subota, 30.01.2010.

Doviđenja predsjedniče


Odlaskom Mesića sa mjesta predsjednika slobodno mogu reći završila je jedna važna dekada u povijesti naše zemlje. Ne mogu, a da se ne osvrnem na neke važnije događaje...

Kako nam je bilo 2000.godine, a kako danas...

Veljača 2000. Stipe (65) osvaja predsjedničke izbore i priseže. Hrvatska je u međunarodnoj izolaciji. Nemamo autoceste, malo turista dolazi na našu obalu, slabo surađujemo sa zemljama u regiji, naročito Srbijom i Crnom Gorom, korupcija i mito stil su života brojnih Hrvata. Ne zna se imamo li veće ekonomske ili socijalne probleme. Europska Unija i NATO samo su san. Hrvati žive od dana do dana. Preživljavaju. Siva ekonomija cvate, dobar dio stanovništva radi na crno. Prosječna plaća iznosi 435 € (prilagođeno tadašnjem tečaju kn/€), a nezaposlenih je 358 000. BDP per capita iznosi 5229 €.

Veljača 2010. Stipe (75) je na kraju mandata. Hrvatska je zemlja sa solidnom reputacijom u svijetu. Poboljšana je suradnja s BIH, Srbijom, CG, Makedonijom i Kosovom. Zemlja sa više od 1200 novih kilometara autoceste i 11 000 000 turista godišnje. Borba protiv korupcije nije samo deklarativna, Remetinec je pun menadžera godine. Hrvatska je članica NATO-a i u ovoj godini planira završiti pregovore s EU. Punopravno članstvo očekuje se početkom 2012.godine. Prosječna plaća iznosi 740 € (5385 kn, studenti 2009.) Broj nezaposlenih 263 000. BDP per capita iznosi 10.682 € (2008.)

A sada malo kritike...

Nakon 10 godina došao je trenutak za rastanak. 18. veljače prof.dr. Ivo Josipović (52 – čak 13 godina mlađi od Mesića u vrijeme prisege za prvi mandat) prisegnut će za predsjednika i siguran sam, biti još bolji od Stipe. Očekujem da bude odmjereniji u izjavama, ne komentira baš svačije mišljenje i ne sukobljava se s Kaptolom. Očekujem da kritizira Vladu od samog početka, a ne samo pred kraj mandata. Da ne objašnjava kako trebamo više izvoziti jer to već i malo dijete zna, nego predlaže konstruktivne mjere. Da na dan obljetnice Vukovara bude u Vukovaru, a ne na farmi slonova na Šri Lanki. Da ne dopusti daljnje zaduživanje zemlje...

18:51 - Komentiraj { 5 } Print - #

nedjelja, 24.01.2010.

Brendiranje Hrvatske



Brendiranje („brand“) Hrvatske potraga je za pričom o destinaciji. Hrvatska kao zemlja koja cijeli svoj gospodarski uspjeh temelji u prvom redu na turizmu, nažalost i dan danas nema razvijen brand. Složit ćete se, krajnje je potrebno napokon brendirati Hrvatsku odnosno napraviti priču o destinaciji, a ne čekati da priča nastane sama od sebe, često puna krivih predodžbi o destinaciji.
Photobucket
Mislim da bi Hrvatska svoj brand trebala graditi na uslugama, ali i proizvodima. Od usluga bih izdvojio hrvatske hotele tj. lance hotela kao što su na primjer Jadranski luksuzni hoteli, zatim mali obiteljski hoteli, dobri restorani (na primjer kamenice u Stonu), konobe, vinarije, seoski turizam (Istra), eko turizam (Dalmatinska zagora, Lika, Zagorje).
Photobucket
Ove usluge u jako kvalitetnom obliku možemo naći na području cijele zemlje, od Slavonije i Baranje, do Međimurja i Zagorja pa preko Like i Gorskog Kotara sve do Jadranske obale. Zato smatram da nema dvojbe da sve navedeno ne postane dio projekta brendiranja Hrvatske. Kada govorimo o proizvodima svakako bih izdvojio kvalitetna vina naših vinograda koji se također protežu kako obalnim dijelom (Pelješac, Korčula, Istra) tako i unutrašnjosti (Zagorje). Ako bi spojili brendiranje kroz usluge i proizvode uspjeli bismo istaknuti Hrvatsku kao zemlju izvrsnih luksuznih hotela sa još boljom gastronomskom ponudom. Jednom riječju, destinacija za sve one željne odmora sa pet zvjezdica uz izvrsna jela i dobru kapljicu.
Photobucket
Vrlo dobro znamo da je većina gostiju dubljeg džepa zapravo srednje i starije dobi, a upravo udoban smještaj i dobru hranu takve skupine traže. Pametnim brendiranjem zemlje, daleko bismo otišli od sadašnjih skromnih 7 milijardi eura prihoda od turizma. Dakle potrebno je ustanoviti koje su naše komparativne prednosti spram zemalja konkurenata i te prednosti koristiti kao temelj za brendiranje. Kako brand predstaviti strancima? Pismenim putem (knjige s primamljivim naslovnicama, vodiči, brošure, CD) ili internetom (web stranice, na primjer na stranim portalima staviti primamljive linkove). Rezultat – više posjeta, porast potražnje, porast cijena nekretnina, zadovoljstvo lokalnog stanovništva – sigurno neće izostati. Slobodno me nadopunite s nekim novim prijedlozima za brendiranje...

