subota, 30.01.2010.

Doviđenja predsjedniče


Odlaskom Mesića sa mjesta predsjednika slobodno mogu reći završila je jedna važna dekada u povijesti naše zemlje. Ne mogu, a da se ne osvrnem na neke važnije događaje...

Kako nam je bilo 2000.godine, a kako danas...

Veljača 2000. Stipe (65) osvaja predsjedničke izbore i priseže. Hrvatska je u međunarodnoj izolaciji. Nemamo autoceste, malo turista dolazi na našu obalu, slabo surađujemo sa zemljama u regiji, naročito Srbijom i Crnom Gorom, korupcija i mito stil su života brojnih Hrvata. Ne zna se imamo li veće ekonomske ili socijalne probleme. Europska Unija i NATO samo su san. Hrvati žive od dana do dana. Preživljavaju. Siva ekonomija cvate, dobar dio stanovništva radi na crno. Prosječna plaća iznosi 435 € (prilagođeno tadašnjem tečaju kn/€), a nezaposlenih je 358 000. BDP per capita iznosi 5229 €.

Veljača 2010. Stipe (75) je na kraju mandata. Hrvatska je zemlja sa solidnom reputacijom u svijetu. Poboljšana je suradnja s BIH, Srbijom, CG, Makedonijom i Kosovom. Zemlja sa više od 1200 novih kilometara autoceste i 11 000 000 turista godišnje. Borba protiv korupcije nije samo deklarativna, Remetinec je pun menadžera godine. Hrvatska je članica NATO-a i u ovoj godini planira završiti pregovore s EU. Punopravno članstvo očekuje se početkom 2012.godine. Prosječna plaća iznosi 740 € (5385 kn, studenti 2009.) Broj nezaposlenih 263 000. BDP per capita iznosi 10.682 € (2008.)

A sada malo kritike...

Nakon 10 godina došao je trenutak za rastanak. 18. veljače prof.dr. Ivo Josipović (52 – čak 13 godina mlađi od Mesića u vrijeme prisege za prvi mandat) prisegnut će za predsjednika i siguran sam, biti još bolji od Stipe. Očekujem da bude odmjereniji u izjavama, ne komentira baš svačije mišljenje i ne sukobljava se s Kaptolom. Očekujem da kritizira Vladu od samog početka, a ne samo pred kraj mandata. Da ne objašnjava kako trebamo više izvoziti jer to već i malo dijete zna, nego predlaže konstruktivne mjere. Da na dan obljetnice Vukovara bude u Vukovaru, a ne na farmi slonova na Šri Lanki. Da ne dopusti daljnje zaduživanje zemlje...

18:51 - Komentiraj { 5 } Print - #

Komentari On/Off

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Image Hosted by ImageShack.us

since 18th January 2008

* sve mikro i makroekonomske teme
* najaktualnije vijesti iz svijeta businessa i politike
* brojne kritike na svakodnevne teme

Image Hosted by ImageShack.us


Sva pitanja šaljite na ovaj mail


Image Hosted by ImageShack.us

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr


Tko je Funky Business?
- magistar ekonomije
- međunarodni volonter
- ljubitelj likovne umjetnosti




Do sada vas je bilo na blogu:free hit counter

hit counter



Vaši komentari na temu posta su uvijek dobrodošli kao i vaše kritike i pohvale. Svi komentari koji imaju svrhu reklame drugog bloga ili u sebi sadrže uvredljiv sadržaj biti će trajno izbrisani te će autorima istih biti zabranjeno daljnje komentiranje.

Image Hosted by ImageShack.us
since 18th January 2008