Image and video hosting by TinyPic Juva od ostatka sparoga oliti povratak brackin korjenima,blog,hrvatska,film,fotografija,gastronomija,ljubav,glazba,humor,internet,karijera,književnost,novac,obitelj,obrazovanje,osobno,poezija,politika,priče,putopisi,računala,religija,seks,sex,sport,televizija,umjetnost,zdravlje,znanost,rasprave,diskusije,korisnik,politika,www" /> Image and video hosting by TinyPic Juva od ostatka sparoga oliti povratak brackin korjenima,blog.dnevnik.hr/feta" />

nedjelja, 16.05.2010.

Image and video hosting by TinyPic Juva od ostatka sparoga oliti povratak brackin korjenima

Ma cilo vrime mi je napamet da nisan zavrsija blok clanaka sa mojin ricetama. Ono “mojin” neka se ne svati doslovno. Neke ideje su moje a neke i nisu. Zajednicko je svim ricetima sta san da malo svog pecata. Koliko ukusnog, to je vec druga tema.
Dakle, ovi put bi opisa sta napravit od ostataka sparoga, koji se ionako baca. Mene je nekako zapeklo to bacat jerbo, razmisljan, u stabljikama ima isto tako hranjivih tvari ka i u mekanon djelu sparoge, a i proradila je bracka krv..
Na netu san nasa jednu ricetu koju san malo preradija i evo vam je:

Sparoge ocisitimo tako da presavijemo stabljiku i di pukne odvojimo je od stabljike. Mekane djelove stavimo u malo vode i posolimo. U ovisnosti o starosti, kuvamo 10-15 minuta…kadikad i duze. Bitno je da je sparoga mekana ali ne i raskuvana.
Vodu u koju su se skuvale sparoge sacuvamo.
Sparoge zacinimo sa malo maslinova uja i popaprimo po zelji.
I to je to sta se tice sparoga.

Drvenasti dio stabljike operemo u vodi i stavimo u lonac. Prije nego dodamo vodu za juvu, najbolje je unaprid odredit koliko ce osoba biti posluzeno i prema tome uliti vode.
Stabljike posolimo i poklopimo nakon sta smo dodali juvu od skuvanih sparoga i ostatak nadolili vode . Kuvamo oko 20 minuta
Za vrime dok se kuva juva, isickamo stari kruv (najbolje ako je star 1-2 dana) na kocke. U tavu ulijemo malo maslinova uja i dodamo luk koji smo isickali na sta manje komade. Komade kruva uvaljamo u ulje i luk u tavi. Przimo dok kruv ne promini boju i dobije hrskavost. Kocke kruva triba non stop okricat kako nebi zagorile jerbo onda dobiju gorkast okus koji nije pozeljan u juvi.
U drugi lonac, ako se sprema za za cetiri osobe, zaprzimo tri zlice maslinova uja na dvi zlice brasna. Smjesu misamo dok ne pozuti a onda dodajemo logano misajuci juvu skuvanu od stabljika sparoga.. Kad je sve uliveno, kuvamo jedno 5 – 10 minuti. Ako ima grudica od zaprzeng brasna, njih triba razbit dok se juva misa.

Vrhnje za kuhanje se dodaje posebno u svaki pijat nakon sta je juva posluzena. Po ukusu. Nakon sta smo dodali przeni kruv, juvu prospemo sa petrsimulon po zelji.
Ostavimo da se malo oladi i ukusi stope.

I to je to.
Mojoj maloj familji je tako prijala ova juva da san je sprema kad god san moga.

Image and video hosting by TinyPic

Za ovu juvu potribno je sljedece:
- drvenaste stabljike od sparoga
- par feta staroga kruva
- zlica dvi brasna
- zlica dvi maslinova uja
- malo petrsimula
- vrhnje za kuhanje
- malo soli

Ako vec imate sparoge, steta je ne provat.

Virujen da bi ova riceta mogla bit popularna na Bracu. Em sta su sparoge mukte, kad ih se ubere a ne kupi, em sta se iskoriste i stabljike koje se inace bacaju.

Sa moje strane, ova bi se juva mogla zvati “povratak korjenima”

- 19:59 - Komentari(4) - Isprintaj

<< Arhiva >>