21:54 - Komentiraj { 6 } Print - #

ponedjeljak, 18.01.2010.

Druga godišnjica na blog.hr-u


Na današnji dan, točno prije dvije godine, napisao sam uvodni post na svom blogu. Prva godina bila je "teška" za moj blog jer je jako mali broj kolega blogera znalo za moj blog pa je posjećenost bila relativno mala, tek 4500 posjeta. Druga godina je zato označila svojevrsnu prekretnicu i blog je postao popularniji, čitaniji i samim time posjećeniji s gotovo 55% više posjeta nego prve godine. No ti brojevi sami po sebi i ne znače puno, puno bitniji su mi brojni komentari koji su ostavljeni na mom blogu, bili oni pozitivni ili negativni uvijek su dobrodošli, prihvaćam rado i pohvale i kritike. Hvala svima koji su bili uz mene kada je većina pljuvala po mojim liberalnim političkim stavovima, po mojim razmišljanjima vezano za ekonomsku situaciju i općenito razmišljanjima o životnim, političkim i ekonomskim vrijednostima. Nisam jedan od onih koji se priklanjaju masi, pa je bilo i razumno očekivati osude i uvrede, ali sve je to sastavni dio života jednog bloga, pa sukladno tome ničije komentare nikad nisam brisao, niti namjeravam ikoga cenzurirati u budućnosti (kao što su meni radili neki bivši blogeri). Osobno svojim uspjehom smatram objavu više od 100 postova, a da nikog osobno na ovoj mreži nisam uvrijedio, uvijek zagovarajući slobodu govora i dijalog uz međusobno poštivanje. Nadam se da će se pozitivan trend rasta posjetitelja nastaviti i u ovoj godini. Hvala uredništvu koje me 10-ak puta stavilo na naslovnicu i 20-ak puta u flash vijesti te tako sprijateljilo s divnim ljudima.

Za kraj, hvala svim čitateljima na komentarima, hvala svima od srca jer bez vas ovaj blog ne bi imao smisla i ništa me ne bi poticalo da uđem u treću godinu blogovanja :) Pozdrav svima!

17:39 - Komentiraj { 4 } Print - #

nedjelja, 10.01.2010.

PobjeDA Ive Josipovića


Hrvatska je izabrala pravdu. Hrvatska je izabrala svijetlo. Hrvatska je izabrala bolje sutra. Hrvatska je izabrala obrazovanog, europskog predsjednika. Hrvatska je pametno izabrala. Napokon! Prema prvim rezultatima izlaznih anketa kandidat SDP-a Ivo Josipović odnio je uvjerljivu pobjedu sa gotovo 65% glasova Hrvatske.

Čestitam svima koji su glasali za Ivu Josipovića i sada s pravom slave. Hvala svima koji su pridonijeli da ćemo se sljedećih pet godina ponositi svojim predsjednikom, a ne crveniti zbog njegovih postupaka. Čestitam svim biračima, pa i onima Milana Bandića, što su izašli na izbore u većem broju nego u prvom krugu i time pokazali zainteresiranost za izbore i odabir budućnosti vlastite zemlje. Građani su napokon shvatili da imaju priliku birati predsjednika tek svakih pet godina i da je šteta propustiti tu priliku. Moram priznati da me pozitivno iznenadila gužva na mom biračkom mjestu u rano popodne. Sreo sam svog susjeda koji je inače totalno apolitična osoba i jedan od onih koji izgleda kao da je nezainteresiran za cijeli svijet i pitam ga kud ide. „Idem glasat, vidio jutros one Hercegovce iz zgrade kako trče na glasanje, pa za inat idem i ja!“.



20:33 - Komentiraj { 8 } Print - #

srijeda, 06.01.2010.

Hoćemo li „zacrveniti“ Hrvatsku?


