, otvori bacvu i stavi je neka se dekantira !

Cin treci oliti ajme majko, ko me tira da ovoliko jin - ima li jos vina ?

Naslov ovog zavrsnog cina govori sam za sebe !


I na kraju, za ove orgije je potribno:

- junjeci rep - jedno 1.2 do 1.5 kg
- kapula po zelji - sta vise to gusci sug
- 2 deca maslinovog uja
- maska za ronjenje bez dihalice (za rizat kapulu)
- po kila pome pelate
- peperoncin po zelji
- 2 deca crnoga vina
- po zelji (origano i bosiljak)
- zlica soli
- kvarat vezice petrsimula
- kucarin crvene paprike
- kumpliri po zelji (obicno 4 -5 komada srednje velicine - od srednje pametnog seljaka)
- okrutno drustvo koje ce oglodat sve kosti i ispraznit sve tekuce iz kuce (osin vode
normalno!)


Eto, sa ovin zavrasava blok o ricetama koje san odradjiva u proslih par miseci. Nastavak sljedi cin se skupi dovoljno autenticnog materijala.


- 12:16 - Komentari(4) - Isprintaj

<< Arhiva >>