Bog, treći svijet i kufer

27 veljača 2016

Mislio sam pisati o bogu, ali nije pravo vrijeme, svi ga nešto natežu i kunu se u njegovo ime i pun mi je kufer svih njih, baš zbog toga svega. Onda mi je tema o trećem, našem svijetu pala na pamet, ali koji kufer ću pisati o tome o čemu svi sve znamo i što živimo. A onda sam iz prve dvije rečenice izdvojio kufer. To je to. Potrpaš nešto stvari i kreneš na put kojeg svi tako hvale, kao nije važan cilj, na putu se uči i sva ta kvazi filozofska sranja. Po principu: Jebemticilj, važan je put. A meni je cilj jednako drag kao i put. Zapravo, nekad mi je put bio draži, ali kako, očigledno, starim sve mi je draži cilj. U prosjeku smo si OK. Nego kufer, osim ono kad ti je pun kufer, je fora jedino kad je star i oblijepljen naljepnicama raznih mjesta i birtija gdje si proveo neko vrijeme i koje hrane. A moj je star i nije baš vidio naljepnica, pa ni fotografija, ono što je on vidio i ja sam, osim što sam ja malo više, ali on je vidio više ptica na nekom smetlištu gdje je završio kad je odslužio, nego što ću ja vidjeti ptica kad odslužim. Nego kufer, taj kufer je mogao pričati o onom unutra i onom vanjskom svijetu. Ali je nestao, vjerojatno se rastao sam sa sobom i sastao s nekim drugim kuferom ili komadom kosti janjeta ili već. Nije dobro pisati ni o kuferu.

Večeras jednostavno

24 veljača 2016

Prolaziš gradom, mjesec je iznad, opet velik, s Jabukovca dolje pa gore prema Mesničkoj, svijetli kroz granje ogoljelih krošnji i oblak. Dolje kod Ilice, kokoš na zebri s mobilnim u ruci, ne gleda, zato ti paziš na nju, staneš, ona stoji i ne misli prijeći, stoji na samom rubu nogostupa, odmah do zebre, maše slobodnom rukom, klima glavom usporeno, u taktu pumpi na naftnim poljima, ono kad kreneš autom prema Kutini vidjet ćeš, i ni makac, mahneš joj rukom u znak pozdrava, dobiješ jezikovu juhu iste sekunde, primiš koljeno do sebe, nasmiješ se, pregaziš zebru, Frankopanskom prema jugu dok traje...

Dođeš kući, upališ komp, shvatiš da je krajnje vrijeme ne reciklirati filmove, nego ih odmah po gledanju nepovratno ubiti najboljom pc kraticom koju još uvijek znaš (i nije ti se pobrkala s macovim kraticama) /shift del/ kako bi se linije zazelenile, kako bi desktop imao negdje pospremiti, kako bi se djetetova slika konačno i vidjela, otvoriš notepad, jer je word zamoran za oči, a i ne želiš se igrati fontovima, ni stilovima i nemaš snage ni volje za boldove, a ni za kurzive više, slog monofonta najbolje rješnje večeras, onaj koji se lomi rezolucijom, treba ti jednostavnost, u izgledu, u traženju i tamo negdje duboko.

Kao prst i nokat

14 veljača 2016

Potrošno je moje tijelo,
moj hram sazdan
najluđom i najsmjelijom
smjesom proizvoda
balkanskog porijekla.

Moje bez-težinsko, sve veće,
nekoliko puta krpano odijelo,
kojem nešto otpada,
a ostalo gravitacijom kreće:

Moje bradate uši i nos,
podočnjaci, podbradak i sise,
pupak negdje duboko izgubljen u trbuhu koji zaklanja vidik prema
glupanu koji gubi borbu sa skrivanjem jaja
pa dupe koje skriva šupak,
a nedaleko ispod svega toga
izviru kroz derutne čarape
one opasne i tvrde izrasline
do kojih je sve teže doći.

Sve veće je i veće,
Skužili ste!
s vrha prema dolje kreće.

Potrošno je moje tijelo.

Ali što?

Kao da se isto tako
Duša s njim ne troši
Bratski.
Podjednako.

Želim

04 veljača 2016

Školovati djecu.

Jesti.

Staviti glavu pod krov.

Obući se.

Dva tjedna ljetovati.

Otići u kino.

Bolovati.

Kupiti poklon.

Tjedan zimovati.

Voziti auto.

Pomoći.

To čovjeku.



Rodimo se, idemo u školu, radimo, umremo...

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.