Ne želim Bandića za predsjednika, ali nisam oduševljen ni Josipovićem. „Bezkarakterni“ Josipović koji pokušava „zacrveniti“ zemlju zaista nema jačinu koju bi po meni trebao imati predsjednik jedne zemlje u ovo turbulentno vrijeme, kada nismo sigurni ni u stabilnost vlastite Vlade. Bandić ima upravo tu jačinu, odlučnost i spremnost koje nedostaju Josipoviću, ali ne želim se crveniti dok moj predsjednik daje jesti iz svoje žlice političarima u EU Parlamentu kao što je to radio prošlog pravoslavnog Badnjaka ovdje u Zagrebu. Kao što se ne želim crveniti dok Bandiću prevode Obamin govor ili dok skida cipele i puzeći polaže vijenac palim braniteljima. Kada bi od ova dva kandidata napravili jednu osobu bio to moj predsjednik. Josipovićevi maniri, obrazovanje, poznavanje zakona, povijesti i sadašnjosti s Bandićevom odlučnosti i nezavisnosti (istina uvjetnom, ali barem s manjim daljinskim upravljačem) rezultirali bi vjerujem kandidatom kojeg bi voljela i ljevica i desnica i centar.
Vi birate da li se želite zacrveniti ili crveniti?

Ne mogu, a da se ne osvrnem na isključenje bivšeg nam premijera iz HDZ-a koje će zasigurno naštetiti Bandićevom izbornom rezultatu, barem malo. Josipović će vjerojatno izgubiti koji glas zbog izjave da će zacrveniti cijelu Hrvatsku, a i zbog onih 138000 DEM koje je izvukao iz Komercijalne banke izvan zakonske procedure. Time su obojica izgubila neke glasove u posljednjih tjedan dana. Što se tiče pridobivanja novih glasača, tu je Bandić bio aktivniji. Bandićeva bliskost s Kaptolom i Islamskom zajednicom rezultirala je biskupovom i imamovom preporukom da se glasa za vjernika, dakle Bandića. Facebook potporu imaju i jedan i drugi podjednaku, možda Bandić ima kojeg člana više, ali kad se uzme u obzir broj članova grupa koje su protiv Bandića dođemo po podjednakog broja potpore za vjernika i agnostika.

Netko će već u nedjelju početi pakirati kofere za Pantovčak. Netko dolazi, netko odlazi , a netko se pokušava vratiti.

22:54 - Komentiraj { 10 } Print - #

ponedjeljak, 04.01.2010.

Novogodišnja poslanica :)


Dragi blogeri,

prvo da vam zaželim sve najbolje u Novoj 2010. godini, na prvom mjestu zdravlja, zatim posla koji vas čini zadovoljnima i ispunjenima, ljubavi koja vas čini sretnima i putovanja, odmora, skijanja ili ljetovanja, tko god što voli i svakako novca da sve prethodno realizirate bez kredita :)
Također vam želim još puno postova, a svima nam želim puno razumijevanja i međusobnog poštivanja, da budemo odmjereni u svojim komentarima, ne vrijeđamo jedni druge i ne počinjemo svađe preko nečijeg bloga. Ali isto tako ostanimo iskreni u svojim komentarima i mišljenjima, bez lažnog morala i patetike. Želim da u 2010. godini budemo tolerantni prema drugima i složni u borbi za blogerska prava, u prvom redu mislim na slobodu izražavanja. Posebno želim spomenuti one blogere koji su se u prethodnoj godini bavili organiziranjem humanitarnih događanja, neka samo tako nastave, a broj pomoćnika blogera u akcijama i blogera donatora neka im bude ove godine i veći. Svakako jedno veliko hvala blog.hr-u na virtualnom prostoru koji nam daje te neka tako bude i u 2010.
Javljam vam se iz Dubrovnika u kojem sam dočekao Novu Godinu, vjerojatno posljednji put s obzirom na krajnje nemaštovit novogodišnji program na Stradunu. A sada pakiranje i natrag u Zagreb...

Živjeli!

01:07 - Komentiraj { 2 } Print - #

Komentari On/Off

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Image Hosted by ImageShack.us

since 18th January 2008

* sve mikro i makroekonomske teme
* najaktualnije vijesti iz svijeta businessa i politike
* brojne kritike na svakodnevne teme

Image Hosted by ImageShack.us


Sva pitanja šaljite na ovaj mail


Image Hosted by ImageShack.us

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr


Tko je Funky Business?
- magistar ekonomije
- međunarodni volonter
- ljubitelj likovne umjetnosti




Do sada vas je bilo na blogu:free hit counter

hit counter



Vaši komentari na temu posta su uvijek dobrodošli kao i vaše kritike i pohvale. Svi komentari koji imaju svrhu reklame drugog bloga ili u sebi sadrže uvredljiv sadržaj biti će trajno izbrisani te će autorima istih biti zabranjeno daljnje komentiranje.

Image Hosted by ImageShack.us
since 18th January 2008